Φόρμα αναζήτησης

Τα μυστικά του επιχειρείν

Τα μυστικά επιτυχίας στον στίβο του επιχειρείν «πρόδωσαν» δύο επιτυχημένοι επιστήμονες και επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Cyprus Seeds, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για την εμπορευματοποίηση της έρευνας που παράγεται σε πανεπιστήμια της Κύπρου.

Η πρόεδρος της Levitronix Technologies και «άγγελος επενδυτής» Μαρίνα Χατζοπούλου και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, καθηγητής στο Κυπριακό Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και διευθύνων σύμβουλος της NIPD Genetic Φίλιππος Πατσαλής, απευθυνόμενοι σε ένα κοινό νέων που θέλει να δοκιμαστεί στην επιχειρηματικότητα, μετέφεραν γνώση και εμπειρίες. Όλα ξεκινούν από μια ιδέα, μια ιδέα που να μπορεί να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές.

Μην φοβάστε
Ο κ. Πατσαλής προέτρεψε τους νέους ανθρώπους να μην διστάζουν να κάνουν μεγάλα πράγματα, να μην φοβούνται ή να ντρέπονται. Και τους ενθάρρυνε λέγοντας: «Αν είναι ένα καλό επιχειρηματικό σχέδιο, θα βρεθεί η χρηματοδότηση».

Η κ. Χατζοπούλου, μεταφέροντας την εμπειρία της από τις ΗΠΑ, τόνισε τη σπουδαιότητα της πρωτοτυπίας: «Να κάνετε κάτι καινοτόμο που δεν έκανε κανείς», είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σημαντικότητα της θέσης που κατέχει ο πελάτης σε μια επιτυχημένη επιχείρηση. Ο πελάτης είναι ο μοναδικός που μπορεί να δώσει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούν την επιχείρηση. Επίσης, για την υγιή πορεία της επιχείρησης πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες και οι επιθυμίες του πελάτη, ώστε να παραχθούν τα κατάλληλα προϊόντα ή υπηρεσίες.

Άλλωστε, οι πωλήσεις αποτελούν το πιο σημαντικό κομμάτι μιας επιχείρησης, ανέφερε και συμβούλευσε τους επίδοξους επιχειρηματίες να βρουν καινοτόμους τρόπους πώλησης των προϊόντων τους, όσο το δυνατόν συντομότερα. Επίσης, η στρατηγική αποτελεί μια σπουδαία λέξη και είναι απαραίτητο να ενταχθεί στην καθημερινότητα, στα μικρά και μεγάλα πράγματα που απασχολούν τους νέους.

Θετικά μπορεί να λειτουργήσει η πρόσληψη νέων ανθρώπων, καθώς φέρνουν νέα τεχνογνωσία και φρέσκιες ιδέες.

Προσήλωση
Αναλυτικότερα, προέτρεψαν τους νέους και τις νέες που θέλουν να γίνουν πραγματικοί ηγέτες να μείνουν προσηλωμένοι στον στόχο τους και να επιλέξουν για συνεργάτες άτομα που εμπιστεύονται και πιστεύουν στις ικανότητές τους.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν στην ανάγκη ύπαρξης ενός καλού επιχειρηματικού σχεδίου που θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες των πελατών, μιας και οι πελάτες αποτελούν το πιο βασικό κομμάτι της επιχείρησης. Η ισορροπία τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική ζωή, μια εξαιρετική ομάδα απαρτιζόμενη από έμπιστα άτομα, η πρωτοτυπία στον τρόπο πώλησης των προϊόντων ή των υπηρεσιών και η συγκέντρωση στον πρωταρχικό στόχο είναι μερικά από τα απαραίτητα στοιχεία για να οδηγήσουν στην κορυφή της επιτυχίας.

Σύμφωνα με τον κ. Πατσαλή, δύο στοιχεία λειτουργούν ως μαξιλάρι ασφαλείας μιας επιχείρησης: α) Το ανθρώπινο κεφάλαιο, δηλαδή η διαχείριση της σταδιοδρομίας. Μάλιστα ανέφερε ότι το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι πιο σημαντικό από το οικονομικό κεφάλαιο. β) Η διοίκηση, δηλαδή να γίνει κατανοητή η λειτουργία της επιχείρησης.

Τρία βήματα
Από τη συζήτηση προέκυψε ότι τρία σημαντικά στοιχεία είναι ικανά να οδηγήσουν στην επιτυχία:

Πρώτον, να διαθέτει κάποιος μια σπουδαία καινοτομία, μια καινοτόμα ιδέα που δεν υλοποίησε κανείς προηγουμένως.

Δεύτερον, να στοχεύει σε μεγάλες αγορές, διεθνούς επιπέδου και όχι μόνο στην τοπική αγορά.

Και, τρίτον, να έχει μια σπουδαία ομάδα, με την οποία θα συνεργάζεται σε κλίμα δημιουργικότητας και εμπιστοσύνης.

Επιπλέον, οι χρηματοδότες, οι φίλοι και η οικογένεια αποτελούν σημαντικούς παράγοντες επιτυχίας. Πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών αποτελούν η συνεχόμενη όρεξη για περαιτέρω γνώση, η τόλμη, η έγκαιρη δράση και η στρατηγική σχετικά με τη διαχείριση του ανθρώπινου κεφαλαίου και της λειτουργίας της επιχείρησης.

Αρκετά χρήσιμη και εποικοδομητική είναι η συνεργασία μεταξύ χρηματοδοτών, συμβούλων και της ομάδας που απαρτίζει το επιχειρηματικό σχέδιο. «Αν θέλουν να πετύχουν μεγάλα κατορθώματα στη ζωή τους θα πρέπει να έχουν μεγαλεπήβολους στόχους και να δρουν νωρίτερα από τους υπόλοιπους», τόνισε ο κ. Πατσαλής.