Φόρμα αναζήτησης

Τι θα γίνει με ενοίκια, τόκους καταθέσεων και μερίσματαΤο Τμήμα Φορολογίας θα εισπράττει τις εισφορές για το ΓεΣΥ που θα προκύπτουν επί εισοδημάτων, όπως τόκοι, ενοίκια, μερίσματα. Δηλαδή οτιδήποτε δεν αφορά μισθούς θα συλλέγεται από το Τμήμα Φορολογίας. Σχετική εγκύκλιος, που θα εξηγεί τις διαδικασίες είσπραξης, αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. Στα λογιστικά γραφεία δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση για το πώς θα χειρίζονται τις εισφορές για το ΓεΣΥ πέραν από τους μισθούς (θα εισπράττονται από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων), ενώ και η μεγάλη πλειοψηφία όσων εισπράττουν εισοδήματα αγνοεί την υποχρέωση που προκύπτει από την 1/3/2019.
Η σχεδιαζόμενη ιατροφαρμακευτική κάλυψη του ΓεΣΥ είναι καθολική, όπως καθολική είναι και η επιβολή εισφορών στα εισοδήματα όλων των φυσικών προσώπων. Οι εταιρείες δεν είναι υπόχρεες. Δηλαδή μια εταιρεία που εισπράττει τόκους από καταθέσεις ή μέρισμα από συμμετοχή σε άλλη εταιρεία ή ενοίκια δεν θα επιβαρύνεται με εισφορά για το ΓεΣΥ, σε αντίθεση με τα φυσικά πρόσωπα.
Η εισφορά επί των εν λόγω εισοδημάτων είναι 1,70 από την 1η Μαρτίου μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2020 και 2,65% από την 1η Μαρτίου 2020. Το εισόδημα που προκύπτει από την εργασία αυτοτελώς εργαζομένων επιβαρύνεται με εισφορά 2,55% έως τις 28/2/2020 και με 4% από την 1/3/2020.
Ο κανόνας είναι ότι θα επιβαρύνεται με εισφορές για το ΓεΣΥ οποιοδήποτε εισόδημα αποτελεί αντικείμενο φορολογίας με βάση το άρθρο 5 του περί Φορολογίας Εισοδήματος Νόμου. Το εν λόγω άρθρο είναι ευρύ και καλό είναι όσοι έχουν πολλαπλές πηγές εισοδημάτων να συμβουλευτών τον λογιστή τους.

Η είσπραξη

Οι εισφορές επί των εισοδημάτων θα εισπράττονται με διαφορετικό τρόπο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» θα ισχύουν τα εξής:

-Οι εισφορές επί των τόκων των καταθέσεων θα εισπράττονται στην πηγή, από την τράπεζα, η οποία θα αποδίδει τα ποσά στο Τμήμα Φορολογίας. Περιττό να πούμε ότι προστίθεται μια επιπλέον επιβάρυνση στην ήδη υψηλή φορολογία των τόκων (30% για την Άμυνα). Νοείται ότι οι εισφορές αφορούν τους φορολογικούς κατοίκους Κύπρου, με τους μη φορολογικούς κατοίκους να απαλλάσσονται, όπως ισχύει με την έκτακτη εισφορά για την ’Άμυνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι άτομο του οποίου το συνολικό ετήσιο εισόδημα, περιλαμβανομένων και των τόκων, δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, έχει δικαίωμα επιστροφής της έκτακτης εισφοράς για την Άμυνα που παρακρατήθηκε, πέραν του ποσοστού που αντιστοιχεί στο 3%.

-Οι εισφορές επί των μερισμάτων θα εισπράττονται στην πηγή, δηλαδή από την εταιρεία και θα αποδίδονται στο Τμήμα Φορολογίας. Και εδώ ισχύει ό,τι με την Άμυνα, δηλαδή η επιβάρυνση αφορά τους φορολογικούς κατοίκους Κύπρου. Τα μερίσματα επιβαρύνονται με εισφορά για την Άμυνα ύψους 17%.

-Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια, οι εισφορές για το ΓεΣΥ θα αποδίδονται από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Η διαδικασία απόδοσης σχεδιάζεται να είναι ανάλογη με αυτή της έκτακτης εισφοράς για την Άμυνα, δηλαδή δύο φορές τον χρόνο. Η απόδοση θα είναι ηλεκτρονική και έχει σχεδιαστεί σχετική εφαρμογή. Με εισφορές για το ΓεΣΥ επιβαρύνεται και το εισόδημα που προκύπτει από βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπως από πλατφόρμες τύπου airbnb. Στα ενοίκια η επιβάρυνση σχεδόν διπλασιάζεται. Το 75% του ποσού του ενοικίου ήδη επιβαρύνεται με έκτακτη εισφορά για την Άμυνα ύψους 3% και θα προστεθεί επιβάρυνση 1,70% από την 1/3/2018 και 2,65% από την 1/3/2020.

Από εξωτερικό

-Με βάση το άρθρο 5 του περί Φορολογίας Εισοδήματος Νόμο, αντικείμενο φορολόγησης και άρα εισφορών για το ΓεΣΥ αποτελούν και εισοδήματα (τόκοι, μερίσματα, ενοίκια) που εισπράττονται από το εξωτερικό. Άλλωστε οι φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν το παγκόσμιο εισόδημά τους στην Κύπρο, γι’ αυτό και στα εν λόγω εισοδήματα επιβάλλεται και εισφορά για την Άμυνα.

Αξιωματούχοι

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπόχρεοι σε εισφορά υπέρ του ΓεΣΥ είναι και οι αξιωματούχοι των εταιρειών (διευθυντές και γραμματείς) με ποσοστό 1,70 από 1/3/2019 και 2,65% από 1/3/2020.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.