Φόρμα αναζήτησης

Ζεστό δωρεάν χρήμα για νέες επενδύσειςΠολύτιμο σύμμαχο στις χρηματοδοτήσεις της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2021-2027, οι οποίες αγγίζουν τα 271 εκατ. ευρώ, μπορεί να βρει η κυπριακή επιχειρηματικότητα για την υλοποίηση νέων επενδύσεις και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων.

Στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ), το οποίο στη φάση της ανάκαμψης από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία αποκτά κομβικό ρόλο, μελετώνται τους τελευταίους μήνες τρόποι επανεκκίνησης της οικονομίας και της επενδυτικής δραστηριότητας και τα σχέδια χορηγιών βρίσκονται στον πυρήνα του σχεδιασμού. Η προσπάθεια είναι να προκηρυχθούν το συντομότερο δυνατόν.

 

Τα πρώτα σχέδια

Σε συνεννόηση και με τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης περιλαμβάνει (ΓΔ ΕΠΣΑ), το ΥΕΕΒ υπέβαλε προτάσεις νέων σχεδίων χορηγιών, οι οποίες εξετάζονται, για την άντληση 251 εκατ. ευρώ τη νέα προγραμματική περίοδο. Άλλα 20 εκατ. ευρώ τουλάχιστον θα διατεθούν στο ΥΕΕΒ από το Υπουργείο Γεωργίας για την προκήρυξη σχεδίων που αφορούν τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων και τις επενδύσεις στον τομέα οίνου. Συνεπώς συνολικά η δαπάνη των προτάσεων που υποβλήθηκαν και αναμένεται η έγκρισή τους ανέρχεται σε 271 εκατ. ευρώ.

Εφόσον οριστικοποιηθεί ο προγραμματισμός τους επόμενους μήνες, αναμένεται να ανακοινωθούν οι οδηγοί των πρώτων σχεδίων των νέων προκηρύξεων, με την έναρξη υποβολής αιτήσεων να ξεκινά αρχές του 2021.

Τα πρώτα σχέδια τα οποία προγραμματίζεται να ανακοινωθούν, των οποίων ο προϋπολογισμός εκτιμάται στα 40 εκατ. ευρώ είναι:

  1. Σχέδιο για Ενίσχυση των ΜΜΕ του Μεταποιητικού Τομέα
  2. Σχέδιο Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις Κατοικίες
  3. Σχέδια για Ενίσχυση της Νεανικής Επιχειρηματικότητας
  4. Μέτρο για τον Οινοποιητικό Τομέα
  5. Μέτρο για τη Μεταποίηση και Εμπορία Γεωργικών Προϊόντων

 

Ψηφιοποίηση

Ένα άλλο σχέδιο για το οποίο υποβλήθηκαν στη ΓΔ ΕΠΣΑ προτάσεις αφορά την ψηφιοποίηση επιχειρήσεων προϋπολογιζόμενης δαπάνης 30 εκατ. ευρώ (ποσό πενταπλάσιο από το αντίστοιχο σχέδιο της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου). Το σχέδιο θα χρηματοδοτεί επενδύσεις σε εξοπλισμό ή λογισμικό με στόχο τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων ώστε να γίνουν πιο αποδοτικές και να εισέλθουν στην ψηφιακή οικονομία.

Παρόμοιο σχέδιο είχε προκηρυχθεί για πρώτη φορά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (τον Δεκέμβριο 2019) με δαπάνη 6 εκατ. αιτήσεις και είχαν υποβληθεί 509 αιτήσεις. Οι αιτήσεις αξιολογούνται και ήδη δόθηκαν εγκρίσεις για 2 εκατ. ευρώ.

 

Σχέδιο Ανάκαμψης

Στα παραπάνω θα προστεθούν έργα και δράσεις του υπό εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την άντληση 1,09 δισ. ευρώ που αναλογούν στην Κύπρο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης. Ανάμεσα στους στόχους που έχουν τεθεί είναι:

– Η στήριξη των ΜΜΕ και προώθηση της επιχειρηματικότητας.

– Η μείωση της εξάρτησης από περιορισμένους και ευάλωτους τομείς οικονομικής δραστηριότητας και ενίσχυση της αυτάρκειας σε κρίσιμους τομείς.

– Η ενίσχυση της βιωσιμότητας και της προστιθέμενης αξίας του τουριστικού τομέα.

– Η περαιτέρω προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας.

– Η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

– Η ανάπτυξη και αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών όπως blockchain.

– Η προώθηση των στόχων στους τομείς της ενέργειας και του κλίματος.

– Η προώθηση της κυκλικής οικονομίας.

Η υλοποίηση των ανωτέρω στόχων θα οδηγήσει σε δράσεις χρηματοδότησης επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα.

 

 

Εξοικονόμηση ενέργειας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Σημαντική συνεισφορά στην οικονομία έχουν και τα σχέδια χορηγιών για την προώθηση και αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Πέρα από τα οφέλη για τη χώρα από τη μείωση της εξάρτησης από τα συμβατικά καύσιμα, από τα εν λόγω σχέδια χορηγιών επωφελούνται νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αφενός αυξάνεται η οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον τομέα της εγκατάστασης ΑΠΕ και αφετέρου υπάρχουν σχέδια και εργαλεία τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να επενδύσουν σε ΑΠΕ κάτι που θα συμβάλει βραχυπρόθεσμα στη μείωση του κόστους λειτουργίας τους και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά τους.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ισχύ από εθνικούς πόρους:

–     Το Σχέδιο χορηγιών για εγκατάσταση / αντικατάσταση ηλιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης σε κατοικίες ύψους 600 χιλ. ευρώ.

 

–     Το Σχέδιο χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης ΑΠΕ και ΕΞΕ σε κατοικίες (θερμομόνωση – φωτοβολταϊκά ), ύψους 7 εκατ. ευρώ.

 

Το επόμενο σχέδιο που αναμένεται να προκηρυχθεί τους επόμενους 2-3 μήνες από εθνικούς πόρους (Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ) αφορά το σχέδιο για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων για οικίες (εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο), ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Τέλος, στην ΓΔ ΕΠΣΑ έχουν υποβληθεί προτάσεις για συγχρηματοδοτούμενα έργα συνολικού ύψους 95 εκατ. ευρώ, κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2030 τα οποία αφορούν:

–     Σχέδιο Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις Κατοικίες

–     Πρόγραμμα Αναβάθμισης Δημόσιων Κτηρίων

–     Σχέδιο για την προώθηση της Ενεργειακής Απόδοσης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

–     Σχέδιο για την προώθηση της Ενεργειακής Απόδοσης σε Δήμους και Κοινότητες

Εντός του χρόνου θα τεθεί σε εφαρμογή και χρηματοδοτικό εργαλείο για δανεισμό επιχειρήσεων από κυπριακές τράπεζες, με ευνοϊκούς όρους, για υλοποίηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και εξοικονόμηση ενέργειας. Το συνολικό ύψος του χρηματοδοτικού αυτού εργαλείου θα αγγίξει τα 80 εκατ. ευρώ.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.