Φόρμα αναζήτησης

Βάρος το παρελθόν για το Τμήμα Φορολογίας

Tην εκ νέου σύσταση ενοποιημένων πλέον Επαρχιακών Γραφείων προβλέπει για το Τμήμα Φορολογίας το «Στρατηγικό Σχέδιο 2020-2022» του Υπουργείου Οικονομικών. Το 2014, το πρώην Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων και η πρώην Υπηρεσία ΦΠΑ ενοποιήθηκαν κατόπιν υπόδειξης της τρόικα -η ενοποίηση αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση- προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερη η λειτουργία των φορολογικών αρχών. Η διαδικασία της ενοποίησης των δύο φορολογικών τμημάτων δεν έχει ολοκληρωθεί και παραμένει σε εξέλιξη, ενώ στο στρατηγικό σχέδιο γίνεται αναφορά στον μεγάλο φόρτο εργασίας λόγω του μεγάλου όγκου παλαιών υποθέσεων.

Ειδικότερα, στο σχέδιο τονίζεται «η ανάγκη αλλαγής των υφιστάμενων πρακτικών συμμόρφωσης του Τμήματος Φορολογίας, λόγω της ύπαρξης συσσωρευμένου μεγάλου όγκου καθυστερημένων εργασιών στο τμήμα, με αποτέλεσμα η διαχείρισή του να είναι σχεδόν αδύνατη και να αποτελεί τροχοπέδη στην αποτελεσματικότερη οργάνωση του τμήματος».

Κατ’ επέκταση, προστίθεται, υπάρχει ανάγκη για την εφαρμογή στρατηγικής, η οποία θα αντιμετωπίζει το φορολογούμενο ως μια ενιαία οντότητα, όχι μόνο από την πλευρά της συμμόρφωσης, αλλά και από την πλευρά της εξυπηρέτησης.

«Καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για την υιοθέτηση μέτρων, τα οποία δεν θα έχουν οποιεσδήποτε δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Με βάση τα πιο πάνω, το Τμήμα Φορολογίας καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής εξαντλώντας τους υφιστάμενους πόρους και υποδομές και προσπαθώντας να τους αυξήσει και αναπτύξει, στηριζόμενο σε πρακτικές οικονομιών κλίμακας», αναφέρει το κείμενο.

Ενιαίες υπηρεσίες

Το στρατηγικό σχέδιο προβλέπει ότι τα ενοποιημένα επαρχιακά γραφεία θα ακολουθούν κοινό οργανόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο παρέχονται υπηρεσίες με άμεση επαφή με τον φορολογούμενο (front office) όπως, μεταξύ άλλων, την εγγραφή/διαγραφή φορολογουμένων, παραλαβή αιτημάτων, υποστήριξη/εξυπηρέτηση φορολογουμένων στην υποβολή δηλώσεων, τη διευθέτηση ενστάσεων, την είσπραξη φόρων και εσωτερικές εργασίες (back office) συμπεριλαμβανομένων ελέγχων, συμψηφισμών, επιστροφών κ.ά.

Επιπλέον, το γραφείο Μεγάλων Φορολογουμένων εστιάζει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων αναφορικά με θέματα συμμόρφωσης των φορολογουμένων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και συμβολή στα έσοδα του τμήματος και κατά συνέπεια στον κρατικό προϋπολογισμό.

«Η ενοποίηση των λειτουργιών του Τμήματος Φορολογίας είναι από μόνη της η υπέρτατη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο οργανισμός, μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί με επιτυχία έτσι ώστε, όχι μόνο να παρέχει εξαιρετικής ποιότητας υπηρεσίες στον φορολογούμενο προς τη φορολογική του συμμόρφωση, αλλά και να συμβάλλει με αυξητική τάση στα έσοδα του κράτους», αναφέρεται στο στρατηγικό σχέδιο το οποίο συνοδεύει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών για το 2020.

Λογισμικό

Το Τμήμα Φορολογίας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της μηχανογραφικής υποδομής και έχοντας την πολιτική συναίνεση, προγραμματίζει την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου νέου μηχανογραφικού συστήματος. Ήδη από το 2016 εμπλέκοντας μεγάλο αριθμό προσωπικού έχει αναγνωρίσει και καταγράψει τις ανάγκες, το 2017 έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την εξεύρεση του καταλληλότερου προσφοροδότη και έχει ήδη εντός του 2018 ολοκληρώσει την αξιολόγηση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται εντός του 2022.

Αποτελεσματικότητα

Η προηγούμενη οργάνωση των φορολογικών τμημάτων με βάση το είδος του φόρου και όχι με βάση τις λειτουργίες τους, επέφερε, μεταξύ άλλων, έλλειψη συστηματικής ανταλλαγής χρήσιμων πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών τμημάτων, επανάληψη δραστηριοτήτων σε σχέση με θέματα συμμόρφωσης φορολογουμένων, αλληλοεπικάλυψη συλλογής πληροφοριών και περίπλοκες διαδικασίες για τους φορολογούμενους λόγω συναλλαγής με δύο ξεχωριστά φορολογικά τμήματα για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με το «Στρατηγικό Σχέδιο 2020-2022» του ΥΠΟΙΚ, η νέα οργάνωση του τμήματος κατά λειτουργία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των πιο πάνω αδυναμιών, επιτρέπει την καλύτερη και συστηματική παρακολούθηση των κινδύνων, και θα καταστήσει εφικτό τον έγκαιρο εντοπισμό νέων κινδύνων.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.