Κατεχόμενα: Τελικά το ψήφισμα κατά της ΔΔΟ, δεν ήταν... τόσο επείγον

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 31.10.2017
Κατεχόμενα: Τελικά το ψήφισμα κατά της ΔΔΟ, δεν ήταν... τόσο επείγον
Έκαναν πίσω UBP-DP μετά από παρέμβαση του Τούρκου «πρέσβη» - Για νέρωμα των εγγυήσεων και επιστροφή 100.000 Ε/Κ κατηγορεί η τ/κ Δεξιά τον Ακιντζί

Δεν θα συζητηθεί ως κατεπείγουσα η πρόταση των κομμάτων της τ/κ Δεξιάς για ψήφισμα στο οποίο να καταργείται ο στόχος της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, μετά από έντονη συζήτηση χθες στην ολομέλεια της «βουλής» από την οποία απείχαν ακόμα και μερικοί «βουλευτές» της δεξιάς.

Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) και το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) απέσυραν το αίτημά τους για συζήτηση της πρότασης ως κατεπείγουσας. Η πρόταση πλέον μπαίνει στη σειρά για να συζητηθεί στις αρμόδιες «κοινοβουλευτικές» επιτροπές βάσει της υπάρχουσας ατζέντας, στην οποία αυτή την περίοδο κυριαρχεί ο «κρατικός» προϋπολογισμός.

Διαβάστε επίσης: Ακιντζί: Δεν θα πετάξουμε στα σκουπίδια τις παραμέτρους του ΟΗΕ

Ωστόσο, τ/κ πολιτικές πηγές επισημαίνουν στον «Π» πως, πέραν από τις πιέσεις που άσκησε δημόσια και παρασκηνιακά ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, καθώς και την πρόθεση του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) να βάλει διαδικαστικά και πολιτικά εμπόδια στην έγκριση του ψηφίσματος, καίριο ρόλο έπαιξε το έμμεσο μήνυμα που έστειλε μέσω δήλωσής του ο Τούρκος «πρέσβης» στη Λευκωσία, Ντεριά Κανμπάι. Κι αυτό γιατί μια τέτοια κίνηση θεωρείται πως θα εξέθετε την τουρκική πλευρά, τη στιγμή μάλιστα που η Άγκυρα αποφεύγει επιμελώς να μιλήσει κατά συγκεκριμένο τρόπο για εναλλακτικά σενάρια, παρά την επιμονή της τ/κ «κυβέρνησης» για στροφή σε άλλα μοντέλα λύσης του Κυπριακού.

Κανμπάι: Από κοινού

Η ουσία της λύσης που θα επιδιώξει η τουρκική και η τ/κ πλευρά θα καθοριστεί από κοινού από Τουρκία και «ΤΔΒΚ», ήταν η αναφορά του Ντεριά Κανμπάι στο κυριακάτικο μήνυμά του με αφορμή την τουρκική εθνική εορτή της Ημέρας της Δημοκρατίας. Η Τουρκία στηρίζει, ανέφερε ο κ. Κανμπάι, τον στόχο μιας δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, σε συντονισμό μεταξύ της Τουρκίας με τους Τ/Κ και του «κράτους» τους.

Ο κ. Κανμπάι αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη η «ΤΔΒΚ» να ενισχύσει την οικονομία της μέσω μικρών και μεγάλων έργων και μεταρρυθμίσεων, υπενθυμίζοντας πως σε αυτήν την προσπάθεια η «ΤΔΒΚ» έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις.

Κόντρα στην ολομέλεια

Μιλώντας χθες στην ολομέλεια, ο «βουλευτής» του UBP Ζορλού Τορέ αντέδρασε στην αναφορά του κ. Ακιντζί πως η πρόταση κατατίθεται χωρίς διαβούλευση με τον ίδιο. Ο κ. Τορέ, γνωστός για τις ακραίες θέσεις του στο Κυπριακό, απάντησε στη δήλωση Ακιντζί πως το ψήφισμα είναι απαράδεκτο, λέγοντας πως θεωρεί απαράδεκτο το ότι ο κ. Ακιντζί δέχθηκε το «νέρωμα των εγγυήσεων», την επιστροφή 100.000 Ε/Κ και της Μόρφου.

«Δεν βρήκατε κανένα άλλο θέμα για να κάνετε προεκλογική εκστρατεία;», διερωτήθηκε απευθυνόμενος στην «κυβέρνηση» ο βουλευτής του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) Ζεκί Τσελέρ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του CTP κατηγόρησε για επιπολαιότητα τα κόμματα της «συγκυβέρνησης», σημειώνοντας πως η προώθηση του ψηφίσματος έγινε χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με την αντιπολίτευση.

Αποκάλυψη CNNi: Ανατροπή στην απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ - Με τρία όπλα η επίθεση

Υψηλότερες θερμοκρασίες από το κανονικό για Ιούλη και μέσα Αυγούστου αναμένουν Μετεωρολογική και DWD

ΑΗΚ: Διακοπές ηλεκτρισμού σε Πύργο και Παρεκκλησιά την Πέμπτη - Όλες οι πληροφορίες

Αναχώρησε για το εξειδικευμένο Κέντρο στο Παρίσι ο 17χρονος νεοσύλλεκτος που υπέστη θερμοπληξία