Φόρμα αναζήτησης

Τεράστια πρόοδο στο «ξέπλυμα» βλέπουν οι ΗΠΑ

Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η αξιολόγηση της Κύπρου από τη Moneyval, το μόνιμο όργανο παρακολούθησης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αξιολόγηση των εθνικών μέτρων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, οι ΗΠΑ έβγαλαν την Κύπρο από μια ιδιαίτερα επικίνδυνη γκρίζα ζώνη. Αν και από το 2012 είχε ενισχυθεί η νομοθεσία και εντατικοποιήθηκαν οι διαδικασίες κατά του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος», η Κύπρος δεν έπειθε.

Έναν χρόνο πριν την επίσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας Μάρσαλ Μπίλιγκσλι, επιτάχυνε δράσεις για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, όπως η κατάρτιση της εθνικής αξιολόγησης ξίνδυνου και η σύνταξη εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Στον ένα χρόνο που πέρασε, η συνεργασία ΗΠΑ – Κύπρου για την καταπολέμηση του «ξεπλύματος χρήματος» έγινε πιο συστηματική (με ανταλλαγή και πληροφοριών), ενώ και το τραπεζικό σύστημα κινήθηκε πιο δυναμικά. Η εγκύκλιος, δε, της Κεντρικής Τράπεζας για τις εταιρείες έκλεισε έναν ολόκληρο τομέα ο οποίος προκαλούσε ψίθυρους σε βάρος της Κύπρου.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών;
«H δουλειά που έγινε από την κυβέρνηση στο μέτωπο της καταπολέμησης του ’ξεπλύματος χρήματος’ και στο χαρτοφυλάκιο των (σχετικών) θεμάτων είναι εξαιρετική», δήλωσε ο κ. Μπίλιγκσλι μετά τη συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.
«Υπήρξε τεράστια πρόοδος και βελτιώσεις που έγιναν στους διάφορους νόμους και κανονισμούς και στις εποπτικές αρχές», πρόσθεσε. Ο Αμερικανός αξιωματούχος έκανε λόγο για ισχυρή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ενώ προωθείται και κοινή ατζέντα στα θέματα της καταπολέμησης του ’ξεπλύματος χρήματος’ και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

«Εκτιμούμε πολύ τη στενή συνεργασία μαζί σας και με το υπουργείο σας και προσβλέπουμε στη διατήρηση και στην εντατικοποίηση της σχέσης στο επόμενο διάστημα», σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών.
«Θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα και μπορούμε να κάνουμε περισσότερα στην επέκταση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών σχέσεών μας και αυτό ήταν το κύριο αντικείμενο των συζητήσεων μας», είπε από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι η συνάντηση με τον κ. Μπίλιγκσλι ήταν η τρίτη και η δεύτερη μέσα σε έναν χρόνο, για να δείξει το επίπεδο της συνεργασίας.
«Γνωρίζουμε επίσης ότι αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις, παγκόσμιες προκλήσεις, την καταπολέμηση του ’ξεπλύματος χρήματος’ και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, πρόκειται για μια σημαντική ενασχόληση και για τις δύο κυβερνήσεις μας, είναι σημαντική ενασχόληση για την ΕΕ, τις ΗΠΑ και για μας και σε αυτά τα ζητήματα έχουμε μια πολύ ισχυρή συνεργασία προωθώντας μια κοινή ατζέντα», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Στο πλαίσιο αυτό οι επαφές μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου θα διατηρηθούν και θα επεκταθούν, ενώ στη συνάντηση συζητήθηκαν προτάσεις για το πώς οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν πιο αποτελεσματικά.

Διαρκής προσπάθεια
Η επόμενη ημέρα δεν προσφέρεται για χαλάρωση και εφησυχασμό. «Πρόκειται για μια διαρκή προσπάθεια», σχολίασε στον «Π» αρμόδια πηγή.
Επόμενος σταθμός η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τη Moneyval, η οποία είναι ήδη σε εξέλιξη με ανταλλαγή αλληλογραφίας και τον επόμενο μήνα αναμένεται επίσκεψη αντιπροσωπείας και η επί του εδάφους εξέταση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Την ανάγκη εγρήγορσης επεσήμανε και ο πρόεδρος του ΣΕΛΚ Μάριος Σκανδάλης, από το βήμα του 9th Nicosia Economic Congress.
«Η φήμη της χώρας μας συνεχίζει να δέχεται χτυπήματα πρωτίστως από τους ανταγωνιστές μας, αλλά και από χώρες που δεν κατανοούν πραγματικά τις σημαντικές αλλαγές που έγιναν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια», ανέφερε.

Είναι σημαντικό, προσέθεσε, να εστιάσουμε την προσοχή όλων των ενδιαφερομένων στο παρόν και να επιδείξουμε τη σταθερή δέσμευσή μας να παραμένουμε σε εγρήγορση στο μέλλον και πάντα μπροστά σε κάθε εξέλιξη για καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.