Θορυβημένος εμφανίστηκε πρόσφατα ο υποψήφιος Πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος από τη γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα για το πλαφόν των προεκλογικών εξόδων.
Ο κ. Παπαδόπουλος θεώρησε ότι με τη γνωμάτευση Κληρίδη αδικούνται οι συνασπισμοί κομμάτων, όπως η δική του περίπτωση. Μόνο που στις προεδρικές εκλογές υπάρχουν υποψήφιοι και όχι κόμματα και οι υποψήφιοι αυτοί πρέπει να κρίνονται με τον ίδιο τρόπο. Βασική αρχή της ίσης μεταχείρισης.
Η αντίδραση Παπαδόπουλου ουσιαστικά αποκάλυπτε τις προθέσεις του να υπερβεί (μάλλον κατά πολύ) το πλαφόν του ενός εκατομμυρίου που έχει τεθεί και ήλπιζε πως σε αυτή την εξίσωση θα τον βοηθούσε η συμμετοχή περισσοτέρων του ενός κομμάτων που τον στηρίζουν. Ακόμα κι αν αυτό δεν θα σήμαινε την οικονομική τους συνεισφορά στο ταμείο του επιτελείου.
Με αφορμή πάντως τη συζήτηση που άνοιξε, αναζητήσαμε τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται το προεκλογικό χρήμα που τους χορηγείται από το κράτος τα κόμματα. Για την παρούσα προεκλογική περίοδο, το κράτος συνεισφέρει στα κόμματα το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων. Ποσό που κατανέμεται αναλόγως των ποσοστών των κομμάτων στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.
Οι βουλευτικές εκλογές του 2016 καθορίζουν λοιπόν τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουν σήμερα την κρατική χορηγία. Σημειώνουμε ότι στις βουλευτικές εκλογές η χορηγία ήταν μεγαλύτερη και έφθανε τα 3,3 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτήν ωφελήθηκαν όλα τα κόμματα που είχαν λάβει μέρος και στις προηγούμενες εκλογές, όχι όμως η Συμμαχία Πολιτών και η Αλληλεγγύη, που για πρώτη φορά διεκδικούσαν την ψήφο των πολιτών.
Με βάση τις εκθέσεις που υπέβαλαν στην Ελεγκτική Υπηρεσία, φαίνεται ποιοι κινήθηκαν στο πλαίσιο της χορηγίας, ποιοι υπερέβησαν το ποσό αυτό και το συμπλήρωσαν με άλλες εισφορές και ποιοι έβγαλαν κι ένα μικρό έστω κέρδος.
Συγκεκριμένα, ο ΔΗΣΥ έλαβε κρατική χορηγία 899.705 ευρώ και είχε συνολικά έξοδα της προεκλογικής 879.447 ευρώ. Είχε, δηλαδή, ένα μικρό πλεόνασμα ύψους 20.258 ευρώ.
Το ΑΚΕΛ, με χορηγία 857.449, δαπάνησε το ποσό των 787.114 και είχε πλεόνασμα 70.335.
Στο ΔΗΚΟ δεν έφτασε η κρατική χορηγία. Το κόμμα πήρε από το κράτος 421.450, έκανε όμως προεκλογική κόστους 476.614. Χρειάστηκε δηλαδή άλλες 54.964 ευρώ από άλλες εισφορές.
Κέρδος έβγαλε και η ΕΔΕΚ. Πήρε χορηγία 234.375, ξόδεψε 179.037 και «κέρδισε» 55.338.
Το ΕΛΑΜ κινήθηκε, αναλογικά, πιο οικονομικά από όλους. Με χορηγία 98.307, είχε έξοδα 52.738 και πλεόνασμα 45.569.
Ένα σημαντικό επιπλέον κονδύλι χρειάστηκαν οι Οικολόγοι. Με χορηγία 58.003 ευρώ, είχαν έξοδα της τάξης των 110.460. Από άλλες εισφορές εξασφαλίστηκε το ποσό των 10.600 ευρώ ενώ οι υποψήφιοι συνεισέφεραν 1.275. Η τελική «ζημιά» για τους Οικολόγους ήταν 40.582.
Κρατική χορηγία δεν πήραν τα νεοεισερχόμενα κόμματα Συμμαχία Πολιτών και Αλληλεγγύη. Τα προεκλογικά τους έξοδα ωστόσο κινήθηκαν σχετικά ψηλά. Στις 143.564 ευρώ για τη Συμμαχία Πολιτών και στις 140.123 ευρώ για την Αλληλεγγύη.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.