POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Αποκλειστικό: Το μεγάλο καρουζέλ της απάτηςΔαιδαλώδεις διαδρομές φορολογικής απάτης στο τομέα του ΦΠΑ, με τη χρήση σχημάτων καρουζέλ, οι οποίες φτάνουν μέχρι και την Κύπρο καταγράφει σήμερα ο «Π».

Στις αρχές της δεκαετίας σκάνδαλο φορολογικής απάτης στην εμπορία ρύπων συντάραξε Γερμανία και τη Γαλλία, καθώς ένας μηχανισμός για την προστασία του περιβάλλοντος χρησιμοποιήθηκε από εγκληματικά δίκτυα για την κλοπή εκατοντάδων εκατ. ευρώ.

Δικαστικά έγγραφα, τα οποία επεξεργάστηκε ο «Π» στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής δημοσιογραφικής έρευνας «Grand Theft Europe» (#GrandTheftEurope) -την οποία συντόνισε ο γερμανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός CORRECTIV- δείχνουν ότι οι δικαστικές έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης έφτασαν και στην Κύπρο.

Η έρευνα #GrandTheftEurope  έχει ως στόχο να αναδείξει τη μεγαλύτερη συνεχιζόμενη κλοπή εις βάρος των ευρωπαίων φορολογούμενων, η οποία συμβαίνει από την ενεργοποίηση της κοινής αγοράς το 1993. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι κάθε χρόνο χάνονται 50 δις ευρώ από τις τσέπες των ευρωπαίων, μέσω πολύπλοκων συναλλαγών τύπου καρουζέλ, με τους εγκληματίες να συλλέγουν ΦΠΑ τον οποίο δεν αποδίδουν. Στην Κύπρο ο εντοπισμός απατών καρουζέλ αποτελεί βασική προτεραιότητα του Τμήματος Φορολογίας, το οποίο αυτή την περίοδο ερευνά μεγάλη υπόθεση κλοπής ΦΠΑ σε συναλλαγές κινητών τηλεφώνων.

Πίσω από το έργο «Grand Theft Europe» βρίσκεται ένα δίκτυο 63 εξειδικευμένων δημοσιογράφων που μοιράζονται τα ευρήματά τους και την τεχνογνωσία τους σχετικά με την απάτη καρουζέλ στο ΦΠΑ με σκοπό να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση κοινής γνώμης και αρχών για αυτό το διασυνοριακό εγκλήματος που κοστίζει κάθε χρόνο 50 δισ. ευρώ στους ευρωπαίους φορολογούμενους. (Ivo Mayr/CORRECTIV)

Το σκάνδαλο ρύπων

Η ευρωπαϊκή αγορά ρύπων δέχθηκε πλήγμα το 2009 και το 2010 από μια τεραστίων διαστάσεων απάτη τύπου καρουζέλ. Η Europol εκτίμησε ότι η παράνομη αυτή πρακτική κόστισε στους φορολογουμένους πάνω από 5 δισεκ. ευρώ. Με την απάτη αγοραστές εισήγαν άδειες εκπομπής ρύπων σε μια ευρωπαϊκή χώρα χωρίς να αποδίδουν ΦΠΑ (ως ενδοκοινοτική συναλλαγή) και μετά τις πουλούσαν μεταξύ τους, προσθέτοντας τον ΦΠΑ στην τιμή με αποτέλεσμα να επωφελούνται από επιστροφή φόρων που δεν είχαν καταβάλει. Στην υπόθεση ενεπλάκη και η Deutsche Bank, στελέχη της συνελήφθησαν, ενώ η γερμανική τράπεζα κλήθηκε να επιστρέψει 220 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα την περιόδου που αποκαλύφθηκε η απάτη.

Στο πλαίσιο των ερευνών για το σκάνδαλο εμπορίας ρύπων (που δεν περιορίστηκε στη Γερμανία) εταιρείες που συστήθηκαν στην Κύπρο και λογαριασμοί που ανοίχτηκαν σε κυπριακές τράπεζες μπήκαν στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών της Γερμανίας και της Ιταλίας, με τις κυπριακές αρχές και τράπεζες να παρέχουν στοιχεία εκατοντάδων σελίδων. Στα έγγραφα των αιτημάτων δικαστικών συνδρομής καταγράφονται συναλλαγές εκατ. ευρώ, ενώ πρόσωπα, τα οποία καταδικάστηκαν σε άλλες χώρες, εντοπίζονται να είναι διευθυντές εταιρειών στην Κύπρο ή δικαιούχοι κυπριακών τραπεζικών λογαριασμών μέσω των οποίων διενεργούσαν συναλλαγές εμπορίας ρύπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και οι κυπριακές αρχές, το τότε Τμήμα ΦΠΑ, είχαν στα χέρια τους πλήθος πληροφοριών (κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών και δεκάδες τιμολόγια) τα οποία συλλέχθηκαν από τις τράπεζες, δεν υπήρξε περαιτέρω έρευνα σε τοπικό επίπεδο για να διευκρινιστεί η δραστηριότητα των εν λόγω εταιρειών, αλλά και ο ρόλος δικηγορικών και λογιστικών γραφείων που συμμετείχαν στη σύσταση εταιρειών και στο άνοιγμα λογαριασμών. Από το υλικό που διαβίβασαν οι κυπριακές αρχές –και έχει επεξεργαστεί ο «Π»- προκύπτει ότι την επίμαχη περίοδο κυπριακές εταιρίες ήταν ιδιαίτερα δραστήριες στο εμπόριο ρύπων.

 

Η πλατφόρμα

Τα έγγραφα που επεξεργάστηκε ο «Π» συνθέτουν το υλικό για κινηματογραφική ταινία. Ανάλογες ιστορίες, με άξονα τις απάτες καρουζέλ, δημοσιεύονται σήμερα σε 35 μέσα ενημέρωσης στις 28 χώρες της ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ελβετία που μετέχουν στην έρευνα #GrandTheftEurope.

Στις 19 Μαρτίου του 2015 σε δικαστήριο των ΗΠΑ, στη Νεβάδα, εκδικάζεται αίτημα των γερμανικών αρχών για την έκδοση Γερμανού πολίτη, γεννημένου στο Αφγανιστάν, του «Mohammed G.», ως ύποπτου για συμμετοχή σε ένα σύστημα φοροδιαφυγής που περιλαμβάνει και το ΦΠΑ. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, το νήμα της υπόθεσης φτάνει μέχρι την Κύπρο. Ο «Mohammed G». είχε συλληφθεί στο διεθνές αεροδρόμιο του Λας Βέγκας στις 4 Μάϊου του 2014. Κατηγορείται από τις γερμανικές αρχές για εμπλοκή σε υπόθεση φοροδιαφυγής που διαπράχθηκε από τον Οκτώβριο του 2009 ως τον Απρίλιο του 2010. Σύμφωνα με την απόφαση της έκδοσης, την οποία κατέχει ο «Π» και στην οποία περιγράφεται το αδίκημα, οι συναλλαγές πέρασαν και από την Κύπρο. Τα στοιχεία υποβλήθηκαν με ένορκη κατάθεση, από τον ελληνικής καταγωγής εισαγγελέα της Φρανκφούρτης, Κωνσταντίνο Πασσιαλή. Η υπόθεση, για την οποία ζητείτο η έκδοση του «Mohammed G.», αφορούσε μια από τις πιο εξεζητημένες απάτες καρουζέλ στην Ευρώπη, μέσω συναλλαγών εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων, για την οποία στη Γερμανία υπήρξε σειρά καταδικαστικών αποφάσεων (21/12/2011, 15/4/2014 και 24/4/2014) και επιβλήθηκαν ποινές σε οχτώ άτομα. Για την υπόθεση καταδικάστηκε και ο ίδιος «Mohammed G.», ο οποίος εξέτισε την ποινή του και σήμερα ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε ένορκη μαρτυρία του ο εισαγγελέας Πασσιαλής αναφέρει ότι ο ύποπτος ήταν ηγέτης μιας συμμορίας, μαζί με τους «A.M.» και «M.I.», η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό την καθιέρωση ενός σχήματος απάτης στον τομέα του ΦΠΑ με καρουζέλ μέσω εταιρειών που συνδέονται συστηματικά με δίκτυο εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Χρησιμοποιώντας αυτές τις εταιρείες, ο «Mohammed G.»  και οι συν-εναγόμενοι του απέφυγαν φόρους κύκλου εργασιών ύψους 136.563.336 ευρώ. Οι ύποπτοι φέρονται να είναι υπεύθυνοι για τις εταιρείες Vektor Energie, Roter Stern, Tageslicht Umweltssysteme και Energie Intelligenz, οι οποίες, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, ψευδώς διεκδίκησαν ΦΠΑ τουλάχιστον 136 εκατ. ευρώ. Πως ακριβώς εμπλέκεται η Κύπρος;

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές στις συναλλαγές χρησιμοποιήθηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί υπεράκτιας πλατφόρμας πληρωμών, με έδρα τη Νέα Ζηλανδία, την «F.B. Ltd», μέσω της οποίας οι εμπλεκόμενοι είχαν πρόσβαση σε κεφάλαια που αποκτήθηκαν από την απάτη στο ΦΠΑ. Οι πληρωμές των ελεγχόμενων εταιρειών συνήθως μεταφέρονται στους λογαριασμούς της «F.B. Ltd» σε Κύπρο και Χονκγκ Κόνγκ.

Η όλη υπόθεση δεν είναι άγνωστη για τις κυπριακές αρχές, καθώς το Φεβρουάριο του 2010 η εισαγγελία της Φρανκφούρτης είχε υποβάλει αίτημα δικαστικής συνδρομής προς την Κυπριακή Δημοκρατία για το άνοιγμα του λογαριασμού της «F.B. Ltd» στην Ελληνική Τράπεζα. Δικαιούχος του τραπεζικού λογαριασμού ήταν ο βρετανός υπήκοος «T.H.» και ο λογαριασμός είχε ανοίξει με τη διαμεσολάβηση σύσταση του γραφείου «Τορναρίτης & Co». Η «F.B. Ltd» μετά την εμπλοκή της στην υπόθεση έπαυσε να λειτουργεί, ενώ το γραφείο «Τορναρίτης & Co» ακόμη και σήμερα διεκδικεί αμοιβές που δεν έλαβε. Διευκρινίζεται ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι πολλές από τις εταιρίες που εμφανίζονται να εμπλέκονται σε σχήματα απάτης καρουζέλ αποδεικνύεται ότι τελικά δεν γνώριζαν  ότι μετείχαν σε απάτη. Αυτές οι εταιρείες είναι οι λεγόμενοι «απομονωτές», τις οποίες τα εγκληματικά δίκτυα χρησιμοποιούν για να παραπλανήσουν τις αρχές.

Το αίτημα για το άνοιγμα λογαριασμών της «F.B. Ltd» εκτελέστηκε από το τότε Τμήμα ΦΠΑ. O «Π» κατέχει το αίτημα δικαστικής συνδρομής και την απάντηση των κυπριακών αρχών.

Σύμφωνα με την κατάθεση, στις 27/4/2010, του λειτουργού της Ελληνικής Τράπεζας η «F.B. Ltd», εγγεγραμμένη στη Νέα Ζηλανδία, κατείχε άδεια παροχής επενδυτικών υπηρεσιών. Ιδρύθηκε το 2009 με σκοπό την εμπορία ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.

«Λόγω της μακρόχρονης προηγούμενης συμμετοχής του κ. T.Η. (σ.σ. του δικαιούχου και εμφανιζόμενου ως διευθυντή της εταιρείας) σε διάφορες άλλες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες πριν ασχοληθεί με το αντικείμενο κατάφερε να συνεργαστεί σε διάφορους  μεγάλους εγγεγραμμένους brokers, που ασχολούνται με την αγορά και πώληση μονάδων ρύπων, όπως η Roter Stern Gmbh (που διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό με την Dresner Bank of Germany) και η Climate Corporation (που διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό με τη γαλλική τράπεζα Caise Des Debots et Consignations). Μεγάλο μέρος των εισερχόμενων εμβασμάτων πιστώθηκαν από την Dresdner Bank με οδηγίες της Roter Stern που είναι ένας από τους κύριους αγοραστές ρύπων. Ένα μεγάλο μέρος των εξερχόμενων εμβασμάτων με δικαιούχο τη Climate Corporation (πωλητής) στάληκαν στη γαλλική τράπεζα  Caise Des Debots et Consignations). Ο ρόλος της F.B. στην όλη διαδικασία είναι αυτός του “Commision agent” δηλαδή αγοράζει μονάδες ρύπων από διάφορους εγγεγραμμένους brokers και τους πωλεί σε άλλους εγγεγραμμένους brokers και διάφορες άλλες εταιρείες στην Ευρώπη παίρνοντας προμήθεια», αναφέρει, στις 27/4/2010, στην κατάθεσή του ο λειτουργός της τράπεζας.

Οι γερμανικές αρχές παρουσίασαν στο αμερικανικό δικαστήριο μια πολύ διαφορετική εκδοχή των γεγονότων, σε σχέση με όσα είχε υπόψη της η Ελληνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δικόγραφο, οι γερμανικές αρχές παρέθεσαν τεκμήριο από ανάκριση άλλου προσώπου, του  «Ι.A.» (συγγενικού προσώπου του Mohammed G.).

«Ο I.A. υπέδειξε ότι οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για την αλυσίδα απάτης παρέχονταν από την F.B. Ltd., η οποία ελέγχεται από τον Mohammed G. Η F.B. Ltd διέθετε τραπεζικούς λογαριασμούς στο Χονγκ Κονγκ και στη Κύπρο, όπου μεταφέρθηκαν τα κεφάλαια από τις εταιρείες που εμπλέκονται στο σύστημα απάτης», αναφέρεται στο δικαστικό έγγραφο του αιτήματος έκδοσης.

Η δε  Roter Stern Gmbh ανέκτησε παράνομα ΦΠΑ ύψους 58,3 εκατ. ευρώ!

«Η Roter Stern υπέβαλε δηλώσεις για 7 περιόδους από τον Αύγουστο του 2009 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2010 και δήλωσε κύκλο εργασιών 308.301.618 ευρώ, φόρο εισροών 58.390.890 ευρώ και οφειλόμενο ποσό ΦΠΑ ύψους 186.416 ευρώ. Ο φόρος εισροών από τιμολόγια που προέκυψαν από την απόκτηση πιστοποιητικών διοξειδίου του άνθρακα, που αφορούσαν τις εταιρείες στην απάτη τύπου καρουζέλ ΦΠΑ, ψευδώς διεκδικήθηκε. Ο φόρος εισροών ανερχόταν σε τουλάχιστον 58.390.888 ευρώ. Ο Mohammed G. και οι συνεργάτες του διέφυγαν από τον ΦΠΑ με ψευδή διεκδίκηση του ποσού αυτού ως φόρου επί των εισροών», ισχυρίστηκαν οι γερμανικές αρχές στο αμερικανικό δικαστήριο.

O πολυάσχολος Γάλλος

Στις εκατοντάδες σελίδες των δικαστικών εγγράφων, με αναφορές στην Κύπρο, που ανέλυσε ο «Π» στο πλαίσιο της έρευνας #GrandTheftEurope επαναλαμβάνεται το όνομα ενός Γάλλου υπηκόου, του «Claude B.», ο οποίος παραπέμφθηκε σε δίκη στη Γερμανία για υπόθεση καρουζέλ και καταδικάστηκε. Μάλιστα ήταν και διευθυντής κυπριακής εταιρείας, η οποία δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο ρύπων.

Ειδικότερα, ο Claude B. είναι ένα πρόσωπο που εμφανίζεται σε πολλές έρευνες –και δίκες- για απάτες τύπου καρουζέλ, επίσης μέσω εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων, με τη δράση του να έχει περάσει και από την Κύπρο. Το όνομά του εμφανίζεται σε δύο διαφορετικά αιτήματα δικαστικής συνδρομής που υπέβαλαν προς την Κυπριακή Δημοκρατία οι εισαγγελικές αρχές του Μιλάνο και της Φρανκφούρτης. Από τα έγγραφα που έχει επεξεργαστεί ο «Π» προκύπτει ότι ο «Claude B.» ήταν διευθυντής σε κυπριακή εταιρεία η οποία διενεργούσε συναλλαγές εμπορίας ρύπων, ενώ ιταλική εταιρεία στην οποία ο «Claude B.» εμφανίζεται δικαιούχος είχε ανοίξει λογαριασμό στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα, μέσω του οποίου διενεργούνταν συναλλαγές εμπορίας ρύπων. Και αυτή η υπόθεση ήταν σε γνώση των κυπριακών αρχών, καθώς τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο «Π» προέρχονται από στοιχεία που διαβίβασαν οι κυπριακές αρχές στις αντίστοιχες ιταλικές και γερμανικές κατά την εκτέλεση των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής. To αίτημα δικαστικής συνδρομής των ιταλικών αρχών και συγκεκριμένα της εισαγγελίας του Μιλάνο εστάλη το Φεβρουάριο του 2012.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το αίτημα των ιταλικών αρχών προκύπτει ότι σειρά ελεγχόμενων κυπριακών εταιρειών με ξένους δικαιούχους είχαν ιδρυθεί από λογιστικό γραφείο της Λευκωσίας, με τις εταιρείες να έχουν την ίδια διεύθυνση με το λογιστικό γραφείο. Επίσης το ίδιο γραφείο λειτούργησε ως διαμεσολαβητής για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα και την Eurobank.  Και οι δύο τράπεζες παρείχαν στις διωκτικές αρχές μεγάλο όγκο τεκμηρίων.

Οι εν λόγω εταιρείες εμφανίζουν τους ίδιους διευθυντές και γραμματείς. Το ίδιο λογιστικό γραφείο άνοιξε τραπεζικούς λογαριασμούς (στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα) και σε ιταλικές εταιρείες οι οποίες επίσης ελέγχθηκαν για απάτες τύπου καρουζέλ και συγκεκριμένα ως missing trader, δηλαδή εταιρείες μέσω των οποίων χάθηκε ο οφειλόμενος ΦΠΑ. Από τα έγγραφα που έχει δει ο «Π» προκύπτουν συναλλαγές εκατ. ευρώ μέσω κυπριακών τραπεζών. Οι Ιταλοί στο αίτημα δικαστικής συνδρομής τονίζουν ότι θεωρούν ότι κατέληξαν στην Κύπρο χρήματα των φορολογουμένων τους.

Μάλιστα δύο από τις ελεγχόμενες κυπριακές εταιρείες παραμένουν ενεργές.

Στην κατάθεση που έδωσε στο Τμήμα ΦΠΑ εκπρόσωπος του λογιστικού γραφείου, ανέφερε ότι οι ελεγχόμενοι πελάτες τους βρήκαν μέσω διαδικτύου, αλλά στη συνέχεια έχασαν επαφή  και προέβησαν στη διαγραφή τους από το Μητρώο ΦΠΑ.

H παρουσία του «Claude B.» δεν εξαντλείται στο αίτημα των ιταλικών αρχών, αλλά εμφανίζεται και σε γερμανικά δικαστικά έγγραφα και σε ανάλογες υποθέσεις στο Λουξεμβούργο. Ήταν διευθυντής της κυπριακής εταιρείας «F.» (εμφανίζεται ως διαγραμμένη στο μητρώο του Εφόρου Εταιρειών), η οποία με βάση δικαστικά έγγραφα ελέγχθηκε για συμμετοχή σε απάτη καρουζέλ,

H «F.» έχει ίδια διεύθυνση με μια άλλη κυπριακή εταιρεία, την «L.T.», η οποία αναφέρεται στο έγγραφο παραπομπής σε δίκη του «Claude B.». Στο ίδιο παραπεμπτικό για δίκη υπάρχουν αναφορές σε συναλλαγές μέσω Κύπρου τις οποίες πραγματοποίησε ο «Claude B.» για να ξεγελάσει τις γερμανικές φορολογικές αρχές.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό, μέσω του λογαριασμού της «F.» στη πρώην Λαϊκή Τράπεζα την περίοδο από 1.08.2009 έως 26.02.2010 διακανονίστηκε ποσό ύψους 197.243.529 ευρώ.

Να επαναλάβουμε ότι η παραπάνω πληροφόρηση των γερμανικών και ιταλικών εισαγγελικών αρχών προήλθε από ενέργειες των κυπριακών αρχών.

 

Το έργο

Σε μια κοινή προσπάθεια 63 δημοσιογράφοι ανέλυσαν 315.000 σελίδες εμπιστευτικών εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων αρχείων για ποινικές έρευνες, απομαγνητοφωνήσεις τηλεφωνικών κλήσεων και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και τις ροές συναλλαγών που σχετίζονται με μεγάλες υποθέσεις καρουζέλ. (Ivo Mayr/CORRECTIV)

Στο δημοσιογραφικό ερευνητικό έργο «Grand Theft Europe» συνεργάστηκε ένα δίκτυο 35 μέσων ενημέρωσης από όλη την Ευρώπη, υπό το συντονισμό του γερμανικού μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού CORRECTIV. Στόχος του έργου είναι να ερευνήσει την απάτη τύπου καρουζέλ στο ΦΠΑ, τη μεγαλύτερη συνεχιζόμενη φορολογική απάτη στην ΕΕ.

Σε μια κοινή προσπάθεια 63 δημοσιογράφοι ανέλυσαν 315.000 σελίδες εμπιστευτικών εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων αρχείων για ποινικές έρευνες, απομαγνητοφωνήσεις τηλεφωνικών κλήσεων και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και τις ροές συναλλαγών που σχετίζονται με μεγάλες υποθέσεις καρουζέλ.

Το δίκτυο των δημοσιογράφων διεξήγαγε εκατοντάδες συνεντεύξεις και μίλησε με δεκάδες εμπειρογνώμονες και γνώστες εκ των  έσω της απάτης, για να αποκαλύψει το πεδίο εφαρμογής της μεγαλύτερης συνεχιζομένης φορολογικής απάτης στην Ευρώπη.

Πίσω από το «Grand Theft Europe» βρίσκεται ένα δίκτυο εξειδικευμένων δημοσιογράφων που μοιράζονται τα ευρήματά τους και την τεχνογνωσία τους σχετικά με το θέμα της απάτης καρουζέλ στο ΦΠΑ με σκοπό να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση κοινής γνώμης και αρχών για αυτό το διασυνοριακό εγκλήματος, μέσω μιας διασυνοριακής δημοσιογραφικής συνεργασίας.

Περισσότερα στο: www.grand-theft-europe.com.

 

Αύριο διαβάστε στον «Π»

Πώς στήνεται μια απάτη τύπου καρουζέλ, ποιες περιπτώσεις προκαλούν πονοκέφαλο στο Τμήμα Φορολογίας, οι έρευνες ακόμη και σε εισηγμένες στο ΧΑΚ εταιρείες και πώς Κύπρος και ΕΕ σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν την απάτη.

 

Σημ:

Ο «Π» έχει πλήρη γνώση των ονομάτων εμπλεκομένων προσώπων και εταιρειών, αλλά δεν τα παραθέτει αυτούσια λόγω περιορισμών της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.