Φόρμα αναζήτησης

Ζητούμενο η διαχείριση της ύφεσης

Το 2020 καταγράφεται στην ιστορία ως η χρονιά της πλέον συγχρονισμένης βαθιάς ύφεσης σχεδόν σε όλες τις χώρες της υφηλίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΔΝΤ, η κατανάλωση και οι υπηρεσίες έχουν δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα, ενώ τα νοικοκυριά στρέφονται στην αποταμίευση όπως γίνεται σε περιόδους ύφεσης, μειώνοντας σημαντικά τη ζήτηση σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Την ίδια στιγμή, προβλήματα συνεχίζουν να παρουσιάζονται στην κινητικότητα και τις μεταφορές, αφού οι περιορισμοί δεν έχουν αρθεί πλήρως, ενώ παρά τα μέτρα που έλαβαν πολλές χώρες και οργανισμοί με την παροχή χορηγιών, αναμένεται σημαντική αύξηση στα ποσοστά ανεργίας.
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής για το 2021-2023 το κυπριακό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 7% το 2020, ενώ η ανάκαμψη το 2021 θα φτάσει το 6% το 2021, κάτι που καταδεικνύει ότι η οικονομία δεν θα ανακάμψει πλήρως τον επόμενο χρόνο (λίγο πιο αισιόδοξες προβλέψεις από αυτές της Κεντρικής Τράπεζας).
Την ίδια στιγμή, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να αυξηθεί στο 9% για το 2020 (τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν καταδεικνύουν ότι έφτασε στο 10,2%), τροφοδοτούμενο κυρίως από τη μείωση της απασχόλησης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.
Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να μειωθεί κατά 7,2% το 2020, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να την αντικαταστήσει με αύξηση των κρατικών δαπανών και τη δημόσια κατανάλωση να αυξάνεται κατά 12,5%.
Όπως ήταν αναμενόμενο, για το 2020 καταγράφεται σημαντική αύξηση του ποσοστού του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, το οποίο για το έτος αναμένεται να φτάσει σχεδόν το 117% (το 2020 και οι δύο συνιστώσες του ποσοστού δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ δρουν αρνητικά, εφόσον το δημόσιο χρέος αυξήθηκε και το ΑΕΠ της χώρας μειώνεται). To 2021 το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 103% του ΑΕΠ, εφόσον θα υπάρξει ανάκαμψη στο ΑΕΠ της χώρας.
Οι Moody’s σε σημείωμά τους αναφέρονται ότι η αύξηση στο δημόσιο χρέος είναι προσωρινή και τονίζουν τις πολύ καλές δημοσιονομικές αποδόσεις στην προ ιού εποχή. Την ίδια στιγμή γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι ενδεχομένως να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να καταγράψει η κυπριακή οικονομία και πάλι ισχυρά πλεονάσματα. Αναφορά γίνεται όπως και στις πλείστες εκθέσεις για μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ ενδεχόμενη κατάληξη των συζητήσεων χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για πώληση σημαντικού μέρους του δανειακού του χαρτοφυλακίου θα επιδράσει θετικά στον τομέα.
Οι εξαγωγές και η εξωτερική ζήτηση έχουν πληγεί σημαντικά από τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν, τα οποία μερικώς βρίσκονται ακόμη σε ισχύ. Η μεγάλη μείωση του αριθμού των τουριστών για το τρέχον έτος και της εξωτερικής ζήτησης για επενδύσεις σε ακίνητα επιδρούν αρνητικά στο ΑΕΠ της χώρας (τα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου για τον μήνα Ιούνιο καταδεικνύουν σημαντική εξομάλυνση της κατάστασης μετά τις μεγάλες μειώσεις στον αριθμό των πωλητηρίων εγγράφων που κατατέθηκαν τους περασμένους δύο μήνες), με το μεγάλο στοίχημα να είναι το πόσο έδαφος μπορεί να καλυφθεί την επόμενη χρονιά.
Είναι ξεκάθαρο ότι η Κύπρος, όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης (Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία), βρίσκονται εκτός των στόχων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το οποίο αποφασίστηκε να επιτραπούν παρεκκλίσεις λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συζήτηση εντός της Ευρώπης για τον μηχανισμό που θα εφαρμοστεί (καθώς και τι μέτρα θα ληφθούν), ώστε να υπάρξει επαναφορά των οικονομιών εντός των παραμέτρων του συμφώνου.
Την ίδια στιγμή, παραμένουν οι προκλήσεις που υπήρχαν και πριν τον κορωνοϊό, όπως οι πολιτικές προστατευτισμού και η λήξη της μεταβατικής περιόδου για το Brexit, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας στις ΗΠΑ. Κύριο χαρακτηριστικό του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος είναι η αβεβαιότητα και ως εκ τούτου, οι πιο πάνω εκτιμήσεις μπορούν να ανατραπούν προς το αρνητικό, αν για παράδειγμα υπάρξει ένα νέο κύμα εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.