Στο μυαλό του Μάριου Καρογιάν -Τα δύο σενάρια της ΔΗΠΑ για τις προεδρικές εκλογές

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 10.4.2022
Στο μυαλό του Μάριου Καρογιάν -Τα δύο σενάρια της ΔΗΠΑ για τις προεδρικές εκλογές
Η ΔΗΠΑ θεωρεί ότι μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας εξ ορισμού δεν αποκλείει καμία πολιτική δύναμη του δημοκρατικού τόξου

Με την πρόταση για εθνική ενότητα προσήλθε στον διάλογο των προεδρικών εκλογών η ΔΗΠΑ–Συνεργασία, απευθύνοντας σε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου κάλεσμα συνεργασίας με στόχο την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων του τόπου. Ήδη πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες επαφές με τις πλείστες πολιτικές δυνάμεις, με τον πρόεδρο της ΔΗΠΑ να θέτει στο τραπέζι του διαλόγου την ανάγκη για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, για αντιμετώπιση του αδιεξόδου στο Κυπριακό και του μεγάλου δημόσιου χρέους που έχει συσσωρευτεί και τείνει να ξεπεράσει τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ.


Σε αυτή τη φάση, η ΔΗΠΑ-Συνεργασία επιχειρεί να ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και την ερχόμενη Τρίτη αντιπροσωπεία του κόμματος πρόκειται να συναντηθεί με την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, για μία πρώτη βολιδοσκόπηση των προθέσεων του Νικόλα Παπαδόπουλου σε σχέση με την πρόταση του Μάριου Καρογιάν για κυβέρνηση εθνικής ενότητας τύπου Ντράγκι, με Πρόεδρο ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Προηγήθηκαν οι συναντήσεις της ΔΗΠΑ με το ΑΚΕΛ, τον ΔΗΣΥ, την ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους.

Πηγή εντός του κόμματος δήλωσε στον «Π» ότι οι διαβουλεύσεις έχουν στόχο την ενημέρωση των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου για την πρόταση της ΔΗΠΑ-Συνεργασία για διακυβέρνηση εθνικής ενότητας και την ανταλλαγή απόψεων ενόψει προεδρικών εκλογών. Εξαιρείται, δηλαδή, από τον διάλογο το ΕΛΑΜ.

Εντός του Απρίλη αναμένεται να πραγματοποιηθούν συναντήσεις και με ανεξάρτητους υποψηφίους για την προεδρία της Δημοκρατίας. Επαφές θα γίνουν συγκεκριμένα με τον Μάριο Ηλιάδη και τον Αχιλλέα Δημητριάδη, μετά από πρόσκληση των δύο πιο πάνω ανεξάρτητων υποψηφίων προς τη ΔΗΠΑ για συνάντηση.

Τι σκέφτεται ο Καρογιάν

Ακούγοντας την πρόταση του Μάριου Καρογιάν για κυβέρνηση εθνικής ενότητας διερωτάται κάποιος τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ-Συνεργασία. Αλλά και πώς αυτό που σκέφτεται ο κ. Καρογιάν διαφοροποιείται από την πρόταση του υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας, Μάριου Ηλιάδη, για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Η μεγάλη διαφορά σχολιάζουν στον «Π» στελέχη της ΔΗΠΑ είναι ότι ο κ. Ηλιάδης χτυπά με το λεκτικό του την κυβέρνηση Αναστασιάδη, προαποκλείοντας έτσι τον ΔΗΣΥ από μία τέτοια συνεργασία. Αντίθετα, η ΔΗΠΑ θεωρεί ότι μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας εξ ορισμού δεν αποκλείει καμία πολιτική δύναμη του δημοκρατικού τόξου.

Βέβαια, η ιδέα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας εμπνέεται από το πετυχημένο παράδειγμα της Ιταλίας και τις θετικές επιδόσεις της κυβέρνησης Ντράγκι. Έτσι η ΔΗΠΑ αποκλείει αρχηγούς κομμάτων για υποψήφιους και θεωρεί ότι θα μπορούσαν όλα τα δημοκρατικά κόμματα να σχηματίσουν μαζί μια κυβέρνηση με πρόεδρο μια προσωπικότητα τύπου Ντράγκι. Δηλαδή ένα τεχνοκράτη μιας θητείας.

Αν ευοδωθούν οι προσπάθειες της ΔΗΠΑ-Συνεργασία για εθνική συνεννόηση με όλα τα κόμματα πλην του ΕΛΑΜ, τότε θα σχηματιστούν δύο τραπέζια διαβούλευσης. Στο ένα τραπέζι θα γίνονται διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων για επίτευξη συγκλίσεων στα βασικά ζητήματα, με στόχο να καταλήξουν σε ένα κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Ζητήματα όπως η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ψηφιοποίηση και ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα, η φορολογική μεταρρύθμιση, το περιβάλλον κ.ά.

Στο άλλο τραπέζι θα μπορεί το κάθε κόμμα να παρουσιάσει μία λίστα με ονόματα προσώπων που θεωρεί ότι είναι κατάλληλα για υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας μέσα σε αυτό το πλαίσιο της εθνικής συνεργασίας. Πάντως, πηγές εντός της ΔΗΠΑ-Συνεργασία διέψευσαν τις πληροφορίες ότι ένα από τα ονόματα που θέτει το κόμμα στο τραπέζι είναι αυτό του τέως υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργου Λακκοτρύπη. Όπως ανέφεραν στον «Π», είναι ακόμη πολύ νωρίς για ονοματολογία και πως ο Μάριος Καρογιάν δεν έχει προτείνει κανένα όνομα μέχρι στιγμής.

Η στάση του ΔΗΣΥ

Για μία σωστή πρόταση μίλησε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της ΔΗΠΑ-Συνεργασία. Όπως ανέφεραν στον «Π» αξιόπιστες πηγές εντός της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε στον Μάριο Καρογιάν ότι «η πρόταση είναι ορθή και αξίζει να το παλέψετε, αλλά εμείς ως ΔΗΣΥ έχουμε υποψήφιο».

ΑΚΕΛ

Από πλευράς του το ΑΚΕΛ απάντησε στη ΔΗΠΑ-Συνεργασία πως κατανοεί πλήρως του λόγους που οδηγούν σε αυτή την ιδέα, αλλά δεν θεωρεί ότι αποτελεί έναν ρεαλιστικό στόχο η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Βέβαια, στέλεχος της ΔΗΠΑ εξέφρασε τον προβληματισμό του για αυτή τη θέση του ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι η ονοματολογία των προηγούμενων ημερών με τη συμπεριλήψη και ενός πρώην υπουργού της κυβέρνησης Αναστασιάδη αποτελούσε υπέρβαση. «Συνεπώς», διερωτήθηκε, «δεν θα μπορούσαμε όλα τα κόμματα να καθίσουμε να βρούμε συναινετικές λύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με υποψήφιο είτε τον Παμπορίδη, είτε κάποιο άλλο πρόσωπο κοινής αποδοχής;»

ΕΔΕΚ και Οικολόγοι

Πιο θετική ήταν η στάση της ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων–Συνεργασία Πολιτών απέναντι στη συγκεκριμένη πρόταση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εντός της ΔΗΠΑ. Τα δύο πιο πάνω κόμματα, όπως μας λέχθηκε, ανέφεραν στον Μάριο Καρογιάν ότι πιστεύουν σε μία τέτοια προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Β’ γύρος διαβουλεύσεων

Σχολιάζοντας τη στάση των μεγάλων κομμάτων, ένα άλλο στέλεχος της ΔΗΠΑ-Συνεργασία δήλωσε στον «Π» ότι έχουμε μπροστά μας έναν ΔΗΣΥ που διεκδικεί τρίτη θητεία, το ΑΚΕΛ που λέει ότι πρέπει να κάνουν τα πάντα για να φύγει η κυβέρνηση της Δεξιάς, και ένα ΔΗΚΟ που στέλνει το μήνυμα πως ό,τι και να γίνει θα βρίσκεται στην εξουσία.

Στη ΔΗΠΑ-Συνεργασία θεωρούν ότι πρέπει να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για την επίτευξη του στόχου για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που είναι και μία συνεδριακή απόφαση του κόμματος. Κομματικός παράγοντας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας δεύτερος γύρος συναντήσεων με τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ εντός Απριλίου, για μία τελική τοποθέτησή τους επί αυτής της πρότασης. «Εάν λάβουμε», όπως ανέφερε, «αρνητικές απαντήσεις, τότε θα προχωρήσουμε με τη δεύτερή μας πρόταση».

Plan B

Πάντως, η ΔΗΠΑ δεν πρόκειται να εγκλωβιστεί μέσα σε αυτή την πρόταση για εθνική συνεργασία και σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση από ορισμένα κόμματα θα τεθεί σε εφαρμογή το Plan B. Το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της εφαρμογής του δεύτερου σεναρίου αρχίζει περί τα τέλη Απριλίου.

Το δεύτερο σενάριο της ΔΗΠΑ επίσης εξυπηρετεί τους στόχους της συμβιβαστικής επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος, μέσα, όμως, από τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, που θα συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Πλην του ΕΛΑΜ

Η ΔΗΠΑ είναι το μοναδικό κόμμα που δεν έχει πρόβλημα να συζητήσει με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, πλην του ΕΛΑΜ, για συνεργασία στις προεδρικές εκλογές, ανέφερε στον Π κομματικός παράγοντας. «Από το 2018», συμπλήρωσε, «που ιδρύθηκε προτάσσει την ενότητα και την ανάγκη για συγκλίσεις με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης και την επίλυση διαχρονικών προβλημάτων». Είναι μία ήπια πολιτική δύναμη, όπως είπε, που δεν διστάζει να στηρίξει μεταρρυθμίσεις και προτάσεις εκσυγχρονισμού από όπου και αν αυτές προέρχονται.

Μάλιστα, στελέχη της ΔΗΠΑ δήλωσαν στον «Π» ότι το κόμμα δεν έχει πρόβλημα να στηρίξει κάποιον υποψήφιο μαζί με το ΔΗΚΟ εάν επιτευχθούν πολιτικές συγκλίσεις σε σημαντικά ζητήματα, όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς και η πράσινη ανάπτυξη. Ξεκαθαρίζουν, επίσης, ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν υποψήφιο με τον οποίο δεν υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις. Αυτή είναι και η θέση, όπως μας λέχθηκε, που εξέφρασε η ΔΗΠΑ στις συναντήσεις που είχε με τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ.

Δεν λέει όχι το ΔΗΚΟ

Πάντως ούτε ο γ.γ. του ΔΗΚΟ, Άθως Αντωνιάδης, απέκλεισε το ενδεχόμενο της συνεργασίας με τη ΔΗΠΑ. Αντιθέτως, παρουσιάστηκε θετικός σε ένα τέτοιο σενάριο, λέγοντας ότι «η απόφαση του Πολιτικού Συνεδρίου λέει ότι θα δοθεί προτεραιότητα στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η ΔΗΠΑ είναι μία κοινοβουλευτική δύναμη και, πλέον, ένα δεδομένο της σημερινής πολιτικής πραγματικότητας».

Σε δηλώσεις στην εκπομπή Πρωϊνή Επιθέωρηση του «Πολίτης 107,6 και 97,6», ο κ. Αντωνιάδης ανέφερε ότι ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ έχουν ψηφίσει από κοινού νομοσχέδια και πως θα γίνει συζήτηση μεταξύ τους, όπως και με όλα τα υπόλοιπα κόμματα. «Αν θέλουμε να εκσυγχρονιστούμε ως πολιτικό κόμμα», κατέληξε, «και ως πολιτικό προσωπικό, πρέπει να κοιτάζουμε μπροστά και να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα».









Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Οι ΗΠΑ ενέκριναν την επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα με αντάλλαγμα ένα περιορισμένο ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα με αντάλλαγμα ένα περιορισμένο ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα με αντάλλαγμα ένα περιορισμένο ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν

Ο Πούτιν προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ Τεχεράνης και Τελ Αβίβ – Ο Ιρανός πρόεδρος έθεσε 3 προϋποθέσεις
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ Τεχεράνης και Τελ Αβίβ – Ο Ιρανός πρόεδρος έθεσε 3 προϋποθέσεις

Ο Πούτιν προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ Τεχεράνης και Τελ Αβίβ – Ο Ιρανός πρόεδρος έθεσε 3 προϋποθέσεις

Tριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Κυπερούντας – Καταγγελίες ενώπιον της Επιτροπής Υγείας
ΚΥΠΡΟΣ

Tριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Κυπερούντας – Καταγγελίες ενώπιον της Επιτροπής Υγείας

Tριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Κυπερούντας – Καταγγελίες ενώπιον της Επιτροπής Υγείας

Χασίπογλου: Παράδειγμα για το ψευδοκράτος η ένταξη του Κοσσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χασίπογλου: Παράδειγμα για το ψευδοκράτος η ένταξη του Κοσσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Χασίπογλου: Παράδειγμα για το ψευδοκράτος η ένταξη του Κοσσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Δεκατρία χρόνια στο δικαστήριο για παράνομο σκυβαλλότοπο στο Λιοπέτρι – Ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο
ΚΥΠΡΟΣ

Δεκατρία χρόνια στο δικαστήριο για παράνομο σκυβαλλότοπο στο Λιοπέτρι – Ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο

Δεκατρία χρόνια στο δικαστήριο για παράνομο σκυβαλλότοπο στο Λιοπέτρι – Ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο