Φόρμα αναζήτησης

Θετικότερο το κλίμα στην πραγματική οικονομία

Βελτίωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Συγκεκριμένα, ο Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) αυξήθηκε κατά 1,2 μονάδες σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2019. Ο ΔΟΣ αποτελεί έναν πρόδρομο δείκτη για την οικονομική δραστηριότητα.

Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην ενδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών, καθώς και στη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Η ενίσχυση του κλίματος στις υπηρεσίες σχετίζεται με θετικότερες αξιολογήσεις της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων και του κύκλου εργασιών τους κατά το τελευταίο τρίμηνο, όπως, επίσης, και με προς τα πάνω αναθεώρηση των προσδοκιών για τη ζήτηση υπηρεσιών το επόμενο τρίμηνο.

Στον τομέα των κατασκευών το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε κυρίως λόγω πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων για τον αριθμό των εργαζομένων στον κλάδο κατά το επόμενο τρίμηνο.

Το κλίμα στο λιανικό εμπόριο υποχώρησε ελαφρώς λόγω πιο συγκρατημένων εκτιμήσεων για τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου, ενώ το κλίμα στη μεταποίηση κυμάνθηκε κοντά στα θετικά επίπεδα του περασμένου μήνα, αναφέρεται.

Κατανάλωση

Τον Νοέμβριο οι αξιολογήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους, αλλά και της Κύπρου γενικότερα, κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ήταν ευνοϊκότερες συγκριτικά με τον Οκτώβριο. Τον Νοέμβριο οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους παρέμειναν στα οριακά αρνητικά επίπεδα του περασμένου μήνα, ενώ οι προσδοκίες τους για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση της χώρας καταγράφηκαν λιγότερο απαισιόδοξες σε σύγκριση με τον Οκτώβριο. Επιπρόσθετα, οι καταναλωτές τον Νοέμβριο παρουσιάστηκαν πιο αισιόδοξοι αναφορικά με τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, με σημαντικό ποσοστό να αναμένει περαιτέρω μείωση της ανεργίας κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Οι απαντήσεις των καταναλωτών για την καταλληλότητα της τρέχουσας περιόδου για μεγάλες αγορές όπως, επίσης, και για αποταμίευση ήταν λιγότερο αρνητικές. Παράλληλα, οι καταναλωτές παρουσιάστηκαν λιγότερο συγκρατημένοι απ’ ό,τι τον Οκτώβριο σε σχέση με μελλοντικές δαπάνες για μεγάλες αγορές. Τον Νοέμβριο οι καταναλωτές παρουσιάστηκαν περίπου το ίδιο αρνητικοί όπως και τον Οκτώβριο ως προς το ενδεχόμενο αποταμίευσης.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.