Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου την Δευτέρα, με την ευκαιρία της ημέρα της Ευρώπης, ο κ. Δημητριάδης διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει ως πραγματικά ανεξάρτητος υποψήφιος μέχρι το τέλος.
«Θα είμαστε μαζί σίγουρα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023. Αυτό το είχα κάνει εξαρχής σαφές. Η υποψηφιότητά μου δεν εξαρτάται από οποιαδήποτε κομματική στήριξη. Για αυτό ακριβώς είναι ανεξάρτητη. Έτσι όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη για μια προοδευτική αλλαγή με διαφάνεια, μέσα στην κοινωνία των πολιτών η οποία διψά για αλλαγή, για απαλλαγή από την διακυβέρνηση Αναστασιάδη», είπε.
Ερωτηθείς πώς αισθάνεται μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, απάντησε ότι οι διαδικασίες των κομμάτων είναι απόλυτα σεβαστές.
Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων που διψούν για αλλαγή. Όπως είπε το πιο μεγάλο κόμμα είναι η αποχή με 30% των πολιτών να μην πηγαίνουν να ψηφίσουν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να αντλήσει από εκεί. Είπε παράλληλα ότι του 15% αυτών που ψήφισαν δεν εκφράζονται οι θέσεις του στη Βουλή, επειδή το κόμμα που υποστήριξαν δεν πήρε το μέτρο για να μπει στη Βουλή. Εξήγησε ότι 45% των πολιτών δεν έχουν έκφραση για το τι γίνεται, και σημείωσε ότι αποτείνεται σε αυτούς τους ανθρώπους ως κομμάτι της κοινωνίας των πολιτών.
Παράλληλα είπε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι μέσα και έξω από τα κόμματα οι οποίοι έχουν δει το περίγραμμα θέσεών του και θεωρούν ότι αυτές οι θέσεις μπορούν να φέρουν την αλλαγή, την απαλλαγή, όπως είπε, από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη.
Ερωτηθείς κατά πόσο είχε οποιαδήποτε επικοινωνία με κάποιο στέλεχος του ΑΚΕΛ το οποίο διαφώνησε με την επιλογή Μαυρογιάννη, ο κ. Δημητριάδης απάντησε αρνητικά και είπε ότι έμαθε το τι ακριβώς γίνεται από τα ΜΜΕ. Ερωτηθείς αν είχε επικοινωνία με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ μετά το αποτέλεσμα, απάντησε ότι δεν είχε καμιά απολύτως.
Σε ερώτηση για το κατά πόσο θεωρεί ότι θα λάβει υποστήριξη από κόμματα που δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα για τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι έχει κάνει επαφές με όλα σχεδόν τα κόμματα, έχει δώσει το περίγραμμα των θέσεών του και είναι διατεθειμένος να συζητήσει βελτίωσή του ή ακόμα και αλλαγές. Πρόσθεσε ότι ο διάλογος με οποιαδήποτε κόμμα ή οργανωμένη δύναμη είναι ανοικτός.
Ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί ότι θα αντλήσει από τους ψηφοφόρους της αριστεράς, ανέφερε ότι αυτές οι ψήφοι δεν είναι μόνο μέσα στο ΑΚΕΛ που έκανε τις διαδικασίες του και είναι σεβαστές. Όπως είπε, υπάρχει πολύς κόσμος από την προοδευτική αριστερά ο οποίος δεν είναι ενταγμένος και βρίσκει έκφραση μέσα από το περίγραμμα των θέσεών του.
«Το σημαντικό για μένα είναι η αλλαγή. Θέλουμε να αλλάξουν τα πράγματα; Θέλουμε να απαλλαγούμε από την ‘διεφθαρμένη διακυβέρνηση Αναστασιάδη’ και τους συνεργάτες τους. Έτσι για να το πούμε πιο απλά, θέλουμε να απαλλαγούμε από την ‘ΔΔΑ και ΣΙΑ’, για να χρησιμοποιήσω μια συντομογραφία;», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι αν επιθυμούμε αυτό, πρέπει να αλλάξουν τα πρόσωπα, «δεν μπορούμε να τα ανακυκλώνουμε, δεν μπορούμε να ξαναπιάνουμε άτομα τα οποία ήταν μέσα στο σύστημα, σε καίρια πόστα και να λέμε ότι τώρα έχουν αλλάξει».
Ανέφερε ακόμα ότι ο κόσμος με τον οποίο ήρθε σε επαφή, έχει αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια, αφού, είπε, βαρέθηκε και δεν αντέχει άλλο αυτά που βλέπει γύρω του, τη διαφθορά, την έλλειψη τίμιου κράτους και «όλα τα κακά που μας περιτριγυρίζουν και κάνουν την υποψηφιότητά μου σημαντική, διότι δίνει φωνή στους άφωνους, δίνει δικαίωμα σε αυτούς των οποίων τα δικαιώματα καταπατούνται επειδή το κομματικό σύστημα τους έχει καταπλακώσει». Οι άνθρωποι, η κοινωνία των πολιτών, όπως ανέφερε, θα μπορούν να νιώσουν τώρα ότι η ατομική τους ψήφος έχει τρόπο να εκφραστεί.
Ερωτηθείς εξάλλου κατά πόσο θεωρεί ότι μπορεί να αντλήσει ψήφους και από την δεξιά και την ευρύτερη φιλελεύθερη ιδεολογία, ανέφερε ότι θεωρεί ότι μπορεί να αντλήσει από παντού και κριτήριο για το ποιοι μπορούν να τον ακολουθήσουν ή με ποιους μπορεί να δουλέψει δεν είναι μια θεωρητική θέση του ονόματός του, αλλά οι καταγεγραμμένες θέσεις στο περίγραμμά του.
Πυρά προς Μαυρογιάννη
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι η επιθυμία του, όπως φαίνεται μέσα από το πρόγραμμά του, είναι να καταργηθούν τα παράλογα προνόμια.
Ανέφερε ότι βλέπει στον κ. Μαυρογιάννη δύο μισθούς ως ανταμοιβή για το τι έκανε ως διαπραγματευτής, με βάση τις πληροφορίες του, όπως είπε, και διερωτήθηκε αν είναι έτσι πράγματι. Δηλαδή αν έπαιρνε μισθό ως πρέσβης και παράλληλα αν είχε και δεύτερο συμβόλαιο από την ε/κ κοινότητα, για τις διαδικασίες ως διαπραγματευτής.
«Για μένα δεν είναι τίμιο κράτος κάποιος να έχει παράλογα προνόμια όταν βλέπουμε την ακρίβεια να χτυπά τους συμπολίτες μας και να μην μπορούν να τα φέρουν βόλτα», είπε.
Την ίδια ώρα σημείωσε ότι για τον ίδιο οι πολυσυνταξιούχοι είναι ένα φαινόμενο που θα πρέπει να εκλείψει. «Δεν δέχομαι ούτε διπλοθεσίτες, ούτε διπλοσυνταξιούχους», είπε.
«Και αυτού του είδους υποψηφιότητα στη δική μου αντίληψη έρχεται αντίθετη με οποιαδήποτε έννοια τίμιου κράτους. Το τίμιο κράτος δεν δέχεται τα παράλογα προνόμια, το τίμιο κράτος θέλει ισότητα», ανέφερε.
Ερωτηθείς κατά πόσο καταλογίζει ευθύνη στον κ. Μαυρογιάννη για το τέλμα στο Κυπριακό, ανέφερε ότι ένας επαγγελματίας διαπραγματευτής έχει μια σύγκρουση συμφέροντος του να λύσει ένα πρόβλημα το οποίο του δίνει λόγο ύπαρξης.
«Τόσα χρόνια διαπραγματεύεται, τόσα χρόνια φύγαμε από το Κραν Μοντάνα το 2017 με το παραπέντε της λύσης και είμαστε σήμερα στο παρά πέντε της διχοτόμησης. Η Δ.Δ.Α. & ΣΙΑ για να χρησιμοποιήσω τον όρο, περιλαμβάνει τον κ. Μαυρογιάννη και μάλιστα όσον αφορά το Κυπριακό είναι ένας από την τριανδρία του Προέδρου, του Υπουργού Εξωτερικών και του διαπραγματευτή. Αν αυτοί οι τρείς δεν είναι υπεύθυνοι για τα χάλια που έχει το Κυπριακό, διερωτώμαι ποιος θα είναι ο υπεύθυνος», είπε.
Ανέφερε ακόμα ότι δεν θα πρέπει να ξεχνιέται το Βαρώσι για το οποίο νιώθει τόσο έντονα, οι δηλώσεις και πράξεις Ερντογάν για το Βαρώσι και το άνοιγμά του τον Ιούλιο του 2021. Όπως είπε η εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση είχε ηθικούς αυτουργούς αλλά και συνεργούς. Όπως είπε, οι σωστοί συνεργοί φεύγουν αν έχουν διαφωνία, διαφορετικά κατά τεκμήριο συμφωνούν.
«Και αυτή η συμφωνία, αν οι έρευνες γίνουν, μπορεί να είναι και επειδή ήταν και βιοποριστικό επάγγελμα αυτό», ανέφερε.
Πρόταση για δημιουργία Υφυπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
Στη διάσκεψή του για την ημέρα της Ευρώπης, ο κ. Δημητριάδης πρότεινε τη δημιουργία Υφυπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για ουσιαστική συμμετοχή της Κύπρου σε κάθε επίπεδο λήψης αποφάσεων στην ΕΕ. Υποστήριξε επίσης την σύμπλευση με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα για την επίλυση του Κυπριακού, χρησιμοποιώντας «δύο κλειδιά», που είναι όπως είπε η ενέργεια και η θετική Ατζέντα ΕΕ – Τουρκίας.
Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι η Κύπρος χρειάζεται μια διαφορετική ευρωπαϊκή πορεία για να θέσει τέρμα στην πολιτική της «άδειας καρέκλας». Με την πρότασή του, σημείωσε ότι στοχεύει στην καλύτερη εποπτεία και εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών, στο καλύτερο προγραμματισμό για την Β΄ Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, το 2026 και στη μεγιστοποίηση του οφέλους από τη συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ σε όλους τους τομείς.
Ο Αχιλλέας Δημητριάδης αναφέρθηκε στην σημασία της ίδρυσης της ΕΕ ως δύναμης ειρήνης και συμφιλίωσης και είπε ότι η Κύπρος σήμερα, ως μέλος της, είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τις σύγχρονες προκλήσεις από καλύτερη θέση: πανδημία, κλιματική κρίση, οικονομική ανάπτυξη κ.ο.κ. Ειδικά για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είπε ότι αποτελεί ευκαιρία για να βγει η Κύπρος από την προχειρότητα και να σχεδιάσει με βάση την βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο κ. Δημητριάδης άσκησε κριτική στην 10ετή διακυβέρνηση Αναστασιάδη για ευκαιριακές πολιτικές και λόγια κενά περιεχομένου, ενώ στην πράξη, είπε, είχε άλλες προτεραιότητες, διασύροντας την Κύπρο με τα «χρυσά διαβατήρια».
Υποστήριξε ότι η Κύπρος χρειάζεται να καθαρίσει από τη διαφθορά, να μειωθούν οι ανισότητες και να δοθεί χώρος για υγιή ανάπτυξη και θέσεις εργασίας για τους νέους.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Δημητριάδης προτείνει ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ειρήνης ώστε η Κύπρος να ανακτήσει την αξιοπιστία της και να συμπλεύσει με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, διεκδικώντας, όχι με λόγια αλλά με πράξεις, καθαρές συνεννοήσεις με τον ΟΗΕ και την ΕΕ.
«Να αξιοποιήσουμε τα δύο κλειδιά που έχουμε στα χέρια μας, το χαρτί της Ενέργειας και το χαρτί της Ευρωτουρκικής σχέσης για να ανοίξουμε ξανά την πόρτα της επίλυσης και της ανάπτυξης και να κτίσουμε την Κύπρο για τους Κυπρίους», δήλωσε.
Καταλήγοντας ο Αχιλλέας Δημητριάδης είπε ότι ως ανεξάρτητος υποψήφιος θα εργαστεί για να συστεγάσει δυνάμεις σε μια νέα κοινωνική συμμαχία που θα φέρει την προοδευτική αλλαγή και την απαλλαγή από την διακυβέρνηση Αναστασιάδη.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.