POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Τράπεζας Κύπρου: Σχέδιο “Vesta” για ευάλωτους δανειολήπτεςΗ Τράπεζα Κύπρου επεξεργάζεται ένα δικό της “σχέδιο Εστία”, για ευάλωτες κατηγορίες δανειοληπτών το Σχέδιο “Vesta”.

Ο αρχικός σχεδιασμός αφορούσε αποκλειστικά πελάτες της Τράπεζας Κύπρου αλλά η διάθεση και οι προθέσεις του Υπ.Οικον. επέκτειναν, τόσο την περίμετρο όσο και τους όρους του σχεδίου, ώστε να καλύψει ευρύτερα το τραπεζικό σύστημα.

Ειδικότερα, το Σχέδιο Vesta θα αφορά στους ευάλωτους δανειολήπτες, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση μέσω του σχεδίου Εστία και δεν κρίθηκαν βιώσιμοι λόγω εισοδηματικών κριτηρίων.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, οι δανειολήπτες αυτοί αποτελούν μέχρι και το 1/6 των δανειοληπτών που εμπίπτουν εντός των κριτηρίων του αρχικού σχεδίου Εστία, αλλά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως «βιώσιμοι», με βάση τα υφιστάμενα εισοδηματικά τους δεδομένα.

Οι εν λόγω δανειολήπτες έχουν κατά κύριο λόγο χαμηλό ή μηδενικό εισόδημα ή είναι λήπτες ΕΕΕ. Πρόσθετα, βρίσκονται κοντά στο ηλικιακό όριο ή πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες ή για άτομα με σοβαρές ασθένειες ή και συνδυασμό των πιο πάνω.

Εμπειρικά, η Τράπεζα Κύπρου έχει παρατηρήσει πως αρκετοί από τους παραπάνω δανειολήπτες, οι οποίοι είναι κοντά στο ηλικιακό όριο για σύνταξη, επιθυμούν να εξασφαλίσουν την επιλογή να κληρονομήσουν τα παιδιά τους την υποθηκευμένη μόνιμη κατοικία, με σκοπό να παραμείνει στην οικογένεια.

Έτσι, κατά επεξεργασία του νέου σχεδίου, ελήφθη υπόψη η προστασία της μόνιμης κατοικίας με σκοπό την τελική μεταφορά της στους κληρονόμους του δανειολήπτη.

Στην πιο πάνω περίπτωση, θα προσφέρονται οι πιο κάτω επιλογές, με σκοπό να δίνεται η ευκαιρία διατήρησης της μόνιμης κατοικίας εντός της οικογένειας:

-την εισαγωγή νέου δανειολήπτη που να είναι στενός συγγενής του αρχικού πρωτοφειλέτη,

-ενδεχόμενη αναπροσαρμογή των δόσεων με την ένταξη του νέου δανειολήπτη,

-ενδεχόμενη επιμήκυνση του δανείου,

-ενδεχομένως ευελιξία στην αποπληρωμή, με την λογική του «pay as you go» και

-ενδεχόμενη εφάπαξ καταβολή μέρους του δανείου χωρίς χρέωση

Παράλληλα, εξετάζεται κατά πόσο οι πιο πάνω επιλογές μπορούν να καλύψουν και τις άλλες κατηγορίες ευάλωτων δανειοληπτών, τους οποίους στοχεύει το εν λόγω Σχέδιο.

Σημειώνεται ότι το νέο Σχέδιο δεν αποκλείεται περιλαμβάνει σε ορισμένες περιπτώσεις και υπό προϋποθέσεις μερική διαγραφή στο δάνειο, με σκοπό αυτό να καταστεί βιώσιμο ή και να αποπληρωθεί άμεσα.

Καλά ενημερωμένη πηγή της Τράπεζας Κύπρου σχολιάζει:

“Σε γενικές γραμμές, κρίνουμε το Σχέδιο Εστία ως αρκετά επιτυχημένο αφού έχει βοηθήσει ακριβώς την κατηγορία δανειοληπτών για τους οποίους σχεδιάστηκε. Έχει διαπιστωθεί επίσης ότι αρκετοί δανειολήπτες που αρχικά θεωρήθηκαν ως δυνητικά επιλέξιμοι, έχουν επιπλέον εισόδημα ή περιουσία, με αποτέλεσμα να μην εμπίπτουν τελικά στο Εστία, γι αυτό και η τελική περίμετρος του Εστία είναι τελικά μικρότερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις συμπολιτών μας που εμπίπτουν εντός των παραμέτρων του Εστία, αλλά δεν είναι οικονομικά βιώσιμοι. Αυτές είναι και οι περιπτώσεις που καλούμαστε σαν κοινωνία να αντιμετωπίσουμε, αλλά σήμερα δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Βλέπουμε μονογονεϊκές οικογένειες, ασθένειες, χαμηλά εισοδήματα, ή και πολλούς πελάτες μας που βρίσκονται σε ηλικία στην οποία δεν μας επιτρέπεται να προχωρήσουμε με επιμήκυνση του δανείου.

Με το νέο αυτό σχέδιο, που είναι ένα είδος “εναλλακτικού Εστία”, μπορούμε συν τοις άλλοις να εξασφαλίσουμε, όχι μόνο την πρώτη κατοικία των πελατών μας, αλλά και την ικανότητα να κληρονομηθεί αυτή στα παιδιά του δανειολήπτη, κάτι πολύ σημαντικό για την κοινωνία μας.

Συνεχίζεται η επεξεργασία, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών κάνει τις δικές του κινήσεις και αναλύσεις για να καλύψει όλη την κοινωνία και να ενισχύσει το νέο Σχέδιο”.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.