Φόρμα αναζήτησης

Τιμές χρυσάφι… σε γάλα, αβγά και τυρί

Το γάλα, τα αβγά και το τυρί παρουσιάζουν τις υψηλότερες τιμές κατανάλωσης στην Κύπρο, σε σχέση με τις τιμές στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat, η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τιμές των παραπάνω τριών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης βρίσκονταν στο 136% του μέσου όρου της ΕΕ το 2018. Αντίθετα, στην Πολωνία καταγράφονται οι χαμηλότερες τιμές πώλησης για γάλα, τυρί και αβγά.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι καταναλωτές στην Κύπρο καταβάλλουν υψηλές τιμές, πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, για τρόφιμα και μη αλκοολούχα (108% του μέσου όρου της ΕΕ), αλκοόλ στο 103% και ψωμί και δημητριακά στο 123%. Αντίθετα, το κρέας και ο καπνός παρουσιάζουν μικρότερες τιμές κατανάλωσης, 89% και 82% του μέσου όρου της ΕΕ, αντίστοιχα.

Οι Ευρωπαίοι
Την πρώτη θέση με τις υψηλότερες τιμές για την αγορά κρέατος έχει η Αυστρία με 146% του μέσου όρου της ΕΕ. Ακόμα πιο ακριβές είναι η Ελβετία (228%), η Ισλανδία (165%) και η Νορβηγία (155%) στην πώληση κρέατος.

Στα προϊόντα καπνού, η Βουλγαρία έχει τις φθηνότερες τιμές εντός της ΕΕ, και το Ηνωμένο Βασίλειο με 204% έχει την πρωτιά. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, η Νορβηγία έχει τα ακριβότερα προϊόντα καπνού (222%)

Την πιο υψηλή τιμή στην αγορά ψωμιού και σιτηρών στην Ευρώπη κατέχει η Δανία στο 152%, ενώ τη χαμηλότερη η Ρουμανία, στο 54% του μέσου όρου της ΕΕ.

Τα μεγαλύτερα επίπεδα τιμών για τα αλκοολούχα ποτά καταγράφηκαν στη Φινλανδία με 182%, ακολουθεί η Ιρλανδία με 177% και η Σουηδία με 152%. Τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών καταγράφηκαν στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στο 74% του μέσου όρου της ΕΕ και στην Ουγγαρία με 77%.

Τέλος, η Δανία είχε το υψηλότερο επίπεδο τιμών για τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά στην ΕΕ το 2018, στο 130% του μέσου όρου της ΕΕ. Ακολουθούν το Λουξεμβούργο και η Αυστρία με 125%, ενώ στο αντίθετο άκρο της κλίμακας παρατηρήθηκαν τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών στη Ρουμανία και την Πολωνία με 66% και 69%, αντίστοιχα.

Ελλάδα
Στην Ελλάδα το επίπεδο τιμών στο γάλα, το τυρί και τα αβγά είναι εξίσου υψηλό με αυτό της Κύπρο, και συγκεκριμένα στο 134% του μέσου όρου της ΕΕ. Επίσης, σε υψηλή θέση βρίσκονται τα αλκοολούχα ποτά με 133% και ακολουθούν το ψωμί και τα δημητριακά με 114%, με τα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά να ανέρχονται στο 106%. Το χαμηλότερο επίπεδο στον μέσο όρο της ΕΕ έχουν το κρέας με 91% και ο καπνός με 80%.