Φόρμα αναζήτησης

Tesla, ο αμερικανικός κολοσσός που έδωσε τα χέρια με την Ελλάδα

Το χρυσό deal με την Tesla διεκδίκησαν & άλλες ευρωπαϊκές χώρες- και η Τουρκία.Τα οφέλη παραθέτει στον «Π» ο Έλληνας αν. υπουργός Έρευνας& Καινοτομίας [...]

Read More...

 

Πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και η Κύπρος, θα ζήλευαν το επίτευγμα της Ελλάδας να προσελκύσει έναν κολοσσό της Silicon valley, όπως η Tesla, η οποία ιδρύει στη χώρα τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), το πρώτο εκτός Αμερικής. Όπως άλλωστε έχει γράψει και ο αθηναϊκός Τύπος, την επένδυση αυτή διεκδίκησαν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δέκα συνολικά, μεταξύ αυτών η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, αλλά και η Τουρκία, με το ελληνικό πακέτο να έχει κριθεί ελκυστικότερο.

Η ιστορία της καθόδου της Tesla στην Ελλάδα, του τρόπου που έγινε το deal, του γεγονότος ότι γίνονται σκέψεις για παροχή κι άλλων κινήτρων, φορολογικών, για έρευνα και καινοτομία, έχει πολλά να πει και στην Κύπρο, η οποία “γλυκοκοιτάζει” το ενδεχόμενο να προσελκύσει τέτοιου είδους κολοσσούς.

Κινεί τα νήματα Η Tesla, για όσους δεν τη γνωρίζουν, είναι η αμερικανική εταιρεία η οποία την τελευταία δεκαετία, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια βεβαίως, έχει μεταμορφώσει κυριολεκτικά την παγκόσμια αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Το πρώτο της μοντέλο ηλεκτρικού οχήματος κυκλοφόρησε το 2008 και λίαν προσφάτως ανακοίνωσε πως ολοκλήρωσε την παραγωγή του 300.000ού ηλεκτρονικού της οχήματος.

Ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ και έφερε την επανάσταση στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, καθώς ανέπτυξε το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής με μπαταρία λιθίου και που είχε εμβέλεια πάνω από 200 μίλια ανά φόρτιση (Tesla Roadster).

Το 2017 κυκλοφόρησε το πιο προσιτό μοντέλο της, το οποίο αναμένεται να εκτοξεύσει τις πωλήσεις. Αξίζει δε να σημειωθεί πως πέρσι για πρώτη φορά απείλησε εντός έδρας τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες BMW και Daimler, μιας και στην Ευρώπη πουλάει περισσότερα πολυτελή αυτοκίνητα από αυτές. Το πιο εντυπωσιακό που έχει κατορθώσει η Tesla είναι να αναγκάσει την αυτοκινητοβιομηχανία να επισπεύσει τη στροφή προς την ηλεκτροκίνηση. Την ίδια ώρα, οραματίζεται να ανατρέψει τα δεδομένα στην ενέργεια και τη διαστημική τεχνολογία. Αυτή λοιπόν η αμερικανική εταιρεία, η οποία κινεί τα νήματα της αλλαγής στον τομέα της ηλεκτροκίνησης ανά τον κόσμο, αποφάσισε να κάνει στην Ελλάδα το επόμενο καθοριστικό της βήμα εκτός Αμερικής. Μια σπουδαία εξέλιξη.

Η αυτοκινητοβιομηχανία της Silicon Valley ανακοίνωσε λίαν προσφάτως ότι οι πωλήσεις της έφτασαν τα 300.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα παγκοσμίως. Ένα νούμερο που φαινόταν ασύλληπτο για την κατηγορία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου πριν από μία δεκαετία. Στην Ευρώπη η Tesla ξεπέρασε σε πωλήσεις τις γερμανικές BMW και Daimler στην αγορά του πολυτελούς αυτοκινήτου. “Η προσέλκυση R&D τμημάτων καινοτόμων επιχειρήσεων εντάσσεται στο πλαίσιο ενός νέου παραγωγικού προτύπου που η κυβέρνηση προωθεί για τη χώρα, αυτού της οικονομίας της γνώσης: η γνώση και η καινοτομία που απορρέουν από την επιστημονική έρευνα μπορούν να αποτελέσουν πυλώνα ανάπτυξης και άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων”, αναφέρει στον “Π” ο Έλληνας υπουργός κ. Φωτάκης.

 

Εμπιστοσύνη και προοπτικές

Σε δήλωσή του στον “Π” ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας της Ελλάδας Κώστας Φωτάκης, ο οποίος, όπως διέρρευσε στα ελληνικά media, είναι ο αρχιτέκτονας του εγχειρήματος να εγκατασταθεί το τμήμα R&D της Tesla στην Ελλάδα, χαρακτήρισε πολυσήμαντη την πρόσφατη ίδρυση τμήματος R&D της Tesla στην Ελλάδα.

Το R&D της Tesla έχει ήδη εγκατασταθεί σε κτήριο που μισθώνει το Τεχνολογικό Πάρκο του Ερευνητικού Κέντρου “Δημόκριτος”. Καθίσταται σαφές -κι αυτό αποτελεί μήνυμα για τον κάθε αρμόδιο στο νησί μας- ότι για να προσελκύσει μια χώρα έναν τέτοιο κολοσσό υψηλής τεχνολογίας και να τον ξεσηκώσει για τον εγκαταστήσει από τη μία μεριά του Ατλαντικού στην άλλη ένα τεχνολογικό πάρκο είναι απαραίτητο.

Όπως σημείωσε ο κ. Φωτάκης, κατ’ αρχάς η επιλογή της Ελλάδας από μέρους της Tesla “εκφράζει έμπρακτα την εμπιστοσύνη που επιδεικνύεται στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας και στις προοπτικές της οικονομίας που διανοίγονται μετά τα μνημόνια”.

“Η ίδρυση τμήματος R&D της Tesla στην Ελλάδα είναι καταλυτική”, επεσήμανε ο κ. Φωτάκης, “για την προσέλκυση επενδύσεων από επιχειρήσεις υψηλής έντασης γνώσης και τεχνολογίας, αλλά και για παραγωγικές δραστηριότητες, και ήδη έχουμε τις πρώτες σχετικές τάσεις με προφανή τα οφέλη από την ώσμωση με τις αντίστοιχες εγχώριες επιχειρήσεις”.

Ντόπιοι μηχανικοί

Επιπλέον, πρόσθεσε, με την ίδρυση της Tesla Greece επιβεβαιώνεται η αξία του εξαιρετικού ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού που διαθέτει η χώρα, καθώς οι Έλληνες μηχανικοί της Tesla είναι όλοι απόφοιτοι του ΕΜΠ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), “ενώ υποδεικνύεται και μια στρατηγική ανάσχεσης του brain drain τόσο για επιστήμονες υψηλών προσόντων που επιθυμούν να επιστρέψουν όσο και για όσους παραμείνουν στη χώρα ακριβώς λόγω των νέων δυνατοτήτων που προκύπτουν”.

Τέλος, σημειώνει, “η προσέλκυση R&D τμημάτων καινοτόμων επιχειρήσεων εντάσσεται στο πλαίσιο ενός νέου παραγωγικού προτύπου που η κυβέρνηση προωθεί για τη χώρα, αυτού της οικονομίας της γνώσης: η γνώση και η καινοτομία που απορρέουν από την επιστημονική έρευνα μπορούν να αποτελέσουν πυλώνα ανάπτυξης και άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων”.

Την ενδιαφέρει κι ο ήλιος

Όπως λέγεται, εκτός από την ηλεκτροκίνηση, που θα αποτελέσει αντικείμενο της “Tesla Greece”, οι ερευνητικές δραστηριότητες της εταιρείας θα επεκταθούν και σε ενεργειακούς τομείς που ταιριάζουν με το “προφίλ” της Ελλάδας. Συγκεκριμένα θα αξιοποιήσει τη μεγάλη ηλιοφάνεια της χώρας για να μπει πιο βαθιά στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τις καινοτόμες μπαταρίες “PowerWall” και “PowerPack”, που αποθηκεύουν ηλιακή ενέργεια και υπόσχονται να καταργήσουν την εξάρτηση της ανθρωπότητας από τα ορυκτά καύσιμα.

Κάτι άλλο άκρως ενδιαφέρον που μας διδάσκει η υπογραφή του χρυσού deal μεταξύ Tesla και ελληνικής κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι ο φάκελος προετοιμάστηκε μεθοδικά και αθόρυβα και έκλεισε με άκρα μυστικότητα μετά από έναν χρόνο προσπαθειών. Ήδη η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει κι άλλο πακέτο με κίνητρα για ίδρυση R&D τμημάτων εταιρειών στη χώρα ώστε να καταστεί πιο ανταγωνιστική.

Send this to a friend