Φόρμα αναζήτησης

ΥΠΟΙΚ: Αδύνατο να μην επηρεαστεί η αγορά εργασίας

Με βάση το μακροοικονομικό σενάριο που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, λόγω των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας της νόσου COVID-19 η κυπριακή οικονομία το 2020 αναμένεται να παρουσιάσει ύφεση, με τον ρυθμό ανάπτυξης να προβλέπεται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 7%. Η ανάκαμψη το 2021 αναμένεται να είναι μερική (με ανάπτυξη 6%), με πλήρη ανάκαμψη κατά το 2022, χωρίς να παραγνωρίζονται οι κίνδυνοι για την οικονομία.

Οι παραπάνω προβλέψεις περιλαμβάνονται στο Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής για την περίοδο 2021-2023, το οποίο είναι αναρτημένο στον ιστότοπο του Υπουργείου Οικονομικών. 

Το σενάριο που περιγράφεται προβλέπει και πίεση στην αγορά εργασίας. 

Σύμφωνα με το κείμενο, «αν και η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει σειρά μέτρων για στήριξη της οικονομίας και ελαχιστοποίηση της απώλειας θέσεων εργασίας, θεωρείται αδύνατο να μην επηρεαστεί η αγορά εργασίας. Το βασικό σενάριο προϋποθέτει μείωση της απασχόλησης το 2ο τρίμηνο του 2020, λόγω του γεγονότος ότι η διάρκεια των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας ήταν για δύο μήνες (μέσα Μαρτίου με μέσα Μαΐου), κατά τη διάρκεια των οποίων οι περισσότερες εταιρείες είχαν αναστείλει προσωρινά τις δραστηριότητές τους. Καθώς οι επιχειρήσεις επαναδραστηριοποιούνται σταδιακά, σε συνδυασμό με την άρση των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας των πολιτών, το 2022 τα επίπεδα απασχόλησης αναμένεται να επανέλθουν κοντά στα επίπεδα του 2019». 

Το ποσοστό ανεργίας το 2020 αναμένεται να σημειώσει αύξηση και να κυμανθεί γύρω στο 9% του εργατικού δυναμικού από το 7,1% το 2019.

Το ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι «οι οικονομικές προοπτικές για το 2020 περιβάλλονται από ακραία αβεβαιότητα και το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το βάθος και τη διάρκεια της κρίσης. Η κρίση στον τομέα της υγείας αναμένεται να επηρεάσει όλο το φάσμα της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων και νευραλγικών τομέων, οδηγώντας σε σημαντικές επιπτώσεις τόσο στη ζήτηση όσο και στην παραγωγή (διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας). Επιπλέον, δεδομένου ότι η ίδια κρίση πλήττει σοβαρά την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, οι εξαγωγές θα επηρεαστούν αρνητικά».

Το 2021

Οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας το 2021 αναμένονται θετικές με επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Η ανάκαμψη το 2021 αναμένεται να είναι μερική, με πλήρη ανάκαμψη κατά το 2022, μην παραγνωρίζοντας κινδύνους για την οικονομία. Η εγχώρια κατανάλωση και οι επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, σε σχέση με τα πολύ χαμηλά επίπεδα του 2020, ανακάμπτοντας κοντά στα επίπεδα του 2019. Οι εξαγωγές, σε αντίθεση, δεν αναμένεται να ανακάμψουν το ίδιο δυναμικά το 2021 λόγω του ότι ο τομέας του τουρισμού αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά και όχι άμεσα στα επίπεδα που καταγράφηκαν από την κρίση.

Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί γύρω στο 7,5% το 2021, κοντά στα επίπεδα πριν την κρίση, με την απασχόληση να ανακάμπτει πλήρως το 2022.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.