Κτύπησαν συναγερμό εν αναμονή μετρήσεων

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 24.1.2018
Κτύπησαν συναγερμό εν αναμονή μετρήσεων
Ενοχλημένοι στο επιτελείο Νικόλα με την ερώτηση για το πόθεν έσχες και τα εισοδήματα του-Ισχυρή εντολή από την πρώτη Κυριακή ζήτησε ο Νίκος

Επιτελεία, αναλυτές και δημοσιογράφοι έκαναν τις εκτιμήσεις τους για το ποιος κέρδισε και ποιος έχασε στα σημεία στο προχθεσινό ντιμπέιτ, όμως, το τι πραγματικά πιστεύει η κοινή γνώμη θα το μάθουν οι υποψήφιοι για την προεδρία και οι συνεργάτες τους σήμερα το πρωί, όταν θα λάβουν τα αποτελέσματα των κυλιόμενων μετρήσεων που τρέχουν αυτές τις μέρες για εσωτερικούς λόγους. Αυτό ήταν το αντικείμενο διερεύνησης από τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται τα επιτελεία στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας: Ποιος κέρδισε και ποιος έχασε στο ντιμπέιτ και αν τελικά η τηλεμαχία επηρέασε την πρόθεση ψήφου.


Προφανώς και δημοσίως η κάθε πλευρά παρουσιάζει τον δικό της υποψήφιο ως νικητή. Το τι πραγματικά πιστεύουν τα επιτελεία για την επίδοση ενός εκάστου φαίνεται στο πώς κινήθηκαν και ποια μηνύματα έστειλαν μετά το ντιμπέιτ:


Το στρατόπεδο Αναστασιάδη κτύπησε... συναγερμό στους ψηφοφόρους για την ανάγκη να μην χαθεί ούτε μία ψήφος στον πρώτο γύρο και να εξασφαλίσει ο Πρόεδρος τη νίκη με υψηλά ποσοστά. Ασφαλώς ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να είναι ο νικητής του πρώτου γύρου. Το προεδρικό στρατόπεδο βγάζει τα τελευταία 24ωρα αγωνία για τα ποσοστά που θα λάβει ο Πρόεδρος αφού θα είναι το σημείο εκκίνησής του για τον β’ γύρο. Έτσι χθες κινήθηκε για να σκοτώσει τα όποια σενάρια πριμοδότησης αντιπάλων, κυνηγώντας και την τελευταία ψήφο. Στο επιτελείο Αναστασιάδη, ενώ σημειώνουν ότι ο Πρόεδρος δεν έκανε κάποιο λάθος που να στοιχίσει ακριβά στο ντιμπέιτ, παραδέχονται ότι δεν έκανε καλή τηλεοπτική εμφάνιση, αν και στο δεύτερο μέρος τα πήγε καλύτερα. Αναγνωρίζουν ως νικητή σε επίπεδο εντυπώσεων μεταξύ των βασικών αντιπάλων τους τον Σταύρο Μαλά για την εμφάνισή του στο κομμάτι που αφορούσε το Κυπριακό, αν και εντοπίζουν αδυναμίες και λάθη στο δεύτερο κομμάτι για την οικονομία και τη σχέση του με τη διακυβέρνηση Χριστόφια.


Το επιτελείο Μαλά παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ίδιο τον Σταύρο Μαλά, που απέκλεισε κάθε διάλογο με το ΕΛΑΜ μετά τον πρώτο γύρο, προκάλεσε χθες τα επιτελεία Αναστασιάδη και Παπαδόπουλου να τοποθετηθούν αν θα απευθυνθούν για στήριξη στο ΕΛΑΜ μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου. Ο ΔΗΣΥ διά του Πρόδρομου Προδρόμου διαμήνυσε ότι το κόμμα του δεν αποκλείει διάλογο με οποιονδήποτε, κλείνοντας το μάτι σε πιο δεξιούς ψηφοφόρους. Το επιτελείο Παπαδόπουλου διά του Χρύση Παντελίδη ανακοίνωσε ότι «μετά τον πρώτο γύρο θα απευθυνθούμε στους πολίτες και στις πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες μας συνδέουν κοινοί στόχοι και κοινοί αγώνες». Φρόντισε έτσι να κλείσει με τη σειρά του το μάτι στους αριστερούς που καλοβλέπουν την επιλογή Νικόλα. Δεν έκλεισε όμως εντελώς την πόρτα στο ΕΛΑΜ: «Αν το ΕΛΑΜ στείλει κάποιο ερωτηματολόγιο θα πρέπει πρώτα να το δούμε και θα πράξουμε αναλόγως στη συνέχεια. Ας μην προτρέχουμε, υπομονή», είπε. Ο Σταύρος Μαλάς επιχείρησε με αυτόν τον τρόπο να αγγίξει τα αισθήματα ειδικά των αριστερών ψηφοφόρων που δεν ψήφισαν το ΑΚΕΛ τα τελευταία πέντε χρόνια. Όπως έχουμε ξαναγράψει σε άλλα ρεπορτάζ, οι 43 χιλιάδες ψηφοφόροι που απώλεσε το ΑΚΕΛ τα τελευταία χρόνια κρατάνε το κλειδί για το αν θα είναι ο κ. Μαλάς ή όχι στον β’ γύρο. Στο επιτελείο Μαλά και στο ΑΚΕΛ ήταν χθες ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την επίδοση του υποψηφίου, ειδικά στο πρώτο μέρος της διακαναλικής τηλεμαχίας.


Το επιτελείο Παπαδόπουλου επέμεινε στις χθεσινές παρεμβάσεις του στη λογική της ταύτισης Αναστασιάδη - Μαλά στο Κυπριακό, ενώ κάλεσε τους πολίτες να απαντήσουν αν θέλουν να συνεχιστεί η ανάλγητη οικονομική πολιτική Αναστασιάδη ή να γυρίσουμε πίσω στην καταστροφική οικονομική πολιτική Χριστόφια. «Την Κυριακή αποφασίζουμε ότι δεν θέλουμε να συνεχίσουμε με τον κ. Αναστασιάδη, ούτε θέλουμε να γυρίσουμε πίσω με τον κ. Μαλά. Θέλουμε να προχωρήσουμε για αλλαγή, αξιοπιστία, ελπίδα με τον Νικόλα Παπαδόπουλο», ήταν το μήνυμα του επιτελείου Παπαδόπουλου. Οι συνεργάτες του προέδρου του ΔΗΚΟ δεν έκρυβαν χθες την ενόχλησή τους με την ερώτηση για το μηνιαίο εισόδημα ύψους 12 χιλιάδων ευρώ που δήλωσε στο πόθεν έσχες του ο Νικόλας Παπαδόπουλος, με τις καταθέσεις του να παραμένουν στις 25 χιλιάδες και αν αποτελεί πρότυπο οικονομικής διαχείρισης. Ένας υποψήφιος πάντως οφείλει να βρει απάντηση ακόμη και στην πιο σκληρή ερώτηση. Κάτι που δεν κατάφερε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Το θέμα των εισοδημάτων του και η απάντηση που (δεν) έδωσε ήταν αντικείμενο συζήτησης και χθες στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Δημοσίως το επιτελείο επίσης σχολίασε με ικανοποίηση την εμφάνιση του προέδρου του ΔΗΚΟ.


Ο Γιώργος Λιλλήκας αναδείχθηκε μεταξύ των νικητών στα διάφορα γκάλοπ που έτρεξαν ιστοσελίδες. Στα άλλα στρατόπεδα σχολίαζαν πως το επιτελείο Λιλλήκα είναι καλά... διαδικτυωμένο. Αρκετοί αναγνώρισαν πάντως ότι ο κ. Λιλλήκας ήταν ο μοναδικός υποψήφιος που απαντούσε στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ωστόσο το ζητούμενο για τον ίδιο ήταν να κάνει τη μεγάλη διαφορά, κάτι που δεν συνέβη. Επικοινωνιακά πάντως το επιτελείο Λιλλήκα τα έβαλε με τη λογική της χαμένης ψήφου (αναγνωρίζοντας έτσι ότι τον πλήττει το φαινόμενο) και επέμεινε στο μήνυμα προς τους ψηφοφόρους ότι μέσα στο παραβάν δεν θα τους βλέπει κανείς τι ψηφίζουν.


Ο Χρίστος Χρίστου ήταν κερδισμένος και μόνο με την παρουσία του στο χθεσινό ντιμπέιτ, επεσήμαναν χθες σε όλα τα επιτελεία. Από εκεί και πέρα, η αλήθεια είναι ότι διαχειρίστηκε καλά όλες τις παγίδες που του έστησαν, για τα αφτιά πάντα του δικού του ακροατηρίου, αφού οι αντίπαλοί του τον άφησαν στην πλειοψηφία τους εντελώς στο απυρόβλητο.


Στα χαρακώματα το κυβερνητικό στρατόπεδο για να μην χαθεί ούτε και μία ψήφος


Ζήτησε ισχυρή εντολή ο Πρόεδρος


Ισχυρή εντολή από την πρώτη Κυριακή ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ ολόκληρο το κυβερνητικό στρατόπεδο πήρε θέσεις στα χαρακώματα στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι στις 28 Ιανουαρίου δεν πρέπει να χαθεί ούτε ψήφος.



Οι πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι το μήνυμα έχει ως αποδέκτες και τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο ΔΗΚΟ, κόντρα στη φημολογία που ήθελε το Προεδρικό να ενθαρρύνει την αντιπολίτευση του ΔΗΚΟ να ενισχύσει Μαλά. Η αλήθεια είναι ότι το ντιμπέιτ σε συνδυασμό και με τον φόβο ότι η εξουσία ίσως φουσκώνει τα πραγματικά ποσοστά του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως συνέβη και με τα ποσοστά του ΔΗΣΥ στις βουλευτικές εκλογές, υποχρεώνουν το κυβερνητικό στρατόπεδο να εντείνει τις προσπάθειές του για να μην χαθεί ούτε και μία ψήφος.




Σε αυτό το πλαίσιο εντασσόταν και η χθεσινή προεκλογική παρέμβαση Αναστασιάδη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέδειξε ότι το ντιμπέιτ επιβεβαίωσε μια πραγματικότητα. Ότι η συνέχιση της ανάπτυξης και της μείωσης της ανεργίας δεν μπορούν να θεωρούνται δεδομένες για κανέναν. Προειδοποίησε για τον κίνδυνο να επιστρέψουμε στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια εάν οι θέσεις για την οικονομία που ακούστηκαν στο ντιμπέιτ εφαρμοστούν. Με αυτόν τον τρόπο, κτύπησε εξίσου τους δύο βασικούς του αντιπάλους: «Είμαι ο πρώτος που αναγνωρίζει ότι υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και προκλήσεις να αντιμετωπιστούν. Τα προβλήματα όμως δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με υποσχέσεις οι οποίες απειλούν την οικονομική σταθερότητα της χώρας», τόνισε. Αναφερόμενος στο Κυπριακό ανέδειξε ότι είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πως όσο επικίνδυνη είναι η άποψη ότι η λύση στο Κυπριακό μπορεί να προέλθει μόνο με υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, άλλο τόσο επικίνδυνη είναι και η πρόταξη υπερβολικών προϋποθέσεων ή προαπαιτούμενων για την επίτευξή της. Και σε αυτό το επίπεδο κτύπησε εξίσου Μαλά και Παπαδόπουλο αντίστοιχα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, ο ψηφοφόρος δεν έχει την πολυτέλεια της αδιαφορίας την ερχόμενη Κυριακή. «Η αδιαφορία είναι ο αντίπαλος της πορείας ανάκαμψης της χώρας και της προοπτικής λύσης του Κυπριακού. Γι’ αυτό είναι που θέλω να τονίσω ότι καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη. Ούτε στην αποχή, ούτε σε κανέναν άλλο. Ένα υψηλό ποσοστό στον α’ γύρο των εκλογών είναι η απάντηση στις επικίνδυνες συνταγές για τη σταθερότητα της χώρας. Το υψηλό ποσοστό στον α’ γύρο διασφαλίζει την επιτυχία στον β’ γύρο, έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου. Γι’ αυτό και θέλω να ζητήσω όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ ισχυρή εντολή από την πρώτη Κυριακή», κατέληξε.



Ανάλογου περιεχομένου παρέμβαση έκανε και ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Απευθυνόμενος στους Συναγερμικούς, στάθηκε στην ανάγκη να μείνει η χώρα στη σωστή πορεία και επεσήμανε ότι η μόνη επιλογή που διασφαλίζει τη σημερινή ασφάλεια και σταθερότητα και ανάπτυξη είναι του Νίκου Αναστασιάδη. «Και με πολλή σεμνότητα θέλω να ξεκαθαρίσουμε κάτι προς τους φίλους Συναγερμικούς: Εμείς έχουμε επιλογή και την πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή. Είναι ο Νίκος Αναστασιάδης.



Και στόχος μας την πρώτη Κυριακή είναι να πάρουμε όσο το δυνατόν υψηλότερα ποσοστά, μια ισχυρή εντολή κι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφορά από τον οποιονδήποτε δεύτερο, όποιος και αν είναι αυτός», υπογράμμισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των εθελοντών που θα στελεχώσουν για λογαριασμό του Νίκου Αναστασιάδη τα εκλογικά κέντρα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Εκτός λειτουργίας το σύστημα του ΓεΣΥ- Ταλαιπωρία για ασθενείς και γιατρούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκτός λειτουργίας το σύστημα του ΓεΣΥ- Ταλαιπωρία για ασθενείς και γιατρούς

Εκτός λειτουργίας το σύστημα του ΓεΣΥ- Ταλαιπωρία για ασθενείς και γιατρούς

Κατ’ αρχήν συμφωνία για παραλαβή του πλοίου «Προμηθέας» από την Κίνα έναντι οικονομικής διευθέτησης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατ’ αρχήν συμφωνία για παραλαβή του πλοίου «Προμηθέας» από την Κίνα έναντι οικονομικής διευθέτησης

Κατ’ αρχήν συμφωνία για παραλαβή του πλοίου «Προμηθέας» από την Κίνα έναντι οικονομικής διευθέτησης

Ο Πρόεδρος μιλά για διαφάνεια αλλά διαφάνεια δεν θέλει - Αρνείται την αποκάλυψη των χορηγών του Ταμείου της Πρώτης Κυρίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πρόεδρος μιλά για διαφάνεια αλλά διαφάνεια δεν θέλει - Αρνείται την αποκάλυψη των χορηγών του Ταμείου της Πρώτης Κυρίας

Ο Πρόεδρος μιλά για διαφάνεια αλλά διαφάνεια δεν θέλει - Αρνείται την αποκάλυψη των χορηγών του Ταμείου της Πρώτης Κυρίας

Φόνος Δημήτρη Ανδρονίκου (Δημητρούι): Παραδέχθηκαν ενοχή οι τέσσερις από τους έξι κατηγορούμενους

Φόνος Δημήτρη Ανδρονίκου (Δημητρούι): Παραδέχθηκαν ενοχή οι τέσσερις από τους έξι κατηγορούμενους

Φόνος Δημήτρη Ανδρονίκου (Δημητρούι): Παραδέχθηκαν ενοχή οι τέσσερις από τους έξι κατηγορούμενους

Δικηγορικός Σύλλογος: Στο Πειθαρχικό πρώην δικαστής - Καβγάς με απόηχο...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δικηγορικός Σύλλογος: Στο Πειθαρχικό πρώην δικαστής - Καβγάς με απόηχο...

Δικηγορικός Σύλλογος: Στο Πειθαρχικό πρώην δικαστής - Καβγάς με απόηχο...