Φόρμα αναζήτησης

Ξένοι οι μισοί αγοραστές-Μεγάλο και πέρσι το ενδιαφέρον για ακίνητα

Συνεχίστηκε και πέρσι το ξένο ενδιαφέρον για την κυπριακή αγορά ακινήτων, το οποίο ως γνωστόν τροφοδοτείται και από το σχέδιο για κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, σχεδόν οι μισές αγορές ακινήτων την περσινή χρονιά έγιναν από ξένους, εκ των οποίων οι περισσότερες από αλλοδαπούς εκτός χωρών της ΕΕ. Συγκεκριμένα, το 2018 κατατέθηκαν από αλλοδαπούς αγοραστές 4.367 πωλητήρια έγγραφα από σύνολο 9.242 πωλητηρίων εγγράφων παγκύπρια, με τις αγορές από ξένους να αποτελούν έτσι το 47,2% των πράξεων που έγιναν. Όπως αναφέρθηκε και επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που γνωστοποίησε το Τμήμα Κτηματολογίου, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ξένους αγοραστές για ακίνητα προέρχεται από χώρες εκτός ΕΕ, αφού από τα 4.367 πωλητήρια έγγραφα που αφορούν αγορές αλλοδαπών τα 2.939 αφορούσαν αγοραστές από τρίτες χώρες. Τα υπόλοιπα 1.428 πωλητήρια έγγραφα κατατέθηκαν από αγοραστές χωρών της ΕΕ. Τα περισσότερα ακίνητα για τα οποία κατατέθηκαν πωλητήρια έγγραφα από ξένους αγοραστές το 2018 αφορούσαν την επαρχία Πάφου, με τη Λεμεσό να ακολουθεί.

Συγκεκριμένα, στην Πάφο υπήρξαν 1.764 πωλήσεις, με τις περισσότερες (1.010) να αφορούν πωλήσεις προς Ευρωπαίους αγοραστές. Στη Λεμεσό έγιναν πέρσι 1.299 πωλήσεις προς ξένους, με τη συντριπτική πλειοψηφία (1.032 πωλητήρια έγγραφα) να αφορούν πωλήσεις προς αγοραστές τρίτων χωρών. Στη Λάρνακα οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους ανήλθαν πέρσι σε 689, στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου σε 385, ενώ στη Λευκωσία σε 230. Στο μεταξύ, την πρωτοκαθεδρία της Πάφου στις πωλήσεις ακινήτων σε ξένους, αλλά και την προτίμηση των επενδυτών από τρίτες χώρες για τη Λεμεσό καταγράφει και η Κεντρική Τράπεζα στο τελευταίο της οικονομικό δελτίο που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο και στο οποίο αναλύονται τα στοιχεία του Κτηματολογίου μέχρι και τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με το δελτίο της ΚΤΚ, «ο μεγαλύτερος αριθμός πωλήσεων με ξένους αγοραστές κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2018 εντοπίζεται στην Πάφο (42,3% του παγκύπριου αριθμού πωλήσεων με ξένους αγοραστές), με δεύτερη τη Λεμεσό (28,5%) και τρίτη τη Λάρνακα (18,2%)». Η Κεντρική, αφού προσθέτει πως το αγοραστικό ενδιαφέρον των ξένων βρίσκεται πολύ χαμηλά σε Λευκωσία και Αμμόχωστο, με ποσοστό 5,3% και 5,7% αντίστοιχα, συμπληρώνει πως «στην Πάφο, το 56% των αλλοδαπών αγοραστών είναι Ευρωπαίοι υπήκοοι, ενώ αντίθετα στη Λεμεσό και Λάρνακα το 77% και 79% αντίστοιχα είναι υπήκοοι τρίτων χωρών, και κατά πάσα πιθανότητα το γεγονός αυτό σχετίζεται με το σχέδιο επενδύσεων για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου».