Φόρμα αναζήτησης

Θέλουμε να τελειώσουμε με την COVID-19;

Βασίλης Πολεμίτης

Η οικονομική ανάκαμψη θα αρχίσει μόνο όταν η πανδημία τερματιστεί και η πραγματική και ουσιαστική κανονικότητα θα επανέλθει μόνο όταν η νόσος Covid-19 θα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και τελεσίδικα. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως είδαμε ξεκάθαρα τις τελευταίες μέρες με την αύξηση των κρουσμάτων και τις νέες αλυσίδες μετάδοσης, θα χάσει και η οικονομία και η δημόσια υγεία.
Μπορεί προς το παρόν να μην συζητούνται νέα μέτρα περιστολής και απομόνωσης, αλλά η έμφαση στην ανάγκη να «κινηθεί» η αγορά και να πάρουμε όλοι μια ανάσα, όσο αναγκαία και αν παρουσιάζεται να είναι, δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Ειδικά αν τούτη καταλήξει, μέσω της δικής μας ανικανότητας να τη διαχειριστούμε, να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των αλυσίδων μετάδοσης και σε πιθανή αναζωπύρωση της πανδημίας. Τουλάχιστον αυτό συμπεραίνεται με την κοινή λογική.
Ο τρόπος που ενεργήσαμε, ως κοινωνία και ως πολιτεία, μας επέτρεψε να συγκρατήσουμε τη διασπορά του ιού στην κοινότητα, να διαχειριστούμε, παρά την απουσία ετοιμότητας και υποδομών, επαρκώς τους συνανθρώπους μας που δυστυχώς ασθένησαν και να καταγράψουμε σχετικά μικρό αριθμό απωλειών ανθρώπινων ζωών. Βέβαια, κάποιοι ανάμεσά μας ταλαιπωρήθηκαν πολύ και άλλοι έχασαν αγαπημένα πρόσωπα και καμιά στατιστική εξήγηση δεν απαλύνει τον πόνο που προκλήθηκε, αλλά ούτε και τον φόβο που αυτοί οι θάνατοι προκάλεσαν στους υπόλοιπους από εμάς, που προς το παρόν ζουν ακόμα. Ο κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών από την πανδημία είναι ακόμα υπαρκτός.
Πέραν όμως από τη δημόσια υγεία και την προστασία του δικαιώματος στη ζωή, που προηγείται των όποιων άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού, αυταπόδεικτα, δεν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα όταν δεν υπάρχουν άνθρωποι, ο κίνδυνος να διαλύσουμε εντελώς την οικονομία μας είναι εξίσου υπαρκτός. Η συχνή αναφορά περί «ανάληψης» ρίσκου και «ζυγίσματος» μεταξύ του κινδύνου να καταρρεύσει οικονομικά μια επιχείρηση και του κινδύνου να λειτουργήσει εις βάρος της δημόσιας υγείας και της ζωής μας είναι έωλη. Η θέσπιση κανόνων και η τήρησή τους, όσο ενοχλητική και αν είναι, έχει ακριβώς αυτό τον στόχο. Να μειώσει την απόσταση μεταξύ του κινδύνου οικονομικής κατάρρευσης και του κινδύνου απώλειας της ζωής. Ποιος θέλει, άλλωστε, να διακινδυνεύσει την υγεία του και των υγεία των αγαπημένων του, ή ακόμα και την ίδια τη ζωή του, για έναν καφέ, ένα γεύμα, ή ένα ολιγοήμερο ταξίδι στο εξωτερικό;
Γι’ αυτό, όταν δεν τηρούνται οι κανόνες που θεσπίστηκαν για να μας προστατεύσουν, επειδή μια επιχείρηση επιθυμεί να κερδίσει χρήματα αδιαφορώντας για το καλό της κοινότητας στην οποία λειτουργεί, καλό είναι να γνωρίζει ότι ουσιαστικά στρέφεται κατά των πελατών της, αλλά και κατά της ίδιας. Ενεργεί εναντίον του συμφέροντός της. Το όποιο πρόσκαιρο κέρδος καταγράψει θα εξανεμιστεί, όχι μόνο από τα όσα θα υποστεί αν και όταν καταγραφεί κάποιο κρούσμα ανάμεσα στους εργαζόμενους και πελάτες της, αλλά και από τη συνολική αρνητική συνέπεια στην οικονομία γενικότερα από μια ενδεχόμενη αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα.
Επιπλέον, τα όσα παρατηρήθηκαν από την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες, θέτουν αμφιβολίες ως προς την ικανότητα και διάθεσή μας να διαχειριστούμε επαρκώς και ορθά ένα ρεύμα τουριστών. Εδώ, με πέντε – δέκα πτήσεις την ημέρα και με την κατηγοριοποίηση χωρών και προσκόμιση πιστοποιητικών, αλλά και τη διενέργεια τυχαίων ελέγχων και δεν τα καταφέρνουμε, και θα τα καταφέρουμε να διαχειριστούμε χιλιάδες αφίξεις και πλήρη λειτουργία των τουριστικών μας υποδομών;
Το ζήτημα είναι πρωτίστως οικονομικό. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα και οδηγηθούμε σε συνθήκες που δεν θα μπορούμε να διαχειριστούμε, επειδή ούτε άλλα χρήματα υπάρχουν, ούτε υπόβαθρο ανθεκτικότητας υφίσταται στην κυπριακή οικονομία για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες ενός δεύτερου κύματος, η καταστροφή θα είναι ακόμα μεγαλύτερη από αυτήν που έρχεται. Δεν θα μιλούμε για απώλεια μιας τουριστικής σεζόν, για μονοψήφια μείωση του ΑΕΠ, κάποια αύξηση των ΜΕΔ και των εποχιακών ανέργων. Θα μιλούμε για συστημική οικονομική ζημιά και διαρκή κρίση δημόσιας υγείας, που θα δύνανται να ανατραπούν μόνο όταν θα προκύψει ουσιαστική θεραπεία και εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Ήδη αυτό καλούνται να αντιμετωπίσουν αρκετές μεγάλες και ισχυρές χώρες στο εξωτερικό. Στο χέρι μας είναι αν θα ενταχθούμε και εμείς σε αυτή την κατηγορία.
Γι’ αυτό, απαιτείται συντηρητική προσέγγιση και συνετή διαχείριση της υφιστάμενης κατάστασης, μαζί με μεγάλη δόση υπομονής. Παράλληλα με αυτά, καλό θα ήταν να αρχίζαμε, αν δεν αρχίσαμε ήδη, να μελετούμε τα μέτρα που θα ληφθούν για τη διαχείριση της επερχόμενης σοβαρής κρίσης που θα προκύψει σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομικής μας παραγωγής. Γι’ αυτά όμως θα μιλήσουμε στο επόμενο άρθρο…

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.