Ο Γιώργος Λουκαΐδης στον «Π» για υποψηφιότητες Μαυρογιάννη, Χριστοδουλίδη, Νεοφύτου: «Τρεις υποψήφιοι, δύο επιλογές»

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ Δημοσιεύθηκε 15.5.2022
Ο Γιώργος Λουκαΐδης στον «Π» για υποψηφιότητες Μαυρογιάννη, Χριστοδουλίδη, Νεοφύτου: «Τρεις υποψήφιοι, δύο επιλογές»
«Θα είναι κατ' ελάχιστο πολιτικά παράδοξο, κόμματα τής αντιπολίτευσης να στηρίξουν την υποψηφιότητα τού Ν. Χριστοδουλίδη», αναφέρει ο Γιώργος Λουκαΐδης.



«Εκ των πραγμάτων, έως αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, προκύπτει ότι θα έχουμε τρεις βασικούς υποψηφίους στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, αλλά μόνο δύο επιλογές», σημειώνει ο βουλευτής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, αναφερόμενος στις υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές του 2023 των Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη (εφόσον οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις του ΑΚΕΛ) και Νίκου Χριστοδουλίδη. Σε συνέντευξή του στον «Π», ο κ. Λουκαΐδης αναφέρεται στην «επιλογή συνέχισης της διακυβέρνησης Αναστασιάδη - Συναγερμού με ένα εκ των δύο βασικών στελεχών της ή την επιλογή του Αντρέα Μαυρογιάννη, μιας υποψηφιότητας που μπορεί αποτελεσματικά να εκφράσει και να εκπροσωπήσει όσους επιζητούν την προοδευτική αλλαγή». Μια επιλογή «που μπορεί να συνενώσει την κοινωνία και ειδικότερα όσους αισθάνονται απογοητευμένοι από αυτή τη διακυβέρνηση και τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει, και προσβλέπουν σε μια νέα αρχή και σε ανάκτηση της αξιοπιστίας και της αξιοπρέπειας της χώρας και του λαού μας», προσθέτει.

Απουσίαζε;

Σε ό,τι αφορά την εξαγγελία του Νίκου Χριστοδουλίδη για τις προεδρικές του ’23, ως γενικό σχόλιο, ο κ. Λουκαΐδης επαναλαμβάνει τα περί «δύο όψεων τής διακυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού». Από την άλλη, συμπληρώνει το στέλεχος τού ΑΚΕΛ, «αναμέναμε, φυσιολογικά, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, στην εξαγγελία της υποψηφιότητάς του, να κάνει αρχή λογοδοτώντας για τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης την οποία υπηρέτησε, στήριξε, συμμετείχε στις αποφάσεις της, υπερασπίστηκε, κάλυψε και συγκάλυψε», κατά την έκφρασή του. «Αντί αυτού, τον παρακολουθήσαμε να προβαίνει σε διαπιστώσεις, τώρα, μετά από εννέα χρόνια που ήταν στο κυβερνητικό σχήμα, για όσα ταλαιπωρούν τον λαό μας και την κοινωνία. Ωσάν να απουσίαζε στο εξωτερικό. Μα, γι' αυτά τα σοβαρά προβλήματα, που φάνηκε για πρώτη φορά να τα διαπιστώνει, είναι συνυπεύθυνος για την πρόκλησή τους ή τη μη αντιμετώπισή τους», επισημαίνει. Συνακόλουθα, συνεχίζει, «όπως συμβαίνει αντίστοιχα και με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, όταν ο κ. Χριστοδουλίδης παρουσίασε προχθές το 'όραμά' του με ένα πολύ γενικόλογο τρόπο και χωρίς να λέει ουσιαστικά τίποτε, προκύπτει εύλογα το ερώτημα κατά πόσο έχει την αναγκαία αξιοπιστία να προχωρήσει στην επίλυση αυτών των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία, αφού ως κυβερνητικός αξιωματούχος είναι και ο ίδιος μέρος τους», τονίζει ο Γιώργος Λουκαΐδης.

Διαφορετικοί ρόλοι

Ποια η διαφορά Μαυρογιάννη – Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό; Και οι δυο στενοί συνεργάτες του Προέδρου Αναστασιάδη.

Καταρχάς, ήταν πολύ διαφορετικός ο ρόλος τους στη διαχείριση του Κυπριακού ή/και στην εξωτερική πολιτική. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Μαυρογιάννης δεν ήταν κυβερνητικός αξιωματούχος και δεν λάμβανε αποφάσεις, αλλά διορισμένος ως διαπραγματευτής εκ μέρους της ελληνοκυπριακής κοινότητας, με ομόφωνη μάλιστα έγκρισή του από το Εθνικό Συμβούλιο. Την ίδια στιγμή, δεν είχε ρόλο στη διαμόρφωση αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Χριστοδουλίδης, ως ΥπΕξ, ανάμεσα σε άλλα, χρεώνεται τις αποτυχίες και τις επιπόλαιες εκτιμήσεις σε σχέση με τις προθέσεις της Τουρκίας για την Αμμόχωστο, τις εσφαλμένες εκτιμήσεις ως προς τις δυνατότητες της Τουρκίας να προχωρήσει σε έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, τις εσφαλμένες εκτιμήσεις για κυρώσεις που θα πονέσουν την Τουρκία και για χειρισμούς που τελικά οδήγησαν σε πλήρη απομόνωσή μας στην Ευρωπαΐκή Ένωση και σε αναδίπλωση. Ο κ. Μαυρογιάννης, αντίθετα, στο θέμα της Αμμοχώστου, για να αναφερθώ σε ένα μόνο παράδειγμα, προειδοποιούσε πολύ έγκαιρα για μέτρα και ενέργειες που έπρεπε να αναληφθούν. Ειδικότερα, όμως, σε σχέση με το Κυπριακό, τουλάχιστον για όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με τον κ. Χριστοδουλίδη, που σε καμία περίπτωση δεν διαφοροποιήθηκε σε οτιδήποτε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Μαυρογιάννης δημόσια και σε ανύποπτο χρόνο, μίλησε για κατάρρευση του αφηγήματος της πλευράς μας και για την εικόνα αναξιοπιστίας που έχουμε διεθνώς. Σε ό,τι αφορά τους μελλοντικούς χειρισμούς που πρέπει να γίνουν στο Κυπριακό, που προφανώς έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, και εκεί καταγράφεται ήδη διαφορετική προσέγγιση. Συγκεκριμένα, συνομιλώντας μαζί σας σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε την ανάγκη να γίνει σεβαστό στο σύνολό του το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων, την ώρα που ασφαλώς θα πρέπει να συνεχίσουμε να διεκδικούμε τις καλύτερες δυνατές ρυθμίσεις στα επιμέρους ανοιχτά ζητήματα. Από πλευράς του, ο κ. Χριστοδουλίδης περιορίστηκε σε μια γενικόλογη αναφορά στη ΔΔΟ, χωρίς να παραπέμπει καν στην πολιτική ισότητα.

«Γελοιότητες»

Το ΑΚΕΛ ασκεί κριτική στον Χριστοδουλίδη ότι ήταν δίπλα στον Πρ. Αναστασιάδη τον καιρό των χρυσών διαβατηρίων. Και ο Μαυρογιάννης ήταν δίπλα στον Πρ. Αναστασιάδη τον καιρό των δύο κρατών. Όση ευθύνη έχει ο ένας, έχει και ο άλλος...

Ο κ. Χριστοδουλίδης, ως βασικός κυβερνητικός αξιωματούχος, όπως ήδη απάντησα, είναι υπεύθυνος για όλα όσα έπραξε ή δεν έπραξε αυτή η κυβέρνηση τα τελευταία εννέα χρόνια. Δεν είναι μόνο το ότι συμμετείχε και λάμβανε αποφάσεις σε σχέση με τη βιομηχανία των χρυσών διαβατηρίων, στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης που στην αντίληψη τού κόσμου είναι πλέον καταχωρημένη ως κυβέρνηση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Είναι εξ αντικειμένου συνυπεύθυνος για τις αποφάσεις σε όλα τα κεφαλαιώδη ζητήματα διακυβέρνησης. Από την υποχρηματοδότηση για χρόνια του δημόσιου τομέα Υγείας, έως την καταρράκωση των θεσμών και τον ακρωτηριασμό του Κράτους Δικαίου. Από τις πολιτικές που εξυπηρετούσαν τα μεγάλα συμφέροντα, σε βάρος των πολλών μη προνομιούχων αλλά και σε βάρος της φύσης και του περιβάλλοντος, έως τα ελλείματα στην κοινωνική πολιτική και τα αδιέξοδα και το πισωγύρισμα στην Παιδεία. Από την άλλη, όπως επίσης ανέφερα, ο κύριος Μαυρογιάννης δεν υπήρξε ποτέ κυβερνητικός αξιωματούχος, παρά μόνο στην κυβέρνηση Χριστόφια ως υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, γι' αυτό θα πρέπει να κρίνεται μόνο για όσα αφορούν στον ρόλο και τις αρμοδιότητές του. Αλλά και γι' αυτό το συγκεκριμένο ερώτημα, που αφορά στο παρασκηνιακό φλερτ του κ. Αναστασιάδη με τα δύο κράτη, το οποίο μοιράστηκε με πολλούς συνομιλητές του, θα βρείτε προ αρκετών ετών συνέντευξη του κ. Μαυρογιάννη που επικρίνει και χαρακτηρίζει «γελοιότητες» τα περί δύο κρατών.

Θετικές οι ΚΟΒ

Πώς πάει η συζήτηση στις κομματικές ομάδες βάσης (ΚΟΒ) για Μαυρογιάννη;

Η συζήτηση ανάμεσα στα μέλη του κόμματος εξελίσσεται με έναν ιδιαίτερα θετικό τρόπο για την πρόταση που έχει καταθέσει ενώπιόν τους η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία -που περιλαμβάνει εκτός από την ελεύθερη έκφραση απόψεων και προβληματισμών και μυστική ψηφοφορία, θα ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης της συζήτησης και της ψηφοφορίας στις επαρχιακές επιτροπές του ΑΚΕΛ, στο Πολιτικό Γραφείο και τέλος, εκ νέου στην Κεντρική Επιτροπή, που θα συνέλθει για να καταθέσει την τελική εισήγηση προς την Έκτακτή Παγκύπρια Συνδιάσκεψη που θα γίνει στις 5 Ιουνίου. Εκεί, θα ληφθεί η οριστική απόφαση, μετά από συζήτηση και μυστική ψηφοφορία. Αναφερόμαστε σε διαδικασίες που όχι μόνο δεν υπάρχουν όμοιές τους σε άλλους κομματικούς σχηματισμούς, αλλά που ούτε καν τις προσεγγίζουν.

Υπάρχει μια κριτική από μέλη σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι δεν έχουν δικαίωμα επιλογής, ότι είναι μια απόφαση take it or leave it, και ότι αυτό δεν είναι δημοκρατικό.

Τα μέλη του κόμματος έχουν τη δυνατότητα να απορρίψουν την πρόταση-εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής, για τους όποιους λόγους το κάθε μέλος οδηγείται σε αυτή τη θέση. Αν υπάρξει απόρριψη της πρότασης σε μεγάλη έκταση, τότε η Κεντρική Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να αναθεωρήσει την εισήγησή της. Επίσης, τα μέλη του κόμματος έχουν το δικαίωμα ελεύθερα να αντιπροτείνουν άλλη ή άλλες εισηγήσεις. Όπως ανέφερα, μέχρι αυτή την ώρα, η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του κόμματος έχει αγκαλιάσει την πρόταση-εισήγηση που έχει κατατεθεί από την Κεντρική Επιτροπή.

Γέφυρες με ΔΗΚΟ

Γιατί δεν τα βρήκατε με το ΔΗΚΟ για τις προεδρικές εκλογές;

Θεωρώ ότι υπήρξε και από τις δύο πλευρές ειλικρινής διάθεση και βούληση για να υπάρξει συνεργασία από τον πρώτο γύρο. Λέγαμε βεβαίως από την αρχή, ότι άλλο πράγμα είναι να επιδεικνύεις βούληση και άλλο είναι αυτή τη βούληση να τη μετατρέπεις σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ο βασικός λόγος που δεν ευοδώθηκε αυτή η προσπάθεια έχει να κάνει με τα διαφορετικά όρια που έθεσε μέχρι τέλους το κάθε κόμμα σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του υποψηφίου. Η μη ευόδωση τής προσπάθειας δεν οδήγησε σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, αλλά αντίθετα επιδιώχτηκε να κρατηθούν οι γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας που στήθηκαν. Σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ, πρόθεσή μας είναι να κρατήσουμε στέρεες αυτές τις γέφυρες μέχρι τέλους. Η πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής για την ανεξάρτητη, υπερκομματική υποψηφιότητα του Αντρέα Μαυρογιάννη, με τα χαρακτηριστικά που διαθέτει, πιστεύουμε ότι εξυπηρετεί και αυτόν τον σκοπό, επιτρέποντας τη συμπόρευση και τη συνένωση δυνάμεων με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, κοινωνικά κινήματα και τους ανένταχτους πολίτες που επιδιώκουν την αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας.

Γιατί από Κεντροδεξιά;

Γιατί η Αριστερά αναζητεί υποψηφίους από την Κεντροδεξιά; Και μην μου πείτε ότι είναι για να εξασφαλίσει συμμαχίες…

Δώσατε και την απάντηση με το ερώτημά σας οπόταν, ναι, αυτό θα σας πω. Όπως ανάλογα και αντίστοιχα πράξαμε σε σειρά εκλογικών αναμετρήσεων από την ίδρυση της Δημοκρατίας και εντεύθεν, στόχος μας δεν είναι να πάμε να καταμετρήσουμε δυνάμεις ως κόμμα σε αυτές τις εκλογές. Ο στόχος που κατά προτεραιότητα τέθηκε εξυπαρχής ήταν και παραμένει να ενώσουμε δυνάμεις με όλους όσοι επιζητούν την αλλαγή στη διακυβέρνηση. Ή τουλάχιστον, εμείς να κάνουμε τα απαιτούμενα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, διευκολύνοντας μια τέτοια προοπτική, ανεξάρτητα αν τελικά άλλες πολιτικές δυνάμεις θα πράξουν το ανάλογο. Είναι στη βάση αυτού του σκεπτικού που η ΚΕ του ΑΚΕΛ ομόφωνα καθόρισε το πολιτικό πλαίσιο ενόψει των εκλογών, πλαίσιο που εγκρίθηκε και από τα μέλη του κόμματος στις συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Φλεβάρη. Τέτοιο χαρακτήρα έχει και η πρόταση για τον Αντρέα Μαυρογιάννη, η οποία έχει το στοιχείο της υπέρβασης, με στόχο τη διευκόλυνση της συμπόρευσης με ευρύτερες δυνάμεις, χωρίς σε καμία περίπτωση να ακυρώνει βασικές προγραμματικές θέσεις και ευαισθησίες που διατηρεί το ΑΚΕΛ, για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο και τον λαό μας. Αντίθετα, με τον κ. Μαυρογιάννη, ο οποίος δηλώνει ότι ανήκει στον προοδευτικό χώρο, διαπιστώσαμε ευρύτατη σύγκλιση απόψεων και διάθεση εκ μέρους του να συμβάλουμε στην τελική διαμόρφωση των προγραμματικών θέσεων που θα καταθέσει. Δεν αναμένουμε ασφαλώς, ούτε και ήταν ζητούμενο, απόλυτη ταύτιση απόψεων.

kateliadi@politis-news.com







Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Κλείδωσε στις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Άγκυρα
ΕΛΛΑΔΑ

Κλείδωσε στις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Άγκυρα

Κλείδωσε στις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Άγκυρα

Έκθεση Ελεγκτή για ΥΠΕΞ - Αναφορές για το επίδομα εξωτερικού που λάμβανε ο Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Έκθεση Ελεγκτή για ΥΠΕΞ - Αναφορές για το επίδομα εξωτερικού που λάμβανε ο Χριστοδουλίδης

Έκθεση Ελεγκτή για ΥΠΕΞ - Αναφορές για το επίδομα εξωτερικού που λάμβανε ο Χριστοδουλίδης

Ξέπλυμα εκατομμυρίων: Αδύνατη η μαρτυρία για τους Ουκρανούς - Δύο ξεχωριστές δικαστικές διαδικασίες Μάιο και Ιούνιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξέπλυμα εκατομμυρίων: Αδύνατη η μαρτυρία για τους Ουκρανούς - Δύο ξεχωριστές δικαστικές διαδικασίες Μάιο και Ιούνιο

Ξέπλυμα εκατομμυρίων: Αδύνατη η μαρτυρία για τους Ουκρανούς - Δύο ξεχωριστές δικαστικές διαδικασίες Μάιο και Ιούνιο

Reuters: Ποιες οι δυνατότητες αεράμυνας του Ισραήλ και ποιες της Τεχεράνης
ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Ποιες οι δυνατότητες αεράμυνας του Ισραήλ και ποιες της Τεχεράνης

Reuters: Ποιες οι δυνατότητες αεράμυνας του Ισραήλ και ποιες της Τεχεράνης

Γαλλία: Πρώτη στις δημοσκοπήσεις η ακροδεξιά - Θέμα εθνικών εκλογών θέτει η Λεπέν
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Πρώτη στις δημοσκοπήσεις η ακροδεξιά - Θέμα εθνικών εκλογών θέτει η Λεπέν

Γαλλία: Πρώτη στις δημοσκοπήσεις η ακροδεξιά - Θέμα εθνικών εκλογών θέτει η Λεπέν