Φόρμα αναζήτησης

Το δεύτερο κύμα επιβαρύνει τα δεδομένα στην οικονομία


οικονομία

Η νέα έκκληση του υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη για την υπερψήφιση του προϋπολογισμού έρχεται σε μια στιγμή που χτυπά “κόκκινο” η αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προανήγγειλε την ανάληψη δράσης τον Δεκέμβριο, αναπροσαρμόζοντας όλα τα «διαθέσιμα όπλα» που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να στηριχθεί η ευρωπαϊκή οικονομία.

«Η αύξηση των κρουσμάτων covid-19 και η συνακόλουθη εντατικοποίηση των περιοριστικών μέτρων επιβαρύνει τη δραστηριότητα και συνιστά σαφή επιδείνωση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ίδια μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας αποκάλυψε ότι η προοπτική της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει επιδεινωθεί καθώς η ανάκαμψη της έχει απολέσει τη δυναμική της. Τα νέα αυτά δεδομένα αναμένεται να ποσοτικοποιηθούν στις προβλέψεις που θα δημοσιοποιήσει η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.

Υπό το φως των παραπάνω εξελίξεων, η ΕΚΤ -όπως είπε η ίδια- θα αναπροσαρμόσει όχι μόνο το βεληνεκές των νομισματικών μέτρων που ήδη εφαρμόζει, αλλά και κρίσιμες παραμέτρους αυτών. Στο “οπλοστόσιο” των μέτρων περιλαμβάνονται τα προγράμματα αγοράς ομολόγων που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και οι μηχανισμοί παροχής φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν ν΄αυξηθεί το πακέτο των ομολόγων που αγοράζει η ΕΚΤ (μόνον το ύψος του προγράμματος PEPP φθάνει το 1,35 δισ. ευρώ, παράλληλα μέσω του προγράμματος ΑΡΡ η ΕΚΤ αγοράζει κάθε μήνα 140 δισ. ευρώ έως τέλος του έτους) αλλά και να διευρυνθεί το μενού των επιλέξιμων τίτλων.

H παρέμβαση της επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ είχε ευεργετική επίδραση στις αγορές και οι αποδόσεις των ευρωπαικών ομολόγων υποχώρησαν.

Στην Κύπρο
Στην Έκθεση Δημοσιονομικών Κινδύνων, που συνοδεύει τον προϋπολογισμό του 2021, η πορεία της πανδημίας αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα ανατροπής.

Σύμφωνα με την έκθεση οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι διαχωρίζονται σε κινδύνους από το εσωτερικό και σε
κινδύνους από το εξωτερικό. Από πλευράς του εσωτερικού περιβάλλοντος, αρνητικές επιπτώσεις στην
οικονομία δύναται να προέλθουν από τις ακόλουθες πηγές:

-Από την επιβολή και συνέχιση περιοριστικών μέτρων διακίνησης που εφαρμόζονται από τον
Μάρτιο του 2020 για αποτροπή τυχόν έξαρσης του κορωνοϊού Covid-19, και που έχουν πλήξει
νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός.

-Από τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας, λόγω του ψηλού ακόμα
ποσοστού μη-εξυπηρετούμενων δανείων και την πιθανότητα πρόκλησης νέου κύματος μη- εξυπηρετούμενων δανείων απόρροια των επιπτώσεων από τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας ελέω πανδημίας.

-Από ενδεχόμενες υποχρεώσεις που πηγάζουν από κρατικές εγγυήσεις που παραχωρήθηκαν τα
προηγούμενα χρόνια προς εταιρείες.

-Από τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις σε βάρος της Δημοκρατίας που δύναται να προκύψουν από
δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και αφορούν υποθέσεις σε σχέση
με αποφάσεις της Αρχής Εξυγίανσης των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, καθώς και μισθοδοσίας
και επιδομάτων των εργαζομένων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

-Καταγράφονται επίσης δυνητικοί εξωτερικοί κίνδυνοι, όπως η παγκόσμια ύφεση λόγω κορωνοϊού, το
κλίμα οικονομικού προστατευτισμού στις Η.Π.Α., η αβεβαιότητα που διακατέχει τους επενδυτές στις
κεφαλαιαγορές, η αβεβαιότητα σύναψης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε.,
καθώς και η πολιτική αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Νομίζω ότι είναι κοινή η αντίληψη για τις πολύ κρίσιμες στιγμές που περνά η κυπριακή οικονομία, για το πόσο καθοριστική θα είναι η επόμενη μέρα, αλλά και οι προϋπολογισμοί του κράτους ως το κύριο όπλο διαχείρισης αυτής της πανδημίας και ως το κύριο όπλο της διαχείρισης της ανάκαμψης και για να επιφέρουμε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα», δήλωσε ο κ. Πετρίδης μετά τη συνάντηση που είχε με την Πολιτική Πλατφόρμα «Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων».

Επανέλαβε πως ο προϋπολογισμός του 2021 είναι «έκτακτης ανάγκης γιατί ξέρουμε ότι είναι υπό έκτακτες συνθήκες. Κάνω έκκληση για αίσθημα ευθύνης όσον αφορά την επόμενη μέρα και το 2021. Ο προϋπολογισμός, είναι το κύριο όπλο», κατέληξε.

Η μείωση του Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, υποδηλώνει νέες προκλήσεις για την οικονομική δραστηριότητα λόγω αναζωπύρωσης της πανδημίας.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.