Φόρμα αναζήτησης

Θρίλερ για αναστολή δόσεων δανείων και κρατικές εγγυήσεις

Στο νήμα θα κριθεί η υπερψήφιση των νομοσχεδίων για την αναστολή καταβολής δόσεων δανείων και την παροχή κρατικών εγγυήσεων για την παραχώρηση δανείων. Υπέρ του νομοσχεδίου για την παροχή κρατικών εγγυήσεων έχει τοποθετηθεί ο ΔΗΣΥ, ενώ αρνητικά τοποθετούνται ΕΔΕΚ και Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, ενώ επιφυλάσσονται να τοποθετούν στην ολομέλεια το ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών, και Κίνημα Αλληλεγγύης. Σε ότι αφορά την αναστολή δόσεων δανείων υπέρ  τοποθετηθεί ο ΔΗΣΥ, ενώ αρνητικά τοποθετούνται ΕΔΕΚ και Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Συμμαχία Πολιτών και επιφυλάσσονται να τοποθετούν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύη.

Το ανοιχτό αποτέλεσμα διαφοροποιεί τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας, όπως προκύπτει από τις οδηγίες του προέδρου της Βουλής. Κατά την ψηφοφορία για το πρώτο νομοσχέδιο, το οποίο την έκδοση κυβερνητικών εγγυήσεων προς πιστωτικά ιδρύματα, δεν είναι αναγκαία η παρουσία όλων των βουλευτών, αλλά μόνο του ενός τρίτου των Μελών, ώστε να συνιστούν απαρτία.

Όσον αφορά το δεύτερο νομοσχέδιο, που προβλέπει για τη λήψη έκτακτων μέτρων από χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και εποπτικές αρχές, όλοι οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν με αλφαβητική σειρά.  Κάθε βουλευτής που θα καλείται να ψηφίσει θα εισέρχεται από την είσοδο της ολομέλειας, θα ψηφίζει διά ανάτασης της χειρός και δήλωσης (υπέρ/κατά/αποχή) και θα εξέρχεται από διαφορετική έξοδο.

Τα νομοσχέδια οδηγούνται με προσθήκες που δεν αλλάζουν τη δομή τους.

Αναστολή δόσεων

Εχουν προστεθεί τα εξής:

-Σε κάθε περίπτωση η αναστολή της αποπληρωμής των δόσεων αρχίζει από την ημερομηνία υποβολής του γραπτού αιτήματος προς τον χρηματοοικονομικό οργανισμό, νοουμένου ότι ο δανειολήπτης πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια

– αφορούν κεχωρισμένως κάθε χρηματοοικονομικό οργανισμό, υπό την έννοια ότι δεν επηρεάζουν το δικαίωμα κάλυψης οποιουδήποτε δανειολήπτη εμπίπτοντος στις καθορισμένες βάσει αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου ή άλλων αρμοδίων εποπτικών αρχών κατηγορίες δανειοληπτών, από το ευεργέτημα της αναστολής αποπληρωμής δόσεων, περιλαμβανομένων και τόκων προς χρηματοοικονομικό οργανισμό, αδιαφόρως του αριθμού των παραχωρηθεισών στον δανειολήπτη πιστωτικών διευκολύνσεων από έναν ή περισσότερους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

– Ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνει γραπτώς και επί μηνιαίας βάσεως την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού για  όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με τη λήψη μέτρων αναστολής ή σχετικά με την εξουσιοδότηση άλλων αρμόδιων εποπτικών αρχών να αποφασίζουν για τη λήψη τέτοιων μέτρων.

 Κρατικές Εγγυήσεις

 Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις προστέθηκε:

-Δικαιούχοι δανείων δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου, δύναται να είναι αυτοτελώς εργαζόμενοι, όπως και επιχειρήσεις που ήταν βιώσιμες και δεν αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019,

-Η Επιτροπή Παρακολούθησης συγκροτείται από τον Γενικό Λογιστή ή τον Βοηθό Γενικό Λογιστή, ο οποίος ενεργεί ως πρόεδρος της Επιτροπής, από ένα λειτουργό του Υπουργείου Οικονομικών που ορίζεται από τον Υπουργό και από δύο λειτουργούς της Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι ορίζονται από τον Υπουργό ύστερα από σύσταση του Διοικητή.

 -Η Επιτροπή Παρακολούθησης  έχει υποχρέωση όπως, ανά διμηνία, με έκθεσή της ενημερώνει τον Υπουργό για όλα τα θέματα αρμοδιότητάς της.

 

Ο Υπουργός, αφού λάβει την ως άνω έκθεση, προβαίνει σε ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, στην οποία περιλαμβάνει ειδική αναφορά στον τρόπο διάθεσης του προβλεπόμενου από τις διατάξεις ποσού ύψους 250 εκατ. ευρώ το οποίο προορίζεται να καλύψει την επιδότηση μέρους του επιτοκίου εξυπηρετούμενων δανείων σε φυσικά πρόσωπα, αυτοτελώς εργαζομένους και επιχειρήσεις, βάσει κριτηρίων που θα καθορισθούν με Διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών.

-Της έκδοσης των ως άνω προβλεπόμενων Διαταγμάτων, προηγείται σε κάθε περίπτωση ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού από τον Υπουργό Οικονομικών με την υποβολή γραπτού μνημονίου.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.