Φόρμα αναζήτησης

Τράπεζες με αντοχές: Κλάδος σε πορεία σταθεροποίησης κι αναδιοργάνωσης

Σταδιακή βελτίωση στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετουμένων δανείων βλέπει ο Σύνδ. Τραπεζών, αλλά θα απαιτηθεί κι άλλος χρόνος και καλή θέληση [...]

Read More...

Την επανάκτηση της εμπιστοσύνης προς τον τραπεζικό κλάδο που επιβεβαιώνεται από τη συνεχιζόμενη αύξηση των καταθέσεων και τις προκλήσεις που συνεχίζει να αντιμετωπίζει ο τομέας με κύρια αυτήν της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέδειξε η χθεσινή συνέλευση του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου που έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία παρουσία του υπουργού Οικονομικών κι άλλων επισήμων. 

Στην τοποθέτησή του ο γ.δ. του Συνδέσμου Μιχάλης Καμμάς ανέφερε, πάντως, πως παρά τις προκλήσεις, ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου δείχνει να έχει ισχυρές αντοχές σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως οι τράπεζές διατηρούν κεφαλαιακή επάρκεια υψηλότερη των εποπτικών δεδομένων, πως ο κλάδος έχει προχωρήσει σε μεγάλη αναδιοργάνωση και μάλιστα ότι οι τράπεζες ανταποκρίνεται επαρκώς στις πολύ αυστηρότερες εποπτικές και νομοθετικές απαιτήσεις.

Εν μέσω δυσκολιών και πιέσεων που δημιουργήθηκαν κατά την τετραετία που μεσολάβησε από την υπογραφή του μνημονίου μέχρι σήμερα, είπε, ο τραπεζικός τομέας έχει καταφέρει να αντεπεξέλθει στις δυσμενείς συνθήκες, έχει ελκύσει ξένες επενδύσεις και είναι πλέον σε θέση να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και να στηρίξει την οικονομία. Για την παρουσία ξένων επενδυτών στην Κύπρο και στις τράπεζές της ο κ. Καμμάς ανέφερε πως η συγκεκριμένη παρουσία δίνει έμπρακτα ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στον τραπεζικό τομέα όσο και στην οικονομία της χώρας.

Σε δική του ομιλία ο απερχόμενος πρόεδρος του συνδέσμου Γιώργος Γεωργίου ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο τραπεζικός τομέας μετά την επιτυχή αξιολόγησή του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ενδυνάμωση της κεφαλαιακής του βάσης βρίσκεται σε πορεία σταθεροποίησης και επανάκτησης της αξιοπιστίας του. Ανέφερε ακόμα πως έχει προχωρήσει με την πλήρη αναδιοργάνωσή του -σε επίπεδο προσωπικού, δομών, διαδικασιών- και ενεργοποίηση νέων εσωτερικών μηχανισμών. «Αυτά σε συνδυασμό με τις προσεκτικές κινήσεις απομόχλευσης στοιχείων του ενεργητικού του και κυρίως με την ολοένα και εντεινόμενη προσπάθεια για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και φυσικά την ανανεωμένη προσέγγιση σε σχέση με τη χρηματοδότηση πραγματικών εμπορικών αναγκών και βιώσιμων αναπτύξεων, θα βοηθήσουν να μπορέσει να πάρει εκ νέου ώθηση η επιχειρηματικότητα και να μπορέσει να ανακάμψει πλήρως η οικονομία», είπε.

Ο ίδιος καταγράφοντας πως για το μεγάλο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων καταγράφεται σταδιακή βελτίωση πρόσθεσε πως, παρ΄ όλα αυτά, για τη ριζική απεμπλοκή από το συγκεκριμένο πρόβλημα χρειάζεται και χρόνος και θετική προσέγγιση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Σημείωσε, πάντως, πως η εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου των πιστωτικών ιδρυμάτων, ιδιαίτερα μέσω της ενεργητικής και αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα επιτρέψει στις τράπεζες να προχωρήσουν με τη χρηματοδότηση της οικονομίας, ούτως ώστε να μπορέσει να ανακάμψει πλήρως.

Νέα ηγεσία

Στο πλαίσιο της χθεσινής συνέλευσης του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου έγιναν και αρχαιρεσίες οι οποίες ανέδειξαν στην προεδρία του τον CEO της Ελληνικής Τράπεζας Γιάννη Μάτση. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση την προεδρία του ΣΤΚ ανέλαβε η Ελληνική Τράπεζα, διά του ανώτατου εκτελεστικού συμβούλου της Γιάννη Μάτση, ενώ τις τρεις θέσεις αντιπροέδρων έχουν εξασφαλίσει οι ακόλουθες τράπεζες και τα αντίστοιχα στελέχη τους:

– Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ, Χριστάκης Πατσαλίδης
– Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα Λτδ, Νικόλας Χατζηγιάννης
– Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου) Λτδ, Νίκος Μπέης.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος, οι τρεις αντιπρόεδροι και ο γ.δ. του ΣΤΚ συνθέτουν την Εκτελεστική Επιτροπή του συνδέσμου. Παράλληλα, τις θέσεις μελών στο δ.σ. του ΣΤΚ καλύπτουν στελέχη από τις υπόλοιπες τράπεζες-μέλη ως ακολούθως:
– Alpha Bank Cyprus Ltd, Κωνσταντίνος Κουτεντάκης
– Astro Bank Ltd, Γιώργος ‘Αππιος
– USB Bank PLC, Ανδρέας Θεοδωρίδης
– cdbbank, Γιώργος Σπυρίδης
– Societe Generale Bank – Cyprus Ltd, Khalif Letayf
– RCB Bank Ltd, Kirill Zimarin
– Eurobank Cyprus Ltd, Δημήτρης Σιακαλλής
– Ancoria Bank Ltd, ΙωάννηςΛοΐζου.

 

Send this to a friend