Φόρμα αναζήτησης

Τα νέα έργα και οι φορολογικές ελαφρύνσεις για το 2020

Ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς έχει και αναπτυξιακή διάσταση, με χρηματοδότηση έργων και προγραμμάτων, ενώ προβλέπονται και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Ειδικότερα, έχει προστεθεί δαπάνη 40 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ενέργειας για την προώθηση των εργασιών κατασκευής των υποδομών για την έλευση φυσικού αερίου. Το σύνολο της δαπάνης θα ανακτηθεί από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη» της ΕΕ, οπότε το έργο είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.

Έργα

Παράλληλα προβλέπεται η χρηματοδότηση έργων και προγραμμάτων, όπως είναι τα έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που έχουν προγραμματιστεί, η περαιτέρω ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, η ίδρυση Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, η σύσταση και λειτουργία επενδυτικού ταμείου για παροχή χρηματοδότησης κεφαλαίου κυρίως σε καινοτόμες επιχειρήσεις (Equity Fund), η ανάπτυξη εφαρμογών της τεχνολογίας Blockchain στον δημόσιο τομέα, η υλοποίηση της Στρατηγικής Ανάπτυξης του Τροόδους, η νέα στεγαστική πολιτική και η προώθηση σημαντικών έργων υποδομής (αστικής ανάπτυξης, ενεργειακής υποδομής, οδικά, κτηριολογικά).

Ελαφρύνσεις

Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές ελαφρύνσεις επιβεβαιώνεται η εξαγγελθείσα αύξησης της έκπτωσης για συνεισφορές προσώπων σε συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία στο 20% (δηλαδή από 1/6 σε 1/5 του ετήσιου μισθού). Η υλοποίηση του μέτρου ξεκινά από τα εισοδήματα του 2019. Η αύξηση της φορολογικής έκπτωσης λειτουργεί ως κίνητρο. Προωθείται επίσης η απλοποίηση και ελάφρυνση του τέλους χαρτοσήμου.

Ταμείο προνοίας

Τέλος, προωθείται η σύσταση Ταμείου Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών (ταμείο προνοίας), από το 2020, για το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα για όσους εργαζόμενους δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο σχέδιο συντάξεων ή τα υφιστάμενα σχέδια του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Δεν προβλέπεται η παραχώρηση γενικών αυξήσεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά προβλέπεται η συνέχιση της σταδιακής άρσης των αποκοπών σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.