POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Βήμα ταχύ για εξυγίανση της ΛαϊκήςΜέχρι τα μέσα της χρονιάς θα έχουν όλα τελειώσει, ξεκαθάρισε η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, για τη διαδικασία εξυγίανσης της «παλιάς» Λαϊκής Τράπεζας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών.

Αυτό σημαίνει πώληση όλων των περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή των θυγατρικών στο εξωτερικό και των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου (9,6% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου του Συγκροτήματος). Σημειώνεται ότι με βάση τη νομοθεσία, αν ένα περιουσιακό στοιχείο δεν καταστεί, τελικά, δυνατό να πωληθεί, τότε θα το αναλαμβάνει εκκαθαριστής.

Υπέρ της επίσπευσης της διαδικασίας εξυγίανσης τάχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος σχολίασε ότι η διαδικασία έχει διαρκέσει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε και θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Με τις τοποθετήσεις αυτές, στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών, που για άλλη μια φορά ασχολήθηκε με την πορεία της διαδικασίας της εξυγίανσης, μπήκε και τυπικά τέλος στην προοπτική απόδοσης στους πιστωτές της Λαϊκής περιουσιακών στοιχείων της πρώην τράπεζας. Τόσο η κ. Γιωρκάτζη όσο και κ. Γεωργιάδης, καθώς και εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, ξεκαθάρισαν ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, που αποτελεί μεταφορά κοινοτικής οδηγίας (η οποία στη νέα της μορφή, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, μεταφέρθηκε με νόμο στο εθνικό δίκαιο τον περασμένο Μάρτιο) δεν μπορεί να οριστεί διαχειριστής υπό εξυγίανση χρηματοπιστωτικού ιδρύματος κάποιος εκ των πιστωτών.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει διανομή των περιουσιακών στοιχείων είναι αυτή να γίνει μέσω της συνέλευσης των πιστωτών, η σύγκληση της οποίας μπορεί να γίνει μόνο μετά την ολοκλήρωση της εξυγίανσης. Στην περίπτωση αυτή θα διανεμηθεί το προϊόν της εξυγίανσης, δηλαδή μετρητά.

«Δεν βλέπω άλλο νόμιμο τρόπο», είπε.

Αν, δε, με πρωτοβουλία της Βουλής αλλάξει ο νόμος, η τροποποίηση θα αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και κατά συνέπεια θα καταπέσει στα δικαστήρια. Το γεγονός αυτό επισημαίνει και η Νομική Υπηρεσία σε γνωμάτευσή της προς το Υπουργείο Οικονομικών.

Διαφωνούν

Με τη θέση αυτή, της μη δυνατότητας αλλαγής της νομοθεσίας, διαφωνούν οι πιστωτές της πρώην τράπεζας, με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Καταθετών της πρώην Λαϊκής (ΣΥΚΑΛΑ) να αναφέρουν ότι έχουν ήδη στα χέρια τους μια σχετική νομική γνώμη του Κώστα Μελά, ενώ και ο πρώην γενικός εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, που διάβασε την γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας, συμφωνεί ότι μπορεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και θα ετοιμάσει και εκείνος σχετική γνωμάτευση.

«Βασιζόμαστε σε μια γνωμάτευση που αμφισβητούν σοβαρά δύο έγκριτοι νομικοί», ανέφερε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταθετών Λαϊκής Τράπεζας, Άδωνις Παπακωνσταντίνου.

Επιπλέον, ο ΣΥΚΑΛΑ υποστηρίζει ότι η διαδικασία της εξυγίανσης δεν μπορεί να κλείσει -και η πρώην Λαϊκή να πάψει να υπάρχει- όσο είναι ανοικτές δικαστικές υποθέσεις.

Τι θα πωληθεί

Αντικείμενο της εξυγίανσης είναι η πώληση έξι περιουσιακών στοιχείων (από επτά που ήταν αρχικά, λόγω της ανάκλησης της τραπεζικής άδειας της θυγατρικής στη Ρωσία), από τα οποία τρία μπορούν να αποφέρουν σημαντικά έσοδα: η θυγατρική της Μάλτας, η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδας και οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου.

Η διοικήτρια απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες για την πιθανή αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων (καθώς μπορεί να επηρεαστεί το μελλοντικό τίμημα) και έδωσε νούμερο για τις μετοχές της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο δεν είναι άλλο από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία τους, δηλαδή 132 εκατ. ευρώ. Όταν έγινε η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου, το 18,1% των μετοχών που παραχωρήθηκε στην πρώην Λαϊκή (για να καλυφθεί η διαφορά μεταξύ της αξίας καταθέσεων – δανείων) αντιστοιχούσε σε 381 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το ύψος του «κουρέματος» των μη ασφαλισμένων καταθέσεων της πρώην Λαϊκής (υπόλοιπα άνω των 100.000 ευρώ) ήταν 3,7 δισ. ευρώ και γίνεται αντιληπτό ότι οι «κουρεμένοι» καταθέτες θα λάβουν πίσω ένα πολύ μικρό μέρος των καταθέσεών τους. Οι ίδιοι υπολογίζουν την ανακτήσιμη αξία σε 300 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 8% των απωλειών τους.

Η συνειδητοποίηση της βαριάς ζημιάς που έχουν υποστεί (τουλάχιστον οι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου έλαβαν μετοχές για τμήμα των καταθέσεων που κουρεύτηκε) δικαιολογεί το πάθος με το οποίο οι κουρεμένοι καταθέτες προσπαθούν επί μήνες να αναλάβουν οι ίδιοι τη διαχείριση των πιο σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής, με την προσδοκία μεγαλύτερης απόδοσης στο μέλλον.

Χάρης Γεωργιάδης και Χρυστάλλα Γιωρκάτζη απέφυγαν να προχωρήσουν σε πρόβλεψη για την πορεία της τιμής της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου, με τον υπουργό Οικονομικών να καλεί όσους πιστεύουν ότι η μετοχή θα κερδίσει σε αξία, να αγοράσουν μετοχές της Τράπεζας Κύπρου όταν λάβουν την αποζημίωση που τους αναλογεί από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής. Με αυτό τον τρόπο, εξήγησε ο υπουργός, περνά πράγματι στα χέρια των πιστωτών η απόφαση για τον χειρισμό των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου.

Η καθυστέρηση

Στο εύλογο ερώτημα, γιατί τελικά κρατά τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα η διαδικασία της εξυγίανσης, πρόσωπα με γνώση των εξελίξεων ανέφεραν στον «Π» ότι στην πράξη αποδείχτηκε πιο πολύπλοκη η όλη διαδικασία. Μάλιστα έχουν μεταφερθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) που είναι η νέα αρχή εξυγίανσης της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, όλες οι δυσκολίες ώστε να ληφθούν υπόψη αν απαιτηθεί στο μέλλον μια ευρωπαϊκή συστημική τράπεζα να τεθεί σε εξυγίανση.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.