Σε τροχιά εσωκομματικών διεργασιών ο ΔΗΣΥ - Τι κόμμα είναι σήμερα;

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 22.4.2018
Σε τροχιά εσωκομματικών διεργασιών ο ΔΗΣΥ - Τι κόμμα είναι σήμερα;
Στις 28 Απριλίου θα διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των τριών αντιπροέδρων του κόμματος και στις 12 Μαΐου το παγκύπριο συνέδριο

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός βρίσκεται εν μέσω εσωκομματικών διαδικασιών για την ανάδειξη της νέας του ηγεσίας και τον καθορισμό των στόχων της επόμενης πενταετίας - της επόμενης δεκαετίας κατά τον πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα κόμμα που όλο προσπαθεί να αλλάξει και να περάσει στη νέα εποχή, αλλά όλο αναβάλλει τις αλλαγές για μετά. Νέος πρόεδρος του ΔΗΣΥ και νέος αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, επανεξελέγησαν χωρίς ανθυποψηφίους, ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Λευτέρης Χριστοφόρου. Στις 28 Απριλίου θα διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των τριών αντιπροέδρων του κόμματος -είναι τέσσερις οι υποψήφιοι, οι δύο είναι νυν και επαναδιεκδικούν- και στις 12 Μαΐου το παγκύπριο συνέδριο θα εκλέξει τα μέλη του πολιτικού γραφείου και τη νέα πρόεδρο της γυναικείας οργάνωσης του ΔΗΣΥ (ΓΟΔΗΣΥ). Εκείνη την ημέρα αναμένεται ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα δώσει το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα του ΔΗΣΥ στη μετά μνημονίου εποχή.


Κριτική


«Ουσιαστικά δεν έχουν γίνει εκλογές για την ανώτατη ηγεσία» αναφέρει στον «Πολίτη» προβεβλημένο στέλεχος του κόμματος. «Είμαστε άλλο ένα αρχηγικό κόμμα, που ο πρόεδρός του δεν θέλει να αμφισβητείται σε εκλογικές διαδικασίες, να έχει ανθυποψήφιο, για να αποφευχθεί δήθεν η εσωστρέφεια. Ούτε κανείς τόλμησε να αμφισβητήσει την παντοκρατορία του Αβέρωφ, μετά την πανηγυρική επανεκλογή του Αναστασιάδη στην προεδρία της Δημοκρατίας, έπειτα από κρίση, κούρεμα, μνημόνιο, ανεργία, συρρίκνωση απολαβών και εργασιακών δικαιωμάτων και εν μέσω φημών για Συνεργατισμό και εκποιήσεις. Όσο περνάει ο καιρός και ενδυναμώνεται η προεδρία του Αβέρωφ Νεοφύτου, εδραιώνεται η άποψη ότι ο ΔΗΣΥ ξεκινά και τελειώνει στον πρόεδρό του. Και προς τα έξω εικόνα, αλλά και εσωτερικά. Τα πολιτικά όργανα του κόμματος δεν συγκαλούνται όπως ορίζει το καταστατικό μας και οι συνεδρίες τού τελευταίου ενάμιση χρόνου ήταν εντελώς τυπικές, όπως για παράδειγμα η συνεδρία για επικύρωση της υποψηφιότητας Αναστασιάδη και η συνεδρία για έγκριση του συνθήματος των εκλογών κ.λπ. Δεν υπάρχει σε εξέλιξη ένας ανοικτός δημοκρατικός διάλογος, στον οποίο να συμμετέχουν τα στελέχη και η ηγεσία του κόμματος. Δεν υπάρχει ανοικτή επαφή με τα σώματα, με τις οργανώσεις. Ο ΔΗΣΥ είναι πλέον υπόθεση μιας κλειστής ομάδας που περιβάλλει τον Αβέρωφ Νεοφύτου» κατέληξε το στέλεχος του Συναγερμού, το οποίο, για ευνόητους λόγους, θέλησε να κρατήσει στην ανωνυμία του.


Τρία κλικ δεξιότερα


Άλλο πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΔΗΣΥ, το οποίο δέχτηκε να μιλήσει στον «Π» με όρο να το κάνει υπό καθεστώς ανωνυμίας, σημειώνει ότι «ο Συναγερμός εξακολουθεί να είναι πολλά κόμματα σε ένα». Από τη μια, εξηγεί, είναι η λαϊκή αλλά και η λαϊκίστικη Δεξιά, οι βιοπαλαιστές της Δεξιάς, οι δεξιοί με εθνικιστικές/ρατσιστικές αντιλήψεις, οι θρησκόληπτοι και από την άλλη οι ευρωπαϊστές, οι εκσυγχρονιστές, η ελίτ. Και είναι και οι κατά ή υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης του Κυπριακού. «Υπάρχει ένας δεξιός επικαλυπτόμενος εθνικισμός, τον οποίο συντηρούν κάποιοι νομίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο ικανοποιούν το… ποίμνιο τους. Γυρίζουν τα εθνικόφρονα σωματεία και συμπεριφέρονται σαν ηθοποιοί, επιζητώντας το χειροκρότημα του Άλφα ή του Βήτα που κάθεται και παίζει τάβλι ή πιλόττα. Επιπρόσθετα, η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός μας είναι χάλια. Είναι πολύ λίγοι αυτοί με σύγχρονο πνεύμα. Όλο αυτό επιδεινώθηκε τους τελευταίους οκτώ μήνες της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε μερικά κλικ δεξιότερα στη ρητορική του, για να ψαρέψει ψήφους από τη λίμνη του Κέντρου αλλά και του ακροδεξιού ΕΛΑΜ» συμπλήρωσε. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, «το στοίχημα του Αβέρωφ Νεοφύτου είναι το κατά πόσον θα λειτουργήσει πιο ομαδικά ή θα συνεχίσει με τις ομαδούλες που τον περιτριγυρίζουν, με την αυλή του».


Στροφή διά της σιωπής


Τρίτο στέλεχος που μίλησε στον «Π», ζητώντας επίσης ανωνυμία -ενδεικτικό τού κλίματος που επικρατεί στον ΔΗΣΥ- ανέφερε ότι το κόμμα έχει μπει στη λογική του μην μιλάς για τα δύσκολα, για τα θέματα που έχουν πολιτικό κόστος. Στην πολιτική, όμως, είμαστε για να μιλάμε και όχι για να μην μιλάμε. Αλλιώς δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης. Η ηγεσία του ΔΗΣΥ μιλάει όλο και λιγότερο για τη λύση του Κυπριακού, ειδικά για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, για την επαφή με την άλλη κοινότητα, για την καλλιέργεια κουλτούρας συνύπαρξης. Σίγουρα αποφάσισε ο ΔΗΣΥ να είναι πιο συντηρητικός και το αποφάσισε με τη σιωπή του» επισήμανε. Ακόμη, το στέλεχος αυτό, σχολίασε την πενιχρή παρουσία των γυναικών στο κόμμα: «Φταίει το κόμμα για την απουσία των γυναικών. Και γιατί δεν προωθεί γυναίκες σε πολιτειακές θέσεις τα τελευταία πέντε χρόνια που είναι κυβερνών κόμμα - ούτε τις ενθαρρύνει/στηρίζει να διεκδικούν θέσεις εσωκομματικά, αλλά και γιατί δεν κόβει τη φόρα γυναίκας μεγαλοστελέχους του κόμματος, που δεν αφήνει εύκολα άλλη γυναίκα να διεκδικήσει θέσεις στην Πινδάρου».


Θεσμός οι τάσεις


Τέταρτο στέλεχος που μίλησε στον «Πολίτη», υπενθύμισε ότι εδώ και δεκαετίες έχει θεσμοθετηθεί στον ΔΗΣΥ η ύπαρξη τάσεων εντός του κόμματος, το δικαίωμα στον διαφορετικό τρόπο σκέψης. «Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η επίσημη ηγεσία του κόμματος δεν έχει ξεκάθαρη πολιτική γραμμή. Για παράδειγμα, στο Κυπριακό, ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι σίγουρα υπέρ της επανένωσης της Κύπρου. Και, μάλιστα, ήμασταν από τα λίγα κόμματα που κατέβηκαν στη βάση τους, ενόσω γίνονταν διαπραγματεύσεις και ενημερώσαμε τον κόσμο για το τι είναι ομοσπονδία, για τις πρόνοιες κ.λπ. «Και δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι ο Αβέρωφ προσπαθεί προς κάθε κατεύθυνση για την επίλυση του Κυπριακού. Τον είδαμε να βρίσκει λύσεις, να επιτυγχάνει κοινοβουλευτικές συνεργασίες και κοινωνικές συμμαχίες, και για το Κυπριακό, αλλά και για την οικονομία - αυτό το δεύτερο να το έχετε συνεχώς κατά νου, γιατί πρέπει να ξανασταθούμε στα πόδια μας. Και ο Αβέρωφ Νεοφύτου γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν έχει νόημα να δουλεύεις για την Κύπρο του '20-'30, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, τις μεταρρυθμίσεις, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, το ΓεΣΥ, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, δίχως να είναι μέσα σε αυτό το όραμα η επανένωση του τόπου μας». Η άποψη του προέδρου του ΔΗΣΥ είναι ότι «δεν μπορεί η Κύπρος να αξιοποιήσει στο έπακρον τις δυνατότητές της, παραμένοντας μοιρασμένη. Αντίθετα, όσο ευνοϊκές και να είναι οι συνθήκες, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την εθνική μας επιβίωση ενόσω το πρόβλημά μας παραμένει άλυτο» κατέληξε.


Ο Αβέρωφ θέλει


Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό πρώην ανώτατο στέλεχος του ΔΗΣΥ έσπευσε επίσης να υψώσει ασπίδα προστασίας στον πρόεδρο του Κόμματος. «Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι σωστός στο Κυπριακό. Παραμένει πιστός στη λογική της λύσης ομοσπονδίας και είναι ίσως από τους λίγους που παραμένουν ακόμα στη γραμμή Κληρίδη». Όπως επίσης αναφέρει το ίδιο στέλεχος «ο Αβέρωφ διαφωνεί με τους τελευταίους χειρισμούς του Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό, αλλά ακόμα δεν θέλει να το πει. Στήριξε μεν τον Πρόεδρο στην επανεκλογή του αλλά είναι σαφές για μένα ότι διαφωνεί πλήρως με την κατάσταση στην οποία οδηγείται το Κυπριακό από τον κ. Αναστασιάδη και τον περίγυρό του».


Αβέρωφ: «Στόχος η Κύπρος του '20-'30»


Ερωτηθείς «τι κόμμα είναι σήμερα ο Δημοκρατικός Συναγερμός», ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, απαρίθμησε τις νίκες/επιτυχίες που πέτυχε το κόμμα τα τελευταία πολύ δύσκολα χρόνια, τα χρόνια της κρίσης. «Είναι το κόμμα το οποίο σε μια δύσκολη πενταετία κρατήθηκε και κέρδισε δύο προεδρικές εκλογές, το 2013 και το 2018 και χωρίς οποιαδήποτε κομματική συνεργασία -για πρώτη φορά στην κομματική ιστορία και την πολιτική ζωή του τόπου- μετά από ένα σκληρό μνημόνιο. Είναι το κόμμα που κέρδισε με τα πιο υψηλά ποσοστά που πήρε ποτέ, σε οποιεσδήποτε εκλογές και σε ευρωεκλογές. Είναι το κόμμα που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, έστω και με μείωση ποσοστών, αλλά με τη μεγαλύτερη διαφορά που είχε ποτέ από δεύτερο κόμμα σε τέτοιες εκλογές, με ένα στέλεχός του και ευρωβουλευτή να διασπά το κόμμα μερικούς μήνες πριν τις βουλευτικές και να κατέρχεται με ξεχωριστό πρόγραμμα. Ένα κόμμα που είχε εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης και πήρε ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά, γύρω στο 37-38% και που έβγαλε για πρώτη φορά τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους που είχε ποτέ στην ιστορία του ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Αυτός είναι ο Συναγερμός της προηγούμενης πενταετίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, μιλώντας την Πέμπτη στην «Πρωινή Επιθεώρηση» του Πολίτη 107,6. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν είναι το τέλειο κόμμα, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, έχουμε τα λάθη μας τις παραλείψεις μας, την ευθύνη των οποίων την αναλαμβάνω εγώ, αλλά, απ' εκεί και πέρα, το κόμμα έχει γερές βάσεις.


Όπως το ποτάμι


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, οι ιδέες πρέπει να κινούνται όπως το νερό στο ποτάμι. «Γιατί το νερό που δεν κινείται στο ποτάμι γίνεται τέλμα, βάλτος. Όμως, παρόλο που τα πάντα ρει, όπως και στο ποτάμι τρέχει το νερό αλλά το ποτάμι παραμένει αναλλοίωτο, έτσι κι ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι ποτάμι. Δεν θα αλλάξει. Θα κάνουμε αλλαγές με νέες ιδέες, να εκσυγχρονίσουμε περισσότερο το κόμμα, αλλά το ποτάμι είναι εκεί, είναι η βάση μας, είναι οι ρίζες μας. Ο ΔΗΣΥ ήταν και είναι το κόμμα της μετριοπάθειας, της σύνεσης, της συναίνεσης, της συνδιαβούλευσης. Είναι το κόμμα που επιδίωκε και επιδιώκει συνεργασία είτε με το κόμμα της Αριστεράς είτε με τα κόμματα του λεγόμενου Κέντρου. Δεν είχαμε και δεν έχουμε πρόβλημα να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε, φθάνει να προσπαθούμε για τη σωτηρία της χώρας, είτε για το εθνικό ζήτημα είτε για την οικονομία, χωρίς ακρότητες» πρόσθεσε. Ο κ. Νεοφύτου απορρίπτει κατηγορηματικά ότι το κόμμα του έχει κάνει στροφή προς τη λαϊκή ή λαϊκίστικη Δεξιά, υπογραμμίζοντας ότι τον ΔΗΣΥ τον εκφράζει ο πρόεδρός του και η ηγεσία του κόμματος, οι επίσημες ανακοινώσεις, οι δηλώσεις των εκπροσώπων Τύπου του.


Κύπρος της αριστείας


Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητές του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος επανεκλέγηκε για δεύτερη πενταετία χωρίς ανθυποψήφιο, μίλησε για το πως οραματίζεται την Κύπρο της 3ης δεκαετίας του 21ου αιώνα. «Δεν θα πω πολλά 'θα', θα τα βλέπουμε στην πράξη. Θα σας πω τον κεντρικό μας άξονα. Θέλουμε να βάλουμε μεγάλους στόχους για τον τόπο μας, για την Κύπρο του 2020 – '30, την Κύπρο της αριστείας. Θα επιδιώξουμε τη συνεργασία με όλα τα πολιτικά κόμματα, επιτέλους να σταματήσουμε τα συνθήματα, να σταματήσουμε να αφιερώνουμε τον χρόνο μας, πολιτικοί και Μέσα και δημοσιογράφοι, στο να ασχολούμαστε μόνον με το χθες. Επιτέλους, να έχουμε όραμα για τη χώρα μας και όλοι να εργασθούμε για την υλοποίησή του» κατέληξε.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας