Κληθείς να σχολιάσει ποιον θα στηρίξει στο β' γύρο των προεδρικών εκλογών αν δεν περάσει ο ίδιος, απάντησε ότι θα πρέπει να αποφασίσει με την ομάδα των ατόμων που ενισχύουν την προεκλογική του προσπάθεια.
Από τις 15 Φεβρουαρίου του 2019 έως τις 24 Ιουνίου του 2019 ο διορισμός του κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη ως Μόνιμου Αντιπροσώπου στη Νέα Υόρκη ήταν αντίθετος με το νόμο και αυτά τα είπε ο υπουργός Εξωτερικών στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών στις 11 Ιουλίου, δήλωσε στον Πολίτη 107.6 & 97.6 ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αχιλλέας Δημητριάδης.
«Ο υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε», σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, «ότι η απόφαση να διοριστεί ο κ. Μαυρογιάννης ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη προσκρούει στο άρθρο 3 του Περί Διαπραγματευτή της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας Νόμου, δεδομένου ότι ο κ. Μαυρογιάννης ήτο και διαπραγματευτής και Μόνιμος Αντιπρόσωπος».
Ερωτηθείς γιατί αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και όχι προηγουμένως, ο κ. Δημητριάδης απάντησε ότι αυτό δεν ήταν μέσα στη θεματολογία της χθεσινής δημοσιογραφικής διάσκεψης για την Ευρώπη. «Αυτό», όπως είπε, «βγήκε από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τα παράλογα προνόμια και το τίμιο κράτος και απάντησα για τις διπλές θέσεις. Το θέμα που εγείρεται είναι ότι έγινε τότε αυτή η διαπίστωση του υπουργού Εξωτερικών και ακολούθως προχώρησαν στη δημιουργία νόμου κατά παραγγελία τον Ιούλιο του 2019 για να κλείσουν αυτό το ζήτημα».
Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις πολιτών που έκαναν λόγο για πικρία εκ μέρους του λόγω της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής να προχωρήσει με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι δεν ήταν καθόλου αυτός ο σκοπός της χθεσινής διάσκεψης και επανέλαβε τα περί ερωτήσεων δημοσιογράφων για το τίμιος κράτος που κλήθηκε να απαντήσει.
Ο διαπραγματευτήςΣε ό,τι αφορά την κριτική που άσκησε στον Ανδρέα Μαυρογιάννη για τον ρόλο του ως διαπραγματευτής, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι ο νόμος λέει πως ο διαπραγματευτής καθ’ όλη τη διάρκεια του διορισμού του λαμβάνει οδηγίες και καθοδήγηση για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Εάν», πρόσθεσε, «αυτές τις οδηγίες δεν τις αποδέχεσαι και δεν συμφωνείς με τους χειρισμούς, τότε δίνεις παραίτηση και φεύγεις».
Συνεχίζοντας είπε ότι «θεωρώ την τριανδρία του Προέδρου Αναστασιάδη, του υπουργού Εξωτερικών και του διαπραγματευτή ως τους κύριους υπεύθυνους για την κατάσταση που έχουμε σήμερα στο Κυπριακό. Εμένα δεν με πείθει το επιχείρημα ότι ο διαπραγματευτής παραιτήθηκε τρεις φορές και δεν κατάφερε να αποχωρήσει σε ένα θέμα που έχει να κάνει με τη διχοτόμηση της χώρας μας».
Ερωτηθείς αν αντιλαμβάνεται ότι με αυτές τις επικριτικές δηλώσεις κλείνει την πόρτα στη συνεργασία με το ΑΚΕΛ, τη στιγμή που υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις στη βάση του κόμματος, ο κ. Δημητριάδης απάντησε ότι σέβεται απόλυτα τις διαδικασίες και τον κόσμο του ΑΚΕΛ. «Δεν έχω τίποτα να χωρίσω με όλους αυτούς τους ανθρώπους και τους ευχαριστώ για τη στήριξη που μου προσφέρουν και το σέβομαι. Όμως δεν δέχομαι η διεφθαρμένη διακυβέρνηση Αναστασιάδη να στέλνει το πολιτικό της τέκνο και να μας λέει ότι αυτό είναι η αλλαγή».
ΚυπριακόΟ Αχιλλέας Δημητριάδης επανέλαβε την κριτική του για τους χειρισμούς στο Κυπριακό, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον υπουργό Εξωτερικών και τον διαπραγματευτή. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι ο διαπραγματευτής δεν ευθύνεται για την οικονομική πολιτική και τα διαβατήρια. «Ευθύνεται», όπως είπε, «για το Κυπριακό και το Βαρώσι».
Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις που δέχεται για νομικίστικη προσέγγιση στο Βαρώσι και μια προσπάθεια να επιλυθεί ένα πολιτικό ζήτημα με προσφυγή στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» που εδρεύει στα κατεχόμενα, στο ΕΔΑΔ κ.λπ., όπου θα έχει και ο ίδιος οικονομικό όφελος, ο κ. Δημητριάδης απάντησε ότι υπάρχουν 7 χιλιάδες προσφυγές, από τις οποίες ούτε καν 340 δεν ανέλαβε το δικηγορικό του γραφείο. «Ούτε το 5% των αιτήσεων που κατατέθηκαν δεν αναλάβαμε εμείς, το άλλο 95% ποιος το διαχειρίζεται και γιατί φοβούνται να μιλήσουν;», διερωτήθηκε.
Ακολούθως, υπεραμύνθηκε του νομικού ζητήματος, λέγοντας ότι δεν θα υπήρχε περιουσιακό χωρίς αυτή την πτυχή. Υπενθύμισε, μάλιστα, τη θεωρία Ντενκτάς για το «εμείς από εδώ, εσείς από εκεί και να πληρώσουμε τη διαφορά». Ο μόνος λόγος, πρόσθεσε, «που υπάρχει το περιουσιακό είναι οι νομικίστικες θέσεις, όπως τις ονομάζουν κάποιοι. Δεν θα λυθεί το Κυπριακό στα δικαστήρια. Αυτός που το λέει αυτό δεν καταλαβαίνει τίποτα για το Κυπριακό. Αλλά από την άλλη, αν δεν έχεις την στέρεα βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάνω στην οποία να κτίσεις τη νομική σου θέση για να διεκδικήσεις τον πολιτικό συμβιβασμό, δεν κάνεις σωστά την προετοιμασία και τη διαπραγμάτευση, διότι το κράτος δικαίου είναι αυτό που θα μας σώσει στην Ευρώπη».
Ερωτηθείς πώς θα επαναφέρουμε την Τουρκία στις ράγες του διαλόγου για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, ο κ. Δημητριάδης απάντησε ότι «πρέπει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας στην ΕΕ και στον ΟΗΕ, διότι είμαστε αναξιόπιστοι και δεν μας παίρνουν σοβαρά». Ως δεύτερο σημείο κατέθεσε τη θέση ότι θα πρέπει να συμμετέχουμε στην ΕΕ, «της οποίας η ομπρέλα προστασίας θα αποφύγει τα δύο κράτη που είναι το κύριο πρόβλημα».
Σενάρια προεδρικώνΚληθείς να σχολιάσει ποιον θα στηρίξει στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών αν δεν περάσει ο ίδιος, απάντησε ότι θα πρέπει να αποφασίσει με την ομάδα των ατόμων που ενισχύουν την προεκλογική του προσπάθεια για το τι θα κάνουν και αναλόγως του ποιοι έχουν περάσει στον δεύτερο γύρο θα πάρουν θέση. «Ο τρόπος», πρόσθεσε, «που θα πάρουμε θέση θα είναι ότι, τουλάχιστον για το Κυπριακό και για άλλες θέσεις που υπάρχουν στο πρόγραμμα και είναι καταγεγραμμένες από τις 28 Φεβρουαρίου του νέου έτους, θα διαπραγματευτούμε όπως ορίζει το πολιτικό μας σύστημα, με προτεραιότητα το Κυπριακό».
Ακούστε την τοποθέτηση του ανεξάρτητου υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας Αχιλλέα Δημητριάδη, στην «Πρωινή Επιθεώρηση» που μεταδίδεται από τον Πολίτη 107.6 & 97.6: https://soundcloud.com/politis1076/achilleas-demetriades-1052022
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.