ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ: Το ναυάγιο και η επόμενη μέρα - Χριστοδουλιδικοί και Αβερωφικοί πήραν θέσεις μάχης

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 14.4.2022
ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ: Το ναυάγιο και η επόμενη μέρα - Χριστοδουλιδικοί και Αβερωφικοί πήραν θέσεις μάχης
Πηγές εντός του κόμματος ανέφεραν στον «Π» ότι υπήρχε προειλημμένη απόφαση για στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη από ηγετικά στελέχη και πως είχαν στόχο να οδηγήσουν τον διάλογο με το ΑΚΕΛ σε ναυάγιο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη στήριξη του τέως ΥΠΕΞ.





Απόφαση για στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη φαίνεται πως έλαβε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ την περασμένη Τρίτη, βάζοντας ταυτόχρονα ταφόπλακα στον διάλογο με το ΑΚΕΛ που οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.

Στη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου παρευρέθηκαν τριάντα από τα σαράντα μέλη του σώματος και διεξήχθη ένας διάλογος για την επόμενη μέρα του ναυαγίου με το ΑΚΕΛ. Πηγή εντός του ΔΗΚΟ ανέφερε στον «Π» ότι «επί της ουσίας το κόμμα στη συνεδρία της Τρίτης έχει επιλέξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Επί της διαδικασίας ακόμη». Ποια είναι η διαδικασία; Πρώτον, θα αναμένουν να ανακοινωθεί επίσημα η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη. Δεύτερον, το ΔΗΚΟ θα παραλάβει το πρόγραμμα του Χριστοδουλίδη και σε συνεννόηση με τον πρώην ΥΠΕΞ θα υποβάλει τις δικές του εισηγήσεις, ώστε να μπορεί να γίνει αποδεκτό από το κόμμα. Ακολούθως αναμένεται ότι θα επέλθει μια κατ’ ελάχιστο συμφωνία, ώστε να εξαγγελθεί επισήμως η στήριξη του ΔΗΚΟ προς την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη.

Γιατί Χριστοδουλίδη

Οι λόγοι που ανάγκασαν το ΔΗΚΟ να στραφεί προς την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη είναι η ευρεία διείσδυση του τέως υπουργού Εξωτερικών στο εκλογικό σώμα του κόμματος που αγγίζει το 60 με 70%. Πέραν από τη διείσδυση του κ. Χριστοδουλίδη, η απόφαση του ΔΗΚΟ έχει να κάνει και με την πλήρη συμφωνία των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Μάλιστα, ο κ. Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του στην «Κ» είχε δηλώσει ότι διαφωνεί πλήρως με τη γραμμή του Αβέρωφ στο Κυπριακό, αλλά και με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που προωθεί ο νυν υπουργός Εξωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Εκτελεστικού Γραφείου, κάποια στελέχη του ΔΗΚΟ εξέφρασαν τη διαφωνία τους, αναφέροντας ότι το κόμμα τα τελευταία χρόνια είναι στην αντιπολίτευση και ενάντια στην κυβέρνηση του Αναστασιάδη, την οποία αποκαλεί διεφθαρμένη και ανακόλουθα έρχεται τώρα να στηρίξει πρώην υπουργό της κυβέρνησης. Μάλιστα, ορισμένα από τα στελέχη που διαφώνησαν με την ιδέα της στήριξης Χριστοδουλίδη, ήγειραν τον κίνδυνο ο κ. Χριστοδουλίδης να δημιουργήσει δικό του κόμμα, εκμεταλλευόμενος τη σχέση του με το ΔΗΚΟ.

Ήθελαν το ΑΚΕΛ

Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι στη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ τη Δευτέρα, εκφράστηκαν πάρα πολλές απόψεις υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με το ΑΚΕΛ. Υπέρ της εξάντλησης όλων των περιθωρίων για συνεργασία με το ΑΚΕΛ τάχθηκαν στελέχη και βουλευτές του κόμματος, όπως η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ο Πανίκος Λεωνίδου, ο Κωνσταντίνος Χρυσοδόντας Πιττάκης, Ανδρέας Μερακλής, ο Μενέλαος Κωμοδίκης κ.ά. Εντούτοις επικράτησε η άποψη ότι ο διάλογος με το ΑΚΕΛ δεν αποδίδει καρπούς και θα πρέπει τερματιστεί διότι προκαλεί πολιτική φθορά στα δύο κόμματα. Ειδικά όλη αυτή η ονοματολογία στα ΜΜΕ.

Ήταν αποφασισμένοι

Αποφασισμένοι για διακοπή της διαδικασίας διαβουλεύσεων με το ΑΚΕΛ προσήλθαν στη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου ορισμένα ηγετικά στελέχη του ΔΗΚΟ, με τον πρόεδρο του κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλο να τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ του άμεσου τερματισμού της συζήτησης. Υπέρ της διακοπής του διαλόγου με το ΑΚΕΛ τάχθηκε και ο Χρύσης Παντελίδης, ο οποίος μάλιστα προσήλθε στη συνεδρία με έτοιμη τη γραπτή δήλωση του κόμματος για το ναυάγιο των διαβουλεύσεων, η οποία εκδόθηκε τελικά μετά από ορισμένες τροποποιήσεις στο λεκτικό της ανακοίνωσης.

Ονοματολογία

Τα ονόματα που κατέθετε το ΑΚΕΛ στο τραπέζι του διαλόγου αφορούσαν πρόσωπα που κινούνται στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, όπως αυτό του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσου Χριστοφίδη, της πρώην ΥΠΕΞ Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή, του νομικού Αχιλλέα Δημητριάδη, του πρώην προέδρου της ΝΕΔΗΚ Γιάννη Παναγιώτου και πιο πρόσφατα του οικονομολόγου Στέλιου Πλατή. Κανένα, όμως, από αυτά τα ονόματα δεν έπεισε την ηγεσία του ΔΗΚΟ, η οποία επέμενε στο όνομα του Νικόλα Παπαδόπουλου, θέτοντας ως δεύτερη επιλογή τη βουλεύτρια του κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Η θέση του ΔΗΚΟ ήταν ότι ο κοινός υποψήφιος θα πρέπει να είναι ανώτατο στέλεχος του κόμματος ώστε να μπορεί να συσπειρώσει τη βάση. Κάτι που δεν αποδεχόταν το ΑΚΕΛ, αφήνοντας όμως ανοικτό παράθυρο για τον Μάρκο Κυπριανού. Μάλιστα πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση Μάρκου Κυπριανού, Νικόλα Παπαδόπουλου και Στέφανου Στεφάνου χωρίς θετικό αποτέλεσμα. Ο λόγος ήταν η άρνηση του Μάρκου Κυπριανού να κατέλθει ως υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο παλμός στο ΔΗΚΟ

Άλλο κεντρικό στέλεχος του ΔΗΚΟ ανέφερε στον «Π» ότι εντός του ΔΗΚΟ υπάρχει ένα ισχυρό ρεύμα υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη, λέγοντας ότι από τον διάλογο με τη βάση του κόμματος και τις μετρήσεις διαφαίνεται ότι «εννέα στους δέκα Δηκοϊκούς λένε όχι στη στήριξη του Αβέρωφ Νεοφύτου, εννέα στους δέκα τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεργαστεί το ΔΗΚΟ με το ΑΚΕΛ, και έξι στους δέκα υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη αν δεν προκύψει συνεργασία με το ΑΚΕΛ».

Δύο σχολές σκέψης

Το ναυάγιο στις διαβουλεύσεις με το ΑΚΕΛ για συνεργασία στις προεδρικές εκλογές έφερε στην επιφάνεια δύο σχολές σκέψεις που επικρατούσαν εντός του ΔΗΚΟ και πλέον εκδηλώνονται ανοικτά. Πρόκειται για τα στελέχη τα οποία ευνοούν τη στήριξη του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη και σπρώχνουν προς αυτή την κατεύθυνση και ορισμένα άλλα στελέχη που θεωρούν ότι το ΔΗΚΟ θα πρέπει να στηρίξει την υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Χριστοδουλιδικοί

Στη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου τάχθηκαν ανοικτά υπέρ της στήριξης του Νίκου Χριστοδουλίδη οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας και Χρίστος Σενέκης. Όπως επίσης ο γ.γ. του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης.

Οι πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι πολλά μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου εξέφρασαν τη θέση ότι θα πρέπει πρώτα να ανακοινωθεί το προεκλογικό πρόγραμμα του Νίκου Χριστοδουλίδη και ύστερα το ΔΗΚΟ να αποφασίσει για το εάν θα στηρίξει ή όχι την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Εξωτερικών. Μάλιστα, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς δήλωσε ότι θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του στο Κυπριακό.

Αβερωφικοί

Πάντως, δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΔΗΚΟ που τάσσονται υπέρ της συνεργασίας με τον ΔΗΣΥ στις προεδρικές εκλογές. Μάλιστα δηκοϊκό στέλεχος που παρευρέθηκε στη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου ανέφερε στον «Π» ότι ο βουλευτής του κόμματος Χρίστος Ορφανίδης τάχθηκε ευθαρσώς υπέρ της συνεργασίας με τον ΔΗΣΥ. «Ήταν», ανέφερε, «η πιο έντονη φωνή κατά της στήριξης προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι γνωστές οι απόψεις του και πως το ΔΗΚΟ δεν μπορεί να βασιστεί σε αυτά που θα δηλώσει προεκλογικά».

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι στη χθεσινή συνεδρία δεν τέθηκε το όνομα του Αβέρωφ Νεοφύτου ώστε να εκφραστούν ανοικτά όσοι βλέπουν με θετικό μάτι τη συνεργασία με τον ΔΗΣΥ. «Αν υπήρχε», όπως είπε, «ονομαστική αναφορά στην υποψηφιότητα Αβέρωφ, θα είχαν εκφραστεί ανοικτά τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ που τάσσονται υπέρ της συνεργασίας με τον ΔΗΣΥ, αλλά μέσα σε αυτό το πλαίσιο της συζήτησης ήταν δύσκολο να εκφράσουν οποιαδήποτε σχετική άποψη».

Άλλα στελέχη που βλέπουν με καχυποψία τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ανέφεραν ότι οι εκλογές δεν είναι καλλιστεία και πως δεν μπορεί το ΔΗΚΟ να στηρίξει την υποψηφιότητα κάποιου του οποίου τις θέσεις δεν γνωρίζει. Ενώ υπήρξαν και επικριτικές φωνές κατά του Νίκου Χριστοδουλίδη, με ένα μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου να επιρρίπτει ευθύνες στον πρώην υπουργό Εξωτερικών για τη διαχείριση του θέματος της Αμμοχώστου.











Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Έφορος Εκλογών για Ευρωεκλογές: 63 υποψηφιότητες, ένα αίτημα απορρίφθηκε - Πόσοι άνδρες και πόσες γυναίκες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφορος Εκλογών για Ευρωεκλογές: 63 υποψηφιότητες, ένα αίτημα απορρίφθηκε - Πόσοι άνδρες και πόσες γυναίκες

Έφορος Εκλογών για Ευρωεκλογές: 63 υποψηφιότητες, ένα αίτημα απορρίφθηκε - Πόσοι άνδρες και πόσες γυναίκες

Μαίνεται πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης
ΚΥΠΡΟΣ

Μαίνεται πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης

Μαίνεται πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης

Ξυλοδαρμός στην Ελληνική Βουλή - Έπεσαν μπουνιές μεταξύ βουλευτών (φώτος)
ΕΛΛΑΔΑ

Ξυλοδαρμός στην Ελληνική Βουλή - Έπεσαν μπουνιές μεταξύ βουλευτών (φώτος)

Ξυλοδαρμός στην Ελληνική Βουλή - Έπεσαν μπουνιές μεταξύ βουλευτών (φώτος)

ΑΚΕΛ για εγκληματικότητα: Η κυβερνητική ανικανότητα πολλαπλασιάζει το αίσθημα ανασφάλειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΚΕΛ για εγκληματικότητα: Η κυβερνητική ανικανότητα πολλαπλασιάζει το αίσθημα ανασφάλειας

ΑΚΕΛ για εγκληματικότητα: Η κυβερνητική ανικανότητα πολλαπλασιάζει το αίσθημα ανασφάλειας

Μαρία Τοφινή: Αποχωρεί από το ΔΗΚΟ και αποσύρει την υποψηφιότητά της για περιφερειάρχης Αμμοχώστου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρία Τοφινή: Αποχωρεί από το ΔΗΚΟ και αποσύρει την υποψηφιότητά της για περιφερειάρχης Αμμοχώστου

Μαρία Τοφινή: Αποχωρεί από το ΔΗΚΟ και αποσύρει την υποψηφιότητά της για περιφερειάρχης Αμμοχώστου