Φόρμα αναζήτησης

Τροποποίηση – ανάσα για τα ξενοδοχεία στα Ειδικά ΣχέδιαΠεραιτέρω ανάσα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που επέλεξαν να πάρουν το ρίσκο και να λειτουργήσουν τη φετινή πρωτόγνωρη τουριστική καλοκαιρινή περίοδο δίνει το Ειδικό Σχέδιο Ξενοδοχειακών Μονάδων και Τουριστικών Καταλυμάτων του Υπουργείου Εργασίας. Η υπουργική απόφαση για την υλοποίηση του σχεδίου για τον μήνα Αύγουστο προβλέπει ότι το Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα παρέχεται στο 70% των εργοδοτουμένων ενώ μέχρι και τον Ιούλιο παρεχόταν στο 50% των εργοδοτουμένων. Στο υπόλοιπο 30% του προσωπικού, που θα καλύπτεται από την επιχείρηση, περιλαμβάνονται οι διευθυντές μέτοχοι, συνέταιροι που κατέχουν πέραν του 20% των μετοχών, γενικοί διευθυντές και διευθυντικά στελέχη. Για τον υπολογισμό του αριθμού των εργοδοτουμένων που εμπίπτουν στο 70% του συνόλου των εργοδοτουμένων, το αποτέλεσμα της μαθηματικής πράξης στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό.

Η ξενοδοχειακή επιχείρηση για να κάνει χρήση του σχεδίου θα πρέπει να έχει μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 35% για την περίοδο από τη 1η Αυγούστου 2020 μέχρι και την 31η Αυγούστου 2020.

Σε επιχειρήσεις που δεν θα επαναδραστηριοποιηθούν θα καταβάλλεται Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα στο 80% των εργοδοτουμένων τους.

Αυτοτελώς εργαζόμενοι
Η δεύτερη σημαντικότερη τροποποίηση στις υπουργικές αποφάσεις για την εκτέλεση των υφιστάμενων σχεδίων στήριξης της απασχόλησης και των επιχειρήσεων αφορά το Ειδικό Σχέδιο Ορισμένων Κατηγοριών Αυτοτελώς Εργαζομένων, στο οποίο προστέθηκαν τρεις νέες κατηγορίες επαγγελμάτων. Συνολικά το σχέδιο αφορά έξι επαγγέλματα, και συγκεκριμένα:

-Φωτογράφους. 

-Ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ενοικίασης (νέα προσθήκη).

-Συνοδούς και ξεναγούς τουριστών και επισκεπτών (π.χ. σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, πινακοθήκες κ.λπ.).

-Οδηγούς ταξί.

-Πλανόδιους πωλητές τροφίμων (νέα προσθήκη).

-Πλανόδιους πωλητές εκτός τροφίμων (δεν περιλαμβάνονται οι πλανόδιοι λαχειοπώλες) (νέα προσθήκη).

Οι παραπάνω επαγγελματίες μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο εφόσον έχουν ή προβλέπουν μείωση του κύκλου εργασιών τους πέραν του 40% τον Αύγουστο. Το ειδικό επίδομα (εβδομαδιαίο) θα ισούται με το 60% του ποσού του εβδομαδιαίου ύψους των ασφαλιστέων αποδοχών, βάσει των οποίων ο δικαιούχος είχε την υποχρέωση καταβολής εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Το επίδομα δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 300 ευρώ και μεγαλύτερο των 900 ευρώ, αν αφορά περίοδο τεσσάρων εβδομάδων. 

Το Υπουργείο Εργασίας δημοσίευσε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας αποφάσεις για την υλοποίηση έξι ειδικών σχεδίων. Όσοι εμπίπτουν στους δικαιούχους των ειδικών σχεδίων θα πρέπει οπωσδήποτε να υποβάλουν νέα ηλεκτρονική αίτηση στην ειδική ιστοσελίδα www.coronavirus.mlsi.gov.cy για να λάβουν το σχετικό επίδομα για την περίοδο Αυγούστου, νοουμένου ότι πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.