Φόρμα αναζήτησης

Τέσσερα μέτρα για επιχειρείν

Τη λήψη μέτρων σε τέσσερις τομείς πολιτικής για την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος εισηγείται το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας με αφορμή την έκθεση για το επιχειρείν «Doing Business 2020» της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η Κύπρος κέρδισε τρεις θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη για την ευκολία του επιχειρείν σε σύγκριση με το 2019, στην 54η από 57η σε σύνολο 190 χωρών.

Τι μετράει

Βάσει της σχετικής μεθοδολογίας, η αξιολόγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας λαμβάνει υπόψη τις επιδόσεις καθώς και τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις (για το επόμενο έτος) που συμβάλλουν στην προώθηση και διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι διαδικασίες εγγραφής επιχείρησης / ίδρυσης εταιρείας, απόκτησης αδειών οικοδομής και εγγραφής ακίνητης ιδιοκτησίας, εγκατάστασης και παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, πληρωμής φόρων / υποχρεωτικών εισφορών καθώς και οι διαδικασίες κλεισίματος και εκκαθάρισης μιας επιχείρησης. Εξετάζονται επίσης θέματα που αφορούν τη διευκόλυνση παροχής πιστώσεων, την προστασία των επενδυτών, και δη των μικρομετόχων, όπως και θέματα που άπτονται της αποτελεσματικής εκτέλεσης συμβολαίων για επίλυση διαφορών.

Οι εισηγήσεις

Το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας αξιολόγησε τα ευρήματα για την Κύπρο και εισηγείται μέτρα τόσο για τη βελτίωση της επίδοσης στους δείκτες στους οποίους η κυπριακή οικονομία κατέχει πολύ χαμηλή θέση, όσο και για τη διατήρηση και την περαιτέρω βελτίωση των δεικτών με συγκριτικά καλή επίδοση και κατάταξη για τη χώρα μας.

Ειδικότερα:

  • Δημιουργία επιχείρησης (Starting a business).<+Text_Normal> Οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων κρίνονται ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δεδομένης της σταδιακής βελτίωσης στη σχετική αξιολόγηση και κατάταξη της κυπριακής οικονομίας στον εν λόγω καίριας σημασίας δείκτη.
  • Το συμβούλιο τονίζει ότι η οικονομία καταγράφει μια σχετικά καλή επίδοση σε ό,τι αφορά τον απαιτούμενο χρόνο και τον αριθμό των διαδικασιών για σύσταση και εγγραφή μιας νέας επιχείρησης, με περιθώρια πρόσθετης βελτίωσης, η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα από την επίσπευση της ψηφιοποίησης των σχετικών διαδικασιών.
  • Χαμηλή παραμένει ωστόσο η επίδοση της οικονομίας μας, κυρίως σε επίπεδο ΕΕ, σε ό,τι αφορά το κόστος για σύσταση και εγγραφή μιας νέας επιχείρησης.
    «Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο προώθησης πρόσθετων μεταρρυθμίσεων για μετριασμό του εν λόγω κόστους, όπως αυτό προκύπτει διά νόμου, κυρίως για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις», εισηγείται το συμβούλιο.
  • Εξασφάλιση οικοδομικών αδειών (Dealing with construction permits). Θετική εξέλιξη αποτελεί η πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση νέας πολιτικής αδειοδότησης. Θα πρέπει ωστόσο να επιταχυνθεί η υλοποίηση των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε αυτές να έχουν σύντομα αντίκτυπο, μεταξύ άλλων, στις διαδικασίες έναρξης και λειτουργίας των επιχειρήσεων στην Κύπρο και, κατ’ επέκταση, στη σχετική κατάταξη της κυπριακής οικονομίας, η οποία στο παρόν στάδιο είναι πολύ χαμηλή τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και διεθνώς.
  • Εκτέλεση συμβολαίων (Enforcing contracts).<+Text_Normal> Εξίσου σημαντική κρίνεται η ανάγκη για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν τη βελτίωση της αποδοτικότητας του δικαστικού συστήματος, και συγκεκριμένα την ενίσχυση του νομικού πλαισίου για την εκτέλεση των αποφάσεων προς άμεση επίλυση εμπορικών διαφορών, δεδομένης της εξαιρετικά χαμηλής βαθμολόγησης και κατάταξης που λαμβάνει η Κύπρος στον σχετικό δείκτη.
  • Κλείσιμο / εκκαθάριση επιχείρησης (Resolving insolvency). <+Text_Normal>Διαφαίνεται η ανάγκη για διασφάλιση και περαιτέρω βελτίωση της κατάταξης και θετικής αξιολόγησης που λαμβάνει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια σε σχέση με θέματα που αφορούν το πλαίσιο αφερεγγυότητας, μετά τις βελτιώσεις που έχουν αποφέρει οι σχετικές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις του 2015 και του 2018.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.