Φόρμα αναζήτησης

ΥΠΟΙΚ: Αποχωρώ πριν το τέλος του έτους

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι θα ολοκληρώσει τον κύκλο του πριν από το τέλος αυτού του έτους, σε ακριβή χρόνο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίζει.

Κληθείς σήμερα μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου αν θα παραμείνει στο Υπουργείο Οικονομικών μέχρι την έγκριση του προϋπολογισμού από τη Βουλή, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «έχω αποφασίσει να ολοκληρώσω τον κύκλο μου πριν από το τέλος αυτού του έτους, σε ακριβή χρόνο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίζει».

Στις δηλώσεις του, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο «ενέκρινε τον δεύτερο και τελευταίο στη βάση της νομοθεσίας, συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2019 που προβλέπει επιπρόσθετες δαπάνες 332 εκ. ευρώ. κατά κύριο λόγο λογιστικές, ενδοκυβερνητικές πράξεις που δεν επηρεάζουν το δημοσιονομικό ισοζύγιο, αλλά και σημαντικές πρόσθετες δαπάνες στον τομέα της υγείας πάνω από 100 εκ.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν αμετάβλητοι για ένα πολύ υψηλό, υγιές πλεόνασμα.

Ερευνητικά Κέντρα
————–

Επίσης, σημείωσε, το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για την επικείμενη έναρξη λειτουργίας δύο νέων σημαντικών Ερευνητικών Κέντρων. Το Κέντρο Μελέτης Αιματολογικών Κακοηθειών που λειτουργεί κάτω από το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και το Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο που είναι μια σημαντική προσπάθεια στην οποία εμπλέκεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ογκολογικό Κέντρο και το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα. Το Ινστιτούτο έχει εξασφαλίσει και σημαντική ιδιωτική χορηγία.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης μια πρώτη ενίσχυση ενός εκατομμυρίου ευρώ για το κάθε ένα από αυτά τα Ερευνητικά Κέντρα και πρόσθετο εκατομμύριο για το Ινστιτούτο Κύπρου που είναι άλλο ένα Ερευνητικό Κέντρο που λειτουργεί στην Κύπρο.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «επειδή με ικανοποίηση διαπιστώνουμε κινητικότητα στον τομέα της έρευνας, με σημαντικές πρωτοβουλίες να αναπτύσσονται, έχει εγκριθεί μηχανισμός αξιολόγησης τέτοιων ερευνητικών προτάσεων και αιτημάτων που έχει καταρτίσει και θα υλοποιεί ο Επικεφαλής Επιστήμονας, δίδοντας τις εισηγήσεις του στην Κυβέρνηση, ενώ παράλληλα το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας έχει υποβάλει στο Υπουργικό Συμβούλιο, και έχει εγκριθεί, πλάνο για αξιοποίηση των πόρων που θα διοχετεύονται προς το ίδρυμα μέσω του προγράμματος πολιτογράφησης ξένων επενδυτών».

Όλες αυτές οι κινήσεις, συμπλήρωσε, «εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στήριξης ενθάρρυνσης της έρευνας».

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι τα Ινστιτούτα που θα λειτουργήσουν έχουν μεγάλο σημασία «έχοντας υπόψη τις σημαντικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ, στις οποίες η Κύπρος μπορεί και πρέπει να έχει συμμετοχή».

Τέλος Χαρτοσήμου
——————

Αναφερόμενος σε άλλη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε την «κατάθεση νομοσχεδίου που καταργεί και εισάγει καινούριο πλαίσιο για το τέλος χαρτοσήμου».

Πρόσθεσε ότι επρόκειτο για ένα νόμο «απηρχαιωμένο, του 1963, που ήταν δυσλειτουργικός και ανεφάρμοστος και τώρα θα υπάρχει απλοποίηση, ενώ περιορίζεται το εύρος εφαρμογής αυτής της φορολογίας και μειώνεται η συνολική φορολογική επιβάρυνση κατά ένα τέταρτο».

Εστία
————-

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις επί του Σχεδίου Εστία, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι απαιτήσεις για το σχέδιο είναι παρόμοιες με αυτές του ΕΕΕ, προσθέτοντας ότι πρέπει να υποβάλλονται δικαιολογητικά και να γίνεται έλεγχος.

Πρόσθεσε ότι από ενημέρωση που έχει από τράπεζες θα υπάρξουν κάποιες ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τη διαδικασία.

«Αυτός που θέλει να κάνει αίτηση για το Εστία θα μπορέσει να κάνει αίτηση και θα διευκολυνθεί να κάνει. Αλλά το κράτος δεν παρακαλεί κανένα για να ενταχθεί στο Εστία», είπε ενδεικτικά.

Σημείωσε ότι πρόκειται για σχέδιο βοήθειας, στήριξης προς δανειολήπτες που δυσκολεύονται να πληρώσουν το δάνειο τους για την κύρια κατοικία τους. Και για «όσους επιθυμούν να ενταχθούν το σχέδιο, αυτό είναι εκεί. Όποιος δεν επιθυμεί να υποβάλει αίτηση ή να αποκαλύψει εισοδήματα και επιμέρους στοιχεία ας μην υποβάλει», είπε ο κ. Γεωργιάδης χαρακτηρίζοντας το σχέδιο Εστία ως γενναιόδωρο.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.