POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

«Βέτο» ΔΝΤ σε αλλαγές στις εκποιήσειςTo Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσω της δήλωσης της αποστολής που διενήργησε την τελευταία αξιολόγηση στο πλαίσιο του άρθρου 5 του διεθνούς οργανισμού, ζητεί από τις κυπριακές αρχές να μην προβούν σε περαιτέρω αλλαγές στη διαδικασία των εκποιήσεων και να επικεντρωθούν στην ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών και στη στήριξη της πιστωτικής επέκτασης.

Οι συστάσεις του ΔΝΤ (που δεν είναι δεσμευτικές, αλλά λαμβάνονται υπόψη από οίκους αξιολόγησης και θεσμούς) έρχονται σε μια περίοδο που εκκρεμούν στη Βουλή 13 προτάσεις νόμου κομμάτων οι οποίες οδηγούν σε οριζόντιες και μη στοχευμένες αλλαγές στο πλαίσιο των εκποιήσεων. Τραπεζικά στελέχη χαρακτηρίζουν τις προτάσεις νόμου «ατομικές βόμβες» που μπορούν να φέρουν επιδείνωση της κεφαλαιακής θέσης των εγχώριων τραπεζών.

«Μια συνεχής μεταρρύθμιση του πλαισίου των εκποιήσεων θα παρεμπόδιζε τη συνεχιζόμενη εξυγίανση των ΜΕΔ και θα έθετε κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», προειδοποιεί το ΔΝΤ, και σημειώνει: «Ένα αποτελεσματικό πλαίσιο εκποιήσεων είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των στρατηγικών αθετήσεων υποχρεώσεων και την παροχή κινήτρων στους δανειολήπτες για την έναρξη διαπραγματεύσεων αναδιάρθρωσης ή τη χρήση εργαλείων αφερεγγυότητας. Οι τρέχουσες προτάσεις στο Κοινοβούλιο κινδυνεύουν να μειώσουν την απειλή κατασχέσεων και να δημιουργήσουν αβεβαιότητες αποδυναμώνοντας τις προοπτικές ανάκτησης εξασφαλίσεων. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν τυχόν αβεβαιότητες που προκύπτουν από την εφαρμογή των τροποποιήσεων του νόμου περί αποκλεισμού του 2019». Πρόκειται για τη δυνατότητα αναστολής της εκποίησης μέσω προσφυγής στον Χρηματοοικονομικό επίτροπο.

Δεύτερη ευκαιρία

Παράλληλα ζητείται η χρήση κατάλληλων εργαλείων αφερεγγυότητας που θα επιτρέψουν την έγκαιρη αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων. Το θέμα χαρακτηρίζεται καίριας σημασίας. 

«Καθώς τα μέτρα είσπραξης οφειλών και αναγκαστικής εκτέλεσης επαναλαμβάνονται, περισσότεροι δανειολήπτες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες. Για να υποστηριχθεί η αναδιοργάνωση βιώσιμων εταιρειών, πρέπει να αντιμετωπιστούν ταχέως τα εμπόδια που αφορούν τη χρήση της διαδικασίας εξέτασης – η χρήση της οποίας μέχρι στιγμής ήταν πολύ περιορισμένη. Η εν εξελίξει μεταφορά της οδηγίας της ΕΕ για την προληπτική αναδιάρθρωση και τη δεύτερη ευκαιρία παρέχει μια καλή ευκαιρία να εξεταστούν αυτά τα ζητήματα και οι δυνατότητες για μια πρόσθετη εξωδικαστική διαδικασία αναδιάρθρωσης με σκοπό τη μείωση της πολυπλοκότητας, του κόστους και της διάρκειας της αναδιάρθρωσης», αναφέρει η δήλωση. 

Το ΔΝΤ θεωρεί αναγκαίο να παραμένουν βασικές προτεραιότητες και να συνεχιστούν η μείωση των ΜΕΔ και οι βιώσιμες αναδιαρθρώσεις.

«Η στενή παρακολούθηση και η διαφάνεια για την αξιολόγηση και την αντιμετώπιση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων είναι ζωτικής σημασίας. Το μορατόριουμ αποπληρωμής συγκάλυψε την υποκείμενη ικανότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών, οδηγώντας ενδεχομένως σε ελλιπή παροχή απομειωμένων δανείων. Σύμφωνα με τον εποπτικό προσανατολισμό, οι τράπεζες έχουν εντείνει τις προσπάθειες για τον έλεγχο των κινδύνων και τη διασφάλιση της έγκαιρης αναγνώρισης των ζημιών. Οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων δεδομένων θα πρέπει να συνεχίσουν να επικαιροποιούνται για τη στήριξη της ενισχυμένης εποπτικής παρακολούθησης, μεταξύ άλλων όσον αφορά την αναδιάρθρωση δανείων. Η εξέλιξη των τιμών των ακινήτων θα πρέπει επίσης να παρακολουθείται στενά ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων».

Η πανδημία

Στη δήλωση της αποστολής του Ταμείου τονίζεται ότι ο κυπριακός χρηματοπιστωτικός τομέας αντιμετώπισε καλά την κρίση, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις. Οι ισολογισμοί των τραπεζών ενισχύθηκαν με σημαντική μείωση των παλαιών ΜΕΔ. Το τραπεζικό σύστημα διαθέτει εξαιρετική ρευστότητα και είναι καλά κεφαλαιοποιημένο. Οι πρόσθετες προβλέψεις για την απομείωση των δανείων έχουν μειώσει την κερδοφορία, σταθμίζοντας τις υφιστάμενες διαρθρωτικές προκλήσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και υψηλού λειτουργικού κόστους. Όσον αφορά το μέλλον, οι κίνδυνοι ευρύτερων πτωχεύσεων και δυσκολιών αποπληρωμής δανείων είναι υψηλοί εάν η κρατική στήριξη αποσυρθεί πρόωρα ή εάν η οικονομική ανάκαμψη, ιδίως στον τομέα του τουρισμού, υστερήσει.

«Η αποτελεσματική επίλυση της κληρονομιάς και των δυνητικών νέων ΜΕΔ από τις τράπεζες, και περισσότερο από τις εταιρείες που αποκτούν πιστώσεις, θα είναι ζωτικής σημασίας για τη στήριξη νέων πιστωτικών και οικονομικών αντικτύπων», αναφέρεται.

Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται στοχευμένη εφαρμογή μέτρων πιστωτικής στήριξης. Η παράταση του μορατόριουμ στην αποπληρωμή δανείων σε ιδιώτες και επιχειρηματικούς τομείς που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο χαρακτηρίζεται ευπρόσδεκτη. Τα σχέδια επιδότησης επιτοκίου που απευθύνονται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), που είναι πιο ευάλωτες, θα πρέπει να συνεχιστούν, ενώ νέα μέτρα, όπως οι εγγυήσεις δανείων, θα παρακινήσουν τις τράπεζες να παρέχουν πιστώσεις, παρέχοντας την απαιτούμενη ρευστότητα.

«Τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να επιδιώκουν τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας πλήρως τις αξιολογήσεις των τραπεζών σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα των δανειοληπτών», τονίζεται. 

Το «Εστία»

Η χαμηλότερη, από το αναμενόμενο, χρήση του σχεδίου «Εστία» αντανακλά, εν μέρει, τις στρατηγικές αθετήσεις υποχρεώσεων δανειοληπτών, κατά την εκτίμηση των στελεχών του Ταμείου. Για τους αιτούντες που κρίνονται μη βιώσιμοι ζητείται από τις αρχές να διασφαλίσουν περαιτέρω επιμερισμό των βαρών ή να εξετάσουν στοχευμένα μέτρα στήριξης για την προστασία των συνθηκών διαβίωσης των ευάλωτων δανειοληπτών. Κάθε απόφαση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το φορολογικό κόστος και το κόστος εφαρμογής, καθώς και τις επιπτώσεις στον ηθικό κίνδυνο.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.