Φόρμα αναζήτησης

Τράπεζα Κύπρου: Προς πώληση ΜΕΔ 4 δισ. ευρώ

Η Morgan Stanley και η KPMG συμβουλεύουν την Τράπεζα Κύπρου ναν προχωρήσει σε πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων έως και 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, το οποίο επικαλείται πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Τράπεζα Κύπρου έχει ήδη αρχίσει να αξιολογεί επενδυτές για το” Project Helix”, όπως έχει ονομαστεί. Μια εξωτερική εκπρόσωπος της Τράπεζας Κύπρου, με έδρα το Λονδίνο, έστειλε στο πρακτορείο ηλεκτρονική δήλωση λέγοντας ότι η τράπεζα προσπαθεί να μειώσει το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανειστών στα βιβλία του” μέσω τόσο της οργανικής, όσο και της μη οργανικής δραστηριότητα της”, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τη συναλλαγή.

Επίσης υπάλληλοι της Morgan Stanley και της KPMG αρνήθηκαν να σχολιάσουν συμμετοχή τους στη συναλλαγή.

Το Bloomberg σχολιάζει ότι η πώληση έρχεται εν μέσω ρυθμιστικής πίεσης για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον κυπριακό τραπεζικό τομέα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν ήδη καλέσει τις τράπεζες της χώρας να δώσουν προτεραιότητα στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Από τον Δεκέμβριο του 2017, η έκθεση της Τράπεζας Κύπρου σε κακά δάνεια ανερχόταν σε 8,8 δισ. ευρώ, με ποσοστό κάλυψης 48% από το 41% στο τέλος του 2016. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 47% των ακαθάριστων δανείων, έναντι 55% το 2016.