Φόρμα αναζήτησης

Τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου αποφάσισε το Υπουργικό – Στις 2 Σεπτεμβρίου το «Εστία»

Τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου αποφάσισε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από σχετική πρόταση του Υπουργού Οικονομικών, με την αρχική «προικοδότηση» από το κράτος να ανέρχεται στα 20 εκ. ευρώ.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στη θερινή προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε, εξάλλου, ότι από τις 2 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει κανονικά η λειτουργία του σχεδίου «Εστία».

Αναφερόμενος στο Επενδυτικό Ταμείο, ο κ. Προδρόμου δήλωσε ότι η δημιουργία του, κάτω από τους κανόνες και το πλαίσιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας και δημιουργικότητας.

Πρόκειται για μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης που υπάρχει σε πάρα πολλές οικονομικά προηγμένες χώρες, ώστε να μην είναι η μόνη πηγή χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας ο τραπεζικός τομέας, πρόσθεσε.

Είπε εξάλλου ότι το Επενδυτικό Ταμείο που δημιουργείται από το κράτος με αρχική προικοδότηση 20 εκ. ευρώ, ενδεχομένως θα ενισχυθεί και από άλλα ενδιαφερόμενα επενδυτικά ταμεία και είναι μια καινοτομία, ένας μηχανισμός που θα ενισχύσει την αναπτυξιακή προσπάθεια και ιδιαίτερα την καινοτομία, τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Συνέχισε, λέγοντας ότι μπορεί το κράτος να λαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία, αλλά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων δεν θα υπάρχει καμιά κρατική συμμετοχή. Θα λειτουργεί με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια και με διαχείριση και επενδυτική διεύθυνση σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, ο κ. Προδρόμου είπε ότι έγινε ενημέρωση και η διαπίστωση είναι ότι από τις 2 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει κανονικά η λειτουργία του σχεδίου Εστία, το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας θα είναι έτοιμο να δεχθεί τις αιτήσεις και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για να προχωρήσει η εφαρμογή του.

Ο κ. Προδρόμου είπε ακόμη ότι πέραν της ημερήσιας διάταξης του Υπουργικού, έγινε και μια ευρεία συζήτηση για μια σειρά από σημαντικά θέματα πολιτικής, για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, προσθέτοντας ότι «λήφθηκαν αποφάσεις και δόθηκαν κατευθύνσεις».

Ανέφερε ότι ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για την πορεία της δημοσιονομικής πολιτικής και για τη γενικότερη πορεία της οικονομίας.

Είπε ότι και στο πρώτο εξάμηνο του έτους υπάρχει θετικός ρυθμός ανάπτυξης στην Κύπρο, παρά μια κάποια επιβράδυνση σε σχέση με τους πολύ ψηλούς ρυθμούς που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια της ανάκαμψης. Ακόμη, ανέφερε ότι εξακολουθεί ο ρυθμός ανάπτυξης, στο 3,3% το πρώτο εξάμηνο, να είναι περίπου τριπλάσιος από το τι ισχύει στην υπόλοιπη ευρωζώνη και πρόκειται για ένα ικανοποιητικότατο ρυθμό της οικονομίας.

Ταυτόχρονα, ο κ. Προδρόμου είπε ότι η οικονομική πολιτική παρακολουθεί τις εξελίξεις, ιδιαίτερα τα όσα συμβαίνουν στη διεθνή οικονομία στην οποία λαμβάνεται υπόψη ότι υπάρχει μια τάση επιβράδυνσης.

«Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης επιτρέπει στην ανεργία να είναι πλέον, κατά το πρώτο εξάμηνο, χαμηλότερη του 7%, υπάρχει συνεχής πτωτική τάση, η οποία εξάλλου επιβεβαιώνει και τον στόχο της Κυβέρνησης μέσα στην επόμενη χρονιά να μιλάμε για συνθήκες πλήρους απασχόλησης», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, υπάρχει πάντοτε σημαντικό πλεόνασμα, το οποίο έχει την περίοδο αυτή ενισχυθεί, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει πολύ χαμηλός, γύρω στο 0,5%.

Για το δημόσιο χρέος είπε ότι ακολουθώντας μια πτωτική πορεία μετά την έκτακτη αύξηση λόγω του χειρισμού που είχε η υπόθεση της Συνεργατικής Τράπεζας, είναι γύρω στο 96% με συνεχιζόμενη την πτωτική τάση.

Είναι σημαντικό ότι τα έσοδα του κράτους σημειώνουν εξαιρετικά σημαντική αύξηση κατά το πρώτο εξάμηνο και οι δαπάνες είναι χαμηλότερες, μισές αυτών των εσόδων πράγμα που επιτρέπει να έχουμε το σημαντικό πλεόνασμα που παρατηρείται, είπε.

Τροποποίηση επενδυτικού νόμου και Υφυπουργείο Έρευνας

Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε ότι ο επενδυτικός νόμος έχει πλήρως τροποποιηθεί και προσαρμοστεί, ώστε να μπορέσει να δώσει την απαιτούμενη ώθηση, ιδιαίτερα στις στρατηγικές επενδύσεις και σε άλλα αναπτυξιακά σχέδια. Συνέχισε, λέγοντας ότι ο τροποποιημένος νόμος θα υποβληθεί στη Νομική Υπηρεσία για επεξεργασία.

«Αναμένεται ότι με τον νόμο αυτό θα δημιουργηθεί μια αρκούντως στελεχωμένη και τεχνοκρατικά προσαρμοσμένη διεύθυνση για την υλοποίηση επενδύσεων στο Υπουργείο Εσωτερικών με εξειδικευμένο προσωπικό για να ενισχυθεί η αναπτυξιακή πολιτική του κράτους» είπε.

Ακόμη, ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει ενημερωθεί ότι είναι έτοιμη η νομοθετική πρόταση για τη σύσταση του Υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ακόμη έναν άξονα που θα ενισχύσει και την αναπτυξιακή πορεία και την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού και τις επιδόσεις της χώρας στον τομέα αυτό, καθώς και των μεγάλων δυνατοτήτων που διαθέτει η Κύπρος.

Η νομοθεσία αυτή είναι κατατεθειμένη στη Νομική Υπηρεσία για επεξεργασία, κατέληξε ο κ. Προδρόμου.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.