POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Πικνίκ στα Βαρώσια με επιδόρπιο τη ΔΔΟΣκηνικό πιέσεων ενόψει της επανέναρξης των προσπαθειών του Αντόνιο Γκουτέρες και της επανόδου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στήνει μεθοδικά από την πρώτη στιγμή της εκλογής του Ερσίν Τατάρ η Άγκυρα, σε πλήρη συντονισμό με τον νέο Τ/Κ ηγέτη. Όπως ήταν αναμενόμενο, κατά τη χθεσινή πρώτη επίσκεψη του Ερσίν Τατάρ στην Άγκυρα μετά την εκλογή του, ο Ταγίπ Ερντογάν του επεφύλαξε υποδοχή με τιμές αρχηγού κράτους. Άλλωστε η Άγκυρα γνωρίζει πολύ καλά πως τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα πάνω της λόγω της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και της κακής σχέσης με τη Γαλλία, συγκυρία που δεν θα άφηνε να πάει χαμένη ως προς την προώθηση της «τδβκ».

Ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε χάσιμο χρόνου τις συνομιλίες για ομοσπονδία στην Κύπρο, ωστόσο την ίδια στιγμή φρόντισε να στείλει το μήνυμα πως η Τουρκία επιθυμεί μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο νησί. Τόνισε επίσης πως ενδεχομένως να έχει έρθει η ώρα να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις, όπως τα δύο κράτη, στο νησί. Παράλληλα έστειλε το μήνυμα πως δεν αρκεί να κάνει βήματα προς τη λύση μόνο η τ/κ πλευρά, από τη στιγμή που όπως ισχυρίστηκε η ε/κ πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί έναν συνεταιρισμό στη βάση της ισότητας. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί τα κατεχόμενα στις 15 Νοεμβρίου (ημέρα της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους), για τα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου, ενώ παράλληλα πρότεινε πικ-νικ στα Βαρώσια για να δείξει πως η περιοχή παραμένει στα άμεσα σχέδια της Άγκυρας προς αξιοποίηση. «Οι πύλες έχουν ανοίξει, τώρα ας ανοίξουμε και τους δρόμους εκεί. Αφήστε τους Κύπριους αδελφούς μας να δουν τα βήματα που πρέπει να γίνουν και να ζήσουν», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ερσίν Τατάρ από την πλευρά του διεμήνυσε πως η πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό θα αποτελέσει την τελευταία ευκαιρία για λύση. Τόνισε επίσης πως «δεν έχουμε κανέναν στο μάτι, ωστόσο δεν μπορούμε να δεχτούμε παραβίαση των δικαιωμάτων των Τ/Κ». Ο νέος Τ/Κ ηγέτης εξέφρασε την ευχή τα Βαρώσια να αποτελέσουν πνεύμονα τουρισμού στα κατεχόμενα, ενώ επανέλαβε την πρόθεση να ανοίξει η περιοχή υπό τ/κ διοίκηση.

Τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Τατάρ επιχείρησαν εκ νέου να στήσουν ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών στην ε/κ πλευρά για το ότι δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα μέχρι στιγμής οι διαπραγματεύσεις, σε μια προσπάθεια να παράσχουν άλλοθι στις νέες αξιώσεις για αλλαγή της βάσης μορφής της λύσης. Για μια ακόμα φορά επανέλαβαν τα περί πολιτικής ισότητας, τα οποία αναμένεται να τεθούν εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου σε περίπτωση επανέναρξης των συνομιλιών. Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε είδους προσπάθεια για την ανάπτυξη του ψευδοκράτους σε οικονομικό, διπλωματικό και κοινωνικό επίπεδο, ενώ έθεσε ως στόχο την αύξηση του βιοτικού επιπέδου των Τ/Κ.

Η άλλη όψη

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε όσον αφορά τη γνώση και την ανάλυση σε αυτό το σημείο ότι ενώ η Άγκυρα σε επίπεδο ρητορικής οδηγεί τα δεδομένα στα άκρα η τουρκική λίρα συνεχίζει να καταποντίζεται, καθώς χθες υποχώρησε στο νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο των 8,05 λιρών ανά δολάριο, λόγω της ανησυχίας των επενδυτών για τις εξελίξεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο. Η λίρα υποχώρησε επίσης σε χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται πέραν από τις 9,5 λίρες ανά ευρώ. Την ίδια στιγμή η Κομισιόν διά στόματος του εκπροσώπου Τύπου της δεν αποκλείει να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για την Τουρκία ακόμα και πριν τον Δεκέμβριο αν συνεχιστεί αυτή η στάση από πλευράς Άγκυρας, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί απόφαση για κάτι τέτοιο, τουλάχιστον για την ώρα.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά και η κατά μέτωπον επίθεση Ερντογάν στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν (τον οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος «παρέπεμψε» στον ψυχίατρο με πρόσφατες δηλώσεις του) θορύβησαν τις Βρυξέλλες αλλά και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Χθες ο Τούρκος Πρόεδρος κάλεσε τους Τούρκους να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα, ενώ συνέκρινε τη μεταχείριση των μουσουλμάνων στην Ευρώπη με αυτήν των Εβραίων πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Όπως στη Γαλλία μερικοί λένε ‘μην αγοράζετε τις τουρκικές μάρκες’, απευθύνομαι από εδώ στο έθνος μου: κυρίως μην προσέχετε τις γαλλικές μάρκες, μην τις αγοράζετε», είπε με νόημα ο Ερντογάν. Την ίδια όμως στιγμή ακύρωσε στρατιωτικές ασκήσεις που είχε αναγγείλει μέσω navtex για την 28η Οκτωβρίου μιλώντας για «κίνηση καλής θέλησης».

Σε σχέση με τη στάση στο Κυπριακό, δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα ισορροπίας τρόμου πριν από την έναρξη μιας διαδικασίας εντατικής διαπραγμάτευσης. Μάλλον ο κανόνας είναι αυτός, γι’ αυτό και έχει ιδιαίτερη σημασία ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθούν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι σύμβουλοί του σε αυτό το ζήτημα το επόμενο διάστημα. Ήδη έχουν γίνει οι καταγγελίες στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με την επίσκεψη Οκτάι στα Βαρώσια το Σαββατοκύριακο. Αξίζει να σημειώσουμε πως στον ΟΗΕ αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη διστακτικότητα τα όσα βλέπουν και ακούν από τ/κ πλευράς το τελευταίο διάστημα, ενώ η κ. Λουτ αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά πόσο θα έρθει στο νησί σε μια προσπάθεια βολιδοσκόπησης των προθέσεων έτσι ώστε να μην συγκληθεί μια άτυπη διάσκεψη καταδικασμένη σε αποτυχία.

Συνεχίζεται η διπλωματία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε χθες στην Αθήνα όπου είχε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, σε μια προσπάθεια συντονισμού και αλληλοενημέρωσης για τα επόμενα βήματα στη σκακιέρα προς την αποκλιμάκωση της έντασης αλλά και για το Κυπριακό. Σήμερα άλλωστε μεταβαίνει στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, για να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.