POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Το μέλλον θέλει νέα επιχειρηματικότητα- 30 εκατ. ευρώ από Υπουργείο ΕμπορίουΜε μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσίαση του Σχεδίου Ενίσχυσης της Νέας Επιχειρηματικότητας το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη, υποστήριξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας, στηρίζοντας ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως είναι οι νέοι και οι γυναίκες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά αξιοποιώντας τις γνώσεις, την εμπειρία, την κατάρτιση και τα ταλέντα τους.

Όπως πληροφορείται ο «Π» στο σχέδιο θα υπάρξει σύμπτυξη των πολύ δημοφιλών και επιτυχημένων σχεδίων του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας για ενίσχυση της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, τα οποία κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 έδωσαν συνολικές χορηγίες 21.75 εκατ. ευρώ σε 608 ενδιαφερόμενους. Σε ό,τι αφορά τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 το αρμόδιο υπουργείο θα προχωρήσει μέσα Μαΐου στην προκήρυξη του σχεδίου με την παραχώρηση συνολικά 30 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ποσό ειδικά σε μια περίοδο που η οικονομία έχει πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού.

Παρουσίαση 

Το σχέδιο θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα τόσο στους δημοσιογράφους όσο και στο ενδιαφερόμενο κοινό. Θα γίνει επίσης διαδικτυακή ημερίδα στις 13 Μαΐου το απόγευμα για όσους θέλουν να την παρακολουθήσουν. Θα δημοσιευτεί ταυτόχρονα ο οδηγός του σχεδίου ώστε οι ενδιαφερόμενοι να τον μελετήσουν και να αρχίσουν να ετοιμάζονται για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους. Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας αναμένεται να παρουσιάσει και πολλά success stories, από άτομα που επωφελήθηκαν χορηγίας και σήμερα έχουν στήσει επιτυχημένες επιχειρήσεις δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας για την οικονομία. Τέτοια success stories θα προβληθούν και στην ενημερωτική καμπάνια, με άτομα που επωφελήθηκαν ώστε να αναδειχθεί η ωφελιμότητα των σχεδίων. Σημειώνεται πως το σχέδιο καλύπτει επενδύσεις σε κτήρια, μηχανήματα/εξοπλισμό, προβολή προώθηση, κ.ά.

Βελτιώσεις

Αξίζει να σημειωθεί πως θα υπάρχουν σημαντικές βελτιώσεις και διαφοροποιήσεις όσον αφορά το συγκεκριμένο σχέδιο. Πέραν της ενοποίησης των σχεδίων νεανικής και γυναικείας, διευρύνεται η ηλικία στους άντρες ώστε να καλύπτει ακόμη περισσότερους. Η ενοποίηση των δύο σχεδίων όπως πληροφορούμαστε έγινε για μείωση του διοικητικού κόστους καθώς τα δύο σχέδια πέραν των ηλικιακών κριτηρίων των δικαιούχων δεν είχαν άλλες διαφορές. Η διεύρυνση της ηλικιακής ομάδας στους άνδρες ήταν κρίσιμο στοιχείο λόγω της κρίσης που επέφερε η πανδημία της Covid-19 και το αρμόδιο υπουργείο θέλει να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους, ειδικά σε άτομα που έχασαν τη δουλειά τους, να διεκδικήσουν χορηγία. Δικαιούχοι είναι νέοι ηλικίας 18 με 29 ετών, άνδρες ηλικίας 30 με 50 ετών και γυναίκες 30 με 55 ετών. Επιπλέον, θα αυξηθεί το ποσοστό επιχορήγησης αναλόγως της κατηγορίας από 50% σε 60-70%. Αυτό σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα χρειαστούν πολύ μικρότερο ποσοστό επένδυσης με δικά τους κεφάλαια (ή με δανειοδότηση). Ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός για τις επενδυτικές προτάσεις που θα υποβληθούν οι 120.000 και ελάχιστος οι 10.000. Το σχέδιο θα είναι ανοικτό μέχρι το τέλος του χρόνου.

Διαδικασία υποβολής 

Όπως ήδη ανακοινώθηκε από την υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου κατά την προηγούμενη παρουσίαση των σχεδίων που προκηρύχθηκαν (στήριξη της ανταγωνιστικότητας του μεταποιητικού τομέα, ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων), θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην εφαρμογή των σχεδίων, αφού έχουν ληφθεί υπόψη παράγοντες για αποφυγή των καθυστερήσεων και μείωση της γραφειοκρατίας. Η διαδικασία υποβολής θα περιλαμβάνει ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, ψηφιοποίηση διαδικασίας αξιολόγησης των αιτήσεων, απλοποίηση και μείωση αριθμού διαδικασιών ενώ οι περίοδοι υποβολής των αιτήσεων θα επεκταθούν και τα σχέδια θα παραμένουν ανοικτά για καθορισμένα χρονικά διαστήματα (cut-off dates).

Τέλος, όσον αφορά κατοίκους ορεινών περιοχών το αρμόδιο υπουργείο βλέποντας την ανάγκη για επιχειρηματική δραστηριότητα εκτός πόλεων (αστικά κέντρα), παρέχει κίνητρα μέσω μοριοδότησης επιλέγοντας περιοχές με βάση το υψόμετρο ή/ και απόσταση από το αστικό κέντρο. Παραδείγματος χάρη εάν κάποιος δικαιούχος είναι σε ορεινή περιοχή θα πάρει επιπλέον μοριοδότηση στην αίτησή του.

Ιδρύει θυγατρική εταιρεία στην Κύπρο η AMAZON – Δεν μπορούσε να εγγραφεί ηλεκτρονικά, διαβάστε το παρασκήνιο

Στην Κύπρο ο αμερικανικός κολοσσός Amazon DATA, η μεγαλύτερη βάση δεδομένων στον κόσμο

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.