Έχοντας πάντα κατά νου ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τάσεις και καταγράφουν την εικόνα τη στιγμή που διενεργούνται, σήμερα που μιλούμε, αδιαμφισβήτητο φαβορί του 1ου γύρου των προεδρικών εκλογών της 28ης Ιανουαρίου 2018 (4 Φεβρουαρίου ο 2ος γύρος) είναι ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Και οι τέσσερις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί τον δείχνουν να έχει μεγάλο προβάδισμα έναντι των ανθυποψηφίων του και να περνά με άνεση στον 2ο γύρο. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο αντίπαλος τού Νίκου Αναστασιάδη στη 2η Κυριακή των εκλογών: ο Σταύρος Μαλάς που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ ή ο Νικόλας Παπαδόπουλος που στηρίζεται από ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγους - Συνεργασία Πολιτών και Αλληλεγγύη (όση έχει απομείνει). Και επειδή οι εκλογές δεν είναι μαθηματικά -ή δεν είναι μόνον μαθηματικά- εκλογικά επιτελεία, κομματικά στελέχη, πολιτικοί αναλυτές, εκλογολόγοι και άλλοι συμφωνούν στο ότι είναι ακόμα πολύ ρευστό το τοπίο και γι’ αυτό προσπαθούν να ερμηνεύσουν αποτελέσματα φανερών και μυστικών και κυλιόμενων δημοσκοπήσεων, καθώς και αντιδράσεις της κοινωνίας/ εκλογικού σώματος σε θέματα που αποτελούν κριτήρια για την επιλογή του υποψηφίου, όπως είναι η ιδεολογική τοποθέτηση, ο κομματικός πατριωτισμός, Κυπριακό, οικονομία, ανεργία, επιδόματα/ αποζημιώσεις/ αυξήσεις, τιμωρία ενόχων για την οικονομική κρίση, σκάνδαλα, διορισμοί, ενεργειακά, κοινωνικά θέματα, συναισθήματα/ φόβοι/ φοβίες/ θυμός/ κακοφανίσματα κ.ά.).
Κλείνει η ψαλίδα
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος εδώ και πάρα πολλούς μήνες τρέχει μια εκστρατεία πολύ καλά σχεδιασμένη/ μελετημένη (έχει ξεκάθαρα μηνύματα, καλά γραφικά κ.λπ.), με μια πολύ καλά συντονισμένη ομάδα στο επιτελείο του, σε αντίθεση με την εκστρατεία του Σταύρου Μαλά που ακόμα δεν έχει χαρακτήρα και σαφή μηνύματα/ στόχους, ενώ η ομάδα του επιτελείου του δεν έχει μέχρι σήμερα ομοιογενοποιηθεί (υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες, βγαίνει προς τα έξω ένα μούδιασμα και μια έλλειψη ενθουσιασμού/ αυτοπεποίθησης). Πάντως, διαφαίνεται ξεκάθαρα από τις δημοσκοπήσεις ότι η ψαλίδα μεταξύ Μαλά – Παπαδόπουλου κλείνει ή έχει ήδη κλείσει (μισή ποσοστιαία μονάδα διαφορά τους δίνει η GPO, ίδια ακριβώς ποσοστά η CYMAR). Εδώ και κάποιο διάστημα φαίνεται να έχει σταματήσει η ανοδική τάση για την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου (κάποιες δημοσκοπήσεις δείχνουν να έχει κάμψη στα ποσοστά), κάτι που δεν είναι αναμενόμενο. Δηλαδή, δεν είναι αναμενόμενο να σταματήσει να αναπτύσσεται εκλογικά ένας υποψήφιος που τρέχει με φουλ τις μηχανές την προεκλογική του εκστρατεία και υποτίθεται ότι διαρκώς διευρύνονται οι δυνάμεις που τον στηρίζουν.
Αποθέματα Μαλά
Από την άλλη, ο Σταύρος Μαλάς φαίνεται να έχει αποθέματα, με την έννοια ότι ο χώρος από τον οποίο έχει πολιτική στήριξη δεν έχει συσπειρωθεί ακόμα στα παραδοσιακά ποσοστά του (75,3% συσπείρωση του ΑΚΕΛ με ποσοστό 17,2% σύμφωνα με τη Symmetron). Και ουσιαστικά, εκτός από τη μονάδα Κατσουρίδης (ζητά κομματική αποκατάσταση για να στηρίξει/ δουλέψει για τον Μαλά), δεν υπάρχει στο ΑΚΕΛ άλλη «οργανωμένη» κατάσταση που να δημιουργεί προβλήματα στην υποψηφιότητα του κόμματος και να μην θέλει να περάσει ο Μαλάς στον 2ο γύρο. Οι μνηστήρες που γλυκοκοιτάζουν την ηγεσία του ΑΚΕΛ είναι βαθιά εμπλεκόμενοι στην εκστρατεία Μαλά, οπόταν αποτυχία του υποψηφίου θα σημαίνει προσωπική ευθύνη για τον καθένα ξεχωριστά και συλλογική ευθύνη για τη σημερινή ηγεσία του κόμματος. Μπορεί να μην δείχνουν να έχουν πολλή ενθουσιασμό/ φανατισμό, αλλά τούτο σίγουρα δεν είναι χειρότερο από τις εχθρικές ενέργειες, όπως είναι για παράδειγμα αυτό που συμβαίνει σήμερα στο ΔΗΚΟ: Η εν ενεργεία πρόεδρος της γυναικείας οργάνωσης του ΔΗΚΟ (ΓΟΔΗΚ), ο εν ενεργεία πρόεδρος της νεολαίας του κόμματος (ΝΕΔΗΚ), ο τέως πρόεδρος του ΔΗΚΟ και ο μέχρι πολύ πρόσφατα αντιπρόεδρος του κόμματος (παραιτήθηκε λόγω πολιτικών διαφωνιών με Ν. Παπαδόπουλο) δεν στηρίζουν την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου! Και μπορεί στην περίπτωση του ΔΗΚΟ όλα αυτά να τα συζητάμε καθημερινά, εδώ και καιρό, και να έχουν εμπεδωθεί και να τα θεωρούμε αυτονόητα, στην πράξη όμως δημιουργούν στην υποψηφιότητα Παπαδόπουλου αρκετά προβλήματα.
Κρυφή ψήφος
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που φαίνεται να υποτιμάται για την ώρα, είναι η κρυφή ψήφος, δηλαδή η ψήφος εκείνων που δεν λένε τι θα ψηφίσουν για να κρατούν όλα τα σχοινιά ή και ντρέπονται να πουν τι θα ψηφίσουν. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η πιο… ντροπαλή ψήφος σήμερα είναι αυτή του ΕΛΑΜ, διότι δεν είναι της μόδας η ακροδεξιά - το στηρίζω ΕΛΑΜ δεν είναι κάτι που το λες εύκολα και είναι αποδεκτό. Επίσης, εκτιμάται ότι υπάρχει κρυφή πολλή αριστερή ψήφος, επειδή εξακολουθεί να υφίσταται κλίμα της περιόδου 2011 - 2013, όταν φορτώθηκαν στον Δημήτρη Χριστόφια όλα τα κακά που ήρθαν στον τόπο. Συνεπώς, εκτιμάται ότι τα ποσοστά του Σταύρου Μαλά είναι πιο πάνω από αυτά που αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις. Επιπλέον, τα ποσοστά του Νικόλα Παπαδόπουλου εκτιμάται ότι είναι λιγότερα από αυτό που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις (εννοείται ότι με αναγωγή όλων είναι πιο αυξημένα), διότι, το να υποστηρίξεις τον κ. Παπαδόπουλο και τις θέσεις του είναι αποδεκτό και, μάλιστα, μπορεί και να είναι… επένδυση για το μέλλον, αφού δημοσκοπικά έχει πιθανότητες εκλογής. Κάπως έτσι προκύπτει σχετικά υψηλή συσπείρωση για το ΔΗΚΟ με τα τόσα πολλά εσωκομματικά προβλήματα (ανάλογα προβλήματα έχει και η ΕΔΕΚ, η δε Αλληλεγγύη φυλλορροεί). Σημειώνεται ότι οι ομάδες που κάνουν τα τηλεφωνήματα στις δημοσκοπήσεις, για να εξασφαλίσουν ένα δείγμα 15-16% ΔΗΚΟ, πρέπει να κάνουν πάρα πολλά τηλεφωνήματα (γενικά, μόνον ένας στους 5-6 που σηκώνουν το τηλέφωνο αποδέχονται να λάβουν μέρος στις δημοσκοπήσεις). Και εκείνοι που αυτοπροσδιορίζονται ως Δηκοϊκοί και απαντούν στις δημοσκοπήσεις είναι οι πιο Δηκοϊκοί, οι του σκληρού πυρήνα του επίσημου ΔΗΚΟ.
Μάχη των μηχανισμών
Τέλος, δημοσκόποι θεωρούν ότι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ που στηρίζουν Νικόλα Παπαδόπουλο (7,7%, Symmetron) και Νίκο Αναστασιάδη (8,2%, Symmetron), μπορούν να επαναπατρισθούν στο μεγαλύτερό τους μέρος. Οι μεν το κάνουν γιατί θέλουν να φύγει οπωσδήποτε ο Αναστασιάδης και πιστεύουν ότι μόνον ο Παπαδόπουλος μπορεί να το πετύχει αυτό, οι δε φαίνεται να είναι κυρίως μικρομεσαίοι επιχειρηματίες του ΑΚΕΛ και οι οικογένειές τους, που δεν έχουν ξεπεράσει ακόμα το «τραύμα» της διακυβέρνησης Χριστόφια. «Για να αποδομηθούν αυτά τα δύο ισχυρά επιχειρήματα, χρειάζεται το επιτελείο Μαλά να γίνει πιο επιθετικό, ανέφερε στον «Πολίτη» πολιτικός αναλυτής που στηρίζει τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του (κρυφή ψήφος). «Το ΑΚΕΛ έχει τον μηχανισμό που του επιτρέπει να έρθει σε επαφή με ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της βάσης του, για να το πείσει να πάει να ψηφίσει. Έχει ένα καλό κομματικό μηχανισμό -οργανωτική (υπο)δομή και επαγγελματικά/ έμπειρα στελέχη- και όσο και να λέγεται ότι έχει αποδεκατιστεί, εξακολουθεί να υπερέχει των άλλων κομμάτων. Το ίδιο και ο κομματικός μηχανισμός του ΔΗΣΥ. Οι δύο αυτοί μηχανισμοί θα δείξουν τη δύναμή τους στο τέλος. Διότι, άλλο να λέει κάποιος στις δημοσκοπήσεις ότι θα πάει να ψηφίσει τον Άλφα ή τον Βήτα, και άλλο να πάει στο τέλος… ή να τον πάνε σηκωτό). Και ξέρουμε ποιοι -όταν θέλουν πραγματικά- καταφέρνουν στο τέλος να πάρουν τον κόσμο τους στις κάλπες. Ο κ. Παπαδόπουλος θα κάνει κάτι άλλο από αυτό που έχει κάνει μέχρι τώρα; Λογικά όχι, αφού λίγο πολύ τα έχει κάνει όλα. Ο κ. Μαλάς, δηλαδή ο ίδιος ο υποψήφιος, μπορεί να κάνει κάτι άλλο; Μάλλον όχι. Αλλά το ΑΚΕΛ έχει πολλά περιθώρια» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.