Πέντε υποψήφιοι Πρόεδροι που υποστηρίζονται από κοινοβουλευτικά κόμματα, 10 +2 ερωτήσεις σε θέματα ταμπού, από αυτά που δεν θα δείτε ενταγμένα σε προεκλογικά προγράμματα και εξαγγελίες. Ρήτρα οι απαντήσεις να είναι μονολεκτικές. «Υπέρ» ή «κατά», «ναι» ή «όχι».
Ο «Π», μετά το επιτυχές εγχείρημα προ των προεδρικών εκλογών του 2013, με τις απαντήσεις των τριών τότε υποψηφίων (που διεκδικούν ξανά) να συζητιούνται μέχρι σήμερα, επανέρχεται με νέο crash test για να εκμαιεύσει απαντήσεις σε ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και ξεκινούν σαφώς από την τσέπη τους, την οικογενειακή τους κατάσταση και την υγεία τους και οδηγούν στο τραπέζι τους, για να καταλήξουν στο κρεβάτι τους. Η επιλογή της μονολεκτικής απάντησης, παρότι δόθηκε το δικαίωμα επεξηγήσεων, εδράζεται στο γεγονός ότι μια γενικόλογη απάντηση προς ικανοποίηση και τέρψη όλων των ψηφοφόρων αλλά και για να μην πληγούν μεγάλα συμφέροντα ή ακόμη και η Εκκλησία δεν μπορεί να έχει θέση στον σύγχρονο δημόσιο πολιτικό διάλογο. Την ίδια ώρα δίνεται η ευκαιρία στον κόσμο να ψυχογραφήσει τους πέντε υποψηφίους. Να σκιαγραφήσει τον χαρακτήρα τους, που ενδεχομένως να μην αφήνεται να φανερωθεί μέσα από αοριστολογίες για το Κυπριακό και την οικονομία. Από τις σημερινές απαντήσεις μπορεί να διαπιστώσει κανείς, αναλόγως πάντοτε των δικών του πιστεύω, ποιος από τους πέντε οπισθοδρομεί, ποιος επιδιώκει αλλαγές, ποιος λαϊκίζει, ποιος είναι ειλικρινής και ποιος θα μείνει μόνο στις υποσχέσεις.
Σύμφωνοι μόνο σε δύο
Ο πίνακας που ετοιμάσαμε διευκολύνει τον αναγνώστη να ελέγξει οριζόντια και κάθετα τις απαντήσεις των πέντε υποψηφίων (παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά) και έτσι να εξαγάγει τα δικά του συμπεράσματα. Αν κάτι διαπιστώνεται είναι οι πιο προοδευτικές απαντήσεις του κ. Στ. Μαλά συγκριτικά με την προηγούμενη φορά αλλά και το γεγονός ότι σε κανένα από τα ερωτήματα δεν υπάρχει ομοφωνία πλην αυτών που αφορούν καταθέσεις των υποψηφίων σε λογαριασμούς στο εξωτερικό ή επενδύσεις σε φορολογικούς παραδείσους. Όλοι είναι αρνητικοί και καταγράφεται. Καταγράφεται επίσης πως πλην του νυν Προέδρου όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι τάσσονται κατά της λειτουργίας των γενικών καταστημάτων τις Κυριακές. Όλοι πλην του κ. Μαλά θεωρούν ότι το κράτος πρέπει να συνεχίσει να καταβάλλει 6,14 εκατ. ευρώ τον χρόνο για μισθούς ιερέων υπαίθρου. Όλοι πλην του κ. Χρίστου, υποψηφίου του ΕΛΑΜ, τάσσονται –κάποιοι υπό προϋποθέσεις– υπέρ της ευθανασίας, της αποποινικοποίησης των αμβλώσεων, της νομικής αναγνώρισης φύλου, της πολιτικής κηδείας και του υποχρεωτικού εμβολιασμού παιδιών ενώ ο μόνος που δεν διστάζει να πει ευθαρσώς ότι θα διορίζει και συνταξιούχους σε θέσεις αξιωματούχων, αν το αξίζουν, είναι ο κ. Παπαδόπουλος που τάσσεται κατά της ηλικιακής διάκρισης. Ευθαρσώς κατά της υιοθέτησης παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια πλην του κ. Χρίστου είναι και ο Γ. Λιλλήκας εξηγώντας γιατί.
Οι ερωτήσεις
Η επιλογή των ερωτήσεων έγινε μετά από μελέτη μηνών, ικανοποιώντας διάφορες θεματικές ενότητες. Για παράδειγμα πριν από πέντε χρόνια οι υποψήφιοι ρωτήθηκαν κατά πόσο είναι υπέρ ή κατά του συμφώνου συμβίωσης. Με τη νομική ρύθμιση για το θέμα, σε αυτήν την προεκλογική περίοδο προχωράμε στο επόμενο βήμα και στην υιοθέτηση παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια ενώ μετά την πρόσφατη επεισοδιακή ψήφιση νόμου για τη νομική αναγνώριση φύλου στην Ελλάδα το θέμα ανοίγει προς συζήτηση αλλά και ετοιμασία νομοθεσίας και στη δική μας χώρα.
Όμοια και με την καύση νεκρών. Πλέον υπάρχει νόμος που επιτρέπει την καύση πλην όμως λόγω απαγορευτικού κόστους δεν έχουν ακόμη λειτουργήσει αποτεφρωτήρες. Εν αναμονή των αποτεφρωτήρων πώς τοποθετούνται οι υποψήφιοι στο δικαίωμα για πολιτική κηδεία, κάτι αντίστοιχο με τον πολιτικό γάμο; Πώς επιπροσθέτως τοποθετούνται στο δικαίωμα του ασθενή, στα τελικά στάδια επώδυνης ασθένειας, να φύγει με αξιοπρέπεια με την επιλογή της ιατρικώς υποβοηθούμενης ευθανασίας;
Την ίδια ώρα μπορεί πλέον οι διαμαρτυρίες και η κριτική της αντιπολίτευσης να έχουν κοπάσει, ωστόσο η λειτουργία των γενικών καταστημάτων τις Κυριακές, με απόφαση της υφιστάμενης κυβέρνησης, ήταν ένα θέμα που απασχόλησε έντονα τη χώρα μας συνεπώς δεν θα μπορούσε παρά να ερωτηθούν όλοι οι υποψήφιοι για το τι προτίθενται να πράξουν για το φλέγον αυτό θέμα σε περίπτωση που εκλεγούν. Στην περίπτωση του κ. Αναστασιάδη κατά πόσον θα αναθεωρήσει αν επανεκλεγεί. Όσον αφορά τη νομιμοποίηση των οικειοθελών αμβλώσεων υπάρχει από το 2015 κατατεθειμένη πρόταση νόμου στη Βουλή την οποία υπογράφουν βουλευτές από τα τέσσερα μεγάλα κόμματα, πλην όμως δεν συζητήθηκε ποτέ. Γιατί αφού με απλά μαθηματικά θα μπορούσε να είχε ήδη ψηφιστεί κατά πλειοψηφία; Σε συρτάρι της Βουλής σκονίζεται και το νομοσχέδιο για τη νομική ρύθμιση της συμφωνίας που υπέγραψε το 1971 ο Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος Μακάριος (με τον εαυτό του) για τη μεταβίβαση εκκλησιαστικής γης στο κράτος με υποχρέωση του δεύτερου να καταβάλλει μέρος του μισθού των ιερέων (674,82 ευρώ) σε πάνω από 700 ιερείς «υπαίθρου». Το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας τηρείται από την πρώτη στιγμή, ωστόσο η μεταβίβαση ακόμη να γίνει.
Στο μεταξύ λόγω του παγκόσμιου αντιεμβολιαστικού κινήματος που ολοένα και μεγαλώνει επίκαιρη είναι και η ερώτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό παιδιών. Όσον αφορά τη θήρευση αμπελοπουλιών όλοι γινόμαστε μάρτυρες του τι συμβαίνει και πώς η νομοθετική εξουσία χειρίζεται το όλο θέμα. Τέλος και επειδή τα… λεφτά είναι πολλά θεωρήσαμε χρήσιμο να καταγράψουμε, για να υπάρχει επίσημα κατατεθειμένη, τη θέση των υποψηφίων για τους φορολογικούς παραδείσους.
Μετά την έγκριση νομοσχεδίου για την καύση νεκρών που κατέθεσε η δική του κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του, τάσσεται υπέρ και της πολιτικής κηδείας, δίνοντας αυτήν την επιλογή στους άθεους. Υπέρ τάσσεται και στην ευθανασία ως επιλογή του ασθενούς ο οποίος βρίσκεται στα τελικά στάδια αλλά και στη νομική αναγνώριση φύλου, αρκεί να προηγείται έλεγχος ψυχικής υγείας των προσώπων που επιθυμούν την αλλαγή. Όσον αφορά την υιοθέτηση παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, τάσσεται επίσης υπέρ αρκεί «να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος και να διασφαλιστεί το ευ ζην των παιδιών». Ως αναμενόταν, αφού επί δικής του διακυβέρνησης τα γενικά καταστήματα παραμένουν ανοικτά και τις Κυριακές, τάσσεται υπέρ της συνέχισης του υφιστάμενου ωραρίου, πλην όμως θεωρεί ότι είναι αναγκαία η διασφάλιση των εργαζομένων με συνεχή έλεγχο της εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας. Ο Πρόεδρος προσθέτει επίσης ότι θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω ρυθμίσεις -τώρα είναι στο στάδιο της μελέτης- όσον αφορά συγκεκριμένα προϊόντα (π.χ. αρτοποιήματα, τσιγάρα, εφημερίδες) και ποιες ώρες θα πωλούνται έτσι ώστε να διασφαλίζονται και τα ειδικά καταστήματα (περίπτερα). Όσον αφορά την αποποινικοποίηση θήρευσης αμπελοπουλιών, διατηρεί τη θέση που είχε και πριν πέντε χρόνια για νομιμοποίηση των ξόβεργων ως παραδοσιακής μεθόδου «εφ' όσον εξασφαλιστεί βεβαίως η έγκριση της Κομισιόν μετά από τα αναγκαία διαβήματα». Υπενθύμισε ότι παραδοσιακές μέθοδοι θήρευσης αμπελοπουλιών επιτρέπονται στη Μάλτα και τη νότια Γαλλία. Τάσσεται ωστόσο κατά της μαζικής θήρευσης με δίχτυα. Την ίδια ώρα, ο κ. Αναστασιάδης θεωρεί πως συνταξιούχοι σε θέσεις αξιωματούχων μπορούν να διορίζονται «μόνο κατ' εξαίρεση σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ειδική εμπειρία και σχέση με το αντικείμενο». Ο κ. Αναστασιάδης ήταν κάθετος για τους φορολογικούς παραδείσους, εξηγώντας ότι ούτε αυτός ούτε η σύζυγός του έχουν επενδύσει σε τέτοια funds, ενώ τόνισε πως αν και επιτρέπεται δεν έχει λογαριασμούς καταθέσεων σε άλλες χώρες.
Υπέρ της ευθανασίας ως επιλογής για όσους υποφέρουν στα τελικά στάδια ανίατης ασθένειας είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος τάσσεται υπέρ και των αμβλώσεων καθώς, όπως εξηγεί, «ούτως ή άλλως αμβλώσεις γίνονται με κίνδυνο της ζωής των εγκύων που επιλέγουν τσαρλατάνους ή φάρμακα αμφιβόλου ποιότητας». Για τον κ. Λιλλήκα, «από την ώρα που ένας άνθρωπος αποφασίζει σε ποιο φύλο θέλει να ανήκει και από τη στιγμή που δεν υπάρχει απαγορευτικός νόμος για την ιατρική αλλαγή, οφείλει και το κράτος να αναγνωρίσει το φύλο που επιλέγει κανείς». Από την άλλη, ο κ. Λιλλήκας τάσσεται κατά της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια επειδή, όπως εξηγεί, «τα παιδιά αυτών των ηλικιών δεν μπορούν να ερωτηθούν και θεωρώ ότι έχουν και τα παιδιά δικαίωμα να επιλέξουν». Όσον αφορά τη θήρευση αμπελοπουλιών, ο κ. Λιλλήκας τάσσεται υπέρ, με τη χρήση των παραδοσιακών μεθόδων, ήτοι ξόβεργα και αεροβόλο. «Έχω ζητήσει από την Υπηρεσία Διεθνών Σχέσεων της Βουλής να διερευνήσει πώς χώρες όπως η Μάλτα και η Γαλλία έχουν πετύχει νόμιμα συγκεκριμένες μεθόδους κυνηγιού», σημειώνει και εισηγείται, στην περίπτωση που και η Κύπρος πετύχει εξαίρεση, το κράτος να εκδίδει ειδικές άδειες για κυνηγούς αμπελοπουλιών για να γνωρίζει ποιοι είναι. Εισηγείται επίσης την αδειοδότηση εστιατορίων αποκλειστικά για κυνήγι και συνεπώς για αμπελοπούλια, όπως ισχύει και σε άλλες χώρες της ΕΕ. «Πουθενά αλλού να μην σερβίρονται», προσθέτει, για να καταλήξει επί τούτου πως για να είναι βιώσιμα αυτά τα εστιατόρια θα πρέπει να τους επιτραπεί και το εισαγόμενο θήραμα (π.χ. ελάφι). Ο κ. Λιλλήκας τάσσεται υπέρ της συνέχισης καταβολής κρατικής αρωγής σε ιερείς, ωστόσο θεωρεί πως με την έγκριση του νομοσχεδίου που εκκρεμεί στη Βουλή η μεταβίβαση της εκκλησιαστικής γης θα πρέπει να γίνει αυτόματα και όχι όταν το απαιτήσει η Δημοκρατία με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, όπως προνοείται. Καταληκτικά, σημειώνεται πως ο κ. Λιλλήκας δεν έχει λογαριασμούς στο εξωτερικό ούτε επενδύσεις σε φορολογικούς παραδείσους, έχει όμως μετοχές τις οποίες έχει δηλώσει στο «Πόθεν Έσχες του».
Για τον υποψήφιο Πρόεδρο Σταύρο Μαλά ένας ασθενής πρέπει να έχει το δικαίωμα σε ιατρικώς υποβοηθούμενη ευθανασία, «κάτω βεβαίως από αυστηρό έλεγχο». Αναφερόμενος στο θέμα των αμβλώσεων, τόνισε πως είμαστε μια κοινωνία υποκριτών. «Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα η έκτρωση επιτρέπεται αν κρίνουν οι γιατροί ότι αν γεννιόταν ένα παιδί θα είχε σοβαρές σωματικές ή ψυχικές ανωμαλίες ώστε να είναι σοβαρά ανάπηρο, παρότι σήμερα υπάρχει πιθανότητα να έχουν ποιότητα ζωής. Δεν είναι υποκρισία την ώρα που ισχύει αυτό να μην επιτρέπεται στις γυναίκες να επιλέξουν στα αρχικά στάδια μιας εγκυμοσύνης ποιο είναι το καλύτερο για αυτές;». Όπως σημειώνει ο κ. Μαλάς αναφερόμενος στα θαλασσαιμικά παιδιά, «όταν ήμουν υπ. Υγείας ποτέ δεν έλεγα ότι η Κύπρος είναι παράδειγμα μείωσης του αριθμού θαλασσαιμικών διότι δεν κάναμε κάποια ιατρική ανακάλυψη. Απλώς σκοτώναμε έμβρυα πολύ πιο αποτελεσματικά από άλλες χώρες. Αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να περηφανεύεται μια σύγχρονη χώρα», τονίζει. Ο κ. Μαλάς τάσσεται υπέρ και της νομικής αναγνώρισης φύλου επικαλούμενος αποφάσεις του ΕΔΑΔ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο κ. Μαλάς θεωρεί ότι πρέπει να αρθεί κάθε διάκριση όσον αφορά τις υιοθεσίες, ενώ είναι υπέρμαχος του εμβολιασμού παιδιών. «Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι εμβολιάζοντας τα παιδιά αποτρέπεις επιδημίες μολυσματικών ασθενειών, ειδικά τις ιογενείς». Αναφορικά με τη συμφωνία κράτους - Εκκλησίας για την καταβολή μισθών σε ιερείς υπαίθρου, ο κ. Μαλάς ήταν κάθετος: «Ο κάθε θεσμός για να λειτουργεί είναι υπόχρεος να πληρώνει τους λειτουργούς και αξιωματούχους του. Συνεπώς, όπως πληρώνει το κράτος τους υπαλλήλους του, οφείλει και η Εκκλησία να πληρώνει τους ιερείς της», εξηγεί κάνοντας λόγο για θέση αρχής αλλά και απόλυτα διακριτούς ρόλους. Ειδικά στον τρόπο διδαχής στα σχολεία. «Εάν συνεχίζεις να πληρώνεις πρέπει να εισπράττεις το ανάλογο αντίτιμο, να υπάρχει ανάκτηση», καταλήγει επί τούτου αναφερόμενος στην ανάγκη άμεσης μεταβίβασης της εκκλησιαστικής γης. Αναφορικά με τον διορισμό συνταξιούχων, ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι «εκπροσωπώ μια υποψηφιότητα που θέλει να φέρει το νέο στη χώρα μας. Πρέπει να εκλείψουν οι πολιτικοί της αυλής και πολύ περισσότερο η ανακύκλωσή τους».
Ο υποψήφιος Πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, ωστόσο θέτει κάποιες προϋποθέσεις. «Πρέπει να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος για να προετοιμαστεί η κοινωνία, αλλά και για να καθοριστούν τα κριτήρια στη βάση των οποίων θα γίνονται αποδεκτά τα αιτήματα υιοθεσίας». Για τις αμβλώσεις σημειώνει πως «φυσικά πρέπει να υπάρχουν και ασφαλιστικές δικλίδες για έλεγχο των αμβλώσεων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπαίνει φυλακή γυναίκα για έκτρωση». Όσον αφορά τον διορισμό συνταξιούχων σε θέσεις αξιωματούχων, τάσσεται υπέρ, καθώς όπως εξηγεί «δεν είναι κριτήριο η ηλικία για έναν διορισμό, αλλά τα προσόντα και οι ικανότητες. Είμαι κατά της ηλικιακής διάκρισης, ειδικά όταν κάποιος έχει να προσφέρει». Αναφορικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, ο κ. Παπαδόπουλος τάσσεται κατά της συνέχισης του υφιστάμενου που επέβαλε η παρούσα κυβέρνηση με τη λειτουργία των γενικών καταστημάτων και τις Κυριακές. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να προωθηθούν οι κανονισμοί όπως εγκρίθηκαν από τη Βουλή», εξηγεί, κάνοντας λόγο για έναν σωστό συμβιβασμό. «Δυστυχώς η κυβέρνηση επέλεξε να τους τουμπάρει προσφεύγοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο, για να κερδίσει στην ουσία για τυπικούς λόγους και όχι επί της ουσίας», τονίζει, ενώ υπογραμμίζει πως αν εκλεγεί θα επαναφέρει τους κανονισμούς που ψήφισε η Βουλή. Καταληκτικά και στο ερώτημα για το κατά πόσον έχει επενδύσεις σε φορολογικούς παραδείσους, απαντά «όχι», ενώ για καταθέσεις στο εξωτερικό απαντά με «δυστυχώς όχι», ως κουρεμένος καταθέτης το 2013!
«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει ζωή υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», είναι η θέση του υποψήφιου Προέδρου Χρίστου Χρίστου, ο οποίος τάσσεται τόσο κατά της νομιμοποίησης της ευθανασίας όσο και κατά της νομιμοποίησης των οικειοθελών αμβλώσεων. Όσον αφορά τις αμβλώσεις, παρέπεμψε στον ποινικό κώδικα όσον αφορά το κάτω υπό ποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει άμβλωση (κατόπιν βιασμού), προσθέτοντας ότι εκεί που πρέπει να εστιάσει η πολιτεία είναι στην πρόληψη, μέσω της εκπαίδευσης με το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης για να μην χρειάζεται καμιά γυναίκα να μπαίνει σε τέτοιο δίλημμα. «Η Κύπρος δεν είναι ένα κράτος άθρησκων, είναι κράτος που έχει και εθνική και θρησκευτική ταυτότητα», σημειώνει, για να εξηγήσει γιατί είναι κατά της πολιτικής κηδείας. Σε σχέση με τους εμβολιασμούς παιδιών, ο κ. Χρίστου θεωρεί ότι πρέπει να παραμείνει προαιρετικό μέτρο. Προερχόμενος από τον τομέα της υγείας, σημειώνει πως πρέπει να είναι επιλογή των γονιών αφότου ενημερωθούν για τους κινδύνους και τυχόν παρενέργειες από τους παιδίατρους (π.χ. αντίδραση σε αλλεργία). «Η Κυριακή πρέπει να δοθεί πίσω στον κόσμο για ξεκούραση, έτσι κι αλλιώς τους μόνους που εξυπηρετεί είναι τους μεγαλοεπιχειρηματίες», σημειώνει ο κ. Χρίστου, ο οποίος τάσσεται υπέρ της θήρευσης αμπελοπουλιών με την παραδοσιακή μέθοδο των ξόβεργων, όχι όμως της μαζικής. Όσον αφορά τον διορισμό συνταξιούχων, τάσσεται κατά θεωρώντας ότι υπάρχουν αρκετοί νέοι ταλαντούχοι «οι οποίοι πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθούν».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.