Φόρμα αναζήτησης

Τρ. Κύπρου: Προετοιμασίες για την πώληση ΜΕΔ πέραν των 2 δισ. ευρώ

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του συγκροτήματος παραμένουν υψηλές προτεραιότητες για την Τράπεζα Κύπρου. Τα σχόλια της διοίκησης που συνοδεύουν τα αποτελέσματα εννιαμήνου περιγράφουν τα επόμενα βήματα. Σημειώνεται ότι η τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη μετά τη φορολογία ύψους 116 εκατ. ευρώ, από ζημιές 39,514 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Τα δεδομένα

Ειδικότερα, το συγκρότημα συνεχίζει να αξιολογεί την πιθανότητα να επιταχύνει τη μείωση των ΜΕΔ εξετάζοντας την πώληση νέου πακέτου δανείων λογιστικής αξίας πέραν των 2 δισ. ευρώ.

Στις 30 Σεπτεμβρίου το σύνολο των ΜΕΔ ανέρχονταν σε 4,085 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 7,419 δισ. ευρώ στις αρχές της χρονιάς. Ως ποσοστό αποτελούν το 31% του συνόλου των δανείων στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, σε σύγκριση με 47% στις 31 Δεκεμβρίου του 2018.

Μια νέα πώληση δανείων πέραν των 2 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τη συνέχιση της οργανικής μείωσης δανείων θα έχει ως αποτέλεσμα μια νέα ουσιαστική μείωση των ΜΕΔ της τράπεζας το 2020.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια περιορίστηκαν κατά 227 εκατ. ευρώ ή κατά 5% το γ’ τρίμηνο 2019, ανεβάζοντας τη συνολική οργανική μείωση για το εννιάμηνο 2019 στα 684 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο για οργανική μείωση ΜΕΔ ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ για το 2019.

Η τράπεζα έχει περιθώρια να «κάψει» κεφάλαια προκειμένου να περιορίσει το ύψος των ΜΕΔ στον ισολογισμό της. Η απαίτηση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ για τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας του συγκροτήματος αναμένεται να ανέλθει σε 14,5%, με τον σχετικό δείκτη να είναι, σε πραγματικούς όρους, 18,2% στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Προετοιμασία

Η τράπεζα έκανε χθες γνωστό ότι έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για να εξετάσει τη βιωσιμότητα διαφόρων μεθόδων μείωσης ΜΕΔ με στόχο τον εντοπισμό της επιλογής που ανταποκρίνεται καλύτερα στους στρατηγικούς στόχους της τράπεζας. Το στάδιο προετοιμασίας περιλαμβάνει τον ορισμό του χαρτοφυλακίου των ΜΕΔ, την αξιολόγηση των εξασφαλίσεων με ακίνητα, τη νομική δέουσα επιμέλεια και τις επιλογές διαμόρφωσης συναλλαγών. Μάλιστα έχουν διοριστεί διεθνείς συμβούλους ώστε να προχωρήσει σε συζητήσεις μετά από υπογραφή συμφωνιών εμπιστευτικότητας με ενδιαφερόμενους, μεταξύ των οποίων επενδυτικές τράπεζες και επενδυτές. Αυτή η φάση προετοιμασίας μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά πιθανών αποτελεσμάτων, περιλαμβανομένων πωλήσεων, με ενδεχόμενη μερική χρηματοδότηση από την τράπεζα.

«Το συγκρότημα δεν δεσμεύεται για οποιοδήποτε αποτέλεσμα που θα προκύψει από τη φάση προετοιμασίας, η οποία επί του παρόντος αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020», τονίζεται στον σχολιασμό των αποτελεσμάτων.

Μετασχηματισμός

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Κύπρου Πανίκος Νικολάου σε δήλωσή του τονίζει ότι «η τράπεζα ανακτά την ισχυρή της θέση μέσω μιας πειθαρχημένης προσέγγισης για τη βελτίωση του ισολογισμού, την πώληση μη κύριων δραστηριοτήτων και εξορθολογισμό του κόστους, μέσω της ψηφιακής μεταμόρφωσης».

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σημειώνεται ότι η υιοθέτηση ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών από τους πελάτες της τράπεζας συνεχίζει να αυξάνεται και να αποκτά δυναμική, σε σχέση με δύο χρόνια πριν, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα ψηφιακής μεταμόρφωσης. Σήμερα, το 75% των συναλλαγών που αφορούν καταθέσεις, αναλήψεις μετρητών και μεταφορές εντός και εκτός τράπεζας, εκτελούνται μέσω ψηφιακών καναλιών (με το αντίστοιχο ποσοστό δύο χρόνια πριν να ανέρχεται στο 65%). Όσον αφορά τη χρήση της τραπεζικής εφαρμογής για κινητά, ο αριθμός των ενεργών χρηστών αυξήθηκε κατά 54% από τον Ιούνιο του 2017.

Στον σχεδιασμό της ψηφιακής μεταμόρφωσης εντάσσεται και το τελευταίο σχέδιο εθελούσιας εξόδου.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.