Φόρμα αναζήτησης

Βουτιά στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου

Μεγάλες μειώσεις στην τιμή στην τιμή της βενζίνης 95, του πετρελαίου κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης παρουσιάζει ο Μάρτιος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, συνυπολογίζοντας τις μειώσεις κατά τη διάρκεια του Μαρτίου 2020, σε σύγκριση με το τέλος Φεβρουαρίου του 2020, παρατηρήθηκε μείωση στη βενζίνη 95 κατά 14,9 σεντ το λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης κατά 10,1 σεντ και στο πετρέλαιο θέρμανσης μείωση 6,4 σεντ το λίτρο.

Στο σημείο αυτό σημειώνεται, ότι η εκτίμηση του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών είναι ότι οι μειώσεις που αναφέρονται για το μήνα Μάρτιο, δεν αντικατοπτρίζουν τις μεγάλες μειώσεις στις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου. Επιπρόσθετα, εκτίμηση του Συνδέσμου είναι ότι οι μειώσεις που παρατηρήθηκαν κατά το Μάρτιο, καθυστέρησαν να φθάσουν και στην Κύπρο. Έπρεπε να αρχίσουν νωρίτερα.

Κατά το μήνα Μάρτιο 2020, η μέση λιανική τιμή της βενζίνης 95 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους φόρους ήταν 1,330 σεντ το λίτρο και στην Κύπρο 1,158 σεντ. Το πετρέλαιο κίνησης στην Ε.Ε. ήταν 1,224 σεντ το λίτρο και στην Κύπρο 1,207 σεντ. Το πετρέλαιο θέρμανσης στην Ε.Ε. ήταν 0,696 σεντ και στην Κύπρο 0,771 σεντ. Στο σημείο αυτό παρατηρούμε ότι οι λιανικές τιμές πώλησης με τους φόρους για τη βενζίνη 95 και το πετρέλαιο κίνησης είναι χαμηλότερες από το μέσο όρο λιανικών τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό, επισημαίνει ο Σύνδεσμος, παραπέμπει στο συμπέρασμα ότι η φορολογία στην Κύπρο της βενζίνης 95 και του πετρελαίου κίνησης είναι χαμηλότερη από τη μέση φορολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μέση όμως τιμή της Κύπρου για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι κατά το Μάρτιο αισθητά ψηλότερη της μέσης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Αυτό όμως δεν φαίνεται να οφείλεται στη φορολογία στην Κύπρο, αλλά στις τιμές εισαγωγής του πετρελαίου θέρμανσης στην Κύπρο”, συμπληρώνει.

Κατά το ίδιο μήνα, η μέση λιανική τιμή της βενζίνης 95 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς τους φόρους ήταν 0,489 σεντ το λίτρο και στην Κύπρο 0,534 σεντ. Το πετρέλαιο κίνησης χωρίς τους φόρους στην Ε.Ε. ήταν 0,550 σεντ το λίτρο και στην Κύπρο 0,603 σεντ. Το πετρέλαιο θέρμανσης στην Ε.Ε. ήταν 0,450 σεντ και στην Κύπρο 0,562 σεντ.

Στο σημείο αυτό παρατηρούμε ότι κατά το Φεβρουάριο 2020, κατά μέσο όρο εισάγαμε βενζίνη 95 κατά 4,5 σεντ το λίτρο περισσότερα από τη μέση τιμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο πετρέλαιο θέρμανσης εισάγαμε κατά 5,3 σεντ το λίτρο περισσότερα από τη μέση τιμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης εισάγαμε κατά 11,2 σεντ το λίτρο λιγότερα από τη μέση τιμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταλήγει ο Σύνδεσμο

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.