Μάχη ψήφο με ψήφο για το β’ εισιτήριο

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 19.1.2018
Μάχη ψήφο με ψήφο για το β’ εισιτήριο
Κορυφώνουν την αντιπαράθεσή τους Μαλάς – Παπαδόπουλος- Συμφωνούν τα επιτελεία Μαλά – Νικόλα ότι στο φώτο-φίνις θα κριθεί ποιος πάει στο δεύτερο γύρο

Στον Σταύρο Μαλά δίνει τον πρώτο λόγο στο ντέρμπι για το δεύτερο εισιτήριο που οδηγεί στον δεύτερο γύρο και η δημοσκόπηση των Cymar - Public Issue για λογαριασμό του ΡΙΚ που μεταδόθηκε χθες βράδυ.Σύμφωνα με την έρευνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προηγείται με 27%, ο κ. Μαλάς κινείται στο 16%, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι τρίτος με 14%, ο Χρίστος Χρίστου στην τέταρτη θέση με 4,5%, ο Γιώργος Λιλλήκας περιορίζεται στο 2%, ποσοστό 0,5% απάντησε άλλος, 18% δηλώνουν αναποφάσιστοι, 11% κινείται προς αποχή, λευκό ή άκυρο, ενώ 7% δεν απάντησε. Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του ΡΙΚ, ο κ. Μαλάς ανέβηκε κατά 1%, ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχασε ποσοστό 1%, ο Νίκος Αναστασιάδης απώλεσε 3%, ενώ 0,5% ανέβηκε και ο Χρίστος Χρίστου, με τον Γιώργο Λιλλήκα να παραμένει σταθερός.

Με βάση τη διευκρινισμένη ψήφο τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Αναστασιάδης 42% (+/-4%), ο Σταύρος Μαλάς κινείται στο 25% (+/-3%), ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι στο 22% (με περιθώριο να κινηθεί από 19% έως 25%), ο Χρίστος Χρίστου στο 7% (+/-2%) και ο Γιώργος Λιλλήκας είναι στο 3% (+/-1%). Το ΑΚΕΛ παρουσιάζεται ως το κόμμα με την υψηλότερη συσπείρωση, με 74%, ενώ ο κ. Μαλάς εισπράττει 3% από τον ΔΗΣΥ, 5% από το ΔΗΚΟ, 8% από την ΕΔΕΚ, 20% από τη Αλληλεγγύη και 19% από τους Οικολόγους. Ο Νίκος Αναστασιάδης συσπειρώνει τον ΔΗΣΥ κατά 70%, εισπράττει 3% από το ΑΚΕΛ, 17% από ο ΔΗΚΟ, 11% από την ΕΔΕΚ, 10% από την Αλληλεγγύη, 19% από τους Οικολόγους και 10% από το ΕΛΑΜ.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος συσπειρώνει το ΔΗΚΟ κατά 66%, κατά 60% την ΕΔΕΚ, εισπράττει 29% από Συμμαχία, 40% από την Αλληλεγγύη, μόλις 13% από τους Οικολόγους και 10% από το ΕΛΑΜ. Στο σενάριο αναμέτρησης Αναστασιάδη - Μαλά, ο Πρόεδρος εξασφαλίζει 42% έναντι 24% του κ. Μαλά, 13% δηλώνουν αναποφάσιστοι, 5% κανέναν, 3% λευκό, 1% άκυρο, 9% ότι δεν θα ψηφίσουν, ενώ 4% δεν απαντούν. Με αντίπαλο τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο Πρόεδρος κινείται στο 39% έναντι 25% του προέδρου του ΔΗΚΟ, 15% δηλώνουν αναποφάσιστοι, 6% κανέναν, 2% λευκό, 1% άκυρο, 9% ότι δεν θα ψηφίσουν και 4% δεν απαντούν.Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των υποψηφίων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εμφανίζεται ως ο πιο δημοφιλής σε ποσοστό 54% και ακολουθεί ο Σταύρος Μαλάς με 43%, ο Νικόλας Παπαδόπουλος με 39%, ο Γιώργος Λιλλήκας με 24% και ο Χρίστος Χρίστου με 21%.
Εξάλλου, στο ερώτημα ποιος ήταν ο καλύτερος Πρόεδρος της Κύπρου, ποσοστό 32% δηλώνει τον Γλαύκο Κληρίδη, 26% τον Τάσσο Παπαδόπουλο, 15% τον Γιώργο Βασιλείου, 5% τον Σπύρο Κυπριανού, 3% τον Νίκο Αναστασιάδη και 2% τον Δημήτρη Χριστόφια.
H έρευνα των Cymar - Public Issue διενεργήθηκε μεταξύ 8 - 13 Ιανουαρίου με δείγμα 1.010 ατόμων. Για τα αποτελέσματα της έρευνας, και σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%, το τυπικό σφάλμα υπολογίζεται σε +/-3%.Κορυφώνεται η ένταση ανάμεσα στα επιτελεία Παπαδόπουλου - Μαλά


Βλέπουν πραγματικό ντέρμπι


Τα επιτελεία τρέχουν για τις προεδρικές εκλογές εδώ και μήνες, όμως, η πλειοψηφία των πολιτών μόλις τώρα άρχισε να μπαίνει σε ρυθμούς προεδρικών εκλογών. Ο Νίκος Αναστασιάδης θεωρεί δεδομένη την είσοδό του στον β’ γύρο και περιμένει απάντηση σε δύο καθοριστικά στοιχεία ως προς το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα: Το ποσοστό που θα εξασφαλίσει ο ίδιος γιατί έχει σημασία το σημείο εκκίνησής του ενόψει δευτέρου γύρου και ασφαλώς να μάθει το όνομα του αντιπάλου του.Τη δεδομένη χρονική στιγμή ο Σταύρος Μαλάς φαίνεται να έχει αναπτύξει ταχύτητα συνεπεία της αύξησης της συσπείρωσης του ΑΚΕΛ. Η άνοδος Μαλά αποτυπώνεται και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και στα ποσοτικά των περισσότερων ερευνών που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο στο επιτελείο Μαλά αντιλαμβάνονται ότι οι διαφορές που δίνουν οι δημοσκοπήσεις είναι στο πλαίσιο του στατιστικού λάθους και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στα δύο επιτελεία κάνουν λόγο για μία μάχη που θα κριθεί στήθος με στήθος. Σε αυτό το πλαίσιο, τις τελευταίες ώρες κορυφώνεται η ένταση και η ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στους Σταύρο Μαλά και Νικόλα Παπαδόπουλο.
Το επιτελείο Παπαδόπουλου επιχείρησε να κτυπήσει τον κ. Μαλά στο αδύναμο σημείο του, στην οικονομία και τη συμμετοχή του στη διακυβέρνηση Χριστόφια, περιγράφοντάς τον ως ακατάλληλο να διαχειριστεί την οικονομία. «Ο κ. Μαλάς, υπουργός της κυβέρνησης Χριστόφια την κρίσιμη περίοδο 2011 – 2013, είναι συνυπεύθυνος για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας. Ο κ. Μαλάς έχει συνυπογράψει αποφάσεις που οδήγησαν στη διάλυση της μεσαίας τάξης, στη φτωχοποίηση της κοινωνίας, στο κλείσιμο χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό που σήμερα προτείνει ο κ. Μαλάς είναι να επιστρέψουμε στην οικονομική πολιτική της διακυβέρνησης Χριστόφια», υποστήριξε μεταξύ άλλων το επιτελείο Παπαδόπουλου. Όπως επεσήμανε, είτε γιατί ο κ. Μαλάς δεν μπορεί είτε γιατί δεν θέλει να αντιληφθεί τα εγκληματικά λάθη και την πλήρη αποτυχία αυτής της πολιτικής, είναι ακατάλληλος για να διαχειριστεί την οικονομία.
Δεν άφησε αναπάντητη την επίθεση το επιτελείο Μαλά, που αξιοποίησε το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πλέον δεύτερο τον κ. Μαλά, καταλογίζοντας άγχος και αγωνία στον Νικόλα Παπαδόπουλο. «Αντιλαμβανόμαστε το άγχος και την αγωνία που έχει καταβάλει το επιτελείο του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου, το οποίο έχει απολέσει την ψυχραιμία του. Είναι, όμως, υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών, αυτοί που ψήφισαν τον κ. Αναστασιάδη, αυτοί που συμμετείχαν στην κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη, αυτοί που ψήφισαν όλα τα αντιλαϊκά νομοθετήματα της κυβέρνησης Αναστασιάδη, να κατηγορούν άλλους για την οικονομική κατάσταση του τόπου», επέστρεψε τα πυρά το επιτελείο Μαλά.


Προβάδισμα Νικόλα βλέπει το ΣίγμαΕντελώς αντίθετη εικόνα από το ΡΙΚ ως προς το φαβορί για το δεύτερο εισιτήριο που οδηγεί στον β’ γύρο των εκλογών παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Prime για λογαριασμό του Σίγμα. Η Prime βλέπει ως φαβορί τον Νικόλα Παπαδόπουλο και μάλιστα με απόσταση 2,6% από τον Σταύρο Μαλά.Ειδικότερα, ο Πρόεδρος εμφανίζεται να προηγείται με 31,9% (32% στην προηγούμενη έρευνα), έναντι 23,4% του κ. Παπαδόπουλου (23,2%), 20,8% του κ. Μαλά (19,9%), 2,8% του Χρίστου Χρίστου (3%), 2,6% του Γιώργου Λιλλήκα (2,8%), ενώ ποσοστό 0,3% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο, 1,3% κινείται προς άκυρο ή λευκό, αναποφάσιστοι δηλώνουν 5,4%, 6,2% ότι δεν θα ψηφίσουν, ενώ 5,3% δεν απάντησαν. Η πρόθεση ψήφου του πρώτου γύρου επί των εγκύρων διαμορφώνεται ως εξής: Αναστασιάδης 34,5%, Παπαδόπουλος 25,3%, Μαλάς 22,5%, Χρίστου 3%, Λιλλήκας 2,8%, 0,4% άλλος, 5,8% δεν αποφάσισαν και 5,7% δεν απαντούν.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το προφίλ των αναποφάσιστων. 21% φαίνεται να ανήκουν στον ΔΗΣΥ, 6% στο ΑΚΕΛ, 25% στα κόμματα που στηρίζουν Παπαδόπουλο, 4% ψήφισαν και 4% λευκό ή άκυρο, ενώ 25% απάντησε ότι απείχε στις προηγούμενες εκλογές και 15% δεν απάντησαν.


ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ έχουν τώρα την υψηλότερη συσπείρωση με 80% αντίστοιχα. Το ΔΗΚΟ εμφανίζεται στο 70% και η ΕΔΕΚ στο 65%.
Στα σενάρια β’ γύρου με αντίπαλο τον κ. Μαλά, ο Πρόεδρος εξασφαλίζει 43%, έναντι 27% του κ. Μαλά, με 5% να στρέφεται σε λευκό ή άκυρο, 7% δηλώνουν αναποφάσιστοι, 14% ότι δεν θα ψηφίσουν, ενώ 4% δεν απάντησαν. Στο σενάριο αναμέτρησης Αναστασιάδη - Παπαδόπουλου, ο Πρόεδρος εξασφαλίζει 38%, έναντι 33% του προέδρου του ΔΗΚΟ, 5% κινείται στο λευκό ή άκυρο, 8% δηλώνουν αναποφάσιστοι, 12% ότι δεν θα ψηφίσουν, ενώ 4% δεν απάντησαν. Η Prime επιχείρησε και εκτίμηση αποτελέσματος. Προβλέπει ότι ο Πρόεδρος θα κινηθεί μεταξύ 35-39%, ο Νικόλας Παπαδόπουλος μεταξύ 25,6-29,6%, ο Σταύρος Μαλάς μεταξύ 23,6-27,6%, ο Χρίστου μεταξύ 3,4-5,8%, ο κ. Λιλλήκας μεταξύ 2,5-4,9%, ενώ οι άλλοι υποψήφιοι θα κινηθούν μεταξύ 1-2%.


H δημοσκόπηση της Prime Consulting διενεργήθηκε μεταξύ 8 Ιανουαρίου - 13 Ιανουαρίου με δείγμα 1.046 ατόμων. Το στατιστικό σφάλμα υπολογίστηκε στο +/-3%. Το δείγμα δεν σταθμίστηκε.


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Bild: Πιθανό να παγώσουν οι σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ σε περίπτωση που ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος
ΚΟΣΜΟΣ

Bild: Πιθανό να παγώσουν οι σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ σε περίπτωση που ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος

Bild: Πιθανό να παγώσουν οι σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ σε περίπτωση που ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος

Ξεπέρασαν το 1,65 εκατ. οι αφίξεις τουριστών το πρώτο εξάμηνο φέτος - Σταθερά πρώτοι οι Βρετανοί
ΚΥΠΡΟΣ

Ξεπέρασαν το 1,65 εκατ. οι αφίξεις τουριστών το πρώτο εξάμηνο φέτος - Σταθερά πρώτοι οι Βρετανοί

Ξεπέρασαν το 1,65 εκατ. οι αφίξεις τουριστών το πρώτο εξάμηνο φέτος - Σταθερά πρώτοι οι Βρετανοί

Η Ρομπέρτα Μέτσολα έδωσε τον λόγο στους Κύπριους ευρωβουλευτές: «Ευρωπαϊκό και όχι εθνικό ζήτημα το Κυπριακό»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ρομπέρτα Μέτσολα έδωσε τον λόγο στους Κύπριους ευρωβουλευτές: «Ευρωπαϊκό και όχι εθνικό ζήτημα το Κυπριακό»

Η Ρομπέρτα Μέτσολα έδωσε τον λόγο στους Κύπριους ευρωβουλευτές: «Ευρωπαϊκό και όχι εθνικό ζήτημα το Κυπριακό»

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες - Στους 42°C θα φτάσει ο υδράργυρος
ΚΥΠΡΟΣ

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες - Στους 42°C θα φτάσει ο υδράργυρος

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες - Στους 42°C θα φτάσει ο υδράργυρος

Η Αϊσέ μιλά για πρώτη φορά στα ΜΜΕ - Το όνομά της ήταν σύνθημα έναρξης της 2ης φάσης της εισβολής
ΚΥΠΡΟΣ

Η Αϊσέ μιλά για πρώτη φορά στα ΜΜΕ - Το όνομά της ήταν σύνθημα έναρξης της 2ης φάσης της εισβολής

Η Αϊσέ μιλά για πρώτη φορά στα ΜΜΕ - Το όνομά της ήταν σύνθημα έναρξης της 2ης φάσης της εισβολής