Δύσκολη ήταν η συζήτηση σε αρκετά θέματα για την ελληνική και την τουρκική πλευρά κατά τη χθεσινή επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην αφήνει αναπάντητες τις δημόσιες αναφορές του Τούρκου Προέδρου για τη συνθήκη της Λωζάνης και τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας.
Γενικότερα, όσον αφορά άλλα θέματα η ελληνική κυβέρνηση φάνηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι ευχαριστημένη από αναφορές Ερντογάν για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας γειτονικών χωρών της, από την παραδοχή του πως το μέλλον της μειονότητας στη Θράκη είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας.
Όσον αφορά το Κυπριακό, η αντιπαράθεση έμεινε στις γνωστές θέσεις κατά τις κοινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε εκ νέου την ε/κ πλευρά πως αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά και πως υπεκφεύγει της λύσης από την εποχή του σχεδίου Ανάν, ενώ επέμεινε πως ο ίδιος είναι έτοιμος για λύση.
Μάλιστα, σε σχέση με τα όσα έγιναν στο Κραν Μοντανά, ο κ. Ερντογάν παρέπεμψε στους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι οποίοι, όπως είπε, ήταν εκεί «και μπορούν να σας πουν ποιος έφυγε». Σημειώνοντας πως οι διαφωνίες δεν είναι δυσεπίλυτες, επανέλαβε την τοποθέτησή του την οποία έκανε και για άλλα θέματα, λέγοντας πως θα πρέπει η προσοχή να εστιαστεί στο μισογεμάτο ποτήρι και στις «πραγματικότητες της νήσου».
Πρώτα ήρθε η εισβολή
Από πλευράς του ο πρωθυπουργός Τσίπρας πάντως απέφυγε να απαντήσει, την ώρα των ερωτήσεων από τα ΜΜΕ, στα περί αποχώρησης, σημειώνοντας πως είναι 43 χρονών και πως από τότε που θυμάται υπάρχει αλληλοεπίρριψη ευθυνών για το ναυάγιο. Τονίζοντας όμως πως αυτό συμβαίνει γιατί πριν 43 χρόνια υπήρξε η παράνομη εισβολή και ξεκίνησε η κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία.
Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η Ελλάδα στηρίζει τη λύση στη βάση της ΔΔΟ και εντός του πλαισίου Γκουτέρες, και εξέφρασε την ελπίδα όλες οι πλευρές να εργαστούν ώστε να επαναρχίσουν το συντομότερο οι συνομιλίες.
Ο κ. Ερντογάν απάντησε με τη σειρά του πως η χώρα του θα κινηθεί προς την κατεύθυνση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, ενώ σχολιάζοντας τις αναφορές Τσίπρα είπε πως λόγω του νεαρού της ηλικίας του ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ανυπόμονος, σημειώνοντας όμως πως αν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν δεν θα βρισκόμασταν σε αυτό το σημείο, καθώς θα υπήρχε συμφωνία για τα στρατεύματα στο νησί.
Ξεκάθαρη δημόσια η διάσταση απόψεων
Η συζήτηση σε σχέση με τη Συνθήκη της Λωζάνης, που ξεκίνησε από την προψεσινή συνέντευξη του Ταγίπ Ερντογάν στον ΣΚΑΙ και συνεχίστηκε κατά την πρωτοφανή σε τόνο ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του κ. Ερντογάν και του Έλληνα Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου, πήρε άλλη τροπή κατά τις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Τσίπρα.
Μετά από μια μακρά συνάντηση, οι δύο ηγέτες επανήλθαν στο θέμα, με τον κ. Τσίπρα να τονίζει ότι ο εκσυγχρονισμός των σχέσεων μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο του σεβασμού της Συνθήκης της Λωζάνης και όχι με την αναθεώρησή της. Όπως είπε, έγινε προσπάθεια να μην κρυφτούν οι πλευρές πίσω από διαφωνίες, αλλά να λύσουν παρεξηγήσεις.
Στις δικές του δηλώσεις ο κ. Ερντογάν επεσήμανε πως η συνθήκη υπογράφηκε από 11 χώρες, μεταξύ τους μέχρι η Ιαπωνία, επιμένοντας πως υπάρχει περιθώριο συζήτησης για το καθεστώς της μειονότητας της Δυτικής Θράκης, η οποία μπορεί να είναι τουρκικής, πομακικής ή και ρομά προέλευσης. Μετά την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα πως οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Έλληνες πολίτες και πως η ευημερία τους θα διασφαλιστεί επειδή αυτό αποτελεί απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και πως το ζήτημα δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ο κ. Ερντογάν σχολίασε πως σαφώς και δεν διαφωνεί πως είναι εσωτερικό ζήτημα και πως απλώς επιδεικνύει ενδιαφέρον.
Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάνης, τόνισε πως από όσα αντιλαμβάνεται μετά που άκουσε τον κ. Ερντογάν, αυτό δεν θέλει στην πραγματικότητα αναθεώρηση. Άλλωστε, σημείωσε, κάτι τέτοιο θα σήμαινε διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία.
Ο κ. Ερντογάν έκανε ακόμα εκτενή αναφορά στο ζήτημα του σεβασμού της θρησκείας στη Δ. Θράκη, λέγοντας πως ο μουφτής θα έπρεπε να εκλέγεται και όχι να διορίζεται, και αντιπαραβάλλοντας πως ο ίδιος έχει φροντίσει για την παραχώρηση τουρκικής υπηκοότητας σε ιεράρχες ώστε να είναι σε πλήρη σύνθεση η Ιερή Σύνοδος που να εκλέγει τον Πατριάρχη.
Αναφέρθηκε μάλιστα και στο αίτημα για ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα, λέγοντας πως στην Τουρκία μεγάλος αριθμός εκκλησιών αναστηλώνεται. Απαντώντας ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως και στην Ελλάδα συντηρούνται τζαμιά, αλλά δεν χρησιμοποιούνται για μουσουλμανική προσευχή όπως γίνεται με την Αγία Σοφία.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.