Ο κ. Χριστοδουλίδης, ως γνωστό, απέρριψε παρόμοια πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου να κατέλθει σε εκλογική αναμέτρηση, δηλώνοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει η προεδρία του ΔΗΣΥ
Μία κουβέντα που έγινε κατά τη διάρκεια του πρωινού καφέ, λίγο πριν τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, μπορεί φαινομενικά να είναι αθώα, ωστόσο, η σκέψη πίσω από αυτήν ίσως και να κρύβει κάποια «μυστικά». Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, έριξε, ανεπίσημα στη συζήτηση την εισήγηση για διεξαγωγή και εκλογικού συνεδρίου την επομένη του ιδεολογικoπολιτικού συνεδρίου που θα γίνει στις 17 – 18 Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αυτού αναμένεται μεγάλη πολιτική φιέστα και κινητοποίηση, με κύριους προσκεκλημένους τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και βεβαίως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι οποίοι θα το προσφωνήσουν.
Τα περί εκλογώνΗ συζήτηση της πρότασης πέρα από ιδεολογικό το συνέδριο να γίνει και εκλογικό, είχε διάρκεια πέντε-δέκα λεπτών κι απορρίφθηκε για ουσιαστικούς και επικοινωνιακούς λόγους, με τον πρόεδρο του κόμματος να μην επιμένει στην εισήγησή του.
Οι λόγοι της απόρριψης, για να αρχίσουμε από τα απλά και να πάμε στα σύνθετα, ήταν οι εξής: Την ώρα που όλα τα υπόλοιπα κόμματα τρέχουν για τις προεδρικές εσύ δεν μπορείς να τρέχεις σε εσωκομματικές εκλογές. Αυτός ήταν ο επικοινωνιακός λόγος. Και ο ουσιαστικός: Αντί συσπείρωσης του κόμματος υπήρχε ο κίνδυνος ο ΔΗΣΥ να οδηγηθεί σε εσωστρέφεια, αφού στις εκλογές ο Αβέρωφ θα μπορούσε να έχει και αρκετούς ανθυποψήφιους. Η πρόταση του Αβέρωφ δεν στόχευε, σίγουρα, να καπαρώσει προκαταβολικά τη θέση του προέδρου του ΔΗΣΥ ανεξαρτήτως έκβασης των προεδρικών. Ούτως ή άλλως, το καταστατικό του ΔΗΣΥ προβλέπει πως σε περίπτωση που το κόμμα διεκδικήσει προεδρικές εκλογές και τις χάσει, τότε πηγαίνει σε εκλογικό συνέδριο σε διάστημα 40 ημερών. Άρα, εκλογές θα γίνουν, έτσι κι αλλιώς, μετά τις προεδρικές ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Αν η προσπάθεια του ΔΗΣΥ δεν στεφθεί με επιτυχία θα συγκληθεί συνέδριο, αν κερδίσει τις εκλογές επίσης θα γίνει, αφού ο πρόεδρός του δεν θα μπορεί να συνεχίσει τα κομματικά καθήκοντά του.
Ποιες σκέψεις έκανε ο Αβέρωφ Νεοφύτου καταθέτοντας την πρότασή του; Μήπως ήταν και ουσιαστικοί και επικοινωνιακοί οι λόγοι της απόφασής του; Σε πρώτο πλάνο ο ηγέτης του ΔΗΣΥ, που του αρέσει συνεχώς να ανακατεύει την τράπουλα, ήθελε να καταβληθεί μία προσπάθεια συσπείρωσης του συναγερμικού κόσμου και να κλείσει -τουλάχιστον για το επόμενο 10μηνο- η όποια συζήτηση γίνεται – φανερή ή πίσω από κλειστές πόρτες - για διαδοχή του προέδρου είτε σε περίπτωση νίκης, είτε σε περίπτωση ήττας; Από την άλλη, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήθελε να στείλει το μήνυμα στους συναγερμικούς πως «βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και οι μηχανές πρέπει να δουλέψουν έως οι εκλογές να διεξαχθούν στις 17 Ιουνίου», έλεγε στον «Π», συναγερμικό στέλεχος.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ήθελε να δώσει νέα ώθηση στο κόμμα. Να συσπειρώσει το κόμμα. Να κινήσει τα πράγματα, από τη στιγμή που η κατάσταση μοιάζει ως να έχει βαλτώσει. Και στο πίσω μέρος του μυαλού του δεν αποκλείεται να σκεφτόταν πως πρέπει να «συγκρατήσει» τους «δελφίνους» στο κόμμα. Πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν στη γωνία, είτε σε περίπτωση νικηφόρας πορείας ή και το αντίθετο: Χάρης Γεωργιάδης, Νίκος Τορναρίτης, Νίκος Νουρής, Γιάννης Καρούσος, Ευθύμιος Δίπλαρος, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Αννίτα Δημητρίου είναι σε ετοιμότητα να διεκδικήσουν την προεδρία του ΔΗΣΥ.
Ο πραγματικός λόγοςΟ πρόεδρος του ΔΗΣΥ μάλλον οδηγήθηκε στην κατάθεση αυτής της πρότασης και για έναν άλλο, βαθύτερο λόγο. Ήθελε να φέρει σε δύσκολη θέση, να εκθέσει για μία ακόμα φορά, τον μέχρι πρότινος ΥΠΕΞ της διακυβέρνησης ΔΗΣΥ, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος δεν θα πήγαινε στο συνέδριο, όταν την ίδια ώρα δηλώνει συναγερμικός από τα γεννοφάσκια του και συνεχιστής της πολιτικής Αναστασιάδη. Ο κ. Χριστοδουλίδης, ως γνωστό, απέρριψε τον Γενάρη παρόμοια πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου να κατέλθει σε εκλογική αναμέτρηση, δηλώνοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει η προεδρία του ΔΗΣΥ.
Ο ΔΗΣΥ, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε διαγραφή του τέως ΥΠΕΞ ακόμα και όταν αυτός εξαγγείλει υποψηφιότητα, κάτι που εκτιμάται πως θα γίνει μέχρι τις 20 Μαΐου. «Δεν πρόκειται να διαγραφεί από τον ΔΗΣΥ. Από μόνος του θα θέσει τον εαυτό του εκτός κόμματος. Θα τον αφήσουμε στην κρίση του συναγερμικού κόσμου», έλεγαν στον «Π» στελέχη, ενώ τη θέση πως δεν θα διαγραφεί ο κ. Χριστοδουλίδης την εξέφρασε σε δημόσιες δηλώσεις του και ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος.
Στελέχη του ΔΗΣΥ με τα οποία μίλησε ο «Π» αναγνωρίζουν τη δυσκολία του εγχειρήματος: «Γνωρίζουμε τις αντικειμενικές δυσκολίες, όπως επίσης και τη δυσκολία της διεκδίκησης τρίτης θητείας. Ο Αβέρωφ ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ καλείται να κατέλθει στις εκλογές σηκώνοντας το βάρος και τη φυσιολογική φθορά μίας δεκαετούς διακυβέρνησης, ενώ ο κ. Χριστοδουλίδης προσπαθεί να πείσει ότι δεν φέρει καμία ευθύνη, τη στιγμή που ήταν ο βασικός υπουργός και σύμβουλος της κυβέρνησης. Είμαστε, ωστόσο, στοχοπροσηλωμένοι, έχουμε μπροστά μας αρκετούς μήνες για να κινήσουμε τους μηχανισμούς μας και να σπρώξουμε τον κόσμο μας».
Πρόσφατη δημοσκόπησηΤα ευρήματα δημοσκόπησης που έγινε και αναλύθηκε πρόσφατα για λογαριασμό του ΔΗΣΥ είναι αρκούντως ενδιαφέροντα και μπορούν να τύχουν ανάγνωσης και πέραν του Συναγερμού. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στις ηλικίες των 18-25 ο Αβέρωφ Νεοφύτου τυγχάνει ευρείας αποδοχής μέσα στο κόμμα του. Και αυτό αποδίδεται στην εδραίωση ανάμεσα στη νεολαία, της φοιτητικής οργάνωσης του ΔΗΣΥ, Πρωτοπορία.
Στις ηλικίες άνω των 60 ο Αβέρωφ Νεοφύτου επίσης τυγχάνει αποδοχής σε ποσοστό 90%. Εκεί που τα ποσοστά που συγκεντρώνει ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι προβληματικά είναι στις παραγωγικές ηλικίες των 25-55, ενώ μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα ανάμεσα στις γυναίκες. Συγκεκριμένα, οι ψηφοφόροι του είναι σε ποσοστό 70% άνδρες και μόνο σε 30% γυναίκες.
Γενικότερα, η δημοσκόπηση αυτή δίνει στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ ένα ποσοστό γύρω στο 15%, το οποίο σε συναγερμικά νούμερα μεταφράζεται κοντά στο 55% της δύναμης του κόμματος. Η διείσδυση του Νίκου Χριστοδουλίδη στον ΔΗΣΥ αγγίζει το 30%, ενώ υπάρχουν και αρκετοί αναποφάσιστοι. Αυτά τα νούμερα ικανοποιούν για την ώρα την Πινδάρου γιατί «καταδεικνύουν πως ο μηχανισμός άρχισε να παίρνει μπρος», μας έλεγε πηγή από τον ΔΗΣΥ.
Στην Πινδάρου εκτιμούν πως δεδομένου του πολυκερματισμού και της πολιτικής ρευστότητας που παρατηρείται, στον δεύτερο γύρο θα περάσουν οι υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν και θα ξεπεράσουν το 25%. Και στον ΔΗΣΥ αισιοδοξούν πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα είναι στον β’ γύρο.
Η επικοινωνιακή τακτικήΤο επιτελείο Αβέρωφ και η επικοινωνιακή του ομάδα, με βάση τις μετρήσεις και την αλληλοτροφοδότηση που έχουν τα στελέχη του με τον κόσμο, θα αρχίσει σταδιακά να καταθέτει νέες προτάσεις καλύπτοντας διάφορες κατηγορίες πληθυσμού. «Με βάση τα επιτεύγματα της διακυβέρνησης του Αναστασιάδη θα οικοδομήσουμε και θα προτείνουμε και νέες πολιτικές, κυρίως σε ό,τι αφορά τους νέους, τις γυναίκες, αλλά και την οικονομία», μας λέει συναγερμικό στέλεχος.
Την ίδια στιγμή, η επικοινωνιακή ομάδα στρέφεται και προς τους αντιπάλους του Αβέρωφ Νεοφύτου, αρχής γενομένης από τη δήλωση Δίπλαρου, η οποία πριν γίνει μελετήθηκε από το επιτελείο Αβέρωφ. Στόχος να σταλεί το μήνυμα ότι οι αντίπαλοι του Αβέρωφ ήταν πρώην συνεργάτες του στην κυβέρνηση Αναστασιάδη, με σαφή αναφορά κυρίως στον τέως υπουργό Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά και τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, παρότι ο δεύτερος δεν υπήρξε ποτέ μέλος της κυβέρνησης.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.