Γύρω γύρω όλοι και στη μέση ο Νίκος και... ο Νίκαρος - Μια σημερινή ακτινογραφία του κομματικοπολιτικού σκηνικού

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ Δημοσιεύθηκε 15.5.2022
Γύρω γύρω όλοι και στη μέση ο Νίκος και... ο Νίκαρος - Μια σημερινή ακτινογραφία του κομματικοπολιτικού σκηνικού
ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ ανταλλάσσουν σκληρές ανακοινώσεις και εξαπολύουν καταιγιστικά πυρά εναντίον Χριστοδουλίδη, για να γαρλαλίσουν το συναίσθημα και τον κομματικό πατριωτισμό, σε μια προσπάθεια να συσπειρωθούν.







Την περασμένη Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022, ο μέχρι τις 9 περασμένου Ιανουαρίου υπουργός Εξωτερικών του Προέδρου Αναστασιάδη (2013-2018, κυβερνητικός εκπρόσωπος) εξήγγειλε την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2023, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα και τη συναγερμική του ιδιότητα. Την περασμένη Κυριακή, 8 Μαΐου 2022, ο μέχρι τις 15 περασμένου Απριλίου (τυπικά μέχρι σήμερα 15/5/2022) διαπραγματευτής του Προέδρου Αναστασιάδη, πήρε το χρίσμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ (με 52 ψήφους υπέρ - ψήφισαν 98 από τα 105 μέλη) για να περάσει μόνο το όνομά του από τις διαδικασίες του κόμματος, ως ο υποψήφιος που θα στηρίξει το ΑΚΕΛ στις προεδρικές του ’23. Επίσημα προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι από τις 20/3/2022, ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Επιπλέον, μέχρι στιγμής έχουν εξαγγείλει την ανεξάρτητη υποψηφιότητά τους και οι Αχιλλέας Δημητριάδης, Μάριος Ηλιάδης, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, Γιώργος Κολοκασίδης και σε λίγες μέρες, συγκεκριμένα στις 29 Μαΐου 2022, έχει ανακοινωθεί ότι εξαγγέλλει και ο τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, επικεφαλής του Νέου Κύματος // Volt Cyprus – Η άλλη Κύπρος, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. Σύνολο οκτώ (8) υποψήφιοι, οκτώ (8) μήνες πριν από τις εκλογές. Στόχος όλων η εξουσία. Διαβάστε πιο κάτω.

ΔΗΣΥ

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό τελούν υπό αμηχανία και αναμένουν με αγωνία τι θα καταγράψουν τα focus groups και η κυλιόμενη δημοσκόπηση, τώρα που σχηματοποιήθηκε πάνω κάτω το παζλ των υποψηφιοτήτων. Είναι γι' αυτό τον λόγο που ανταλλάσσουν σκληρές ανακοινώσεις με ΑΚΕΛ, σε μια προσπάθεια να συσπειρωθούν οι δύο μεγάλοι εις βάρος των μικρών του λεγόμενου Κέντρου, και εξαπολύουν καταιγιστικά πυρά εναντίον Χριστοδουλίδη, για να γαργαλίσουν το συναίσθημα και τον κομματικό πατριωτισμό των Συναγερμικών. «Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν και είναι καθοριστικές» λένε πηγές από ΔΗΣΥ και άλλους χώρους, κλείνοντας το μάτι με νόημα. Πηγές του «Π» κάνουν λόγο για μία μυστική προσπάθεια να ανατραπεί το σκηνικό τελευταία στιγμή, αναλόγως και το τι θα δείξουν οι μετρήσεις αυτών των ημερών. Εάν δεν μετακινηθεί ο δείκτης/ποσοστά του Αβέρωφ Νεοφύτου προς τα πάνω, ενδεχομένως να υπάρξουν και ραγδαίες εξελίξεις. Διαβάστε πιο κάτω.

ΔΗΚΟ

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, περνάει των παθών του τον τάραχο. Μετά την αποτυχία του «εκβιασμού» προς ΑΚΕΛ «εγώ ή έχει κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια», βλέπει το μισό του κόμμα να είναι ήδη δίπλα στον Χριστοδουλίδη και να παίρνουν θέσεις και να μοιράζονται καρέκλες, ενώ το άλλο μισό αντιστέκεται σθεναρά και αναζητεί άλλες λύσεις. Δεν είναι καθόλου τυχαία η αναφορά Χριστοδουλίδη στην επίσημη πρώτη του (εξαγγελία), ότι «και εδώ θέλω να είμαι ξεκάθαρος: ούτε ενδιαφέρομαι, ούτε θέλω, ούτε πρόκειται να ιδρύσω κόμμα». Αυτός είναι ο φόβος στελεχών από όλο το κομματικό φάσμα: ότι η δημοφιλία/δημοτικότητα Χριστοδουλίδη μπορεί να του ανοίξει την όρεξη για δημιουργία κόμματος (αλά Λιλλήκα) ή η εκλογή του να τον κρατήσει τουλάχιστον 10 χρόνια στην προεδρία, εξέλιξη που θα σημαίνει ότι χάνουν το τρένο της πιθανότητας να εκλεγούν Πρόεδροι της Δημοκρατίας, Νικόλας Παπαδόπουλος και άλλα στελέχη αυτής της γενιάς ή και λίγο μεγαλύτεροι σε ηλικία. Αρχικά οι πληροφορίες έλεγαν ότι σε 10 ημέρες από την ημέρα της εξαγγελίας Χριστοδουλίδη, θα ανακοίνωνε το ΔΗΚΟ την υποστήριξή του στον τέως ΥΠΕΞ. Τα τελευταία 24ωρα αυτό άλλαξε και το νέο χρονικό ορόσημο είναι μετά τον Κατακλυσμό, δηλαδή η τελική απόφαση του ΔΗΚΟ θα ανακοινωθεί μέσα Ιουνίου, χωρίς να είναι και αυτό οριστικό. Όμως, τούτο δεν είναι ανεξάρτητο σε σχέση με τις παρασκηνιακές ζυμώσεις... Διαβάστε πιο κάτω.

ΔΗΠΑ - Συνεργασία

Και στην ΔΗΠΑ - Συνεργασία δίνεται εσωκομματική μάχη. Υπάρχουν τα στελέχη που βρέθηκαν δίπλα στον Χριστοδουλίδη από τον καιρό ακόμα που κάποιοι στον ΔΗΣΥ κοιμόντουσαν τον ύπνο τον βαθύ, και υπάρχουν και τα άλλα στελέχη που παλεύουν για τον τρίτο δρόμο: η κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, που διαδέχθηκε την πρόταση Καρογιάν για κυβέρνησης εθνικής ενότητας που δεν κατάφερε να βρει ανταπόκριση από το κομματικό σύστημα, έχει βάθος. Σε πάρα πολύ στενό κύκλο βρίσκεται σε εξέλιξη οργιώδες παρασκήνιο σε συνδυασμό και με το τι θα δείξουν οι μετρήσεις αυτές τις ώρες/ημέρες. Το σενάριο αυτό λέει ότι αποσύρεται ο Αβέρωφ Νεοφύτου και μπαίνει ως υποψήφιος (υπάρχει και υποψήφια που θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτό το κοστούμι, ναι αυτήν που σκέφτεστε) των ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ, μία προσωπικότητα κεντροδεξιά με διείσδυση και στη λαϊκή δεξιά του Συναγερμού και στην απορριπτική πλευρά του λεγόμενου Κέντρου - που να αγγίζει ακόμα και τις παρυφές του ΕΛΑΜ και να μπορεί να σταθεί επάξια (και αντάξια) ως αντιχριστοδουλίδης. Η ΔΗΠΑ έχει διαμηνύσει στον Αβέρωφ Νεοφύτου ότι δεν μπορεί να περιμένει για πολύ. Σε περίπου μια εβδομάδα θα πρέπει να έχουν στίγμα από ΔΗΣΥ, ώστε να ξέρει πώς θα κινηθεί και η Δημοκρατική Παράταξη. Βάζει όρο ο Καρογιάν, να είναι μαζί με ΔΗΣΥ - ΔΗΠΑ τουλάχιστον και το ΔΗΚΟ (άρα και η ΕΔΕΚ). Αλλιώς δεν έχει νόημα να συζητούν για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής - ανακοπή του δρόμου προς τον Λόφο του Χριστοδουλίδη. Στόχος όλων η εξουσία. Διαβάστε πιο πάνω.

ΕΔΕΚ - Οικολόγοι

Η ΕΔΕΚ -του Σιζόπουλου, γιατί η άλλη ΕΔΕΚ θα κάνει το αντίθετο απ’ ό,τι αποφασίσει η επίσημη ηγεσία- πάει πακέτο με το ΔΗΚΟ. Την απόφαση του Νικόλα Παπαδόπουλου, θα ακολουθήσει και ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος θέλει να κρυφτεί πίσω από κόμμα/κόμματα, ώστε να μην μετρηθούν τα καθαρά ποσοστά του αυτή τη στιγμή, που η ΕΔΕΚ είναι χίλια κομμάτια. Σε ό,τι αφορά το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ό,τι και να αποφασίσει η ηγεσία, θα γίνει στο τέλος αυτό που γίνεται πάντα. Ένα μέρος των Πράσινων θα κινηθεί προς ΑΚΕΛ (Μαυρογιάννη ή/και Αχιλλέα), ένα μέρος προς Χριστοδουλίδη ή και ό,τι άλλο ενδεχομένως αποφασίσει το Κέντρο ή ακόμα και προς τον αντιομοσπονδιακό Κολοκασίδη, η δεξιά πτέρυγα των Οικολόγων προς ΔΗΣΥ και κάποιοι θα μείνουν σπίτι τους, στην αποχή.

ΑΚΕΛ

Στελέχη του ΑΚΕΛ, μέχρι και λίγο μετά το Πάσχα, διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους, δημόσια και ιδιωτικά, ότι είναι φαντασιώσεις των δημοσιογράφων ότι το κόμμα συζητά και το όνομα του Ανδρέα Μαυρογιάννη για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Τα ίδια έλεγαν και για το όνομα του Γιώργου Παμπορίδη. Και για τα δύο διαψεύστηκαν πανηγυρικά από πρωτοκλασάτα στελέχη του ΔΗΚΟ, που τους έδωσαν στεγνά επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης ότι και τα δύο αυτά ονόματα, αλλά και άλλα που γράφτηκαν στον Τύπο, συζητήθηκαν με το ΑΚΕΛ κατά τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις με στόχο τη συνεργασία για τις εκλογές. Μετά από μια σκληρή μάχη μέσα στα σώματα του ΑΚΕΛ, μεταξύ υποστηρικτών των Ανδρέα Μαυρογιάννη και Αχιλλέα Δημητριάδη (υπήρχαν και κάποια στελέχη που στήριζαν καθαρά αριστερή/ακελική υποψηφιότητα αλλά τους έκοψε τον βήχα το Πολιτικό Γραφείο την περασμένη Κυριακή, πριν από την κρίσιμη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής), επικράτησε ο Μαυρογιάννης με 52 ψήφους έναντι 37 του Δημητριάδη (9 αποχές, ψήφισαν 98 από τα 105 μέλη της ΚΕ). Στις συνάξεις των κομματικών ομάδων βάσης (ΚΟΒ) που βρίσκονται σε εξέλιξη μπαίνει προς μυστική ψηφοφορία το ερώτημα: Εγκρίνετε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη για υποψήφιο που θα στηρίξει το ΑΚΕΛ (υπέρ, κατά, αποχή - οι επιλογές). Τα αποτελέσματα είναι υπέρ Μαυρογιάννη χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό - κλοτσάει η επαρχία Αμμοχώστου, βοήθησαν πάρα πολύ τη δουλειά των στελεχών του ΑΚΕΛ οι δηλώσεις Αχιλλέα Δημητριάδη την επομένη της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ο οποίος για τρεις μέρες κρατούσε ζωντανό, με ύφος πικκαρισμένου παιδιού, ένα ανύπαρκτο θέμα που αφορούσε τον διορισμό/μισθοδοσία Μαυρογιάννη ως διαπραγματευτής και μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη (τελικά το Γενικό Λογιστήριο είπε ότι δεν υπάρχει θέμα). Παρ' όλα αυτά, ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ καταγράφονται υποστηρικτές του Δημητριάδη, κάτι που αποτελεί πονοκέφαλο για το κόμμα, αφού θα χρειαστεί μέχρι και την τελευταία ψήφο και ακόμα περισσότερες, για να καταφέρει να περάσει τον Μαυρογιάννη στον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών. Υπάρχει αντίδραση και από τους «με δικό μας υποψήφιο», αλλά στις μέχρι τώρα συμπλεγματοποιημένες ΚΟΒ (λόγω χρόνου η συμπλεγματοποίηση λένε από ΑΚΕΛ, δεν μαζεύουν κόσμο λένε έμπειρα μέλη) αυτή η τάση φαίνεται να πνίγεται στην αποχή (απουσία ή με ψήφο) ή και να πείθεται για την επιλογή Μαυρογιάννη. Δεν υπάρχει περίπτωση ανατροπής της απόφασης για Μαυρογιάννη, διότι είναι σαν να αμφισβητείται η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος κάτι εντελώς απίθανο να συμβεί.

Το φράγμα του φόβου Αναστασιάδη – Χριστοδουλίδη

Κάποιες αγάπες δεν κρύβονται με τίποτα. Όσο και να προσπαθήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, να κρύψει την προτίμησή του προς τον για εννέα χρόνια εκ των στενότερων του συνεργατών, Νίκο Χριστοδουλίδη, δεν τα καταφέρνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τι έγινε την εβδομάδα που μας πέρασε. Αμέσως μετά την απόφαση της ΚΕ του ΑΚΕΛ για Μαυρογιάννη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε «Δεν έχω πρόθεση να εμπλακώ ενεργά στον προεκλογικό κατά τρόπο που είτε να προβάλω είτε να έρθω σε αντιπαράθεση με στενούς μου συνεργάτες (11/5/2022)». Η φράση αυτή ενόχλησε πολύ την Πινδάρου κι έτσι ο Πρόεδρος προσπάθησε να ανασκευάσει την επομένη (12/5/2022), μετά την εξαγγελία Χριστοδουλίδη, με γραπτή του δήλωση αυτή τη φορά: «Ως ενεργός πολίτης και επί σειρά ετών ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Συναγερμού έχω δημόσια εκφράσει την πλήρη υποστήριξή μου προς την υποψηφιότητα του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, προέδρου του ΔΗΣΥ, αναγνωρίζοντας τόσο τις ηγετικές του ικανότητες όσο και την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας της ιστορικής παράταξης». Υποψιασμένα κομματικά στελέχη από όλο το κομματικό φάσμα -και από τον κύκλο του Προέδρου- κρατούν από αυτή την τελευταία δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη το σημείο που αναφέρεται στον ΔΗΣΥ: «και την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας της ιστορικής παράταξης». Οι ίδιοι -με επιχείρημα ότι η τελευταία πολιτική πράξη της καριέρας του Αναστασιάδη αποκλείεται να είναι η διάσπαση της παράταξής του, δεν υπάρχει περίπτωση να παραδώσει την εξουσία (μετά από τρεις κρίσεις και αιματηρές προσπάθειες για δέκα χρόνια) στα χέρια Δηκοϊκών και άλλων που τον επέκριναν ανελέητα και άδικα μέρα νύχτα- περιμένουν μεγάλη κίνηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ενδεχομένως να μην ήταν καθόλου τυχαία η πολύ πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του Προέδρου Αναστασιάδη και η συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, παραμονές της συνάντησής Μητσοτάκη - Μπάιντεν (16/5/2022). Και η παραμικρή κινητικότητα στο Κυπριακό, θα μπορούσε να αποτελέσει το τέλειο πρόσχημα... Αυτού του φόβου το φράγμα δεν έχει σπάσει για τον Χριστοδουλίδη, ο οποίος κάθεται πάνω σε αναμμένα κάρβουνα παρά το ότι εξακολουθεί να είναι μπροστά, με μεγάλη διαφορά, στα ποσοστά της δημοφιλίας σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψήφιους. Έχει πάρει υποσχέσεις για στήριξη από στελέχη των ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ, Οικολόγων και κομματικών σχηματισμών που δεν μπήκαν στη Βουλή πέρσι τέτοιο καιρό, αλλά περιμένει και τις επίσημες ανακοινώσεις για να ηρεμήσει - γνωρίζει πολύ καλά τις εσωκομματικές αντιδράσεις και ποιοι το παλεύουν για υποψηφιότητα πέραν του ιδίου. Κυρίως, όμως, τον απασχολεί τι θα γίνει εάν αποφασίσει ο Νίκος Αναστασιάδης να διεκδικήσει για τρίτη θητεία (ίσως για κάποιο διάστημα - μοντέλο Κληρίδη/Μαρκίδη). Θα προδώσει τον πολιτικό του πατέρα και θα σταθεί απέναντί του στις προεδρικές εκλογές με πιθανότητα να εκλεγεί και να τον εξευτελίσει (ή να μην πάει ο ίδιος καλά και να σκοτώσει το πολιτικό του μέλλον) ή θα αποσυρθεί ως Συναγερμικό πολιτικό τέκνο;







kateliadi@politis-news.com









Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Συναγερμός σε FED και ΕΚΤ - Τα νέα σενάρια για τα επιτόκια λόγω Μέσης Ανατολής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός σε FED και ΕΚΤ - Τα νέα σενάρια για τα επιτόκια λόγω Μέσης Ανατολής

Συναγερμός σε FED και ΕΚΤ - Τα νέα σενάρια για τα επιτόκια λόγω Μέσης Ανατολής

Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Η ανάλυση του BBC
ΚΟΣΜΟΣ

Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Η ανάλυση του BBC

Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Η ανάλυση του BBC

Ομάδα πίεσης προς την Κομισιόν για αποχαρακτηρισμό της Συρίας προωθεί η Λευκωσία
ΚΥΠΡΟΣ

Ομάδα πίεσης προς την Κομισιόν για αποχαρακτηρισμό της Συρίας προωθεί η Λευκωσία

Ομάδα πίεσης προς την Κομισιόν για αποχαρακτηρισμό της Συρίας προωθεί η Λευκωσία

Έντονο φραστικό επεισόδιο Γερμανίδας ΥΠΕΞ-Ισραηλινού πρωθυπουργού: «Μη μου υψώνεις εμένα τη φωνή σου»
ΚΟΣΜΟΣ

Έντονο φραστικό επεισόδιο Γερμανίδας ΥΠΕΞ-Ισραηλινού πρωθυπουργού: «Μη μου υψώνεις εμένα τη φωνή σου»

Έντονο φραστικό επεισόδιο Γερμανίδας ΥΠΕΞ-Ισραηλινού πρωθυπουργού: «Μη μου υψώνεις εμένα τη φωνή σου»

Παραμένει στον αέρα η ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας - Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική λέει ο υπουργός Μεταφορών
ΚΥΠΡΟΣ

Παραμένει στον αέρα η ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας - Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική λέει ο υπουργός Μεταφορών

Παραμένει στον αέρα η ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας - Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική λέει ο υπουργός Μεταφορών