Φόρμα αναζήτησης

Τράπεζα Κύπρου: Πουλά δάνεια 245 εκατ. ευρώ

Ενα τριπλό μήνυμα στέλνει η νέα πώληση κόκκινων δανείων στην οποία προχώρησε η Τράπεζα Κύπρου:

1ον Η Τράπεζα Κύπρου συνεχίζει τις κινήσεις εξυγίανσης του ισολογισμού της, προχωρώντας σε σύναψη συμφωνίας με την APS Delta sro για την πώληση πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων με συμβατικό υπόλοιπο 245 εκατ. ευρώ και λογιστική αξία 34 εκατ. ευρώ.

2ον Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχει μπει σε μια διαδικασία ώστε σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων να υποχωρήσει κάτω από το 5%, το ασφαλές στατιστικό μέγεθος κόκκινων δανείων για κάθε τράπεζα. Και βασικό εργαλείο για να επιτευχθεί αυτή η μείωση θα είναι η πώληση προβληματικών δανείων.

3ον Οι Τσέχοι της APS ήρθαν στην Κύπρο για να μείνουν, καθώς επεκτείνουν πέραν της Ελληνικής Τράπεζας το χαρτοφυλάκιο των εργασιών τους. Το ΚΥΠΕ μετέδωσε χθες ότι η συμφωνία πώλησης προβλέπει ότι η εξυπηρέτηση των δανείων θα ανατεθεί στην APS Debt Servicing Cyprus Ltd, η οποία ήδη διαχειρίζεται τα δάνεια της Ελληνικής. Συγκεκριμένα, η APS Delta sro αποτελεί μέλος του ομίλου της τσεχικής APS, η οποία έχει προχωρήσει στη σύσταση κοινής εταιρείας με την Ελληνική Τράπεζα, την APS Debt Servicing Cyprus Ltd (το 51% ανήκει στην APS Holding και κατά 49% στην Ελληνική Τράπεζα) και διαχειρίζεται μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ και ακίνητα που ανέρχονται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Η APS φέρεται να έχει υποβάλει στην Κεντρική Τράπεζα αίτηση για απόκτηση άδειας εξαγοράς πιστώσεων, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορεί να προχωρά σε αγορές δανείων.

Η συναλλαγή

Το χαρτοφυλάκιο που διατίθεται απαρτίζεται από 9.700 δανειζόμενους με μεγάλη καθυστέρηση (πέραν των πέντε ετών), από τους οποίους οι 8.800 είναι ιδιώτες και οι 900 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η συναλλαγή δεν αναμένεται να έχει επίπτωση στα κεφάλαια. Τα δεδομένα της συναλλαγής δείχνουν ότι η τράπεζα έχει ήδη διαγράψει το 86% της αξίας των εν λόγω δανείων.

Η ολοκλήρωση της πράξης αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2019 και υπόκειται στην ικανοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών βάσει του ισχύοντος νόμου (ενημέρωση δανειοληπτών) και των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Σημειώνεται ότι αποτελεί θέμα χρόνου η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της πώλησης πακέτου δανείων καθαρής αξίας 2,8 δις, εκ των οποίων τα 2,7 δις είναι μη εξυπηρετούμενα. Η επικύρωση του σχεδίου «Helix», όπως το έχει ονομάσει η τράπεζα, θα περιορίσει το επίπεδο των κόκκινων δανείων στα 5 δισ. ευρώ (37% επί του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου). Με το «Helix» η Τράπεζα Κύπρου έχει περιορίσει κατά 10 δισ. ευρώ το υπόλοιπο των κόκκινων δανείων από τον Δεκέμβριο του 2014, οπότε είχε καταγραφεί το υψηλότερο επίπεδο.

Αιχμές Βότση για ωράριο

O πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης άνοιξε χθες με αιχμές προς την κυβέρνηση το ζήτημα της ρύθμισης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Ο κ. Βότσης ανακοίνωσε ότι σταματά να ασχολείται με το θέμα καθώς δεν υπάρχει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση.

Ο κ. Βότσης έκανε γνωστό ότι δεν κατάφερε τους τελευταίους έξι μήνες να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να τον ενημερώσει για το αποτέλεσμα πρωτοβουλίας συγκέντρωσης υπογραφών από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την οποία είχε αναλάβει ο ίδιος. Η πρωτοβουλία συγκέντρωσε πέραν των 800 υπογραφών για κατάργηση του ωραρίου καταστημάτων τις Κυριακές.

«Αντιλαμβάνομαι το βεβαρημένο πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας γι’ αυτό και ανέμενα για έξι μήνες», είπε. Η προεδρία τον παρέπεμψε στην υπουργό Εργασίας, η οποία, «αν και έδειξε καλή θέληση, μου ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση από το Υπουργικό για να προχωρήσει η διαδικασία ρύθμισης του θέματος με συγκεκριμένη πρόταση. Μέχρι σήμερα η πολιτική βούληση δεν υπάρχει», πρόσθεσε ο κ. Βότσης.

«Πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να νικήσουμε το σύστημα. Θέλω να παραδεχτώ ότι έχουμε ηττηθεί», είπε, και χαρακτήρισε «ξέφραγο αμπέλι» την κατάσταση που επικρατεί σήμερα«Είναι καλοδεχούμενα τα mall, αλλά σε ωράριο που να μην τους δίνει πλεονέκτημα έναντι των μεμονωμένων καταστημάτων, που αναγκάζονται να ακολουθούν με επιπτώσεις που προκαλούν ζημιά στην κοινωνική συνοχή», κατέληξε ο κ. Βότσης.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.