Άντρος Κυπριανού για Κυπριακό, προεδρικές και Νίκο Χριστοδουλίδη: «Το ΑΚΕΛ δεν βρίσκεται σε δύσκολη θέση»

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 14.4.2022
Άντρος Κυπριανού για Κυπριακό, προεδρικές και Νίκο Χριστοδουλίδη: «Το ΑΚΕΛ δεν βρίσκεται σε δύσκολη θέση»
Σε ό,τι αφορά τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «ήταν για χρόνια ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Δεν ένιωσε την ανάγκη σε καμία περίπτωση να πει ένα συγγνώμη στον κυπριακό λαό για όλα αυτά τα σκάνδαλα τα οποία συγκλόνισαν την Κύπρο με άμεση συμμετοχή του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας του οποίου ήταν ο πιο στενός συνεργάτης».



«Δεν βρεθήκαμε τυχαία σε αυτό το σημείο στο Κυπριακό», δήλωσε στον Πολίτη 107.6 & 97.6 ο τέως γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, υποστηρίζοντας ότι εδώ μας έφεραν οι χειρισμοί που έγιναν. «Πρώτα και κύρια βέβαια», πρόσθεσε, «από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά και από την πλευρά του κ. Αναστασιάδη ο οποίος σήμερα παρουσιάζεται στεναχωρημένος».

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε επίσης ότι ο κ. Αναστασιάδης έπρεπε να γνωρίζει ότι οι δικοί του χειρισμοί στο Κραν Μοντανά και η αδιαφορία που επέδειξε στη συνέχεια θα έδινε χώρο στην εκλογή ενός αδιάλλακτου στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας. «Συνεπώς», ανέφερε, «δεν θα πρέπει να είναι έκπληκτος ο κ. Αναστασιάδης, αφότου οι εξελίξεις είναι αποτέλεσμα και δικών του χειρισμών».

MOE

Ακολούθως χαρακτήρισε αστείο να επανέρχεται σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) τα οποία πρότεινε στο παρελθόν σε 2-3 περιπτώσεις και είχαν απορριφθεί, θεωρώντας ότι σήμερα, με ένα ηγέτη της τ/κ κοινότητας όπως ο κ. Τατάρ, αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις επανέναρξης του διαλόγου.

Ο κ. Κυπριανού υποστήριξε ότι «εδώ που φτάσαμε, δεν είναι με ΜΟΕ που θα λύσουμε το Κυπριακό». Κάλεσε δε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να πείσει πρώτα και κύρια τη διεθνή κοινότητα και στη συνέχεια την Τουρκία, ώστε να πείσουν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Φυσικό αέριο

Ερωτηθείς κατά πόσον η ε/κ πλευρά μπορεί να αξιοποιήσει την επαναφορά του θέματος των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με απώτερο στόχο την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι «αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να είχαμε κάνει προ πολλού. Εμείς από το 2015 είχαμε καταθέσει πρόταση στο Εθνικό Συμβούλιο και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, προτείνοντας να συζητήσουμε το ενδεχόμενο αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, σε μια προσπάθεια να πείσουμε την Τουρκία ότι θα είναι και προς όφελος της εάν μας βοηθήσει να λύσουμε το Κυπριακό. Μάλιστα ζήτησα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μου δώσει το πράσινο φως για να την παρουσιάσω στον κ. Νταβούτογλου, πρωθυπουργό τότε της Τουρκίας, όταν θα μετέβαινα στην Κωνσταντινούπολη τον Γεννάρη του 2016».

Στη συνέχεια ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η αντίδραση του κ. Νταβούτογλου ήταν άμεση όταν του παρουσίασε την πρόταση. «Ελάτε να συζητήσουμε σοβαρά» μου είπε. «Βέβαια», συμπλήρωσε, «μετασχηματίστηκε ο κ. Νταβούτογλου μετά από 3-4 μήνες, αλλά δυστυχώς ούτε ο κ. Αναστασιάδης συμμερίζεται εκείνη την πρόταση που είχαμε καταθέσει και την οποία έχουμε επαναφέρει σε πιο εξελιγμένη μορφή τον Δεκέμβρη του 2020».

«Θεωρώ», πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, «ότι το ενεργειακό ζήτημα μπορεί να αποτελέσει ένα κίνητρο για τη λύση στο Κυπριακό, αλλά πολύ φοβάμαι ότι ο τρόπος με τον οποίο χειριζόμαστε τα ζητήματα, με την προσπάθεια δηλαδή αποκλεισμού της Τουρκίας από τις συζητήσεις που γίνονται δεν οδηγεί πουθενά».

Αντίθετα, όπως είπε, πρέπει να δώσουμε ένα κίνητρο στην Τουρκία για να μας βοηθήσει να επιλύσουμε το Κυπριακό με τρόπο που να είναι εναρμονισμένος με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ και τότε ναι, είμαστε έτοιμοι εισέλθουμε σε ένα σοβαρό διάλογο με την Άγκυρα για διάφορα ζητήματα. «Και για εμπορική συνεργασία στα θέμα φυσικού αερίου», πρόσθεσε, «αλλά και γιατί όχι, να συζητήσουμε το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της περιοχής σε διάφορους προορισμούς».

Το αδιέξοδο

Κληθείς να απαντήσει αν υπάρχει τρόπος να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «ο κ. Τατάρ είναι ετερόφωτος. Ό,τι του πει η Τουρκία θα κάνει. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η Άγκυρα του λέει να επιμείνει στη λύση δύο κρατών. Ότι, δηλαδή, αν δεν εξασφαλίσει την κυριαρχική ισότητα δεν πρόκειται να αποδεχθούν την επανέναρξη των συνομιλιών. Με τέτοια στάση από την τουρκική πλευρά δεν υπάρχουν προϋποθέσεις».

«Από την άλλη», πρόσθεσε, «εγώ προσωπικά δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι ο κ. Αναστασιάδης εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν ενδιαφέρεται για τη λύση του Κυπριακό. Εννοώ τη λύση όπως την έχουμε συμφωνήσει». Ακολούθως επανέλαβε τις κατηγορίες κατά του Προέδρου Αναστασιάδη, λέγοντας ότι έχει φλερτάρει με την ιδέα των δύο κρατών, συζητώντας με μερικές εκατοντάδες ανθρώπους για αυτό το ενδεχόμενο. «Δυστυχώς», πρόσθεσε, «συζήτησε το θέμα και με την Τουρκία και αντιλαμβάνεστε ότι όταν η Άγκυρα αντιληφθεί ότι υπάρχει το περιθώριο να κερδίσει κάτι περισσότερο στο Κυπριακό δεν θα το εγκαταλείψει».

Ο τέως γ.γ. του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι «όταν άρχισε να αναφέρεται σε αυτά τα πράγματα τον Μάρτιο του 2018, ήταν περισσότερο μια πολιτική ανάλυση και πολιτικό αισθητήριο. Στη συνέχεια μου είπαν πάρα πολλοί στενοί συνεργάτες του Προέδρου Αναστασιάδη». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «σε μια συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδη μου είπε “καλά δεν μπορώ να προβληματιστώ;”. Του απάντησα ότι κανένας δεν σου απαγορεύει να προβληματιστείς. Αλλά να προβληματιστείς για λύση δύο κρατών;».

Ναυάγιο με ΔΗΚΟ

Σε ό,τι αφορά το ναυάγιο στις συζητήσεις του ΑΚΕΛ με το ΔΗΚΟ ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι «πολύ σωστά το ΑΚΕΛ έχει εμπλακεί σε συζήτηση με το ΔΗΚΟ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Έχει τεράστια σημασία να δημιουργηθεί κλίμα για το ενδεχόμενο συνεργασίας, αν όχι στον πρώτο γύρο, τουλάχιστον στο δεύτερο σε μια προσπάθεια υλοποίησης εκείνου το οποίο όλοι λέμε. Δηλαδή να απομακρυνθεί η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού και κυρίως εκείνη η φιλοσοφία και οι πολιτικές οι οποίες εφαρμόζονται. Είτε Νίκος Αναστασιάδης, είτε Νίκος Χριστοδουλίδης, είτε Αβέρωφ Νεοφύτου, είτε οποιοσδήποτε άλλος ο οποίος ιδεολογικό-πολιτικά είναι συνταγμένος με αυτές τις απόψεις, δεν μπορεί να έχει θέση στην Προεδρία της Δημοκρατίας».

Νικηφόρες επιλογές

Ερωτηθείς αν υπάρχουν νικηφόρες επιλογές για το ΑΚΕΛ μετά το αδιέξοδο με το ΔΗΚΟ, ο κ. Κυπριανού απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν θα πει δημόσια την άποψη του αλλά στα συλλογικά σώματα του κόμματος.

Ακολούθως ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη κάποιων που λένε ότι το ΑΚΕΛ βρίσκεται σε δύσκολη θέση. «Ο Δημοκρατικό Συναγερμός», συμπλήρωσε, «είναι διασπασμένος. Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι πολύ δύσκολο να συνεργαστούν μεταξύ τους. Η εμπειρία του 2018, δηλαδή μια προσπάθεια συνεργασίας των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, αποδεικνύει ότι δεν θα είναι τόσο απλή και τόσο εύκολη. Έχει υπάρξει μια διαφοροποίηση σε αυτό το χώρο. Πλέον δεν υπάρχει η Συμμαχία των Πολιτών και η Αλληλεγγύη. Οι Οικολόγοι βρίσκονται σε μια διαφορετική πορεία. Οπότε τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από ότι ήταν το 2018».

«Θεωρώ λοιπόν ότι το ΑΚΕΛ, με τις σωστές επιλογές», συνέχισε, «μπορεί να αποτελέσει ένα πόλο συσπείρωσης στον δεύτερο γύρο, έτσι ώστε να επιτευχθεί η αλλαγή».

Ερωτηθείς γιατί δεν είναι ο ίδιος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι «χρειαζόμαστε μια υποψηφιότητα που θα μπορεί να συσπειρώσει γύρω του ευρύτερες δυνάμεις. Το ποια μπορεί να είναι αυτή η υποψηφιότητα θα το αξιολογήσουμε στη συνδιάσκεψη».

Κληθείς να απαντήσει αν ήταν λάθος του ΑΚΕΛ που δεν βοήθησε στην εκλογή του Νικόλα Παπαδόπουλου στην προεδρία της Βουλής, ο κ. Κυπριανού παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη στη διαδικασία συζήτησης. Όμως επικαλέστηκε τα αρνητικά συναισθήματα στον κόσμο του ΑΚΕΛ λόγω της κριτικής που ασκήθηκε στην κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια από το ΔΗΚΟ. Ενώ επεσήμανε την ανάγκη για προεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων, ώστε να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα και να δημιουργηθεί ένα καλύτερο κλίμα μελλοντικά.

Νίκος Χριστοδουλίδης

Σε ό,τι αφορά τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «ήταν για χρόνια υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Δεν ένιωσε την ανάγκη σε καμία περίπτωση να πει ένα συγγνώμη στον κυπριακό λαό για όλα αυτά τα σκάνδαλα τα οποία συγκλόνισαν την Κύπρο με άμεση συμμετοχή του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας του οποίου ήταν ο πιο στενός συνεργάτης».

Ακολούθως κατέκρινε τη στάση του κ. Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό. «Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών», υποστήριξε ο κ. Κυπριανού, «δήλωσε ότι χειρίστηκε το Κυπριακό σε καθοριστικές φάσεις. Τοποθετήθηκε λέγοντας πράγματα τα οποία όχι μόνο διαψεύσθηκαν αλλά κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος. Να τα απαριθμήσω, ξεκινώντας από το "έχουμε θωρακίσει την ΑΟΖ και δεν μπορεί η Τουρκία να μας προκαλέσει τα οποιαδήποτε προβλήματα". Η Τουρκία ουσιαστικά κονιορτοποίησε αυτό το επιχείρημα, κυκλοφορώντας ελεύθερα στην κυπριακή ΑΟΖ, δίχως να υπάρχει καμία απολύτως αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα».

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις "οι οποίες θα πονέσουν", όπως ισχυρίζονται κάποιοι, ο Α. Κυπριανού, υπενθύμισε πως από τον Αύγουστο του 2019, ο κ. Χριστοδουλίδης, έλεγε στο Εθνικό Συμβούλιο αλλά και δημόσια ότι "θα επιβάλουμε κυρώσεις στην Τουρκία οι οποίες θα την υποχρεώσουν να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη βάση των δικών μας απαιτήσεων". Τελικά, υπέδειξε, είμαστε στον Απρίλη του 2022 και έχουμε σε ένα κατάλογο μαύρης λίστας οκτώ άτομα από την Τουρκία και δεν συζητούν οι Ευρωπαίοι οτιδήποτε διαφορετικό. Πάμε από Σύνοδο Κορυφής σε Σύνοδο Κορυφής, σημείωσε και πρόσθεσε.

Για την Αμμόχωστο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπενθύμισε πως ο τέως ΥΠΕΞ  "μας έλεγε ότι είναι προεκλογικό πυροτέχνημα για να βοηθηθεί ο κ. Τατάρ στις εκλογές".  Με τη μέθοδο του σαλαμιού χάνουμε και την Αμμόχωστο, σημείωσε ο κ. Κυπριανού. Πέραν από το ότι έχουμε χάσει τη Μόρφου, όπως σημείωσε. «Και διερωτώμαι ποιες είναι οι θέσεις του σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα; Τώρα που θα είναι υποψήφιος και θα υποχρεωθεί να τοποθετηθεί νομίζω ότι θα περιοριστεί η δυνατότητα του να επηρεάζει την κοινή γνώμη», κατέληξε.

Ακούστε την τοποθέτηση του τέως γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανου στην «Πρωινή Επιθεώρηση» που μεταδίδεται από τον Πολίτη 107.6 & 97.6:

https://soundcloud.com/politis1076/14-04-2022a







Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Εκλογικοί κατάλογοι: Απορρίφθηκε το 59% των ενστάσεων - Στον Γενικό Εισαγγελέα περιπτώσεις που δύναται να στοιχειοθετηθεί ποινική υπόθεση
ΚΥΠΡΟΣ

Εκλογικοί κατάλογοι: Απορρίφθηκε το 59% των ενστάσεων - Στον Γενικό Εισαγγελέα περιπτώσεις που δύναται να στοιχειοθετηθεί ποινική υπόθεση

Εκλογικοί κατάλογοι: Απορρίφθηκε το 59% των ενστάσεων - Στον Γενικό Εισαγγελέα περιπτώσεις που δύναται να στοιχειοθετηθεί ποινική υπόθεση

Ομάδα πίεσης προς την Κομισιόν για αποχαρακτηρισμό της Συρίας προωθεί η Λευκωσία
ΚΥΠΡΟΣ

Ομάδα πίεσης προς την Κομισιόν για αποχαρακτηρισμό της Συρίας προωθεί η Λευκωσία

Ομάδα πίεσης προς την Κομισιόν για αποχαρακτηρισμό της Συρίας προωθεί η Λευκωσία

Γιατί τα Στενά του Ορμούζ είναι κομβικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί τα Στενά του Ορμούζ είναι κομβικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία

Γιατί τα Στενά του Ορμούζ είναι κομβικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία

Έντονο φραστικό επεισόδιο Γερμανίδας ΥΠΕΞ-Ισραηλινού πρωθυπουργού: «Μη μου υψώνεις εμένα τη φωνή σου»
ΚΟΣΜΟΣ

Έντονο φραστικό επεισόδιο Γερμανίδας ΥΠΕΞ-Ισραηλινού πρωθυπουργού: «Μη μου υψώνεις εμένα τη φωνή σου»

Έντονο φραστικό επεισόδιο Γερμανίδας ΥΠΕΞ-Ισραηλινού πρωθυπουργού: «Μη μου υψώνεις εμένα τη φωνή σου»

«Δεν προέρχονται από εισφορές πιστών οι €807.000»: Νέα ανακοίνωση δικηγόρων των μοναχών Μονής Αββακούμ
ΚΥΠΡΟΣ

«Δεν προέρχονται από εισφορές πιστών οι €807.000»: Νέα ανακοίνωση δικηγόρων των μοναχών Μονής Αββακούμ

«Δεν προέρχονται από εισφορές πιστών οι €807.000»: Νέα ανακοίνωση δικηγόρων των μοναχών Μονής Αββακούμ