POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Αγοραπωλησίες ακινήτων: Βέτο στην εμπλοκή δικηγόρων για νόμο που ψήσισαν και βουλευτές – δικηγόροι… 

Έντονες πιέσεις ασκούν επαγγελματικές ομάδες που σχετίζονται με τον τομέα των ακινήτων σε μια προσπάθεια να ακυρωθεί ο τροποποιητικός νόμος ο οποίος πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής στις 2 Απριλίου του 2021 και αφορά τη σύνταξη συμβολαίων και εγγράφων σε σχέση με τη μίσθωση ή την αγοραπωλησία ακίνητης ιδιοκτησίας, η οποία θα πρέπει να ανατίθεται αποκλειστικά σε ασκούντες δικηγόρους.

Οι δικηγόροι θεωρούν την τροποποίηση του συγκεκριμένου νόμου απολύτως ορθή και φυσιολογική εξέλιξη καθώς η σύνταξη συμβολαίων εμπίπτει ξεκάθαρα στο νομικό επάγγελμα.

«Με αυτό τον τροποποιητικό νόμο θεσμοθετείται η δικηγορική εργασία, αλλά ταυτόχρονα προστατεύονται οι αγοραστές», ανέφερε στον «Π» ο αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γιώργος Χριστοφίδης.

Ωστόσο, ο γ.γ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής μιλώντας στον «Π» χαρακτήρισε την τροποποίηση του νόμου απαράδεκτη.

«Είμαστε κατηγορηματικά εναντίον της νομοθετικής αυτής τροποποίησης, είναι απαράδεκτη και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σύσταση ενός κλειστού επαγγέλματος, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα», είπε ο κ. Τσιακκής.

Ο γ.γ. του ΚΕΒΕ σημείωσε πως σε μια δύσκολη χρονική περίοδο που διέρχεται ο τόπος, αντί η Βουλή να προχωρήσει στην ψήφιση της νομοθεσίας που αφορά τις κρατικές εγγυήσεις, αναλώνεται σε νομοθεσίες οι οποίες όχι μόνον δεν βοηθούν την όλη κατάσταση αλλά δημιουργούν προβλήματα στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Σε έντονο ύφος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ) κ. Γιώργου Μουσκίδη, ο οποίος υπέδειξε πως η τροποποίηση της νομοθεσίας γίνεται καθαρά για να αυξήσουν τον κύκλο εργασίας τους οι δικηγόροι και επομένως και τα εισοδήματά τους. «Η Βουλή μας διοικείται από δικηγόρους, οπότε είναι λογικό να ψηφίζονται τέτοιοι νόμοι», σημείωσε ο κ. Μουσκίδης.

Πάντως, στη βάση της τροποποίησης αυτής φαίνεται να υπάρχουν και σφοδρές αντιδράσεις εκ μέρους των τραπεζών. Τραπεζικές πηγές που μίλησαν στην εφημερίδα μας ανέφεραν ότι εκτός της αναταραχής και της ανησυχίας που δημιουργείται στην αγορά η τροποποίηση αυτή θα οδηγήσει στην αύξηση του κόστους για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε ό,τι αφορά θέματα που άπτονται των αγοραπωλησιών ακινήτων. Με βάση πληροφορίες του «Π», υπάρχει έντονος προβληματισμός τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη Νομική Υπηρεσία για τις διατάξεις του τροποποιητικού νόμου και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την τελική έκβαση, χωρίς να αποκλείεται η αναπομπή εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται πως η Νομική Υπηρεσία κατά τη συζήτηση του τροποποιητικού νόμου στην αρμόδια επιτροπή εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για τη νομοθετική αυτή τροποποίηση και εισηγήθηκε στην εν λόγω τροποποίηση να συμπεριληφθεί μόνο η σύνταξη εγγράφων που αφορούν αγοραπωλησία ακίνητης ιδιοκτησίας και να απαλειφθεί η σύνταξη εγγράφων που αφορούν μίσθωση ακίνητης ιδιοκτησίας, λόγω της διαφορετικής βαρύτητας των πράξεων αυτών. Επιπλέον, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας εισηγήθηκε την αναδιατύπωση του κειμένου της πρότασης νόμου, ώστε να αποσαφηνιστεί ότι η προτεινόμενη ρύθμιση δεν επιβάλλει σε πολίτη να απευθυνθεί σε δικηγόρο, εφόσον επιλέξει να μην αποταθεί σε επαγγελματία για τη σύνταξη τέτοιων εγγράφων.

Χαλλούμι: Οι επόμενες κινήσεις μετά την κατοχύρωση του ως ΠΟΠ

Υπουργείο Εμπορίου – Νέο σχέδιο χορηγήσεων: Και στα 50 έτη το επιχειρείν θα είναι εφικτό

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.