Ανδρέας Μαυρογιάννης VS Αχιλλέας Δημητριάδης: Η μάχη για τους μικρούς αλλά σημαντικούς εταίρους της προεκλογικής μάχης

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 15.5.2022
Ανδρέας Μαυρογιάννης VS Αχιλλέας Δημητριάδης: Η μάχη για τους μικρούς αλλά σημαντικούς εταίρους της προεκλογικής μάχης
«Μήλον της Έριδος», ενόσω στην κούρσα παραμένει ο Αχιλλέας Δημητριάδης αλλά και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, θα αποτελέσουν συγκεκριμένα τα κόμματα ΔΗΠΑ - Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Αμμόχωστος - Για την Κύπρο και Αλλαγή Γενιάς.



Σκληρή προσπάθεια αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα από τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ Ανδρέα Μαυρογιάννη για την εξασφάλιση στήριξης από τους μικρούς αλλά σημαντικούς εν δυνάμει εταίρους στην πιο απρόβλεπτη εκλογική αναμέτρηση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Μήλον της Έριδος», ενόσω στην κούρσα παραμένει ο Αχιλλέας Δημητριάδης αλλά και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, θα αποτελέσουν συγκεκριμένα τα κόμματα ΔΗΠΑ - Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Αμμόχωστος - Για την Κύπρο και Αλλαγή Γενιάς, ενώ στο προεκλογικό παιχνίδι θα βρεθούν και διάφορα αριστερά κινήματα όπως το «Ως Δαμέ» και κάποια άλλα οργανωμένα σύνολα που κινούνται στον «επανενωτικό χώρο». Ο αριθμός των ψήφων που έλαβαν όλα μαζί τα πιο πάνω κόμματα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές είναι πέραν των 50.000 και σίγουρα δεν αποτελεί έναν αμελητέο αριθμό, αν λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι είναι το 50% της εκλογικής δύναμης του ΔΗΣΥ που ήταν πρώτο κόμμα και το 15% του συνόλου των έγκυρων ψήφων. Ένα νούμερο που άνετα θα μπορούσε να καθορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα

Η ΔΗΠΑ - Συνεργασία είναι το μοναδικό κόμμα του Κέντρου που εκφράζει μετριοπαθείς θέσεις στο Κυπριακό, όπως η επανεκκίνηση των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες. Αυτό είναι ένα στοιχείο που τη φέρνει πιο κοντά στο ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ παρά στα μικρότερα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Μάλιστα κεντρικό στέλεχος της ΔΗΠΑ - Συνεργασία διαβεβαίωνε την εφημερίδα ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και πως ο Βασίλης Πάλμας, που έχει ήδη επιλέξει το στρατόπεδο του τέως υπουργού Εξωτερικών στις προεδρικές εκλογές, «δεν εκπροσωπεί το κόμμα ούτε κατέχει θέση στα συλλογικά όργανα, αλλά είναι ένα απλό μέλος της παράταξης που έκανε μια προσωπική επιλογή». Χαρακτήρισε εποικοδομητική και παραγωγική τη συνάντηση του κόμματος με τον υποψήφιο Αχιλλέα Δημητριάδη και ξεκαθάρισε ότι η ΔΗΠΑ - Συνεργασία σε αυτή τη φάση δεν έχει ιεραρχήσει τις υποψηφιότητες και δεν αποκλείει ούτε προκρίνει τον οποιονδήποτε. Ενώ για την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ να εισηγηθεί τον Ανδρέα Μαυρογιάννη στις ομάδες βάσης, ανέφερε ότι κανένας δεν αμφισβητεί την εντιμότητα του χαρακτήρα του. «Από εκεί και πέρα», συμπλήρωσε, «αναμένουμε να δούμε τις θέσεις του». Το σίγουρο είναι ότι αν γινόταν αποδεκτή η πρόταση Καρογιάν για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή και ευρύτερης αποδοχής, το όνομα του Ανδρέα Μαυρογιάννη θα ήταν ανάμεσα στα τρία που ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ θα είχε βάλει στο τραπέζι.

Πάντως η ΔΗΠΑ - Συνεργασία ως νέο κόμμα αντιλαμβάνεται ότι οι προεδρικές είναι εκλογές επιβίωσης και πως θα χρειαστεί συλλογική προσπάθεια για την επίτευξη αυτού του στόχου, κάτι που μειώνει κατά πολύ τις πιθανότητες διαρροής ψηφοφόρων προς άλλους υποψήφιους πέραν της επίσημης επιλογής. Ως εκ τούτου, το κόμμα αναμένει ότι θα υπάρξει υψηλός βαθμός πειθαρχίας με την απόφαση των προεδρικών εκλογών, λόγω του ενθουσιασμού που επικρατεί στις τάξεις της παράταξης για την πετυχημένη πορεία στις βουλευτικές εκλογές και της συναντίληψης ότι θα πρέπει όλοι να λειτουργήσουν με κομματικό πατριωτισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΗΠΑ - Συνεργασία στις βουλευτικές εκλογές του 2021 εξασφάλισε ποσοστό 6,10% με 21.832 ψήφους. Δηλαδή τις μισές ψήφους του ΔΗΚΟ που ήταν τρίτο στη σειρά κατάταξης των αποτελεσμάτων. Συνεπώς, αποτελεί σημαντική βοήθεια για τον οποιονδήποτε υποψήφιο μέσα σε ένα τόσο κατακερματισμένο εκλογικό σκηνικό.

Φυσικοί σύμμαχοι;

Πάρα πολύ σημαντική θεωρείται και η επίτευξη συμμαχίας με το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών που στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές εξασφάλισε ποσοστό 4,41% με 15.762 ψήφους. Βέβαια, η περίπτωση των Οικολόγων είναι όπως φαίνεται η πιο δύσκολη, αφού δεν φαίνεται να υπάρχει συναντίληψη εντός του κόμματος και θεωρείται δύσκολη έως αδύνατη η συσπείρωση όλων γύρω από έναν υποψήφιο.

Μετά τις εσωκομματικές εκλογές υπήρξε ένα πισωγύρισμα στους Οικολόγους. Επανήλθαν στο προσκήνιο παλαιότερα στελέχη όπως ο Κυριάκος Τσιμίλλης που εξελέγη Α' αντιπρόεδρος και ο Γιώργος Περδίκης ως νέος επαρχιακός γραμματέας Λευκωσίας. Στελέχη παλαιάς κοπής που επιχειρούν να επαναφέρουν τη σκληρή γραμμή στο Κυπριακό, προκαλώντας όμως την αντίδραση άλλων ιδρυτικών στελεχών όπως ο προηγούμενος αντιπρόεδρος Β' Άδωνης Γιάγκου, αλλά και νεότερων μελών του Κινήματος που πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια αλλαγής των θέσεων του κόμματος στο εθνικό ζήτημα.

Πηγή εντός του κόμματος ανέφερε ότι στο Κίνημα Οικολόγων δεν έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό ως προς τις προεδρικές εκλογές. Αν και αποκλείουν τη συνεργασία με τον ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ, όλα τα υπόλοιπα σενάρια είναι ανοικτά. Αρχικά παρατηρήθηκε ένας βαθμός διείσδυσης του Αχιλλέα Δημητριάδη στο κόμμα, με κάποια πρωτοκλασάτα στελέχη να έχουν ήδη αναλάβει δράση για την υποστήριξη της υποψηφιότητάς του. Θεωρείτο ωστόσο δεδομένο ότι Περδίκης και Τσιμίλλης δεν θα τον υποστήριζαν σε αντίθεση με την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη η οποία δεν απορρίπτεται. Υπάρχει, όμως, και μια άτυπη συνεργασία με το ΑΚΕΛ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Εξάλλου δεν είναι τυχαία η αναφορά του γ.γ. του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου σε φυσικό σύμμαχο, μετά από συνάντηση που είχε στις 28 Απριλίου με αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, με βασικό θέμα συζήτησης τις προεδρικές εκλογές.

Συνεπώς, το επόμενο διάστημα αναμένεται μια πολύ σκληρή μάχη εντός του Κινήματος μεταξύ των διαφόρων τάσεων και δεν αποκλείεται το σενάριο οι υποστηρικτές της σκληρής γραμμής να δοκιμάσουν να σπρώξουν το κόμμα προς το στρατόπεδο του Νίκου Χριστοδουλίδη. Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής, όπου για να περάσει μια οποιαδήποτε πρόταση χρειάζεται να εξασφαλίσει το 60% των ψήφων των μελών του σώματος.

Αλλαγή Γενιάς

Εξίσου σημαντική θα είναι η στάση που θα κρατήσει το κόμμα Αλλαγή Γενιάς που στις βουλευτικές εκλογές του 2021 συγκέντρωσε ποσοστό 2,82%, εξασφαλίζοντας 10.095 ψήφους.

Αν και το κόμμα που ίδρυσε η πρώην βουλεύτρια Άννα Θεολόγου βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε στάση αναμονής, η συνεργασία με το ΑΚΕΛ στις προεδρικές εκλογές αποτελεί το πιο πιθανόν σενάριο. Εξάλλου η επικεφαλής του κόμματος Άννα Θεολόγου αυτοτοποθετείται στην Κεντροαριστερά και εκφράζει φιλολαϊκές θέσεις στα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα που είναι πολύ κοντά σε εκείνες του ΑΚΕΛ. Το σίγουρο είναι ότι αποκλείουν τη συνεργασία με τον ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ. Πάντως έχει πραγματοποιηθεί ένας κύκλος επαφών με το ΑΚΕΛ και τον Αχιλλέα Δημητριάδη, ενώ έγινε ανεπίσημη συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο. Μάλιστα φαίνεται να υπάρχει και μια πολύ καλή εντύπωση για το πρόσωπο του Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον οποίο η Αλλαγή Γενιάς δεν έχει κανένα πρόβλημα να στηρίξει.

Συνεπώς, το στοίχημα για το ΑΚΕΛ είναι να πετύχει μια συνεργασία με το κόμμα Αλλαγή Γενιάς, που ενδεχομένως να προσφέρει την ευκαιρία στην Αριστερά να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό της μια χαρισματική και δυναμική πολιτική προσωπικότητα όπως η Άννα Θεολόγου, που είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κάποιος μαζί της σε ορισμένα ζητήματα, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει το γεγονός ότι αποτελεί μια πολιτικό που άφησε το στίγμα της, κερδίζοντας  την αποδοχή του εκλογικού σώματος. Ίσως να είναι και η κατάλληλη επιλογή για καλυφθεί το κενό που η Ειρήνη Χαραλαμπίδου θα αφήσει πίσω της, η οποία διανύει την τελευταία της θητεία στη Βουλή.

Αμμόχωστος - Για την Κύπρο

Το κόμμα Αμμόχωστος - Για την Κύπρο αποτελεί ένα νέο πολιτικό κίνημα με ξεκάθαρους στόχους στο Κυπριακό, το οποίο εξασφάλισε έναν αξιοσέβαστο αριθμό ψηφοφόρων στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές που ξεπερνά τις 5 χιλιάδες (1,6%).

Σε αυτή τη φάση παρατηρείται ένα προβάδισμα του Αχιλλέα Δημητριάδη στο κόμμα που δεν είναι άσχετο με το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος εργάζεται εδώ και πάρα πολλούς μήνες, δημιουργώντας προσωπικές σχέσεις με ορισμένα κομματικά στελέχη. Μάλιστα ο Αχιλλέας Δημητριάδης απέκτησε σημαντικό πυρήνα υποστηρικτών εντός του Πολιτικού Γραφείου. Γεγονός που ενδεχομένως να καθορίσει τη στάση του κόμματος στις προεδρικές εκλογές.

Από την άλλη, το προεδρείο του κόμματος διατηρεί ουδέτερη στάση, θέλοντας να καταλήξει σε αποφάσεις μέσα από κομματικές διεργασίες και δημοκρατικές διαδικασίες. Πηγή εντός του κόμματος ανέφερε στον «Π» ότι η τελική απόφαση για στήριξη υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές θα ληφθεί μέσα στον Ιούνιο σε συνεδρία του δεκαεξαμελούς Πολιτικού Γραφείου. Εκεί θα γίνει και η τελική αναμέτρηση των διαφόρων τάσεων που υπάρχουν στο κόμμα. Γενική τάση πάντως είναι να κινηθούν με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το δίλημμα

Μπορεί ο Αχιλλέας Δημητριάδης να έχει καλύψει αρκετό έδαφος μέσα από την πολύμηνη προεκλογική του εκστρατεία, εντούτοις το δίλημμα της χαμένης ψήφου άρχισε να πλανάται πάνω από τα κεφάλια όλων όσων ταυτίστηκαν με την υποψηφιότητά του. Σταδιακά το ερώτημα για τον ίδιο θα είναι αν θα μείνει ως υποψήφιος για να πλήξει την υποψηφιότητα της Αριστεράς ή αν θα συμπορευθεί με το ΑΚΕΛ, κάτι για το οποίο ευελπιστούν στο ΑΚΕΛ. Σε αντίθεση, ο  Ανδρέας Μαυρογιάννης τώρα μπαίνει στο προεκλογικό παιχνίδι και έχει ακόμα μακρύ δρόμο να διανύσει, αλλά φέρει μαζί του έναν αέρα νίκης λόγω της στήριξης που του παρέχει το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Ήδη κατά μέσο όρο η υποψηφιότητα σε τοπικές ομάδες του ΑΚΕΛ εγκρίνεται με ποσοστά που ξεπερνούν κατά πολύ το 70%. Θα πρέπει να πείσει βέβαια ότι δεν κουβαλά μαζί του βαρίδια από τη συνύπαρξή του με  τον Αναστασιάδη και κυρίως ότι δεν ευθύνεται για το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε το Κυπριακό.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Νομική Υπηρεσία Vs Οδυσσέας Μιχαηλίδης - Μια σκληρή νομική μάχη που είναι κυρίως πολιτική
ΚΥΠΡΟΣ

Νομική Υπηρεσία Vs Οδυσσέας Μιχαηλίδης - Μια σκληρή νομική μάχη που είναι κυρίως πολιτική

Νομική Υπηρεσία Vs Οδυσσέας Μιχαηλίδης - Μια σκληρή νομική μάχη που είναι κυρίως πολιτική

Πρόεδρος Κομισιόν: «Υπάρχει ένας οδικός χάρτης στο Κυπριακό και η ΕΕ στηρίζει το νησί»
ΚΥΠΡΟΣ

Πρόεδρος Κομισιόν: «Υπάρχει ένας οδικός χάρτης στο Κυπριακό και η ΕΕ στηρίζει το νησί»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Υπάρχει ένας οδικός χάρτης στο Κυπριακό και η ΕΕ στηρίζει το νησί»

Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση για τριμερή ή πενταμερή λέει το λεγόμενο «υπεξ»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση για τριμερή ή πενταμερή λέει το λεγόμενο «υπεξ»

Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση για τριμερή ή πενταμερή λέει το λεγόμενο «υπεξ»

Επιστολή Στεφάνου σε Πρ. Χριστοδουλίδη: «Προσβολή για τη δημοκρατία η μη αναφορά στο πραξικόπημα σε εγκύκλιο του υπ. Παιδείας»
ΚΥΠΡΟΣ

Επιστολή Στεφάνου σε Πρ. Χριστοδουλίδη: «Προσβολή για τη δημοκρατία η μη αναφορά στο πραξικόπημα σε εγκύκλιο του υπ. Παιδείας»

Επιστολή Στεφάνου σε Πρ. Χριστοδουλίδη: «Προσβολή για τη δημοκρατία η μη αναφορά στο πραξικόπημα σε εγκύκλιο του υπ. Παιδείας»

Λεμεσός: Αύριο η απόφαση τού Δικαστηρίου για τους 10 που συνελήφθησαν στη διαδήλωση κατά αστυνομικών πρακτικών για έλεγχο αλλοδαπών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λεμεσός: Αύριο η απόφαση τού Δικαστηρίου για τους 10 που συνελήφθησαν στη διαδήλωση κατά αστυνομικών πρακτικών για έλεγχο αλλοδαπών

Λεμεσός: Αύριο η απόφαση τού Δικαστηρίου για τους 10 που συνελήφθησαν στη διαδήλωση κατά αστυνομικών πρακτικών για έλεγχο αλλοδαπών