POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Υπάρχει και αυτή η Κύπρος… των UAVsΣημαντική επιτυχία και απόδειξη για τις δυνατότητες μιας νέας γενιάς Κύπριων επιστημόνων και επιχειρηματιών αποτελεί η συμμετοχή κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον Τομέα της Άμυνας (European Defence Industrial Development Programme – EDIDP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατασκευή μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV) υπό την ονομασία «LOTUS».

Το χρονικό

Από τον περασμένο Ιούνιο του 2020 η Ομάδα Ανεξάρτητων Αξιολογητών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κοινοποίησε τα αποτελέσματα της αξιολόγησής της, ενημερώνοντας παράλληλα ότι η πρόταση «LOTUS» με συνολικό προϋπολογισμό 9.698.195 ευρώ θα λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ με το ποσό των 8.779.380 ευρώ. Σημειώνεται πως το υπολειπόμενο ποσό θα καλυφθεί από κοινού από την Ελλάδα και την Κύπρο σε ποσοστό 85% και 15% αντίστοιχα. Ακολούθως, μετά την επιτυχή αξιολόγηση της πρότασης, εκκίνησε η διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της επικεφαλής εταιρείας της κοινοπραξίας (ΚΞ) IDE για την κατάρτιση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης – Grant Agreement, η οποία ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2020. Παράλληλα, στις αρχές Δεκεμβρίου του 2020 πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη η εναρκτήρια συνεδρίαση με τη συμμετοχή εκπροσώπων των οντοτήτων της κοινοπραξίας, με συντονιστή την εγχώρια εταιρεία «INTRACOM Defense Electronics – IDE» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ για τη σχεδίαση και κατασκευή πρωτότυπου, καινοτόμου μη επανδρωμένου αεροσκάφους για αποστολές επιτήρησης σε τακτικό επίπεδο.

Τεράστια οφέλη

Σε επικοινωνία που είχε ο «Π» με τον CEO της κυπριακής εταιρείας SignalGeneriX δρα Τάσο Κουνούδη, μας ανέφερε πως αποτελεί εξαιρετικά σημαντική επιτυχία η συμμετοχή για πρώτη φορά κυπριακών επιχειρήσεων σε έργα ανάπτυξης αμυντικής τεχνολογίας χρηματοδοτούμενα από το European Defence Industrial Development Programme (EDIDP). Όσον αφορά τον ρόλο των τριών κυπριακών επιχειρήσεων στην κατασκευή του UAV – «LOTUS», ο δρ Κουνούδης ανέφερε ότι «η εταιρεία SignalGeneriX, η οποία δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό και την παραγωγή πρωτοποριακών ηλεκτρονικών συστημάτων, έχει αναλάβει τον σχεδιασμό εξειδικευμένων ηλεκτρονικών του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, η εταιρεία CYRIC έχει αναλάβει τα μηχανολογικά μέρη του συστήματος, ενώ η εταιρεία Geoimaging έχει αναλάβει το χαρτογραφικό κομμάτι του συστήματος». Μάλιστα, όπως είπε στον «Π» ο δρ Κουνούδης, τα οφέλη θα είναι πολλά για την κυπριακή οικονομία. Ήδη επεσήμανε ότι μέσω του συγκεκριμένου έργου, αλλά και άλλων παρόμοιων, οι κυπριακές επιχειρήσεις έχουν προσλάβει αριθμό επιστημόνων οι οποίοι αναμένεται να αποκτήσουν σημαντική τεχνογνωσία στον συγκεκριμένο τομέα. «Μέσα στην κρίση και τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, η SignalGeneriX προσέλαβε πέντε νέους επιστήμονες», κατέληξε ο δρ Κουνούδης.

Αξίζει αναφερθεί πως αυτήν τη χρονική περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κατάρτισης της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ και της επικεφαλής εταιρείας της κοινοπραξίας. Σημειώνεται πως η κοινοπραξία αποτελείται από τις ακόλουθες οντότητες:

  •  INTRACOM Defence Single Member SA (επικεφαλής) (Ελλάδα).
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) (Ελλάδα).
  • ALTUS LSA (Ελλάδα).
  • Carbon Fiber Technologies (CFT) (Ελλάδα).
  • Πανεπιστήμιο Πατρών (Ελλάδα).
  • SignalGeneriX (Κύπρος).
  • Cyric (Κύπρος) – Geoimaging (Κύπρος).
  • Embention (Ισπανία).
  • RHEA (Ολλανδία).
  • Εργοστάσιο Τηλεπικοινωνιακών-Ηλεκτρονικών Μέσων (ΕΤΗΜ) της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.