Ο υποψήφιος πρόεδρος, Μάριος Ηλιάδης, μιλά στον «Π» για μία σύγχρονη κοινωνία που αναζητεί νέο όραμα

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ Δημοσιεύθηκε 8.5.2022
Ο υποψήφιος πρόεδρος, Μάριος Ηλιάδης, μιλά στον «Π» για μία σύγχρονη κοινωνία που αναζητεί νέο όραμα
«Φιλολαϊκή πολιτική σημαίνει να έχουμε στο επίκεντρο μας τους λιγότερο προνομοιούχους της ζωής, να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στην εργασία με αξιοπρεπείς όρους απασχόλησης και αμοιβής, να πατάξουμε τα σημερινά φαινόμενα αισχροκέρδειας κ.λπ.»









kateliadi@politis-news.cy

Μπορώ να συνενώσω όλη την αντιπολίτευση

O ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Μάριος Ηλιάδης, είναι δικηγόρος στο επάγγελμα. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, πρόεδρος των Κυπριακών Διυλιστηρίων, αντιπρόεδρος του ΔΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου, πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ και έχει γράψει το βιβλίο με τίτλο, «Για μία Σύγχρονη Κοινωνία – Σε αναζήτηση ενός Νέου Οράματος». Από την αρχή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, ο κ. Ηλιάδης έλεγε ότι στόχος του ήταν η εξυπηρέτηση της προσπάθειας για συνεργασία και συγκρότηση ενός μετώπου της αντιπολίτευσης για απαλλαγή από τη σημερινή διακυβέρνηση. Σήμερα, και παρά τις επαφές που έκανε, φαίνεται ότι η προσπάθεια δεν καρποφορεί και η αντιπολίτευση οδεύει στις εκλογές διασπασμένη και με διαφορετικές υποψηφιότητες. Ερωτηθείς «τι έφταιξε», ο υποψήφιος απάντησε ότι πιστεύει ότι «υπάρχει ακόμα η ευκαιρία και η δυνατότητα μίας τέτοιας ευρείας συνεργασίας της αντιπολίτευσης, και είναι χρέος όλων των κομμάτων και παραγόντων που επιθυμούν τον τερματισμό της σημερινής διακυβέρνησης, και δεν θέλουν να δουν να συνεχίζεται ο κατήφορος των τελευταίων 10 χρόνων, να κάνουν αυτό το βήμα». Πίστευα και πιστεύω, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιάδης, ότι «η δική μου υποψηφιότητα μπορεί να συνενώσει γύρω της όλη την αντιπολίτευση». Αυτό είναι και το μήνυμα που πήρα και από τις επαφές που είχα με όλα τα κόμματα (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Οικολόγους), ομάδες πολιτών και προσωπικότητες, συμπλήρωσε. «Τώρα, γιατί κάποια κόμματα φαίνεται να κινούνται προς άλλες κατευθύνσεις, αποποιούμενα την ιστορική τους ευθύνη; Ας εξηγήσουν γιατί, ενώ έλεγαν ότι είχαν τη μεταξύ τους συνεργασία ως κύρια προτεραιότητα στις επερχόμενες εκλογές, αναγνωρίζοντας ότι μόνο έτσι μπορεί να αποτραπεί η επανεκλογή της παρούσας διακυβέρνησης ή των υποκατάστατών της, τώρα κάνουν άλλες επιλογές, που δυστυχώς φοβάμαι ότι είναι επιλογές ήττας. Και πολύ φοβάμαι ότι την επομένη των εκλογών θα δούμε τη σημερινή καταστροφική διακυβέρνηση να συνεχίζεται -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τόπο και τον λαό- και την αντιπολίτευσή μας να αποδίδεται στο σύνηθες φαινόμενο της ανταλλαγής κατηγοριών και επίρριψης ευθυνών για την αποτυχία στις εκλογές», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η δική του «ενωτική υποψηφιότητα ήταν και είναι εδώ». Ο Μάριος Ηλιάδης καλεί «έστω και τώρα τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να συναισθανθούν, όσο υπάρχει ακόμα χρόνος, τις ευθύνες τους απέναντι στον λαό».

Κυπριακό και ’23

Πριν από τις προεδρικές εκλογές του ’23 μπορεί να υπάρξει νέα πρωτοβουλία επίλυσης του Κυπριακού; Ενδεχομένως λόγω Ουκρανικού;

Δυστυχώς δεν βλέπω μία τέτοια εξέλιξη και ο λόγος είναι απλός. Η προσοχή της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΟΗΕ και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη στην Ουκρανία, στην ανάγκη τερματισμού του εκεί πολέμου και στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα τον ευρωπαϊκό χώρο. Άρα, κανένας από το εξωτερικό δεν έχει αυτή τη στιγμή το Κυπριακό σε προτεραιότητα και, δυστυχώς, χωρίς ενεργό εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα αποδείξαμε ότι μόνοι μας, ως Κύπριοι, δεν αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για επίλυση του Κυπριακού. Για να μην τα ρίχνουμε, όμως, όλα στους εξωγενείς παράγοντες, ούτε εμείς κάναμε τα τελευταία χρόνια οτιδήποτε για να ξαναζωντανέψει ο διάλογος στο Κυπριακό και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για νέα πρωτοβουλία. Αντίθετα, αφήσαμε την Κύπρο μας να φτάσει στο παρά πέντε της οριστικής διχοτόμησης. Την ευθύνη δε γι' αυτό τη φέρει αποκλειστικά η σημερινή διακυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ, που επίμονα τη στήριζε. Και είναι τραγελαφικό, αλλά και εξοργιστικό να βλέπουμε σήμερα αυτούς που αποτέλεσαν το κύριο στήριγμα της καταστροφικής αυτής πορείας να διεκδικούν την προεδρία.

Ατολμία

 Γιατί δεν επιλύεται το Κυπριακό τόσα χρόνια;

Το Κυπριακό δεν λύθηκε μέχρι σήμερα λόγω κυρίως των τουρκικών θέσεων ως προς την επίλυσή του και των ευρύτερων τουρκικών στοχεύσεων στην περιοχή. Αυτό είναι κάτι που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει, αφού η κύρια ευθύνη επίλυσης ενός προβλήματος εισβολής και κατοχής προϋποθέτει πάνω απ’ όλα θέληση και βούληση από πλευράς του εισβολέα και κατακτητή. Για να είμαστε, όμως, ειλικρινείς, υπάρχουν ευθύνες και στη δική μας πλευρά, γιατί σε σημαντικές πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν, και λόγω των συγκυριών της στιγμής η Τουρκία ήταν «γωνιασμένη» και δεχόταν πιέσεις για λύση εμείς δεν βοηθήσαμε, επιδεικνύοντας απουσία τόλμης, αποφασιστικότητας και ρεαλισμού. Ένας άλλος παράγοντας που συνέτεινε στην μη επίλυση του κΚπριακού είναι η έλλειψη κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Φρέσκες ιδέες

Τι διαφορετικό θα κάνετε εσείς σε σχέση με τις μέχρι τώρα προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος εάν εκλεγείτε πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Εκείνο το οποίο υπόσχομαι αν εκλεγώ είναι ότι θα δώσω όλες τις δυνάμεις μου για να μπορέσουμε, επιτέλους, να επανενώσουμε την πατρίδα μας και όλοι μαζί να δώσουμε σε αυτή μία νέα προοπτική. Πιστεύω ότι αξιοποιώντας τα Ηνωμένα Έθνη, τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ενεργειακές προοπτικές της ΝΑ Μεσογείου μπορούμε να φέρουμε την Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου και να αναζητήσουμε έναν έντιμο και αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό. Ξεκαθαρίζοντας ότι μόνο η συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού, δηλαδή η ΔΔΟ, μπορεί να φέρει τη λύση, είμαι έτοιμος να καταθέσω φρέσκες ιδέες και να αποδοθώ σε μία εμφάνταστη και πειστική διπλωματία η οποία και να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι είμαστε έτοιμοι και θέλουμε να βρούμε λύση, αλλά και να υποχρεώσει την Τουρκία να επανέλθει στον διάλογο και να συγκατανεύσει σε μία βιώσιμη και λειτουργική λύση στην Κύπρο.

Συμπαίκτης η Τουρκία

Το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου και της κυπριακής ΑΟΖ πώς θα μπορούσε να βοηθήσει (σ)την επίλυση του Κυπριακού;

Ναι, η ανάγκη ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία δημιουργεί νέες προοπτικές για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου και αναβαθμίζει τη σημασία και τον ρόλο της Κυπριακής ΑΟΖ, εξέλιξη που αν αξιοποιήσουμε σωστά μπορεί να βοηθήσει και στην επίλυση του Κυπριακού. Για να γίνει, όμως, αυτό δεν πρέπει να αναζητούμε λύσεις που αποκλείουν την Τουρκία και αυτό πρέπει, επιτέλους, να το καταλάβουμε, αλλά και να το αποδεχτούμε, αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Μέχρι τώρα αποκλείαμε την Τουρκία από κάθε ενεργειακό σχεδιασμό μας, γι' αυτό και δεν καταφέραμε να κάνουμε τίποτα απολύτως. Πρέπει να δούμε την Τουρκία ως εν δυνάμει συνεταίρο στα ενεργειακά, στη βάση πάντα του διεθνούς δικαίου. Και επειδή, όντως, υπάρχουν προβλήματα, ανταγωνισμοί και εθνικά συμφέροντα στα ενεργειακά, δεν μιλώ για μία μεμονωμένη κυπροτουρκική συνεργασία, αλλά στο πλαίσιο πάντα μίας ευρύτερης συνεργασίας των χωρών της περιοχής. Μέχρι τώρα αποκλείαμε εκ προοιμίου την Τουρκία από αυτές τις συνεργασίες, κάτι που της έδινε την ευκαιρία να αυθαιρετεί, να αμφισβητεί κυριαρχικά μας δικαιώματα και να παραβιάζει ωμά το διεθνές δίκαιο. Αν καταφέρουμε να την πείσουμε ότι αλλάζουμε οπτική και προσέγγιση και την αντιμετωπίζουμε ως σοβαρό συμπαίκτη που θα συνεπωφεληθεί, θα τη φέρουμε και εκείνη ενώπιον σοβαρών διλημμάτων και για τα ενεργειακά, αλλά και για το Κυπριακό.

Κίνδυνος από ακροδεξιά

 Τι να μάθουμε από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές;

Να χαιρετίσουμε την επιτυχία Μακρόν ως νίκη της δημοκρατίας, κάτι που επιτεύχθηκε τελικά με τη συνεργασία, έστω και την υστάτη, όλων των δημοκρατικών δυνάμεων και πολιτών της χώρας. Παράλληλα, πρέπει να αφυπνιστούμε όλοι για τον κίνδυνο της ακροδεξιάς που απειλεί όχι μόνο την Γαλλία αλλά ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και εμάς εδώ στην Κύπρο με την εμφάνιση και δυστυχώς συνεχή ενδυνάμωση του ακροδεξιού, νεοφασιστικού ΕΛΑΜ, που αποτελεί εκτός από κίνδυνο, αλλά και όνειδος για την Κύπρο μας και τις δημοκρατικές της παραδόσεις.

Διαφθορά

Τώρα που έχουμε και Αρχή κατά της Διαφθοράς θα καταφέρουμε να περιορίσουμε αυτό το φαινόμενο στον τόπο μας; Τι γεννά τη διαφθορά στην Κύπρο;

Να ξεκαθαρίσω ότι η ευθύνη για το ξερίζωμα του φαινομένου της διαφθοράς δεν είναι απλά θέμα μίας επιτροπής, στην οποία εύχομαι, φυσικά, κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει, αλλά χρέος όλων μας. Η μάχη δε κατά της διαφθοράς πρέπει να αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα του νέου προέδρου. Η προσπάθεια θα είναι μακρά και πολυεπίπεδη. Για να επιτύχει χρειάζεται αυστηρότητα στον κολασμό των φαινομένων διαφθοράς με παραδειγματικές τιμωρίες βασισμένες σε νομοθεσίες και η ύπαρξη ευέλικτων και αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου. Το σημαντικότερο, όμως, όλων είναι η προληπτική δράση προς αποφυγή τέτοιων φαινομένων με την καλλιέργεια μίας νέας κουλτούρας μέσα από την εκπαίδευση, η οποία να διαπαιδαγωγεί από τα προδημοτικά χρόνια τους αυριανούς πολίτες στη βάση αξιών και αρχών και έξω από τα σημερινά εγωπαθή και ανταγωνιστικά πρότυπα.

Μεικτή οικονομία

 Σε ποιο οικονομικό μοντέλο πρέπει να στραφεί η Κύπρος;

Το μοντέλο που θα μπορούσε και πρέπει να οικοδομήσει η Κύπρος είναι αυτό της μεικτής οικονομίας της αγοράς. Στόχος πρέπει να είναι η μεγέθυνση του οικονομικού αποτελέσματος το οποίο να αξιοποιείται προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, μέσα από καλά προμελετημένα και αποδοτικά έργα ανάπτυξης. Χρειάζεται να ξαναδούμε και να επανασχεδιάσουμε κάποιους τομείς της οικονομίας (τουρισμός, υπηρεσίες) τους οποίους προσδώσαμε τεράστια σημασία τα τελευταία χρόνια, ελαχιστοποιώντας την εξάρτησή τους από εξωγενείς παράγοντες και να στραφούμε και σε άλλους τομείς τους οποίους, είτε παραμελήσαμε έως τώρα, είτε δεν αναπτύξαμε όσο έπρεπε. Τέτοιοι τομείς είναι, για παράδειγμα, η ανάπτυξη τεχνολογίας, η ελαφριά βιομηχανία, η πράσινη ενέργεια, η ναυτιλία, αλλά και ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας, οι οποίοι έχουν αφεθεί από πρωτογενείς τομείς της οικονομίας που ήταν κάποτε να οδηγηθούν στον πλήρη μαρασμό. Με λίγα λόγια, λέω «όχι» και θα τερματίσω την οικονομία όπου ευημερούν πρόσκαιρα και ευκαιριακά οι αριθμοί, αλλά παίνεται το ένα τρίτο του πληθυσμού μας.

«Επέλεξα συνειδητά να μη γεράσω»

Κληθείς να πει «τι παιδεία/εκπαίδευση οραματίζεται για τον τόπο και τι πρέπει να αλλάξει στο εκπαιδευτικό μας σύστημα», ο Μάριος Ηλιάδης ανέφερε ότι διαφωνεί με εκείνους που λένε ότι η παιδεία μας χρειάζεται μεταρρύθμιση. «Η παιδεία μας χρειάζεται γκρέμισμα και χτίσιμο από την αρχή στα πρότυπα των σύγχρονων ευρωπαϊκών κρατών. Το κέντρο βάρους πρέπει να δοθεί στην προδημοτική εκπαίδευση και να επεκταθεί σε όλες τις υπόλοιπες βαθμίδες. Πρέπει να εγκαταλείψουμε την εκμάθηση της παπαγαλίας, τον βομβαρδισμό των παιδιών με πολλά αχρείαστα πράγματα και να επικεντρωθούμε στο να μαθαίνουμε τα παιδιά μας πώς να σκέφτονται, να μαθαίνουν, να σέβονται τον εαυτό τους, αλλά κυρίως τον συνάνθρωπό τους», σημείωσε. Από την προδημοτική ακόμα εκπαίδευση, συνέχισε ο κ. Ηλιάδης, πρέπει να καλλιεργούμε στα παιδιά μας και αυριανούς πολίτες αξίες και αρχές ζωής και να τους μαθαίνουμε πως να γίνουν ελεύθεροι και υπεύθυνοι πολίτες. «Παράλληλα, η παιδεία και εκπαίδευση να είναι δωρεάν και υποχρεωτική, από τη νηπιακή προδηματική φάση μέχρι και το πανεπιστήμιο», συμπλήρωσε.

Τι θα πρέπει να αλλάξει αναφορικά με τις σημερινές σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους;

Αν και προσωπικά είμαι θρησκευόμενο άτομο, πιστεύω στην ανάγκη μίας νέας σχέσης ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία, προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας. Αναγνωρίζοντας την κοσμικότητα ενός σύγχρονου και ευρωπαϊκού κράτους, όπως το δικό μας, θεωρώ ότι η Εκκλησία οφείλει να απέχει άμεσα ή έμμεσα από θέματα που σχετίζονται και αφορούν τη διακυβέρνηση της χώρας και να περιοριστεί στο καθαρά θρησκευτικό και ανθρωπιστικό της έργο. Την ίδια ώρα και η Πολιτεία οφείλει να συνεργάζεται αγαστά και να διαλέγεται δημιουργικά με την Εκκλησία.

Κονδύλια υπάρχουν

Τάζετε φιλολαϊκή πολιτική που θα εστιάζει στον απλό άνθρωπο. Πού θα βρείτε τα κονδύλια γι' αυτή σας την υπόσχεση;

Πρέπει να βρούμε τρόπους το σύνολο του πλούτου που παράγει η χώρα -και που με τις τομές που ανέφερα πιο πάνω αναμένω ότι θα αυξηθεί σημαντικά- να διανέμεται πιο δίκαια στο σύνολο του πληθυσμού. Φιλολαϊκή πολιτική σημαίνει να έχουμε στο επίκεντρο μας τους λιγότερο προνομοιούχους της ζωής, να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στην εργασία με αξιοπρεπείς όρους απασχόλησης και αμοιβής, να πατάξουμε τα σημερινά φαινόμενα αισχροκέρδειας και ανεξέλεγκτης αύξησης των τιμών βασικών αγαθών και να βελτιώσουμε την κοινωνική μας πολιτική. Κονδύλια, ακόμα και σήμερα, υπάρχουν, φτάνει να κατανέμονται με δικαιότερο τρόπο και προς όφελος των πολλών και όχι των ολίγων.

Προσιτή στέγη

Πώς σκέφτεστε να επιλύσετε το στεγαστικό; Δηλαδή, φθηνό σπίτι, προσιτά ενοίκια;

Η εξασφάλιση προσιτής στέγης είτε με αγορά, είτε με ενοίκιο οφείλει να είναι ψηλά στις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές μίας σύγχρονης διακυβέρνησης, όπως εγώ την οραματίζομαι και θέλω να φέρω. Η στέγη πρέπει να πάψει να θεωρείται αγαθό το οποίο ρυθμίζεται μόνο από τους νόμους της αγοράς. Οι τιμές πρέπει να είναι εναρμονισμένες με το βιοτικό επίπεδο του τόπου και όχι να βλέπουμε -όπως βλέπουμε σήμερα- τιμές Λονδίνου, Νέας Υόρκης και άλλων μεγαλουπόλεων. Για μας θα είναι βασικός πυλώνας της πολιτικής μας και θα εστιάσουμε κυρίως στο να διασφαλισθεί το δικαίωμα προσιτής στέγης σε νέα ζευγάρια και στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού, δικαίωμα που δεν μπορούν να απολαύσουν σήμερα λόγω των εξωπραγματικών τιμών. Προς αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιήσουμε υφιστάμενους φορείς όπως ο Οργανισμός Ανάπτυξης Γης, ο Οργανισμός Χρηματοδότησης Στέγης, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Μία δική μου διακυβέρνηση θα συνεργαστεί με τους φορείς αυτούς για την ετοιμασία νέων προγραμμάτων και σχεδίων προσιτής στέγης και θα διοχετεύσει σε αυτά σημαντικά κονδύλια.

Δικαίωμα επιλογής

 Ναι ή όχι στην καύση νεκρών;

Είμαι υπέρ να δοθεί το δικαίωμα στον πολίτη να επιλέγει τον τρόπο ταφής του. Το θέμα δεν έχει να κάνει με τα θρησκευτικά πιστεύω του καθενός, αλλά με τη συνείδηση του καθενός μας, αφού θα υπάρχει και το δικαίωμα και η επιλογή της σημερινής παραδοσιακής ταφής. Ας μην ξεχνάμε πως ζούμε πια σε πολυεθνικές και πολυθρησκευτικές κοινωνίες και πρέπει να κατοχυρώνεται το δικαίωμα επιλογής του καθενός. Δεν μπορούμε να υποχρεώνουμε κανέναν να κάνει θρησκευτική κηδεία και ταφή. Όπως ορθώς εγκαταλείφθηκε η υποχρεωτική βάφτιση ή ο θρησκευτικός μόνο γάμος, έτσι πρέπει να κάνουμε και με την ταφή.

Ναι ή όχι στην υιοθέτηση παιδιών από ΛΟΑΤΚΙ άτομα;

Τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα είναι ισότιμοι πολίτες και πρέπει να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που έχουν όλοι. Είναι μέρος της κοινωνίας μας, πληρώνουν φόρους και η πολιτεία δεν μπορεί να τους αποστερεί στοιχειώδη δικαιώματα εξ αιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού τους. Προσωπικά σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα σεξουαλικού αυτοκαθορισμού του καθενός. Ταυτόχρονα, όμως, δεν πρέπει να αφήσουμε να διαβρωθεί ο θεσμός της παραδοσιακής οικογένειας που αποδεδειγμένα συνέβαλε καθοριστικά στη συντήρηση της ανθρώπινης κοινωνίας από καταβολής κόσμου. Το όλο θέμα απασχολεί και προβληματίζει ακόμα και πολλές πιο προηγμένες και φιλελεύθερες από εμάς κοινωνίες και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Υγιής, ακμαίος, ενεργός

Πώς απαντάτε στην κριτική που δέχεστε αναφορικά με την ηλικία σας σε σχέση με τη διεκδίκηση της προεδρίας της Δημοκρατίας;

Από πάντα πίστευα πως το να μεγαλώνει ηλικιακά ένας άνθρωπος είναι αναπόφευκτο. Το να γερνά, όμως, και να περιθωριοποιείται είναι προαιρετικό και επιλογή του καθενός μας. Εγώ αισθάνομαι και είμαι απόλυτα υγιής και ακμαίος, και επέλεξα συνειδητά να μη γεράσω και να παραμείνω ενεργός και απόλυτα δραστηριοποιημένος πολίτης και επαγγελματίας. Στον διεθνή, άλλωστε, χώρο υπάρχουν πολλά παραδείγματα πολιτικών ανδρών που συνέχισαν σε μεγάλη ηλικία να βρίσκονται στις επάλξεις (Σιμόν Πέρες, Ουίνστον Τσώρτσιλ, Κωνσταντίνος Καραμανλής), ενώ και στην Κύπρο είχαμε το παράδειγμα του Γλαύκου Κληρίδη που ηγήθηκε με επιτυχία της χώρας σε μεγάλη ηλικία. Μάλιστα, μπορώ να πω ότι όσο ο Γλαύκος Κληρίδης μεγάλωνε γινόταν σοφότερος, με αποτέλεσμα να γίνει απόλυτα αποδεκτός και αγαπητός από την ολότητα σχεδόν του λαού.

Χρηματοδότηση

Εδώ και μήνες έχετε ξεκινήσει την προεκλογική σας καμπάνια η οποία φαίνεται να είναι και δαπανηρή. Ποιος χρηματοδοτεί την εκστρατεία σας;

Δεν έχω κρυφές πηγές χρηματοδότησης, ούτε φυσικά και πακτωλό χρημάτων πίσω μου. Ρίχτηκα στον προεκλογικό με περιορισμένα έξοδα και σε σύγκριση με άλλους ανθυποψηφίους ή υποψήφιους ανθυποψηφίους δεν έχω ούτε στρατιές συνεργατών, ούτε επικοινωνιολόγους, ούτε κομματικά ταμεία και μηχανισμούς να με στηρίζουν. Η έως τώρα εκστρατεία μου στηρίχτηκε αποκλειστικά από δικούς μου προσωπικούς πόρους και από μικρή βοήθεια προσωπικών φίλων και ανθρώπων που εκτιμούν την προσπάθειά μου. Όταν δε έλθει η ώρα θα καταθέσω με βάση τις πρόνοιες της νομοθεσίας όλα τα οικονομικά στοιχεία της εκστρατείας μου (έξοδα, έσοδα) και θα διαπιστωθεί αυτό που λέω.









Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ο Δρουσιώτης απαντά στην αγωγή των 2 εκατομμυρίων του Αναστασιάδη: «Δεν θα υποκύψω στον ψυχολογικό εκβιασμό του»
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Δρουσιώτης απαντά στην αγωγή των 2 εκατομμυρίων του Αναστασιάδη: «Δεν θα υποκύψω στον ψυχολογικό εκβιασμό του»

Ο Δρουσιώτης απαντά στην αγωγή των 2 εκατομμυρίων του Αναστασιάδη: «Δεν θα υποκύψω στον ψυχολογικό εκβιασμό του»

Ανακαλούνται επ
ΚΥΠΡΟΣ

Ανακαλούνται επ' αόριστον όλες οι άδειες χρήσης πυροτεχνημάτων μετά την πυρκαγιά στο Χα Ποτάμι

Ανακαλούνται επ' αόριστον όλες οι άδειες χρήσης πυροτεχνημάτων μετά την πυρκαγιά στο Χα Ποτάμι

Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για λαμπρατζιές - Κάλεσε τους γονείς να λάβουν μέτρα ο Αγγελίδης

Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για λαμπρατζιές - Κάλεσε τους γονείς να λάβουν μέτρα ο Αγγελίδης

Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για λαμπρατζιές - Κάλεσε τους γονείς να λάβουν μέτρα ο Αγγελίδης

Μεσιτεία όπλων: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της λέει το Υπ. Εμπορίου - Οι ποινές
ΚΥΠΡΟΣ

Μεσιτεία όπλων: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της λέει το Υπ. Εμπορίου - Οι ποινές

Μεσιτεία όπλων: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της λέει το Υπ. Εμπορίου - Οι ποινές

«ΙΣΟΤΗΤΑ»: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
ΚΥΠΡΟΣ

«ΙΣΟΤΗΤΑ»: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί

«ΙΣΟΤΗΤΑ»: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί